soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy
Rozpustne gotowaniegreckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli i pieprzu 300 ml mleka 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Farsz: 1 kg buraków 1 puszka ciecierzycy olej rzepakowy 100 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa(...)słodka papryka Sos czosnkowy: 500 g jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, chili Dodatkowo: 100 g żółtego sera suszone oregano WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, pieprz i krótko zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, przesiać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę
Passions hobbies lifecałej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam z sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie. P.s Od dzisiaj moje przepisy będą zawierały ilość wartości odżywczych z myślą o tych, którzy liczą swoje kalorie:) Składniki ( 8 naleśników) Ciasto naleśnikowe - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka ( u mnie bez laktozy) lub wody - tymianek Wykonanie Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko oraz dodałam proszek do pieczenia. Następnie dolałam mleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi
Health-Fit-Lifeulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli, gdy jest go nieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych(...)wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię po dwa takie same prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem
Kuchenna Kontrrewolucyagrochem i podpiekamy okolo 15 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szparagi dokladnie myjemy, obcinamy zdrewniale koncowki i kroimy na kawalki dlugosci okolo 2-3 cm. Blanszujemy je we wrzacej, osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. W miseczce mieszamy jajko, parmezan, smietane, natke pietruszki i porkojone drobno suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sola. Mase wlewamy
Przysmaki Karolkiznaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania(...)mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy
Weekendy w domu i ogrodziedodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami. Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna. Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch(...)minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Złożenie spring rolls : jeśli placki są suche, należy przez nałożeniem farszu każdy z placków na kilka sekund zanurzyć w letniej wodzie. Placek ułożyć na blacie roboczym, nałożyć nadzienie. Boki placka posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem po czym zwinąć spring roll tak jak zwijamy krokiet. Olej rozgrzać w woku. Kiedy gorący wkładać spring rolls
mecooksktórego zrobiłam moje paszteciki nie musi wyrastać, więc znacznie przyspiesza to czas przygotowania.Zrobiłam je z mąki pełnoziarnistej, więc są znacznie zdrowsze niż te, robione z tradycyjnej mąki. Składniki farszu: 700 g kapusty kiszonej 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 2 średnie liście laurowe 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru sól i świeżo mielony pieprz do smaku Kapustę(...)boku nakładać farsz, zostawiając na końcu margines około 1-2 cm bez farszu. Zwijać w rulon (brzeg powinien być pod spodem) i ostrym nożem odkrawać kawałki o szerokości kilku centymetrów. Od razu układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik przy pomocy pędzelka smarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i obsypywać dowolnymi ziarenkami. Piec w temperaturze 180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennadowolne warzywa. Pycha! 4 plastry schabu (cienkie) Przyprawy: papryka w proszku (ostra i słodka) sól, pieprz Dodatkowo: 1 płat ciasta francuskiego (duży) 2 czerwone cebule (średnie) 1 jajko Plastry schabu dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki - minimum na 30 minut. (Mięso pokroiłam na grubość około 3 mm, ale można grubiej i następnie delikatnie rozklepać je za pomocą(...)jednym kawałku ułożyć plastry schabu, które należy posypać posiekaną cebulą i przykryć drugim kawałkiem ciasta. Okolice farszu delikatnie podociskać. Ciasto pokroić na 4 kwadraty, o boki mocno skleić. (Zrobiłam to palcami, ale można widelcem.) Tak przygotowane "poduszeczki" posmarować rozmieszanym (ze szczyptą soli) jajkiem i oprószyć papryką w proszku. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 200 stopniach
Di gotujecukru o konsystencji gęstej śmietany, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz, na patelni zeszklić pokrojony dość cienko, w plasterki por, po zeszkleniu odstawić lekko ostudzony wymieszać z kostką sera feta, wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić pieprzem świeżo mielonym . Rozczyn połączyć z mąką w misce, dodać jajko, sól i olej, wszystko wyrobić, można mieszać łyżką, ciasto musi się zagnieść
kgwjanczewoPorcje: 4 Składniki: Naleśniki: usmażone wg. własnej receptury lub: 1 jajko 1 szklanka mąki (rodzaj wg. uznania, ja proponuję pół na pół pszenną i razową) 1 szklanka płynu (mleko, woda - wg. uznania) 4 czubate łyżki jogurtu 3 łyżki oleju lub oliwy szczypta soli i gałki muszkatołowej Farsz : płaty ryb morskich ok. 400 g opakowanie łososia wędzonego
SzczyptaSmaQnawet do lekkiego ścięcia wtedy lepiej się zastyga na roladkach. Do posiekanego szczypiorku i pieczarek dodaję pokrojone jajka, 2- 3 łyżki majonezu i 1 łyżkę śmietany. Wkładka nie może być bardzo lejąca ponieważ przy zwijaniu wszystko nam wypłynie bokami. Jeśli farsz jest już gotowy zabieramy się za zwijanie. Kładziemy farsz na plasterek wędliny i zawijamy. Tak robimy z wszystkimi plastrami(...)Dobrze jest jeśli wędlina ma duże plastry bo wtedy można włożyć więcej farszu i roladki są pełniejsze. Jak już zawiniemy wszystkie plastry wędliny i ułożymy je w naczyniu lub tak jak ja na tackach to zalewamy je taką zgęstniałą żelatyną - musi być lejąca ale ścięta troszkę - przez sitko najlepiej, wtedy te wszystkie przyprawy z kostki rosołowej zostaną na sitku
Tanio smacznie i prostoSkładniki: farsz: -1 kg pieczarek -1 średnia cebula -150 g żółtego sera -sól, pieprz -olej do smażenia ciasto: -450 g mąki pszennej -1 jajko -1 szklanka gorącej wody -2 łyżki oleju -1 łyżeczka soli Wykonanie: W naczyniu łączymy mąkę z solą i jajkiem. Wlewamy wodę i drewnianą łyżką energicznie mieszamy ciasto. Chwilkę odczekać (aby się nie oparzyć(...)Pieczarki najczęściej puszczają dużo wody, dlatego należy je dokładnie odcedzić (to ważne, gdyż uniemożliwi to lepienie pierogów). Dodajemy do nich ser starty na cienkich oczkach i mieszamy dokładnie cały farsz. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy
KasiekGotujeciasto francuskie się przykleiło. Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki. 1 jajko roztrzepuję w kubeczku, smaruję pędzelkiem po wierzchu kwadracików. Piekę kwadraciki w 200 stopniach przez około 15 minut. Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte. Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz. Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę
MojaQchnia.ploraz pokrojonego w kostkę pomidora – dusimy aż woda z pomidorów odparuje, a farsz stanie się gęsty. Doprawiamy do smaku. Do ugotowanego i przestudzonego ryżu dodajemy starty parmezan mieszamy. Na dłoni rozklepujemy porcję ryżu, wkładamy nadzienie i formujemy kulki. Odstawiamy na 10 minut. Obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy na głębokim oleju na rumiano. Podajemy ze świeżą rukolą, pomidorkami
Ostra na Słodko