Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 200pierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo
Niedzielny kucharz
Paszteciki z kaszanką 193jajko olej 1. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszankę, na sam koniec wbijamy jajko, podsmażamy aż się zetnie. Studzimy. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem
Szefowa kuchni
KALAFIOR FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM I BOCZKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu i laktozy) 442obcieknięcia i wystudzenia. W tym czasie przygotować mięso. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajko, paprykę, sól i pieprz i dobrze wyrobić ręką. W wystudzonego kalafiora usunąć głąba a następnie wypełnić miejsce farszem. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć 3 plasterki boczku a na nich położyć kalafiora. Pozostałą częścią farszu oblepić całego kalafiora dociskając, aby dobrze
Ola la LCHF
Naleśniki gryczane z farszem dyniowo-serowym 269SKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki na ciasto
Menu Zdrowia
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 181PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra
JejKuchnia
Quiche z mięsem i grzybami (Torta salata con carne e funghi) 240Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuoca
Pieczarki faszerowane 198parmezanu Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem. Cebulę posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Każdą pieczarkę posypać
królestwo garów
Zapiekanka w bagietce 318mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 4g suchych drożdży (1 łyżeczka), 1 łyżka oleju, 2g soli (1/2 łyżeczki), 125ml ciepłego mleka. Farsz: 350g pieczarek, 1 nieduża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, bazylia, 100g startego sera żółtego. Ponadto: 1 jajko, majeranek, olej, sezam. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Moniki
KARTACZE-Cepeliny 225smalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy male czy duze 6 ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso mieszamy dodajemy na moczona
Viola cooks with passion
Kotlety ziemniaczane 197Przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami
Pobite gary Barbary
Zapiekane jajka faszerowane w skorupkach 239obierać przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek jajka drobniutko posiekać , dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni 234przepuścić przez maszynkę) Mięso i cebulę zmielić na jak najdrobniejszym sitku, po czym dodać papkę z kaszki kukurydzianej. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i przetartym majerankiem. Całość ponownie bardzo dokładnie zblendować. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wywaru po mięsie Farsz przełożyć do foremek i piec w piekarniku około 55 - 60 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biszkoptowe naleśniki 236wolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia . Mam nadzieję że i do zdrowszej. Składniki 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz 1/2 kg twarogu mielonego 100 g śmietany cukier wanilinowy 1 czubata łyżka cukru pudru brzoskwinie z puszki.(pokroić
Eli Gotowanie
Omlet leniwy z nadzieniem 242LENIWY Składniki na omlet: - 2 jajka - 1 łyżka mleka - 1 łyżka startej rolady ustrzyckiej - sól - pieprz - masło/olej Przygotowanie omletu: Jajka mieszamy. Dodajemy do nich mleko oraz ser. Doprawiamy. Smażymy z tłuszczem lub bez (dowolnie). Najlepiej po przygotowaniu farszu, żeby omlet nie zdążył ostygnąć. Składniki na nadzienie: - ½ puszki krojonych pomidorów - 1 parówka - 3 pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie - masło
Życie zamknięte w smaku
Kakaowe naleśniki z mascarpone, nektarynkami i żurawiną 224naleśników): Naleśniki: - 200 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej) - 2 jajka - 1 czubata łyżka kakao - 0,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny
Corner With Recipes
Schabowy z serem żółtym 183cienkie plasterki , wrzucamy na patelnie i dusimy na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem
Smakowite Dania
Quenelles z dorsza w sosie koperkowym 213ryby i jogurtu. Pod tą francuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: · 500 g filetu z ryby · 2 białka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
Powiedz dietom nie
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 236kupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki : Naleśniki: – mąka gryczana – 150 g - jajko duże – 1 szt – mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola
Ostra na Słodko
Pomidory faszerowane szprotkami 302spłynął pozostały sok. Do miski przełożyć szprotki w pomidorach i rozgnieść łyżką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem
Monia miesza i gotuje
Bułeczki śniadaniowe z szynką. 240soli 1 łyżeczka cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1 duże jajko 1 żółtko 115 g roztopionego masła Mąkę mieszamy z drożdżami, solą, cukrem, dolewamy mleko, dodajemy jajko, żółtko i dokładnie mieszamy. Po wstępnym wymieszaniu zabieramy się za wyrabianie (ręcznie lub mikserem), po około 7 minutach wlewamy roztopione, letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy(...)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 porcji, każdą formujemy w kulkę, wałkujemy na placuszek, nakładamy porcję farszu, sklejamy i formujemy kształtną bułeczkę. Bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy do wyrośnięcia na około 30 minut. DODATKOWO: jajko do smarowania sezam, mak, czarnuszka do posypania Piekarnik nagrzewamy do temperatury około 190°C. Wyrośnięte bułki smarujemy
Rozpustne gotowanie
Pełnoziarniste naleśniki z mięsem mielonym, kaszą, pieczonymi burakami i ciecierzycą 217greckiego. Troszeczkę pracy przy nich jest, ale za to wychodzi sporo porcji. SKŁADNIKI Naleśniki: 3 jajka duża szczypta soli i pieprzu 300 ml mleka 100 ml wody 50 ml oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 450 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Farsz: 1 kg buraków 1 puszka ciecierzycy olej rzepakowy 100 g kaszy jęczmiennej 1 kostka rosołowa(...)słodka papryka Sos czosnkowy: 500 g jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku sól, świeżo mielony pieprz, chili Dodatkowo: 100 g żółtego sera suszone oregano WYKONANIE Naleśniki: Do miski wbić jajka, dodać sól, pieprz i krótko zmiksować. Następnie wlać mleko, wodę i olej, przesiać mąkę i zmiksować do połączenia składników. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie rozgrzać patelnię, wlewać chochlę
Passions hobbies life
Przepis # 16 Tymiankowe naleśniki 218całej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam z sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie. P.s Od dzisiaj moje przepisy będą zawierały ilość wartości odżywczych z myślą o tych, którzy liczą swoje kalorie:) Składniki ( 8 naleśników) Ciasto naleśnikowe - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleka ( u mnie bez laktozy) lub wody - tymianek Wykonanie Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko oraz dodałam proszek do pieczenia. Następnie dolałam mleko. Całość dokładnie wymieszałam. Na koniec wsypałam odrobinę tymianku. Naleśniki smażyłam na patelni bez tłuszczu ( jeden naleśnik to około 1,5 łyżki ciasta). Farsz - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - pół pora - 1 cebula - 1/2 zmielonej piersi
Health-Fit-Life
Paszteciki z kapustą i grzybami 226ulubione. Ja robię cienkie ciasto (jak na zdjęciu), jednak wiele osób woli, gdy jest go nieco więcej. Żaden problem, wystarczy rozwałkować ciasto na grubszy placek. ;) http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470 + jajko do posmarowania pasztecików przed pieczeniem + pół kostki masła do smażenia Jeśli chodzi o grzyby, w tym daniu, jak i w wypadku pierogów z podobnym nadzieniem, wolę używać tych suszonych(...)wielkość odpowiednie do naszej wizji wyglądu pasztecików. Ja robię po dwa takie same prostokąty ciasta; na jednym układam duuuużo farszu, drugim go przykrywam. Całość "zamykam" posługując się widelcem, spłaszczając nim brzegi gotowych pasztecików. Na koniec po wierzchu smarujemy każdy rozmąconym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach przez około pół godziny. Oczywiście najlepsze z czerwonym barszczem
Kuchenna Kontrrewolucya
Szparagi i mini tarty. 179grochem i podpiekamy okolo 15 minut w temperaturze 200°C. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szparagi dokladnie myjemy, obcinamy zdrewniale koncowki i kroimy na kawalki dlugosci okolo 2-3 cm. Blanszujemy je we wrzacej, osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. W miseczce mieszamy jajko, parmezan, smietane, natke pietruszki i porkojone drobno suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sola. Mase wlewamy
Przysmaki Karolki
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem 245znaczy zły :) Idealna próba przed Wigilią. Składniki (na ok. 40 pierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania(...)mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy
Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe spring rolls z warzywami 175dodatkiem mięsa. Ja najbardziej lubię te tradycyjne wyłącznie z warzywami. Spring rolls robione są z ciasta na bazie mąki i wody bądź ciasta ryżowego, które następnie wypełnia się farszem. Dla mnie osobiście spring rolls muszą mieć w sobie kiełki fasoli mung oraz kapustę. Pozostałe dodatki to już kwestia indywidualna. Zdecydowałam się na zrobienie domowego ciasta na spring rolls z dwóch(...)minutę. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Złożenie spring rolls : jeśli placki są suche, należy przez nałożeniem farszu każdy z placków na kilka sekund zanurzyć w letniej wodzie. Placek ułożyć na blacie roboczym, nałożyć nadzienie. Boki placka posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem po czym zwinąć spring roll tak jak zwijamy krokiet. Olej rozgrzać w woku. Kiedy gorący wkładać spring rolls
mecooks