jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:244/455)

Tarta z kiełbasą, pieczarkami i czerwoną cebulą 115

propozycję na pyszną tartę, która dla 4 osobowej rodziny posłuży jako obiad na 2 dni.  Potrzebujemy: Spód: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g pieczarek 300 g kiełbasy śląskiej z szynki Maestro Henryk Kania 2 czerwone cebule 1 szklanka startego żółtego sera 3 jaja  1 szklanka mleka 1 pęczek(...)minut co jakiś czas mieszając. Tak przygotowane składniki schładzamy do temperatury pokojowej. W misce mieszamy jajka z mlekiem, mąką, posiekaną natką pietruszki i serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do miski przesmażone składniki i całość dokładnie mieszamy.  Tak przygotowany farsz przelewamy na schłodzony spód tarty. Tartę pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Pierogi z twarogiem i szpinakiem 146

szklanki bardzo ciepłej przegotowanej wody 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 łyżki oleju rzepakowego Nadzienie: 100 g świeżego szpinaku 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół ok. 300 g półtłustego sera białego pieprz sól 1 łyżka oleju  Najpierw przygotować farsz. Cebulę posiekać w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzany olej, chwilę smażyć na małym(...)dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto. Wyłożyć na blat kuchenny lub stolnicę. Na dłonie wylać olej i wyrabiać ciasto aż stanie się gładkie i elastyczne. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto wykrawać szklanką o średnicy 6-7 cm lub okrągłą foremką do ciastek, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu, składać na pół

Czerwień i błękit
Papryka faszerowana mięsem 172

mięsem i ryżem. Tym razem urozmaiciłam nieco nadzienie, dodałam do farszu rodzynki i cynamon. Uwierzcie, wyszło na prawdę przepysznie. Zapraszam na szybki i prosty obiad. Składniki: 4 czerwone papryki 25 dam mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 cebula 1 woreczek ryżu (ok. 10 dag) duża garść rodzynek 1 jajko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu(...)odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Do miski wkładamy mięso, ryż, rodzynki i jajko. Dodajemy wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, jak trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z papryk ścinamy wierzchy. Od środka posypujemy solą i pieprzem. Napełniamy przygotowany farszem. Papryki układamy w garnku. Zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 45 min. Podajemy na ciepło

Pobite gary Barbary
Krokiety pieczarkowo - warzywne 136

Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 szk wody gazowanej 3 szk mleka 1 łyżeczka soli 2 szczypty cukru 3 szk mąki pszennej typ 450 50 ml oleju 1 łyżeczka kurkumy Farsz 400 g pieczarek 1 cebula 1/2 cukinii 2 garście świeżego szpinaku 1/3 blanszowanego brokuła 100 g sera feta sól do smaku pieprz kolorowy do smaku 1/3 kostki masła Dodatkowo

Ewa w kuchni
Francuskie paszteciki z ruskim nadzieniem 149

ziemniaków 300 g półtłustego twarogu 2 średnie cebule 5 plastrów boczku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia lub olej do smażenia 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko do posmarowania Ziemniaki obrać i ugotować w mocno osolonym wrzątku. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na małym ogniu na 2 łyżkach klarowanego masła lub oleju. Ziemniaki(...)rozgnieść tłuczkiem, dobrze łącząc składniki. Posolić i przyprawić obficie pieprzem. Odstawić. Ciasto odwinąć z papieru, nakładać wzdłuż porcje farszu, zwijać w rulon, odcinać ciasto, a następnie kroić na kilkucentymetrowe paszteciki. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta. Paszteciki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec ok. 15 minut w 220 o C (do zrumienienia). Podawać z kefirem lub mlekiem

Czerwień i błękit
Pizza 160

mąki  - 1 szklanka mleka  - 30g drożdży - 1 jajko  - sól do smaku  sos: -200 ml wody  - 3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego  - 4 ząbki czosnku  -  łyżka śmietany  - bazylia, majeranek, oregano  - papryka słodka/ostra - sól pieprz  farsz: (tak jak na obrazku) - pieczarki  - papryka (zielona, żółta , czerwona) - salami  - cebula

Gotuj Z Muzyką
WARKOCZ FRANCUSKI Z BROKUŁAMI, KURCZAKIEM I PIECZARKAMI 129

zimno i to jest właśnie zaleta! Oprócz tego jest tanie i można je kupić, zamiast trudzić się samemu.  Z dodatkiem pysznego farszu smakują obłędnie ! Ja wykorzystałam do farszu brokuły, które są bardzo zdrowe i zawierają żelazo, pieczarki i soczystego kurczaka.  Całość uzupełnia czerwony barszcz, który właśnie podaje do takiego dania.  Składniki: ciasto francuskie 2 op.  filet(...)którym będziemy piec. Ponacinać po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak byśmy mogli ułożyć farsz. Na cieście układamy kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem. Zwijamy warkocza, na przemian boki układamy do środka. 4.  Gotowy warkocz posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem oraz lnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
domowe pierogi z serem i jabłkami 135

cukier. Wszystko mieszamy. składniki na ciasto pierogowe: ok. 560 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię

Domowy Smak Jedzenia
Chleb nadziewany. 145

części (po 8 na każdy chleb). Z każdej części formujemy placuszek, nadziewamy farszem, sklejamy i układamy w wyłożonej papierem formie. Gotowe chlebki odstawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia,  w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte  chleby smarujemy jajkiem, posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia, czyli około 20 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Kotlety Twardowskiego 910

masła 1 ząbek czosnku 15dkg żółtego sera pół szklanki mąki pół szklanki bułki tartej 1 jajko przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano olej do smażenia     *** Żółty ser ścieramy na tarce o małych oczkach i mieszamy z miękkim masłem oraz przeciśniętym czosnkiem. Tak powstały farsz dzielimy na 3 części *** *** Kotlety schabowe cienko rozbijamy i przyprawiamy z dwóch stron solą pieprzem(...)oregano. Na każdym kotlecie umieszczamy porcje farszu *** *** Mięso z farszem w środku składamy na pół i zbijamy tłuczkiem brzegi, następnie obracamy i z drugiej strony również zbijamy brzegi *** *** Każdy tak zamknięty kotlet podwijamy i formujemy w dłoniach zgrabne roladki *** *** Kotlety obtaczamy dokładnie w mące, później w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i ponownie w dłoniach formujemy na kształt

Blog z Apetytem
pierogi z serem i borówkami 93

polecam SKŁADNIKI ciasto -0,5 kg mąki -3/4 szklanki letniej wody -50 g miękkiego masła -1 jajko -2 żółtka -1 płaska łyżeczka soli Z podanych składników zagniatamy ciasto, jeśli się klei, podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy na około 10 minut do odpoczęcia. farsz -250g serka białego  kremowego, kanapkowego -200 g sera białego chudego -250g borówek -3 łyżki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Empanadas z meksykańskim farszem 142

krojonych pomidorów (400 g) 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej kidney 1 puszka kukurydzy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego chili, sól, świeżo mielony pieprz 4 opakowania ciasta francuskiego 1 jajko Ketchup Kotlin z piekła rodem Extra Hot WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębokiej patelni. Dodać mięso mielone, całość polać oliwą i smażyć mieszając, aż mięso(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozwinąć i wykrawać koła o średnicy około 10 cm. Na środku każdego nałożyć łyżeczkę farszu i skleić jak pierogi dociskając boki widelcem. Gotowe empanadas układać na blaszce zachowując odstępy. W miseczce roztrzepać jajko i posmarować nim pędzelkiem pierogi. Włożyć do piekarnika i piec około 20 minut, aż pierogi się ładnie zarumienią. Podawać na ciepło

Passions hobbies life
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 161

razem do standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki(...)dużych oczkach, paprykę pokroić drobno, udusić. 5. Czosnek przecisnąć przez praskę. Koperek posiekać. 6. Mięso wymieszać z jajkami, cebulą, marchewką, papryką, czosnkiem, koperkiem i ryżem. Doprawić do smaku. 7. Duży garnek wyłożyć pozostawionymi liśćmi (zapobiegnie to ewentualnemu przypaleniu się gołąbków). Farsz zawijać w obgotowane liście, układać w garnku. Gotowe gołąbki zalać bulionem (aby wszystkie były przykryte). Gotować

Kto ugości moich gości?
Tarta z dynią i grzybami 153

Przepis Składniki: Ciasto: 300 g mąki pół kostki drożdży szczypta cukru pół łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: pół niedużej dyni (w naszym przypadku Hokkaido) 500 g pieczarek (lub innych grzybów) cebula 2 ząbki czosnku oliwa rozmaryn 200 g kwaśnej śmietany 2 jajka tymianek sok i skórka z cytryny 200 g potartego sera (na przykład gouda) Przygotowanie: Mąkę wsypujemy(...)miksera. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki, jak za suche wody. Wyrobione ciasto przygrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W międzyczasie zabieramy się za farsz. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w dość cienkie i nieduże paski. Grzyby czyścimy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka, czosnek w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy

KasiaiKrzysiu.pl
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 201

tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz: 30 dkg pieczarek cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu 2 łyżeczki przecieru pomidorowego sól

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania