jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:246/455)

Panierowane pierogi z ciasta parzonego 151

rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi ( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy je w rozbełtanym jajku z solą, następnie w bułce tartej. Pierogi smażymy na złoty kolor z obydwu

MamaOskarka
Calzone 254

warzyw na patelnię ½ kg mięsa wieprzowego 2 kostki rosołowe 2 listki laurowe ½ pomidorów krojonych z puszki 1/3 szklanki ketchupu 2 łyżeczki majeranku Sól, pieprz do smaku. Dodatkowo : Jedno rozmącone jajko do wysmarowania ciasta przed pieczeniem. Sposób wykonania nadzienia: Mięso ugotować w wodzie około 1,5 godziny dodając 2   kostki rosołowe i listki laurowe. Po ugotowaniu wystudzić i raz zmielić(...)część. Każdą część rozwałkować na placek o średnicy 20 – 25 cm. Na jedną połowę placka nałożyć część farszu warzywno-mięsnego i drugą częścią ciasta przykryć. Brzegi pieroga dociskać widelcem, tak, aby się dobrze skleiły.   Gotowe pierogi wysmarować rozmąconym jajkiem i ułożyć na blasze wyłożonym papierem do pieczenia. Całość wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 190 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Kotlety mielone z nadzieniem z cykorii i mozzarelli 163

Mielone w nowym wydaniu smakują rewelacyjnie. Polecamy. Składniki Farsz: por (biała część) cykoria (duża) łyżeczka oliwy z oliwek duża kulka mozzarelli 1/2 łyżki bułki tartej sól ziołowa Kotlety: 300 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej jajko 50 ml mleka bułka tarta pomidor łyżka ziół prowansalskich maggi pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Przygotowanie   Normal(...)Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem ,mlekiem ,ziołami ,sparzonym (obranym ze skórki) i pokrojonym w kostkę pomidorem ,bułką tartą (masa ma być plastyczna ,nie lejąca) ,do smaku doprawiamy maggi i pieprzem. Z masy serowej lepimy 6 kulek. Wyrobione mięso dzielimy na 6 porcji. Każdą przedzielamy na pół ,na środek z każdej połówki (rozwałkowujemy mięso) dajemy farsz serowy ,przykrywamy drugą połówką

R'n'G Kitchen
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 248

wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki, które nie tylko świetnie smakowały z wędzonym łososiem, ale też z farszem pieczarkowym, który zrobiłam dla mojego Ukochanego. Polecam spróbować. Składniki na 4-6 dużych naleśników: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka wody gazowanej Pół szklanki mleka Łyżka oleju 3 kostki mrożonego siekanego szpinaku (brykiet) Płaska łyżeczka soli Płaska łyżeczka czosnku(...)smażymy jeszcze przez moment. I tak do zużycia całego ciasta, Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, nastepnie układamy kawałki łososia i zawijamy. Polecam wypróbowanie takich szpinakowych naleśników również z innymi rodzajami farszu

Zawsze głodna!
Naleśniki z farszem. 277

sera żółtego. Naleśniki: (mi wyszło z tych proporcji 11 cienkich naleśników) 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki (ja używam tortowej), 2 szklanki mleka, szczypta soli. Ponadto: 200g przecieru pomidorowego, 2 łyżki bazylii, olej, sos majonezowo czosnkowy (  można wykorzystać ten przepis  lub swój ) Przygotowanie: Farsz: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć z łyżką przyprawy do gyrosa

W kuchni u Moniki
Naleśniki 206

wspólnego gotowania całą rodzinę, jeden zrobi ciasto, drugi smaży naleśniki, a pozostali przygotują farsz i poskładają ciasto. Team doskonały na weekend, zachęcam gorąco do wspólnej zabawy! Moje ulubione to naleśniki z dżemem i serem białym, a Wasze? Naleśniki / 10 placków Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki zimnej wody 3 łyżki oleju. może być(...)rogrzanej patelni (może, ale nie musi być specjalna do naleśników; na każdej z nich naleśniki będą idealnie cienkie), z każdej strony, aż będą rumiane. Jeśli smażymy naleśniki do wytrawnego farszu, do ciasta naleśnikowego zamiast cukru z prawdziwą wanilią, dodajemy szczyptę soli lub np. ulubione suszone zioła. Najczęściej naleśniki składam, gdy farsz już jest na cieście, w trójkąty. Naleśniki z dżemem

Moja smaczna kuchnia
Cannelloni z mięsem mielonym, cukinią i cyklanterą 193

najczęściej serowe lub ziemniaczane, dlatego też akcja Victorinox była inspiracją do stworzenia tego przepisu, choć to danie do lekkich nie należy jest mega pyszne i znika błyskawicznie z talerzy, farsz to moja kompozycja smaków, pierwszy raz użyłam cyklanterę z własnego ogródka-jest to dziki ogórek o łagodnym smaku na pograniczu  groszku i papryki.  Nawet warstwowy sos jest biało(...)przykryciem aż mięso nie będzie surowe, zestawić z ognia, doprawić do smaku ziołami, solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać starty ser i wymieszać.  W naczyniu żaroodpornym na dnie wyłożyć sos pomidorowy do spaghetti, równomiernie rozprowadzić. Suche rurki do cannelloni nadziewać przygotowanym farszem, ułożyć na sosie pomidorowym każdą obok siebie. Przygotować beszamel: Masło roztopić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie

Wanilia i Kardamon
Grecka uczta- kofty z feta i tzatziki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 163

miąższ wydłubujemy i siekamy, dodajemy go do ryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół).  Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy

ClauditteMissCooking
Klops mięsny faszerowany kalafiorem 167

prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie   Farsz: 1 średni kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana(...)mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy mięsnej (zostawić ok. 1/5 masy na wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z kalafiora i lekko docisnąć

Trzeci talerz
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 225

spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki octu(...)obejrzeć filmik- [LINK] ;) Rozbijamy dosyć cienko i nacieramy przyprawami oraz olejem. Czosnek miażdżymy i układamy na mięsie, które następnie zwijamy w roladę i wkładamy na całą noc do lodówki. Farsz: Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do cebuli. Następnie na patelnię dodajemy szpinak i dusimy, aż odparuje nadmiar wody. Studzimy. Paprykę

Czerwona Porzeczka
Sakiewki z kurczakiem, serem lazur i orzechami pekan 290

Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Smacznego

Oryginalny smak
ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE 238

Idealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej(...)smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz.  Wymieszałam

potrawyregionalne
Pie z kurczaka 233

dodatkami, tworząc własną, ulubioną wersję. Oczywiście mówię tu o daniach wytrawnych, choć pie można przygotować także na słodko np. z owocami.  Najbardziej szkocki jest tzw. scotch pie z farszem z jagnięciny, ale można spotkać się także na pie z haggisem, czyli tradycyjne danie haggis, neeps & tatties zamknięte w cieście czyli paju ;) Można także spotkać pie nadziewanego macaroni cheese(...)warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania), przykryć rozwałkowanym ciastem francuskim. Cisto lekko docisnąć do farszu, ciasto obkroić na brzegu naczynia, odkleić od brzegów i delikatnie uformować brzeg. Wierzch pie można przyozdobić elementami wyciętymi z ciasta francuskiego.  Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, lub do czasu aż ciasto

Codzienne Gotowanie
Ciasto francuskie ze szpinakiem i ricottą 166

smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto przekroić na dwie części. Na środek ciasta nałożyć farsz, brzegi posmarować wodą. Następnie zlepić przeciwne boki kwadratu tworząc trójkąt. Brzegi docisnąć by się skleiły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej nasze trójkąty i posmarować roztrzepanym jajkiem.  Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 20-25 minut

magiczna kuchnia Kasi
Naleśniki - przepis na ciasto doskonałe 182

różnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy.  Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka,  duża szypta soli.   Przygotowanie Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto(...)cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata