upieczonej dyni hokkaido kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 1 sucha kajzerka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej koperek do dekoracji * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; z pozostałej części możecie przygotować, np. kapustę po bawarsku Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć(...)wpływem ciepła ryż zmięknie. Suchą bułkę zalać wrzącą wodą. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę, miękką bułkę i ugotowany ryż. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Zaparzanie kapusty W międzyczasie do dużego garnka wlać wodę, zagotować i włożyć główkę kapusty. Gotować kilka minut
Ugotowaćmiodu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100 herbatników 3 jajka Lukier: sok z 1/2 cytryny cukier puder (tu już każdy decyduje sam jaką chce mieć konsystencję) Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka garść drobno posiekanych orzechów i migdałów Wykonanie: Ciasto: Z ½ szklanki ciepłego mleka, 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn. Odstawić na około 15 minut w ciepłe(...)pomarańczową i zmielone bakalie z makiem. Wymieszać i smażyć przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Gdy farsz będzie chłodniejszy, dodać do niego drobno zmielone herbatniki (ja użyłam woreczka i wałka) oraz jajka. Dobrze wszystko razem wymieszać i odstawić. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 65x40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół
Pasja Smakulekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilkanaście minut do wystudzenia. Następnie wyłożyć do środka ulubiony farsz. U mnie były to: boczek - może być wcześniej podsmażony, lub nie - podsmażona cebulka , ser feta . Na to wbić po surowym jajku, ale tak aby nie uszkodzić żółtka. Doprawić po wierzchu do smaku sola i pieprzem. Foremki ponownie wstawić do piekarnika
Grunt to przepis!babkę w wersji na słono. Ciasto zostało przygotowane z mąki kukurydzianej co nadało potrawie żółtego wiosennego koloru. Farsz składa się z brokułu, kawałków boczku oraz sera mozarelli. Fajny pomysł jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości:) Składniki - 125 gram mąki kukurydzianej - 1 jajko - 1 łyżeczka soli morskiej - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - około 125 ml wody (tak by masa miała dość(...)miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia. Wbijamy jajko oraz dolewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy. Następnie do wyłożonej papierem foremki ( u mnie prostokątna) Wykładamy połowę ciasta. Pokrywamy spód oraz delikatnie smarujemy boki foremki. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 15-20 minut. Farsz - 1 brokuł świeży lub opakowanie mrożonego - kilka plastrów wędzonego boczku - kilka
Health-Fit-Lifelimonki 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 niewielki pomidor pół pęczka szczypiorku szczypta chili, sól, pieprz Do dekoracji: po kawałku czerwonej i żółtej papryki *** Jajka gotujemy na twardo (nie dłużej niż 10 minut), zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy, przekrawamy na połówki, wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Awokado cieniutko(...)skórki, usuwamy pestki, kroimy w drobną kosteczkę i odsączamy z soku *** *** Pomidora dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy *** *** Białka wypełniamy farszem *** *** Papryki i pozostałe awokado kroimy w drobniutką kosteczkę *** *** Jajeczka dekorujemy z wierzchu kawałkami papryki i awokado **** *** Jajka faszerowane guacamole należy przygotować nie więcej niż kilka godzin przed podaniem i przechowywać w lodówce, gdyż z biegiem czasu awokado będzie ciemniało
Blog z Apetytemkolację dla niespodziewanych gości. Zależało mi na tym, żeby było oryginalnie i na ciepło. Przypomniałam sobie o ostatnim pudełeczku z farszem i tak powstał torcik naleśnikowy :) Ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mleka , 1/2 szklanki zimnej wody , 2 jajka , 3 czubate łyżki pszennej mąki , 4 czubate łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej , 1/2 łyżeczki cukru , 1/3 łyżeczki soli . Wszystko razem połączyć(...)odstawić do lodówki na 10 minut. Przygotować żółty ser : zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w cienkie plastry. Usmażone naleśniki układamy na lekko natłuszczonej formie, przekładamy je farszem jak ciasto. Mniej więcej w takiej kolejności: naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik - ser - naleśnik - farsz - sos pomidorowy - naleśnik ....... aż do końca. Sos pomidorowy smarujemy niezbyt grubo. Ma być tylko dodatkiem
Codzienna kuchnia niecodziennajajko sól, pieprz, majeranek (do smaku) Thermomix przepisy. Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami. Wykonanie ciasta: W kubku mieszamy drożdże, cukier i wodę. Do naczynia Thermomix dajemy pozostałe składniki, dolewamy wymieszane wcześniej drożdże i wyrabiamy ciasto czas 3 min/Interwał. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się sklejać dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu(...)doprawiamy jeszcze do smaku. Można dodatkowo dać 2 łyżki pokrojonej świeżej natki pietruszki. Mieszamy czas 20s/obr.3. Dodajemy jajko i ponownie mieszamy czas 20 s/obr.3. Wykonanie pasztecików: Ciasto wałkujemy na prostokąt. Dzielimy na 2 części. Na każdą część wzdłuż szerszego boku nakładamy farsz. Zwijamy ciasto w rulon. Z rulonu wycinamy paszteciki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Paszteciki umieszczamy
Themo przepisypieczarkami i cebulką i cudownie ciągnącym się żółtym serem. Składniki: około 10 placków naleśnikowych 500 g pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 150 g żółtego sera pieprz sól 2 jajka bułka tarta do panierki olej do smażenia Sposób przygotowania: Należy usmażyć naleśniki. Chyba każdy ma swój wypróbowany przepis na naleśniki, dlatego tym razem pominęłam ten etap opisywania. Ważne, by naleśniki(...)tarce. Dodać do zimnych pieczarek, dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać. Na zimne placki naleśnikowe nakładać po 2 łyżki farszu, zrolować naleśniki, brzegi ich zwinąć do środka, tak by nic nie wyleciało ze środka podczas smażenia. Jajka roztrzepać widelcem. Krokiety maczać w jajku, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony
na moim stole...ciasto. Ciasto kakaowe - Przygotować dwie miski. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao. W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek dodać margarynę i mleko - wymieszać za pomocą różki (trzepaczki) lub łyżki. Do mokrych składników dodać sypkie składniki - wymieszać za pomocą różdżki (trzepaczki) lub łyżki. Nie używamy robota! Masa(...)dłużej zachowają świeżość. cukier do sera dodajemy dopiero tuż przed nałożeniem sera, gdyż wytwarza się woda, która psuje smak farszu. w internecie można spotkać wiele przepisów na muffiny z serem, gdzie w składnikach do masy dodawane jest jajko można dodać, ale pamiętajmy dodawanie jajek powoduje twardość masy serowej Przepis autorski
Ciastka - domowe słodkościtaki sam jak do nadziania rolad wołowych: ogórek kiszony, cebula, boczek lub kiełbasę. Wszystkie składniki na farsz drobno siekam, aby nie przebijały delikatnych ścianek rolad z mięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy(...)drobno siekamy. 1/2 szklanki bułki tartej zalewamy mlekiem, aby napęczniała. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy posiekaną natkę i ponownie wyrabiamy. Dzielimy masę mięsną na 4 części, każdą część przekładamy na folię spożywczą, masę dokładnie rozpłaszczamy, nakładamy farsz z siekanego ogórka kiszonego, cebuli i boczku lub kiełbasy. Zrazy można zrobić mniejsze, wtedy będzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmakaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze) 1 jajko sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz (około 1/4 łyżeczki) 1 duży rozmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy. Na talerz lub patelnię wlewamy gorącą wodę – będziemy w niej moczyć papier ryżowy. Papier ryżowy
MojaQchnia.pldorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej * - Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek(...)zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i wlewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek oraz sól. Wbijamy jajko oraz żółtka. Białka odstawiamy na bok do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie
Kuchnia od dwojgaprzyjmuje smak nadzienia. Dlatego możliwości jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym . Składniki na ciasto i sposób wykonania : Ciasto na ptysie Składniki ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka 2 łyżki oliwy sól ,pieprz 1/2 soku z cytryny Wykonanie jajka(...)ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski . Dodać odsączony groszek i kukurydze , dodać oliwę doprawić solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać. Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznego Idealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy
Eli Gotowaniekrążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia
bastalenawłaśnie dla Was coś takiego :) Ja nadal jestem zakochana w kaszy jaglanej- pyszności! :)) Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 małe cukinie 150g drobiowej wędliny papryka czerwona pęczek szczypiorku jajko pieprz, sól puszka kukurydzy 100g sera żółtego w kawałku Kaszę płuczemy. W garnku zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Dodajemy kaszę i gotujemy tyle czasu ile mamy napisane(...)dodajemy do kaszy, mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie i pieczemy 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wierzch farszu można posypać żółtym serem. Gotowe! ;) Rozliczenie: cukinie- 7zł kasza- 1zł papryka-4zł szczypiorek- 1,50zł jajko- 0,50zł przyprawy- 1zł wędlina- 3zł Z podanych składników otrzymamy 4 połówki faszerowanych cukinii (4 porcje)- koszt to 4,50zł za porcję
Czerwona Porzeczka