bułka tarta 2 łyżki - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki
Eli Gotowaniedaje nam zupełnie inny smak. Polecam skosztować, jeśli na krzaczkach macie jeszcze troszkę jeżyn :) Składniki: Na 10 naleśników: 250ml mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej 1/2 łyżeczki soli 150g mąki olej do smażenia Farsz: 250g sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sos: 150g czernic 60ml słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania
Kuchnia w czekoladziemielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem
Smaki Ewynajmniejsze, ze środka. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką. Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć. Na dno dużego garnka położyć kilka odrzuconych liści. Na nie układać zawinięte gołąbki, robić to dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi
na moim stole...sera sprawiają, że możemy go wykorzystać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa
My simple kitchenopakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku, odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem. Przygotowanie sosu: Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni
Tradycyjna Kuchniapieprz Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu
Jadło i czytadłoMałe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są
Gotuj z Blue Ravenniesamowicie sycący! Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego! SKŁADNIKI: CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczki FARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki
Ostra na Słodkotego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 ml FARSZ: * wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella – 1 szt * sól
Ostra na Słodkowywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową
Kulinarne przygody Gatityzupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy. Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji termoobiegu
Kulinarne przygody Gatitymocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę. SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy ciasno(...)indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego i jasnego 65-70g surowego wędzonego boczku 10g suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy
Karo in the Kitchennaleśnikówi z pieczarkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia ok. 10 pieczarek w zależności od wielkości mała cebula sałata lodowa świeża bazylia sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu smaczna pyza . Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :) Farsz: ok. pół kg ugotowanego mięsa (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz) 1 średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 3-4 łyżki oleju , sól , pieprz(...)podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :) Piec w temperaturze
Codzienna kuchnia niecodzienna