bardzo smaczna, a dodatkowo będzie ozdobą Wielkanocnego stołu. Taka szynka w galarecie jako przystawka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wykorzystałam jako farsz jedynie posiekaną gotowaną szynkę i gotowane warzywa, ale możemy sobie modyfikować składniki dodając np. gotowane ćwiartki jajek czy oliwki. Przygotowałam 6 porcji, gdy chcemy przygotować więcej porcji odpowiednio zwiększamy ilość składników. Polecam również: Kurczak w galarecie z papryką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na farsz makowy: 100 g maku niebieskiego 200 ml mleka 3 łyżki rodzynek 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki miodu 4 łyżki orzechów włoskich wykonanie: Mleko zagotowujemy. Do wrzącego mleka wsypujemy mak i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. mieszając od czasu do czasu. Ugotowany mak mielimy. W naczyniu mieszamy masło z miodem, dodajemy rodzynki oraz drobno(...)pokrojone orzechy, łączymy ze zmielonym makiem. składniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy
Domowy Smak JedzeniaKrokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę(...)wszystko ładnie kroimy. 2. Robimy naleśniki wg. PRZEPIS : http://gotujzmuzyka.blogspot.com/2013/11/nalesniki-klasyczne.html . 3. Naleśniki smarujemy farszem i zawijamy tak aby powstał prostokąt (nie wiem jak to opisać, sposobu można poszukać w internecie) . Następnie zawinięte naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy je do momentu zarumienienia się panierki. I to tyle ;) ... Udostępniam przy okazji wspaniały utwór
Gotuj Z Muzykąsoli . Do podania: piwo pszeniczne w stylu weissbier, sałatka śródziemnomorska (sałaty, pomidory, oliwki, oliwa). Przygotowanie: Ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać zimne masło starte na tarce i rozetrzeć palcami. Jajko i żółtko rozmącić z wodą, dodać do mąki, zagnieść ciasto krótko wyrabiając żeby się nie ogrzało, uformować kulę, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto(...)warzywa, posiekany tymianek i sok z cytryny, dusić 5 minut, przestudzić. Pozostałe jajka, śmietanę, serek kremowy i gałkę muszkatołową zmiksować robotem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i parmezan, wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Na podpieczony spód rozsypać połowę Gruy è re , wyłożyć farsz, zalać masą jajeczną, na wierzchu posypać pozostałym serem. Piec w 180 stopniach
SzczyptaSmaQości. Bułkę moczymy w mleku a następnie mieszamy mięso, rozmoczoną bułkę i jajko, posiekana natkę pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Całość można przemielić przez maszynkę albo dobrze wymieszać. Z warzyw i okoni gotujemy rybny bulion. Farsz z pstrąga zawijamy w wcześniej zdjętą skórę. Tak aby uzyskać kształt ryby. Następnie zawijamy w gazę
Pan i Pani Smith w kuchnikaszą, gołąbki z kaszą, wszelkiego rodzaju kaszaki (ściślej „kaszoki” albo „kasioki”, czyli duże, płaskie drożdżowe buły wypełnione farszem z kaszy) i inne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule(...)się wody z masłem, gotujemy około 15 minut, po czym garnek zawijamy w koc na 2-3 godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną
Trzeci talerzinny 3 ząbki czosnek 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz zielony marynowany sól 1 szt jajko Sposób przygotowania Rozmrożony szpinak smażymy na maśle, dodajemy przeciśnięty czosnek, rozdrobniony zielony pieprz i doprawiamy solą. Pod koniec smażenia dodajemy śmietanę. Pierś nacinamy tworząc kieszonkę, wypełniamy farszem i wkładamy plaster sera. Pierś doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto francuskie dzielimy na pół
lysygotuje.plwystarczą ćwiartki kurczaka wyluzowane z kości i zmielone oraz farsz w tym przypadku z duszonych z cebulką pieczarek Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany pieczarkami (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 8 ćwiartek kurczaka 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 bułki namoczone w mleku sól(...)mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 2 jajka, dodajemy odciśnięte bułki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz pieczarkowy, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniężółtego 40 dag wędliny 100 g masła 200 g serków topionych - 2 kostki lub prostokąty smak dowolny taki jak nam pasuje 3 ogórki kiszone 1/2 dużej papryki czerwonej 4 jajka 1 pęczek szczypiorku sól pieprz słodka papryka Kostkę sera wkładamy do foliówki spożywczej i zawiązujemy ją na supełek. W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę, ilość taka by przykryła(...)naciskąjąc go mocno na środku tylko tak by nie przedziurawić foliówki. Jak ser się gotuje robimy masę do farszu. Miękkie masło mieszamy z serkami, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, paprykę, odciśnięte z soku ogórki kiszone również pokrojone w kostkę oraz jajka przeciśnięte przez krajarkę, doprawiamy całość solą, pieprzem i słodką papryką i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek
Piekielna Kuchnia Patijeśli farsz jest za sypki , to dodajemy puree ziemniaczane. U mnie masa na pierogi wyrabiana jest w robocie.Gotowy farsz przykrywamy ściereczką i zabieramy się za robienie ciasta. Składniki na oko -maka tortowa ( bądź maka typu 00 lub mąka na pierogi ) - 1 jajko -wrzątek -olej np.rzepakowy -sól Mąkę oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie. Dolewamy wrzątek(...)lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką aby nie wyschło . Wałkujemy wykrawamy kółka i na każde kółko kładziemy porcję farszu. Zlepiamy. Gotujemy w osolonej wodzie około 3 minut od czasu wypłynięcia na wierzch wszystkich pierogów. Pyszne polane masłem z lekko podsmażoną cebulką ! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnijeszcze pyszniejsze. Składniki: 30 dag mąki 4 dag drożdży 10 dag topionego serka Szczypta cukru 150 ml mleka 5 łyżek ketchupu 1 puszka kukurydzy 8 plasterków serka mozzarella 1 jajko do smarowania Papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, posypać cukrem, wlać ciepłe mleko, wyrobić dokładnie ciasto i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto(...)ciasto, rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x30 cm i posmarować ketchupem (lub przecierem). Posypać kukurydzą (można dowolnym farszem, np. typu pizza), położyć plastry sera i zrolować. Ciasto pokroić w grube plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i odstawić jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni
Tradycyjna KuchniaNapoleona. Najczęściej jest spotykana z wołowiną w składzie (Beef Wellington) lub z wieprzowiną (Pork Wellington), tak jak to jest u mnie. Mięso tradycyjnie jest otoczone pasztetem foie gras lub farszem grzybowym, dobrej jakości szynką a całość pieczona jest w cieście francuskim. Ja pozwoliłam sobie iść o krok dalej i przygotowałam ciasto chlebowe, które świetnie sprawdza się przy tego typu(...)luzu z każdej strony. Na szynkę układamy farsz grzybowy. Na grzyby kładziemy schab. Ciasto zawijamy wokół mięsa jak kopertę i przekładamy do naczynia posmarowanego olejem, tak, by nasza łączona ciastem góra teraz znajdowała się na dole. Odwracamy je górą do dołu. Wierzch ciasta smarujemy pozostałą połówką jajka. Pieczeń Wellington zapiekamy w 200 stopniach przez około 25 minut. Musi
Poezja Smaków - blog kulinarnynaszej wyobraźni I wypełnić je owocami, serkiem lub innym, ulubionym farszem. Mleko krowie w przepisie można zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym. Naleśniki będó wówczas mniej puszyste, ale za to będą mogle je zjeść alergicy. Koniecznie je wypróbujcie. Smacznego. Składniki: • 3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej • 1 szklankę mleka krowiego • 2 jajka • 1 łyżka roztopionego masła • odrobina cukru (lub 2 łyżeczki syropu(...)wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić na pół godziny. 2. Po tym czasie dodać jajka, masło i pozostałe składniki. Wymieszać. 3. Rozgrzać patelnię (nie smarujemy jej żadnym tłuszczem, jest on już w cieście) i smażyć jak zwykle, do zrumienienia z obu stron. 4. Wypełnić ulubionym farszem. Smacznego
W mojej kuchnipowierzchni rolady tworzy się naturalna galaretka. Farszem w tym przypadku jest duszona z cebulką czerwona papryka. Na blogu są podobne przepisy: Baton wieprzowy gotowany Klops wieprzowy z galaretką (baton) Łosoś faszerowany na szpinakowo-truskawkowej kołderce Klops drobiowy faszerowany papryką (baton): SKŁADNIKI na 2 batony: 6 ćwiartek kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 bułka namoczona w mleku sól i pieprz(...)skórą mielimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, wsypujemy 3 łyżki kaszy manny i masę dokładnie wyrabiamy. Na folii spożywczej układamy masę drobiową tworząc prostokąt, na środku układamy farsz, masę zwijamy pomagając sobie folią spożywczą, po bokach folię skręcamy jak cukierka aby nam się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrobocie kuchennym z końcówką siekania (można podnieść wszystko widelcem) i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz układać wzdłuż na środku dwóch kawałków ciasta francuskiego. Boki zawinąć i skleić ze sobą, roladę odwrócić łączeniem do dołu. Pokroić na mniejsze około 2 cm kawałki. W miseczce rozklepać jajko. Za pomocą silikonowego pędzelka posmarować każdego pasztecika jajkiem, na wierzch posypać majeranek. Paszteciki ułożyć
Zrób to smacznie