jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:241/455)

Mini krokieciki z serem i ziemniakami ( z farszem ruskim ) 141

obtoczenia krokietów jaja 2 szt.  mleko 4-5 łyżek  ole do smażenia Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy) do środka i zwijamy rulonik. Gotowy krokiecik obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.  Filiżanki Ambition

Kuchnia Paulettes
Paszteciki „bombki” z kapustą i grzybami (krucho-drożdżowe) 193

Składniki na ok 30-35 sztuk, w zależności od wielkości foremki Ciasto: 125g masła ½ szklanki kwaśnej 18% śmietany 2 jajka 25g świeżych drożdży Ok 600g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Farsz: 35g suszonych grzybów 300g kiszonej kapusty 1 mała cebula 3 łyżki oleju Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 żółtko 1 łyżka mleka Sezam czarny Kminek

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne pierogi z makiem i bakaliami 175

przygotowania Ciasto: W przesianej mące robimy dołek. Dajemy sól i powoli wlewamy mleko cały czas siekając wszystko nożem. Na końcu dodajemy roztrzepane jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na min 30 minut, pod szklanym naczyniem, by odpoczęło. Farsz: Mak zalewamy gorącym mlekiem. Mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie solidnie odciskamy z nadmiaru płynu, łączymy z orzechami i miodem.  Przygotowanie

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki szpinakowe z białym serem 204

białym serem i miodem Thermomix Przepisy Thermomix Składniki na naleśniki szpinakowe z białym serem: 250 g mleka 250 g gazowanej wody 2 jajka 240 g mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku ‚baby’ 10g roztopionego masła szczypta soli farsz do naleśników: 250 g sera białego tłustego (u mnie wiejski z gospodarstwa) 30 g płynnego miodu (u mnie z domowej pasieki

Themo przepisy
Faszerowane papryki 132

całość smażymy przez kilka minut. Następnie do mięsa dodajemy odcedzony ryż. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Po lekkim ostudzeniu dodajemy jajko i mieszamy. Papryki dokładnie myjemy i osuszamy. Ścinamy wierzchy i usuwamy pestki. Strąki napełniamy farszem mięsno-ryżowym i układamy w żaroodpornym naczyniu. Wierzch doprawiamy solą i suszonym oregano. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (200 stopni) przez

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Roladki ze schabu z farszem marchewkowym 129

solą i pieprzem ziołowym. Marchewkę ścieramy na grubych oczkach i dusimy. Dodajemy pora, koncentrat, natkę pietruszki, sól, ostrą paprykę. Dusimy do miękkości. Jajko rozmącamy z odrobiną wody - doprawiamy solą, tymiankiem i czarnym pieprzem. Na plastry schabu układamy farsz, zwijamy w roladkę, panierujey i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15-20 minut

Kulinarne blogowanie
Placuszki z pastą rybną z suma 114

gości. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. przepis na 10 placków placki: 1 dkg drożdży szczypta cukru 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka masła 200 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia farsz: 40 dkg wędzonego suma 10 dkg sera twarogowego 1 pomidor suszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz papryczka chili roszponka

wesoła kuchnia
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem 173

czosnku i łagodnym wędzonym łososiem są doskonałą propozycją na przystawkę, przekąskę oraz dania obiadowego. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 250ml wody gazowanej 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju 100g mrożonego szpinaku sól pieprz Farsz: 300g kremowego śmietankowego serka 250g wędzonego łososia 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: 1.  Ciasto: Szpinak

Szalona Kuchnia Eweliny
Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem 128

zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć

Gosia gotuje
Gołąbki w kapuście włoskiej 166

korzonek wtedy liście będą już gotowe do zawijania.  Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż oraz ugotowaną kaszę, pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, kaszę mannę, koncentrat, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko razem mieszamy. Gotowy farsz kolejno układamy na liściach kapusty i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym dodajemy odrobinę masła i 2 łyżki śmietany

Olga Piecze i Gotuje
Sofrito - hiszpański tradycyjny sos pomidorowy 169

jest niczym innym jak tradycyjnym sosem pomidorowym powstałym poprzez przesmażenie aromatycznych składników na oliwie. W Hiszpanii używany jest do ryżu czy jajek, ale także jako baza do wielu potraw (np. świetnie się nadaje jako dodatek do farszu do Empanadas, czy do Ryżu po kubańsku) . Niektórzy przygotowują go wcześniej aby 3-5 dni odstał w lodówce przed wykorzystaniem. Nadaje się również

Zielona Kuchnia
Jesienne naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem 202

rozgrzeją i nasycą :) I co tam...niech sobie pada! Naleśniki z soczewicą, dynią i szpinakiem Potrzebujesz: Naleśniki: 20g masła 220g mąki 2 jajka 220ml mleka 220ml wody gazowanej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru olej do smażenia Farsz: 1/2 szklanki suchej zielonej soczewicy ciepła woda 300g obranej i pozbawionej nasion dyni 1 cebula 2 ząbki czosnku duża garść szpinaku baby

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pieczarki nadziewane serem camembert + film 162

odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy podsmażone pieczarki z cebulą, dodajemy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko jeszcze raz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek a na wierzchu umieszczamy kawałeczki sera camembert. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp

Smakowite Dania
TARTA Z WINNYMI GRUSZKAMI I NIEBIESKI SEREM 107

FARSZ :  4 nieduże gruszki  100 g sera pleśniowego typu gorgonzola  50 g sera goudy  2 jajka 150 ml śmietany 30 % sól, pieprz do smaku  500 ml wina czerwonego półsłodkiego 3 goździki 1 łyżka octu REFLETS de FRANCE ( ocet z czerwonego wina ) dostępy w Carrefour  2 łyżki brązowego cukru  kilka gałązek tymianku

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym. 141

przestygnięciu ściągam liście. 2. Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie. 3. Cebulę podsmażam na złocisty kolor.  4. Mięso mieszam z jajkiem, przyprawami, kaszą i cebulą. 5. Od liści kapusty odcinam zgrubiałą część. Nakładam na nie farsz i zwijam, najpierw boki, a później roluję.  6. W rondelku rozgrzewam trochę oliwy, dodaję zmiksowane pomidory, Dodaję przyprawy, wodę i zagotowuję

Pani domowa
Komizm sytuacyjny i tarta z botwinką 161

kruchy spód: 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 75 g zimnego masła 2 łyżki zimnej wody farsz: 1 pęczek botwinki 500 g młodych ziemniaków 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 3 jajka 250 g creme fraiche (18%) 1 pęczek koperku sól pieprz Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną 125

tradycja.  Już niebawem podzielę się fotorelacją;) Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 175 g masła 2 żółtka sól składniki na farsz: kostka białego chudego twarogu 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 2 białka 4 jajka 3 małe oscypki kilka łyżek konfitury żurawinowej sól ziołowa pieprz cytrynowy pęczek szparag łyżka masła Przygotowanie: Składniki na cisto zagniatamy, wykładamy ciastem

Życie zaczyna się w kuchni
Faszerowane pieczarki na Walentynki 145

całe pieczarki drobno kroimy i dokładamy do cebulki. Wszystko razem dusimy, pod koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka kroimy w kosteczkę i dodajemy do przestudzonych pieczarek plus posiekaną natkę pietruszki. Tak przygotowanym farszem napełniamy kapelusze, które wcześniej lekko solimy. Na wierzchu posypujemy drobno startym serem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, układamy w nim pieczarki i zapiekamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kapuśniaczki drożdżowe z kiszonej kapusty 146

dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia zmielić sól, pieprz do smaku Wykonanie farszu: Kapustę opłukać

Tradycyjna Kuchnia
CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KURCZAKIEM I KUKURYDZĄ + KONKURS 153

patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku. Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami

Ostra na Słodko
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 176

Kolejna odsłona nadziewanych faworków, tym razem w słodkiej wersji. Wystarczy napełnić ciasto ulubionym farszem aby nasze ulubione chrusty zyskały całkiem nowego smaku. Składniki ciasto 250 g mąki 1 jajko 2 żółtka 1 łyżka cukru pudru ekstrakt waniliowy szczypta soli 120 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka octu 1 łyżki spirytusu nadzienie 250 g białego sera 3-4 łyżki pure z dyni

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierogi z ciasta z dodatkiem sody 228

ciasta pierogowego dodajemy sodę..pierwszy raz tak robiłam i polecam..nadzienie pierogów oczywiście wg własnego gustu.  3 szkl.mąki 1 jajko 1 łyżka oleju  1 szkl.ciepłej wody 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli dowolny farsz Sodę rozpuścić w wodzie.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić

Moje domowe kucharzenie
omlet ze szpinakiem 127

smażenia wykonanie: Jajka mieszamy z wodą na jednolitą masę. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wylewamy jajka ze szpinakiem i smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy na ciepło z farszem szpinakowym. składniki na farsz: ok. 50 g świeżych liści szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 cebuli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę kroimy

Domowy Smak Jedzenia
Buraki nadziewane mięsem mielonym. 184

ugotować ze skórą w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, solą, pieprzem i rozmarynem. Buraki obrać, przekroić na pół, wydrążyć środek, następnie nadziać mięsnym farszem. Posypać bułką tartą i polać roztopionym masłem Przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropionego oliwą i piec w temperaturze 200°C przez 30 minut

zadanie-gotowanie
Różowe jajka z kiełkami 137

przekrajamy na pół. Dodatkowo: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kiełki np. rzodkiewki Z jajek usuwamy żółtka. Umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy.  Farsz przekładamy do wyciskarki z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Wypełniamy zagłębienia po żółtkach. Dekorujemy kiełkami. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
GÖZLEME, czyli tureckie placki 133

Każda pora dnia jest dobra na tureckie placki gözleme! Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (ciasto) 2 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 2 łyżki jogurtu naturalnego trochę letniej wody olej do smarowania Składniki (farsz) 100 g białego sera 250 g szpinaku czerwony pieprz czarny pieprz Przygotowanie Najpierw przygotować farsz. Umyty i oczyszczony szpinak zblanszować na patelni, aż woda

Tureckie Przepisy
Quiche z brokułami i gorgonzolą 143

widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku oraz:  około 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Wrzucić

maniapieczenia
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 134

śniadanie. Zapraszam do przepisu! Składniki na ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka 2 łyżki masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki drożdży instant czarnuszka  Składniki na farsz: 500 g pieczarek 1 cebula tłuszcz sól, pieprz     Wykonanie: masło podgrzać w garnuszku z mlekiem. Wszystkie składniki umieścić w misie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
klopsiki z mięsa kapusty i ryżu 111

włożyć do miski, kapustę pokroić na bardzo drobno ( ja kapustę mielę przez maszynkę na dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron. Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki

Darcia w kuchni
Ryżowe placuszki 182

bułka tarta 2  łyżki - sól, pieprz do smaku - olej do smażenia Wykonanie - ryż i marchew włożyć do miski, lekko zblęderować. - dodać jajka i bułkę tartą, wymieszać. doprawić solą i pieprzem ,wymieszać. - na rozgrzana patelnię kłaść porcje farszu( czubata łyżka) rozgnieść na płaski placek. - smażyć po dwie minuty z każdej strony. Placuszki świetnie smakują z sosem gulaszowym na bazie karkówki

Eli Gotowanie
Naleśniki z czernicami 180

daje nam zupełnie inny smak. Polecam skosztować, jeśli na krzaczkach macie jeszcze troszkę jeżyn :) Składniki: Na 10 naleśników: 250ml mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej 1/2 łyżeczki soli 150g mąki olej do smażenia Farsz: 250g sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sos: 150g czernic 60ml słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania

Kuchnia w czekoladzie
Rolada cielęca nadziewana papryką i pieczarkami 173

mielimy. Pieczarki kroimy drobno podsmażmy, dodajemy do pieczarek również drobno pokrojone papryki, przyprawiamy na patelni vegetą. Podsmażone produkty łączymy z mielonym mięsem, jajkiem, bułką tartą ( bułki tartej tyle aby masa była bardziej zwarta ). Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy na płat cielęciny, zwijamy w roladę i zabezpieczamy sznurkiem wędliniarskim. Roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Podlewamy bulionem

Smaki Ewy
Gołąbki z mięsem i ryżem w sosie pomidorowym 211

najmniejsze, ze środka. Cebulę i czosnek drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oliwy. Mięso łączymy z zimnym ryżem, cebulą, czosnkiem, jajkiem, dosmaczamy solą i pieprzem. dokładnie mieszamy ręką. Na pojedynczy liść kapusty włożyć dużą łyżkę farszu, zawinąć. Na dno dużego garnka położyć kilka odrzuconych liści. Na nie układać zawinięte gołąbki, robić to dość ściśle. Na koniec można wszystko przykryć odrzuconymi

na moim stole...
Naleśniki ze szpinakiem, żółtym serem, pieczarkami i sosem czosnkowym 173

sera sprawiają, że możemy go wykorzystać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Porcja na 6-8 naleśników Składniki: Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pełnoziarnistej Farsz: 30 dag pieczarek pół cebuli 1 ząbek czosnku 3/4 opakowania mrożonego szpinaku kilka plasterków żółtego sera sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatałowa

My simple kitchen
Jarskie cannelloni ze szpinakiem pod beszamelem 103

opakowaniu. Szpinak ugotować przez parę minut w osolonym wrzątku,  odcedzić, odsączyć z wody, posiekać i przestudzić. Wymieszać z roztartym twarogiem, jajkami, startym żółtym serem, doprawić do smaku solą i pieprzem (ewentualnie czosnkiem). Ugotowane rurki nadziewać farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.  Przygotowanie sosu: Mleko zagotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Zdjąć z ognia, przestudzić. Na patelni

Tradycyjna Kuchnia
101. Gołąbki ziemniaczane 97

pieprz Ziemniaki zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Do ziemniaków dodać całe jajka, kaszkę, podsmażony boczek i cebulę, posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Na liście kapusty nałożyć farsz, zwinąć. W litrze wrzątku rozpuścić kostki rosołowe. W dużej brytfannie ułożyć gołąbki, zalać połową rosołu i dusić na bardzo wolnym ogniu

Jadło i czytadło
Knysze 558

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są

Gotuj z Blue Raven
KEKS PIECZARKOWY Z KIEŁBASĄ 211

niesamowicie sycący! Podany z czerwonym barszczykiem zachwyci każdego! SKŁADNIKI: CIASTO : – masło – 100 g – jajko – 4 szt – mąka – 200 g – proszek do pieczenia – 2 łyżeczki – sól – 0,5 łyżeczki FARSZ: – pieczarki – 250 g – cebula – 2 szt – ser żółty – 100 g – wędlina ( u mnie parówki

Ostra na Słodko
Naleśniki z wędzoną makrelą i mozzarellą 166

tego smażona cebulka , ulubione przyprawy i trochę mozzarelli – pycha! Polecam! SKŁADNIKI: * mąka – 1 szkl * mleko – 2 szkl * jajko – 2 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * olej – ok. 70 ml FARSZ: * wędzona makrela – 1 duża lub 2 mniejsze * duża cebula – 1 szt * mozzarella – 1 szt * sól

Ostra na Słodko
Pasztet mięsny 264

wywarze z gotowania. Następnie wszystko mielimy 2 razy w maszynce do mielenia lub miksujemy w malakserze. Dodajemy jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Ja pomagam sobie robotem z hakiem do wyrabiania chleba. Mięsnym farszem napełniamy 3 aluminiowe keksówki i pieczemy przez 60 minut. Gdyby pasztet zbytnio się przypiekał od góry przykrywamy go folią aluminiową

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 219

zupy) zostawiając około 1-centymetrowej grubości ściankę. Dynie solimy i ustawiamy do góry nogami. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, mieszamy. Dynie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 60 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 279

mocny, surowy aromat. Wszystkie elementy nadzienie po ostudzeniu przekładamy do dużej miski – kaszę, boczek, mielone grzyby, cebulę z czosnkiem, mięso. Wbijamy jajko, dodajemy od razu wszystkie przyprawy i ręcznie wyrabiamy składniki na jednorodną masę.   SKŁADANIE, PIECZENIE, SOS Farsz dzielimy na odpowiednią ilość porcji i nakładamy od strony najgrubszego nerwu liścia, zawijamy na niego boki, a potem całość rolujemy ciasno(...)indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego i jasnego 65-70g surowego wędzonego boczku 10g suszonych grzybów (podgrzybki będą najlepsze) 1-2 cebule (200g) 1 duży ząbek czosnku 1 jajko L 3 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy warzywnej typu ‘Vegeta’ lub kostka rosołowa, pokruszona kawałek zimnego masła do wysmarowania formy

Karo in the Kitchen
Naleśniki z pieczarkami 171

naleśnikówi z pieczarkami: 1 szklanka mąki, ok. 1 szklanka wody gazowanej 1 jajko, szczypta soli, olej rzepakowy do smażenia ok. 10 pieczarek w zależności od wielkości mała cebula sałata lodowa świeża bazylia sól i czarny pieprz do smaku Przygotowanie farszu z pieczarek do naleśników: Przygotowujemy pieczarkowy farsz: umyte i osuszone pieczarki kroimy w cienkie plastry. Cebulę kroimy w drobną kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Paszteciki z mięsem 251

przepisu. I znalazłam dwa, które spodobały mi się, jednym z nich jest przepis znaleziony na blogu  smaczna pyza . Świąteczne paszteciki z mięsem powstały własnie z tego przepisu :) Farsz: ok.  pół kg ugotowanego mięsa  (wykorzystałam to, na którym gotowałam barszcz) 1 średnia cebula , 2 średnie ząbki czosnku , 3-4 łyżki oleju , sól ,  pieprz(...)podzielić na 8 kawałków i rozwałkowywać na prostokąty. Wzdłuż dłuższego boku, na środku, nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :) Piec w temperaturze

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami 2903

schab wypełniony kapuścianym farszem z grzybkami, a do tego panierka – brzmi pysznie, prawda? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – Składniki: 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g 150g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 mała cebulka – ok. 45g sól i pieprz do smaku mąka pszenna do panierowania 1-2 jajka do panierowania bułka tarta(...)schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Farsz podzielić na 5 części (1 część na 1 kotlet). Nałożyć 1 porcję na 1 kotlet i ciasno zawinąć w rulon. Następnie otoczyć każdą roladkę w mące, rozbełtanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Smażyć roladki z każdej strony, na małym ogniu, na złoty

Kulinarne Przeboje
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I RICOTTĄ 136

pomidorowym i dodatkowo posypać całość parmezanem lub tartą mozzarellą. SKŁADNIKI / 8 szt. 8 naleśników np. z TEGO przepisu FARSZ 50 g masła 400 g świeżego szpinaku  1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów  ze słoiczka 250 g ricotty lub twarogu 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej SOS POMIDOROWY(...)jakiś czas mieszając. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, przed podaniem podgrzewamy. Jeśli sos jest za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia. FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek ścieramy na tarce, szpinak opłukujemy, dokładnie osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.  Na dużej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy na średnim ogniu

cool and minty

Proponowane wyszukiwania