połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad. Farsz można przygotować wieczorem, a następnego dnia wystarczy nadziać nim papryki i zapiec. Ja dodatkowo posypałam je tartym, żółtym serem i podałam ze świeżą natką pietruszki. Na pewno jeszcze powtórzę przepis! Składniki(...)passatą pomidorową. Odstawić z ognia. Gdy lekko ostygnie, dodać pokruszony ser feta, ketchup i jajko, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą (po 1 łyżeczce) oraz szczyptą chilli. Papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Wnętrza natrzeć odrobiną soli i pieprzu, następnie obficie wypełnić farszem. Na wierzchu posypać tartym, żółtym serem. Piec ok. 20-30 minut w temperaturze
Kuchnia Ellierozwałkowujemy i formujemy 2 koła, każde kroimy na 8 trójkątów. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym kminkiem, zielem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest najsmaczniejszy :) Podane proporcję wystarczają na przygotowanie około 22 sztuk pasztecików. Składniki na farsz: 500 g mielonego mięsa wołowo – wieprzowego 100-200 g mięsa gotowanego lub pieczonego 1 kotlet z panierką 2 cebule marchewka i pietruszka z zupy 1 jajko 1 łyżeczka oregano sól, pieprz(...)gdyż wytopi się z mięsa. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wszystkie rodzaje mięsa, a także marchewkę i pietruszkę przepuszczamy 2 razy przez maszynkę do mięsa lub blendujemy. Dodajemy jajko oraz obficie sól, pieprz i bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z cukrem i pozostawiamy na około 5 minut. Mąkę mieszamy z solą, wlewamy zaczyn z drożdży, ciepłą wodę
Symfonia smakowaCzęsto gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki(...)jednej połowie każdej części ciasta kłaść łyżkę farszu kapuściano-pieczarkowego, na to łyżkę mięsa i po całej pieczarce. Posypać natką pietruszki. • Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć aby się skleiło i wyciąć radełkiem ładne kwadraty. • Widelcem ozdobnie docisnąć brzegi pasztecików. • Z resztek ciasta zrobić ozdoby, przykleić na roztrzepane jajko i posmarować całość jajkiem. • Piec
To co kochammiękki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wsypujemy tarty ser, mieszamy, zdejmujemy z ognia, studzimy, zimny wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mieszamy ryż dokładnie z całym jajkiem. Przygotowujemy nadzienie: Na małej patelni rozgrzewamy olej z bazylią, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę, startą marchewkę na tarce jarzynowej(...)smaku solą oraz pieprzem, dodajemy posiekaną drobno bazylię oraz starty ser. Farsz dobrze schładzamy. Schłodzony ryż, nakładamy łyżką na wilgotne dłonie, rozpłaszczamy w środek układamy nadzienie, przykrywamy kolejną porcją ryżu, formujemy kule, dobrze dociskamy, układamy na talerzu. Panierujemy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju Wielkopolskim tak aby kule były całe
Wanilia i Kardamonmogła je zrobić. Arancini to kule ryżowe z mięsem mielonym, potrawa pochodzi z włoskiej kuchni i wymaga trochę czasu. Ja robiłam ją dwa wieczory. Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam. Inspiracja stąd . Świetna sprawa :) Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 szklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)lodówki. Farsz: Mięso mielone podsmażyć na patelni razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy mięso straci surowy kolor, dodać pokrojone w kostkę pomidory i mrożoną marchewkę z groszkiem. Wymieszać i smażyć przez 5 minut. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Do zimnego risotto dodać jajko i wymieszać
Pasja Smakunoża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej) , formułując wałek. Każdy z nich ułożyć łączeniem do dołu. Na sam koniec przygotowane wałeczki przekroić na mniejsze kawałki. Przygotowane paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem oraz sezamem. Piec około 20-25 minut w 210ºC
Ugotowaćkiełbasy śląskie z szynki Maestro Henryk Kania pół szklanki kapusty kiszonej (można dodać więcej) 1 mała cebula pieprz i sól do smaku 1 płat ciasta francuskiego XL 1 jajko do posmarowania pasztecików sezam do posypania Przygotowanie: Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia. Cebulę(...)smaku). Rozwijamy płat ciasta. Kroimy go wzdłuż na dwie części. Na środek każdej nakładamy farsz (na całej długości). Zwijamy oba kawałki w rulon. Układamy zwinięciem do dołu i kroimy. Tak powstałe paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Paszteciki
Słodkie okruszkiserka Apetina (naturalny) 3 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku 1 opakowanie surimi (około 20 sztuk paluszków krabowych) 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki nasion chia sałata rzymska 2 jajka + 1 łyżka mąki pszennej olej do smażenia *********************************************************************************************************** PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Czosnek drobno siekam - mieszam z serkiem Apetina, odstawiam do lodówki. Krok 2. Paluszki krabowe kroję w kawałeczki(...)pierwszym przypadku. Po skończeniu, nakładam kolejny płat ciasta francuskiego i tak jak poprzednio nakładam składniki farszu z tym, że na serek nakładam dodatkowo majonez. Całość przykrywam ostatnim płatem ciasta francuskiego i ostrym nożem kroję placek na 9 równych części. Krok 5. Jajka wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram. Krok 6. Przygotowane placki panieruję w jajku
Moja Książka Kucharskawięc już połowę sukcesu ;) Trochę czary - mary z siekaczem, farsz i mamy już prawie gotowy pyszny i ciekawy obiad, np niedzielny obiad. Potrzebujemy: 4 porcje mięsa z uda kurczaka 1 mała cebulka 1 marchewka 1/4 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 gałązki natki pietruszki 3 łyżki serka mascarpone 1 jajko 3 łyżki kaszy manny pół łyżeczki curry 3 łyżki(...)solą i pieprzem. W naczyniu mieszamy surowe jajko z serkiem mascarpone, dodajemy do niego pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, naszą duszoną cebulkę z marchewką, posiekaną natkę pietruszki, pieprz, sól, kaszę mannę i mieszamy całość. z każdego kawałka mięsa formujemy sakiewkę, możemy wspomagać się wykałaczkami ;) Do każdej z sakiewek wkładamy tyle farszu ile się nam zmieści i delikatnie przenosimy na rozgrzaną
MamaOskarkaCiasto francuskie kroimy na duże kwadraty. W każdy kwadrat nakładamy około 1 łyżkę farszu, zginamy na pół tworząc a la pierożka. Dokładnie dociskamy brzegi, ja robię to widelcem tworząc przy tym ładny wzorek. Nasze paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie posypujemy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Paszteciki pieczemy na środkowym poziomie
Słodkie okruszkiwarzywna (używamy swojej ulubionej, czym więcej różnych warzyw tym lepiej, oczywiście można dodać świeże warzywa, oraz wszystkie wyżej wspomniane „resztki” z lodówki. 200 g potartego sera 4 jajka wegeta przyprawy (na przykład zioła prowansalskie, oregano, bazylia itp.) Podstawą jest mięso, warzywa i ziemniaki, jednak za równo rodzaje warzyw jak i mięsa, oraz samo przyprawienie pozostawiamy waszej kreatywności. Warto(...)dać ich mniej niż później mieć twarde ziemniaki na talerzu. Znowu przyprawiamy wegetą i ziołami. Wykładamy resztę naszego farszu i przykrywamy resztą ziemniaków. Górna warstwa podobnie jak dolna może być gruba. Przyprawiamy ziemniaczki. W czterech miejscach robimy małe zagłębienia i wbijamy jajka, tak żeby nie uszkodzić żółtka. Całość posypujemy tartym serem i do pieca. Pieczemy w temperaturze około
KasiaiKrzysiu.plmiodu 160 g maślanki 25 g drożdży 0,5 łyżeczki soli Nadzienie: 3 jabłka 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu dodatkowo: białko jajka+1 łyżka mleka Przygotowanie: 2 łyżki maślanki w temperaturze pokojowej wymieszać z drożdżami do ich upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, nielepiące się(...)powtórnie zagnieść, następnie podzielić na 8 równej wielkości kawałków. Ciasto rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, nałożyć farsz jabłkowy, zlepić jak pieroga, następnie uformować i odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtórzyć czynność do wykończenia składników. Przykryć i odstawić do napuszenia bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem piec w 180* C 20-23 minuty do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubię robić uszka tym sposobem,robi się je szybko i w prosty sposób. Składniki: Farsz: ok.150 gram suszonych grzybów 1 kilogram pieczarek 2 duże cebule sól,pieprz olej kilka łyżek bułki tartej Ciasto: 1 kilogram mąki 2 szklanki ciepłej wody 1 jajko i żółtko 1/4 szklanki oleju odrobina soli Sposób przygotowania: Grzyby suszone zalać gorącą wodą(...)podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na mniejsze części.Rozwałkować cienko na wielkość formy,obsypać mąką. Ciasto ułożyć na formie obsypanej mąką.Za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz w zagłębienie. Przykryć drugim krążkiem ciasta i rozwałkować , do momentu aż uszka oddzielą się od siebie. Formę z uszkami odwrócić ,lekko uderzając o stolnicę wysypujemy uszka na stolnicę.Przełożyć na tacę wysypaną
Bajeczna KuchniaCiasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy tartym żółtym serem i dodajemy orzechy włoskie,zwijamy roladę. Prostokątną foremkę natłuszczamy i oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremki,smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut
R'n'G Kitchen