jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:250/455)

Rogale marcińskie (bezglutenowe) 197

który nie jest dostępny w regularnej sprzedaży w sklepach (być może w okolicach Poznania jest dostępny). Pierwszego dnia wypiekamy bezglutenowe biszkopty, drugiego zagniatamy i wałkujemy ciasto, trzeciego dnia robimy farsz i już wypiekamy rogaliki i zajadamy :-) Mój przepis został zainspirowany przepisem z bloga  Śladami Słodkiej Babeczki , który na potrzeby wersji bezglutenowej nieco zmodyfikowałam. Polecam prześledzić wpis i spróbować upiec(...)część ciasta, którą rozwałkowujemy na coś na kształt prostokąta i postępujemy podobnie, dzielimy na pół, wykrawamy trójkąty, smarujemy farszem. I zawijamy.  11. Rogale przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 90 minut. Po tym czasie smarujemy je rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni. Wkładamy rogaliki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy

Kawa z mlekiem
Naleśniki z mąki razowej z sałatą i kurczakiem 161

Ciasto na naleśniki: 1 jajko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki otrąb pszennych Kupiec 1,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz: główka sałaty rzymskiej puszka kukurydzy 2 mango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)zawsze mamy pod ręką. Oczywiście jeżeli lubimy tego typu dania z sosami, można śmiało je dodać. Polecam szczególnie czosnkowy lub gyros. Najpierw przygotować ciasto na naleśliniki. Do miski wbić jajko roztrzepać, wlać jogurt, olej i mleko. Dodać szczyptę soli. Następnie cały czas ubijając, dodawać mąkę i otręby. Odstawić ciasto na 15 minut, po czym usmażyć z niego naleśniki. Pierś

Świat Domowej Kuchni
Chrupiące pierogi z kurczakiem 284

osób ( ok. 30 pierogów) Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI na farsz: 150 g mięsa z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 1 mały por świeży tymianek bulion olej, sól, pieprz SKŁADNIKI na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 żółtko z jajka 1 łyżka oleju szczypta soli SKŁADNIKI na dip czosnkowy: 3 ząbki czosnku 4 łyżki gęstego

kulinarnyJa
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 171

cukru pudru - 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - 125 g serka mascarpone - 25 g masła - 1 jajko - szczypta soli - zaczyn Składniki na zaczyn: - 15 g świeżych drożdży - 35 g mleka - 1/2 łyżeczki mąki - 1/2 łyżeczki cukru Składniki na farsz: - 150 g czarnych malin - cukier Dodatkowo do posypania cukier puder oraz mleko do smarowania. Składniki na 10 bułeczek. Nasze bułeczki zaczynamy(...)przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie masło, serek mascarpone i ugniatamy wszystko aby była to konsystencja takiej kruszonki (można to robić palcami lub widelcem). Na koniec dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy wszystko na elastyczne i miękkie ciasto (na początku będzie się kleić ale w trakcie wyrabiania zacznie tworzyć zwartą strukturę). Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką

Kuchenne Wariacje
Tarta z grzybami leśnymi. 215

cebulowej. Śmiało można wykorzystać ten spód do każdej słonej tarty jaka Wam przyjdzie do głowy. FARSZ: podgrzybki (ok 20 średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy zimne(...)miski wbijamy jajka. Rozbełtujemy (ale nie ubijamy), dodajemy śmietankę, delikatnie mieszamy całość. Dodajemy grzyby posiekaną natkę i rozmaryn. Delikatnie łączymy całość. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, wykładamy blachę ciastem. Nakłuwamy. Obciążamy grochem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st przez 15-20 min. Następnie wyjmujemy groch i pieczemy jeszcze przez 5-10 min. Wylewamy na ciasto farsz i pieczemy

Brzuszki Łakomczuszki
SZPINAKOWE PIEROŻKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 189

SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić(...)ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć po kopiastej łyżeczce farszu. Złożyć je na pół jak pieróg, a brzegi ciasta skleić zagniatając je widelcem. Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni

Kuchnia w opałach
Sajgonki 227

Sajgonki składają się z zawiniętego w papier ryżowy farszu głównie z przewagą mięsa i warzyw.  Sajgonki - Składniki: (na ok. 28 sajgonek) 350 g mięsa mielonego 100 g makaronu chińskiego średnia marchew średnia cebula 5 liści kapusty pekińskiej (zielona część) 10 grzybów mun (bez nóżek) ok. 20 kiełków fasoli mung jajko 3 łyżki sosu sojowego 100 g papieru ryżowego(...)niewielkie kawałki. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy mięso mielone, rozbełtane jajko, 3 łyżki sosu sojowego, doprawiamy pieprzem i dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękami) całą masę do połączenia składników.  Pojedynczy arkusz papieru ryżowego zanurzamy w letniej wodzie, przekładamy na płaską powierzchnie, na środek wykładamy łyżkę stołową farszu i zawijamy sajgonki podobnie jak to się robi z krokietami. (patrz

Słodka Strona
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 152

bidi-language:#0400;} 200 g mąki pszennej 100 g masła 2 – 4 łyżek zimnej wody 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g szpinaku 1 łyżka oleju 3 jajka gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 150 g żółtego sera Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)bułką tartą. Ciasto rozwałkować, dokładnie dłońmi dopasowujemy ciasto do formy. Robimy nakłucia widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Jajka – ugotować na twardo, wystudzić. Na ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry. Pieczemy 5 minut

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto pierogowe.Pierogi z mięsem 174

zrumienioną cebulkę zmielić w maszynce (ewentualnie z warzywami). Dodać wywar (taką ilość aby farsz był zwarty, ale nie suchy), doprawić. Ciasto na ok. 40sztuk pierogów: 45 dkg mąki pszennej 3/4szkl. ciepłej wody szczypta soli 3 żółtka 1 jajko łyżka masła Mąkę wysypać na stolnicę, dodać szczyptę soli,  zrobić dołek i wbić do niego jajko i żółtka(...)rozwałkować. Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm.  Im cieńsze ciasto tym bardziej delikatne będzie po ugotowaniu. Wykrawać koła i nakładać po łyżeczce farszu. Skleić. Wrzucać na osolony wrzątek  i od momentu gdy wypłyną na powierzchnię gotować jeszcze przez ok. 3-4min na małym ogniu. Podawać okraszone podsmażona cebulką. Smacznego

Maślane ciasteczko
Przepisy na święta: Pieczona gęś faszerowana kaszą i grzybami 241

ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść suszonych grzybów 2 szalotki 20 g wątróbki gęsiej, z indyka lub kury Łyżka tymianku 3 łyżki koperku lub pietruszki Jajko Szklanka bulionu Przygotowanie: Krok 1 Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok 2 Gęś myjemy, osuszamy. Czosnek drobno siekamy, wysypujemy(...)miękka, zdejmujemy patelnię z ognia i zostawiamy do przestygnięcia. Kiedy nie jest już gorąca, siekamy zieleninę – koperek lub pietruszkę i wsypujemy do kaszy. Na koniec wbijamy do kaszy jajko i szybkimi ruchami rozprowadzamy po całości. Krok 4 Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i zabieramy się za ostatnie zadanie: Nadziewamy gęś. Jeśli kasza jest chłodna najlepiej zrobić to po prostu

Niedzielny kucharz
Paszteciki z kapustą i grzybami 370

studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminki i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym pokruszonym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Barszcz czerwony z uszkami 166

smażymy do miękkości. Po ostudzeniu pieczarek dodajemy bułkę tartą i białko jajka i dokładnie mieszamy. Teraz robimy ciasto na uszka. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i wodę i zarabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy kieliszkiem kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy uszko. Gotowe uszka gotujemy w dużym garnku w osolonej

Kuchenne Wariacje
Świąteczny makowiec orkiszowy 263

połączenie, czyli makowiec. U mnie z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy  Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej(...)15min. Dodać stopione masło, ksylitol, sól, wbić jajka. Wlać ciepłe mleko. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach). Przygotować farsz. Mleko zagotować z dodatkiem ksylitolu. Wsypać zmielony mak, zamieszać

FitKot