osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej
AZgotuj!mąkę i cały czas mieszając gotujemy 5 minut. Masa musi być jednolita. Studzimy. Do masy dodajemy stopniowo jajka i proszek do pieczenia. Blachę posypujemy mąką i szprycą formujemy malutkie ptysie (w czasi pieczenia urosną). Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Farsz: 5 ćwiartek kurczaka 3 marchewki 0,5 kg pieczarek sól pieprz Ugotowane mięso kurczaka kroimy na małe
Salonik smakówLiście bietoli /lub szpinaku/ ugotować na parze, dobrze odsączyć i pokroić. -Ricottę , śmietanę i jajka wymieszać w misce. -Dodać pokrojone liście, suszone pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, starty żółty ser i przyprawy. -Doprawić do smaku solą i pieprzem. -Przygotowany farsz przelać na podpieczony spód ciasta. -Wierzch posypać ziarenkami słonecznika. -Foremkę wstawić do piekarnika i piec ok.25-30
Zakamarki mojej kuchnipodsmażamy na łyżce oleju, dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka czerwona i zielona żółty ser parówki A jak to zrobić
Kuchnia w opałachdodajemy usmażonego kurczaka, pokrojone oliwki, suszone pomidory, ser pleśniowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajko. Wszystko mieszamy ( mozna dodać tez ser feta). W okrągłej tortownicy (dno smarujemy olejem z pomidorow suszonych) układamy 4-5 arkuszy ciasta filo. Przekładamy farsz, na sam koniec układamy plastry mozzarelli i zawijamy ciasto na gorze. Mozna z wierzchu posmarować olejem
Zainspiruj się kuchniąlinie. Zapraszam do przepisu. Skladniki na nalesniki: 1 szklanka maki gryczanej 1/2 szklanki maki pszennej 550 1 jajko L 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 1/4 lyzeczki soli 1/2 lyzeczki miodu 1 lyzka oleju + olej do smazenia Skladniki na farsz dyniowy: 300 g puree z dynii 2 lyzki miodu 1 lyzeczka anyzku skorka starta z 1 cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!patelnią by masa jajeczna równomiernie się na niej rozlała. Co jakiś czas podnoś łopatką brzegi tak by jajka ścinały się na całej powierzchni. Gdy powierzchnia omleta się zetnie wyłóż na niego grzyby z dynią i cebulką i posyp mozzarellą. Zawiń na farsz brzegi omleta, troszkę jeszcze podsmaż, by ser się ładnie rozpuścił i przełóż go na talerz. Posyp natką pietruszki
karmelowyprzestudzeniu masy pieczarkowej dodajemy do niej mięso mielone, sól, pieprz, majeranek i pół łyżeczki sosu sojowego ,jajko - wyrabiamy tak jak na kotlety mielone Płat papieru ryżowego moczymy chwilę w letniej wodzie, wyjmujemy na duży talerz , a na niego wykładamy łyżkę farszu i zwijamy W rondelku przesmażamy 3 ząbki utartego czosnku, pokrojoną cebulę Dodajemy pomidory krojone, wypestkowane i pokrojone drobno śliwki
Proste PotrawyIdealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru
prawdziwe jedzeniezabieram do pracy lub na uczelnię. Wykonane domowym sposobem wychodzą nam taniej, a po drugie mogę przygotować farsze, które nie zawsze możemy dostać w sklepach. Dzisiejszy przepis został przeze mnie kiedyś znaleziony na portalu Onet.pl Składniki: 0,5 kg mąki 2 jajka 0,5 szklanki cukru + 2-4 łyżki do nadzienia 1/3 kostki masła 5 dkg drożdży
Fabryka pomysłówDzisiaj coś bardzo sytego :) Jestem fanką wszelkiego rodzaju kotlecików, ze wszystkich składników poza mięsem ;). Tym razem wykorzystałam do nich często pojawiające się w farszach do pierogów: kaszę i twaróg. Dodałam tylko oliwki, ale można też dodać suszone pomidory, świeże zioła, jakieś ziarenka (sezam, siemię lniane, słonecznik, pestki dyni). Coś pozytywnego do posłuchania w trakcie gotowania :) --> Olivia Anna LiIvki(...)Abby Abby ! Kotlety twarogowo-gryczane Składniki: - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 500 g twarogu - 300 g suchej kaszy gryczanej - garść czarnych oliwek - 4 łyżki mąki - 2 jajka - sól, pieprz, 1 łyżka papryki słodkiej, 1 łyżka suszonej bazylii i inne ulubione przyprawy - olej rzepakowy/oliwa do smażenia Cebulę i czosnek pokrój na mniejsze kawałki. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z opakowaniem
Corner With Recipeswypieków z wanilią (zamiast wanilii można dodać 1 małe opakowanie cukru wanilinowego) Składniki rozetrzeć w naczyniu widelcem, do połączenia. Najlepszy jest twaróg nie mielony, grudkowaty (w kostce). Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka, do posmarowania przed pieczeniem cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, przełożyć na blat wysmarowany olejem lub wysypany mąką. Wyrabiać(...)okrąg o średnicy 30-40 cm, podzielić na 12 części, u podstawy trójkąta, nałożyć łyżeczkę farszu. Zawijać. Pozostałe części ciasta, też rozwałkować i formować rogaliki. Układać na blaszce, wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Posmarować każdego rogalika mlekiem z jajkiem. Przykryć ściereczką, odstawiać na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić
moj przepis namężem bardzo lubimy naleśniki z wytrawnymi farszami, co widać na blogu, bo już kilka przepisów na takie dania się pojawiło :) Ostatnio trochę w ramach eksperymentu zrobiłam naleśniki z farszem a'la pizza. Wykorzystałam przepis na sos, którym zwykle smaruję ciasto do pizzy, a do wypełnienia placków użyłam pieczarek, parówek i czerwonej papryki. Wyszło na prawdę smacznie, choć może niezbyt(...)menu :) Składniki na ok. 8 naleśników: Naleśniki: 1 jajko 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli szczypta cukru 4 łyżki oleju Sos: 0,5 słoiczka koncentratu pomidorowego kilka łyżek pikantnego keczupu 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Farsz: 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka
Simply Foodwymaga tylko czasu chociaż bez przesady... na takie pierogi warto poczekać. Na około 10 porcji po 10 pierogów albo więcej lub mniej, to zależy od ich wielkości potrzebujesz: FARSZ: - 1 kaczkę około 2 - 2,5 kilo - główkę czosnku - dużą marchew - 3 ziemniaki - połowę małego selera lub dużą pietruszkę - 2 łyżki majeranku - łyżka papryki ostrej lub łagodnej, albo pół(...)pierogi: Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj farsz Ulep pierogi i gotuj około 2 minuty po wypłynięciu. Podawaj skropioną konfiturą z żurawiny, lekko posypane
Pasje Jolki