mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto ok. 10-12 pomidorów suszonych w zalewie, pokrojonych w kostkę ok. 300 g szpinaku sok z 1/2 cytryny pół kubka kwaśnej śmietany 1 małe jajko 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do doprawienia opcjonalnie : ser pleśniowy, np. Lazur(...)gładkie ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się kleić - można dodać łyżkę lub dwie zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią szpinak i podgrzewamy, mieszając co jakiś czas. Szpinak ma to do siebie, że bardzo się kurczy na patelni, więc nie przeraźcie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!bokach zostawiamy miejsce na nacięcie pasków do składania warkocza. Po obu stronach farszu nacinamy paski. Ważne jest, żeby paski po obu stronach były nacięte w takiej samej ilości i w równej odległości. Następnie składamy warkocz, nakładając naprzemiennie paski z obu stron jeden na drugi. Warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w temp
Podróż w kulinariaJeszcze chwilę podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec
Gotuj z Agnescebuli i podsmażać przez ok. 5 minut, aż nieco zmiękną. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Jajka wymieszać w misce, ze śmietaną i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Na cieście równomiernie rozłożyć farsz, zalać masą jajeczną i wyrównać. Piec w temp. 200ºC przez ok. 25 minut, do zezłocenia
Obiad za dychęszklanki mąki pszennej tortowej 1 jajko około 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy Szczypta soli Nadzienie: 70 dag świeżych maślaków 10 dag boczku chudego wędzonego 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól i pieprz do smaku Boczek wędzony do okrasy Jak wykonać ? Farsz: Cebulę obrać posiekać w kostkę(...)wgłębienie, wbić jajko,wlać oliwę, wymieszać, stopniowo wlewać gorącą wodę i zagniatać ciasto, ma być elastyczne i miękkie, gdyby się okazało za twarde dolać trochę wody, ponownie zagnieść, uformować kulę, owinąć w folię zostawić na 15 minut aby odpoczęło. Ciasto na pierożki cienko rozwałkować na stolnicy, szklanką wycinać krążki, na każdy nakładać po łyżeczce farszu , krawędzie ciasta zawijać
Wanilia i Kardamonsmaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki przesianej przez sito 90 g masła 1 jajko szczypta soli(...)pieczone pomidory- opcjonalnie gotowe pomidory z puszki ok 20-35 ml 1 duże jajko szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżki śmietany szczypta czosnku Jeśli chcesz do tego przepisu wcześniej upiec pomidory zapraszam do przepisu poniżej: kliknij w zdjęcie po przepis na pieczone pomidory Farsz: 1 opakowanie Apetina Snack Pack: z oliwkami zielonymi i czosnkiem Dekoracja: gałązki świeżego rozmarynu Przygotowanie
KreatywnePinynajmniej godzinę. Krok 2 Składniki na nadzienie do kurczaka. Przygotowujemy farsz. Zalewamy kajzerkę mlekiem i moczymy chwilę, aż stanie się miękka. Myjemy wątróbkę w zimnej wodzie i osuszamy. Potem ostrym nożykiem wycinamy błonki i połączenia między płatami wątróbki. Bierzemy dwie miseczki – większą i mniejszą. Rozbijamy dwa jajka, oddzielając żółtka od białek. Białka lądują w większej misce. Dodajemy do nich szczyptę(...)Jajka gotowe. Krok 3 Czas na wątróbkę. Siekamy zioła, mocno wyciskamy bułkę, odsączając z mleka. Razem z wątróbką przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do mielonki dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mieszamy i dodajemy masę z żółtek. Znowu mieszamy. Teraz stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy ubitą pianę, wolnymi ruchami mieszając całość. Na koniec doprawiamy dość mocno solą i pieprzem. Gotowe. Farsz
Niedzielny kucharzPolecam przygotować więcej placków, ponieważ na drugi dzień, możemy do nich wymyślić dowolny farsz np. na słodko z twarogu i miodu, czy wytrawnie z kremowym sosem na bazie mleka z warzywami. Zapraszam. Orkiszowe naleśniki około 12 placków Składniki: 120 g mąki orkiszowej typ 700 2 jajka 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki na placki dokładnie
Jaglusiaobawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda 1 jajko 75ml mleka 75ml wody mineralnej niegazowanej 3 łyżki mąki 1/3 łyżeczki(...)Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy na 4 części i smarujemy każdego naleśnika. Składamy
Kuchnia w czekoladzierobi się je łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi 5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz(...)każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół
Garniec Magalieselera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera mozzarella 8 suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz do smaku 2 jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą(...)smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Zestawić z ognia do wystudzenia. Na każdym płacie schabu rozłożyć farsz szpinakowy posypać pokrojonymi na paseczki suszonymi pomidorami oraz tartym na grubych oczkach serem mozzarella, zawinąć ciasno w roladki. Panierować kolejno w mące pszennej, rozkłóconym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu na złocisto. Podawać z gotowanymi ziemniakami
Wanilia i Kardamonprzygotowaniu jest bardzo proste, listę składników i przepis przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g mąki pszennej 1 duży por 15 dag koziego sera 15 dag masła 1 żółtko 1 jajko pęczek natki pietruszki 150 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz tymianek Przepis na tartę z kozim serem Przepis na ciasto: Mąkę przesiej przez sitko, dodaj masło rozdrobnij(...)pieczenia i nasyp groch . Piecz z obciążeniem przez 15 minut, następnie wyjmij papier i groch Przepis na farsz: Por umyj i drobno posiekaj. Przełóż do sitka oraz zalej wrzątkiem. Zostaw do odsączenia. Ser kozi rozdrobnij za pomocą widelca. Śmietankę połącz z jajkiem, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, dodaj drobno posiekana natkę pietruszki. Wyjmij tarte z piekarnika , usuń obciążenie. Nałóż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jego rozpuszczeniu doprawiamy całość pieprzem. Farsz gotowy, wystarczy na jajecznicę dla 2 osób. Gdy nie mamy pieczarek jadamy jajecznicę tylko z cebulką - jest wybitna! #Jak nie marnować jedzenia: Ten farsz to idealna propozycja dla osób, które tak jak ja nie cierpią marnować jedzenia. Pieczarki zostały po przygotowaniu paprykarzu, więc ich resztki aż prosiły się o tę pyszną jajecznicę. Poza(...)mleka (można użyć też śmietanki 30%) sól, pieprz Do miseczki wbijamy wszystkie jajka, dodajemy do nich mleko lub śmietankę (dzięki temu jajecznica jest delikatna), wszystko bełtamy tak, by wszystkie żółtka stworzyły jedną całość z białkiem i mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod patelnią, na której przygotowaliśmy farsz, zmniejszamy ogień i wlewamy na nią masę jajeczną. Na małym ogniu smażymy jajecznicę
Cooking Monsterbardzo delikatne, najlepiej sprawdziło się ugotowanie ich na parze. Liście pachną szpinakiem. Zrobiłam z kaszą jaglaną i z czerwoną soczewicą. Obie wersje są pyszne. 10 liści botwiny duże farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej natka pietruszki posiekana gałązka rozmarynu olej rzepakowy ząbek czosnku średnia cebula pieprz olej lniany do polania Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić(...)Dodać sporoą ilość mielonego pieprzu i posiekaną natkę. Jeśli kasza się nie klei można dodać jajko. Umyć liście botwiny i ściąć warstewkę łodygi, żeby liscie mogły swobodnie się zwijać. Odwrócić na "lewą stronę" czyli spodnią częsć liścia na wierzch i kłaść porcję farszu. Zawinąć tak jak gołąbki. Ja paruję je w koszyczku do parowania ok 10 minut. Jeśli macie
AZgotuj!szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Farsz: 200 gram szynki 200 gram pieczarek 1 cebula pół papryki czerwonej 200 gram sera żółtego ketchup pikantny zioła do pizzy Dodatkowo: papier do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w paski i obsmażamy je na rozgrzanym oleju,studzimy.Szynk(...)pracować.Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko. Za pomocą obręczy w kształcie serca wycinamy serduszka.Dolne serduszka smarujemy ketchupem ,posypujemy ziołami.Nakładamy farsz i posypujemy serem żółtym. Przykrywamy drugim ciastem i zlepiamy za pomocą widelca.Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,pozostawiamy do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy 20-25 minut
Bajeczna Kuchnia