jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:243/455)

Bułeczki francuskie jabłkowo – gruszkowe z nutką rumu i cukrem trzcinowym 196

stopni. Rozłożyć płat ciasta francuskiego. Posypać małą ilością cukru i lekko docisnąć. Pokroić na prostokąty i nakładać farsz. Składać na pół i mocno dociskać palcami brzegi aby dobrze się połączyły. Można zrobić lekkie nacięcia nożem na brzegach bułeczek . Roztrzepać jajko i posmarować nim bułeczki. Posypać cukrem trzcinowym i piec około 20 – 25 minut z termoobiegiem. Smacznego

Jaglusia
Pierogi z surowych ziemniaków 172

czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody  szczypta soli  4 łyżki oleju  1 jajko oraz mąka do podsypania Wykonanie  Do  miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz ciepłą

Mój Smak
Pełnoziarnista tarta z cukinią, groszkiem i serem pleśniowym 135

dziesiątkę. Ciasto lekko zmodyfikowałam, żeby smak pasował do warzywnego wypełnienia. Taki sposób wykonania tarty jest świetny, ponieważ nie ma potrzeby wyklejania formy, podpiekania spodu. Wystarczy rozwałkować ciasto, położyć farsz i zawinąć boki. Nic prostszego :) Ciasto, na którym upiekłam tartę jest moją zdrową wersją ciasta kruchego. Nie używam w nim masła, a wychodzi naprawdę pyszne, idealnie kruche. Wyrobienie zajmuje kilka minut(...)minut plus 20-25 minut pieczenia Z podanych składników upiekłam tartę o średnicy około 20cm Składniki na ciasto Jajko 70g jogurtu naturalnego 100g mąki gryczanej 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20g mąki pszennej razowej 20g mąki pszennej (zwykłej, białej) Farsz Pół cukinii Garść zielonego groszku Ser pleśniowy Ćwierć kostki twarogu Natka pietruszki Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na elastyczne ciasto

HealthyCreations
omlet z pieczarkami, papryką i boczkiem 140

nabrała temperatury i nie studziła masy jajecznej, gdy już ją zalejemy ser żółty kroimy w drobną kosteczkę jajka wbijamy do kubka, solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i bazylii do smaku oraz pokrojony ser, całość mieszamy do uzyskania jednolitego koloru masy jajecznej gdy farsz jest już gotowy (trzeba uważać by nie przesuszyć) rozprowadzamy całość po patelni, jeśli trzeba dodajemy nieco masła, następnie

zobacz ich smak
Przepis #13 Zielone naleśniki 117

dobrym przyprawieniu szpinaku, który uwielbia czosnek. Składniki oraz wykonanie Naleśniki - 125 gram mąki żytniej - 1 jajko - odrobina soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 100 ml mleka - 50 ml wody - 200 szpinaku ( u mnie był mrożony) - przyprawy: sól, pieprz, czosnek - olej do smażenia Farsz - rukola - ser mozarella Na patelni rozgrzewam olej a następnie podsmażam szpinak przyprawiając go czosnkiem, solą oraz pieprzem

Health-Fit-Life
Paszteciki z pieczarkami 139

kształtu, który nie wymaga misternego zawijania. Postawiłam na mini-bułeczki z farszem posypane czarnym sezamem i kminkiem. Paszteciki wyszły przepyszne! Wiele z nich zjadłam na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika:) Składniki na 50 pasztecików 1/2 kg mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru 3 jajka 50 g drożdży świeżych 100 g masła 1 kg pieczarek(...)robiłam to tradycyjną szklanką. Na każde kółko kładziemy po łyżeczce farszu. Zawijamy do środka brzegi, zlepiamy i formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Miejsce łączenia ciasta powinno być na spodzie. Pamiętajcie też o zostawieniu przestrzeni między pasztecikami, bo urosną! Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy wybranymi ziarenkami - ja zrobiłam pół na pół - czarny sezam

Kulinarne Inspiracje
Paszteciki francuskie z mięsem. Porosołowe z wołowiną. 170

była dość sucha, więc dodałam do farszu trochę podsmażonego boczku, aby paszteciki były bardziej soczyste. Jeśli mam do wykorzystania gotowane mięso drobiowe to nie dodaję do niego boczku, tylko marchewkę z rosołu lub podsmażona cebulkę. Polecam :) Składniki ( na 8 sztuk ) - płat gotowego ciasta francuskiego - ok. 35-40 dkg. ugotowanego mięsa wołowego rosołowego - 1 jajko - 3-4 plasterki boczku parzonego(...)łyżeczce masła. Ugotowane, przestudzone mięso mielę w maszynce do mielenia, przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, ostudzony boczek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszam. Ciasto rozwijam i kroję na 8 równych prostokątów. Na każdy z nich rozkładam farsz i zwijam w rulonik. Z wierzchu każdy pasztecik smaruję przy pomocy pędzelka mlekiem. Gotowe paszteciki przekładam na blaszkę wyłożona

Kuchnia z widokiem na ogród
Wiosenne jajka faszerowane kremem z chwastów i twarogu 306

Jajka lubimy i jadamy pod każdą postacią. Smażone, zapiekane albo gotowane w różnym stopniu. Te ugotowanego na twardo często podaję z jakimś dodatkiem, farszem. Ponieważ mamy wiosenną aurę i można już na spacerze nazbierać dzikich, młodziutkich, jadalnych roślinek więc postanowiłam wykorzystać je do przygotowania zielonego kremu, którym przybrałam połówki jaj. Świetne dania na śniadanie albo do podania na imprezie

Smaczna Pyza
Paszteciki z mięsem 20033

pieprzu i majeranku.  Mięso i cebule wraz z olejem zmielić maszynką. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.  Mąkę zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę, aby nie było jasnych plamek z masła bądź śmietany. (Ciasto ma być

Pelusiowa Kuchnia
Wigilijne kapuśniaczki - paszteciki 666

mleka - 60 g roztopionego masła - pół łyżki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 duże jajka - 560 g mąki pszennej - 10 g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych dodatkowo do posmarowania 50 g roztopionego masła a do  posypania nasionka maku, kminku, czarnuszki, soli morskiej itp. FARSZ  - kapusta kiszona 1kg ( pisałam o tym tu klik ) - grzyby suszone garść  - sól(...)pieprz - ziele angielskie - kolendra w ziarnie lub mielona - liść laurowy SPOSÓB WYKONANIA - Drożdże rozpuścić w połowie mleka, odczekać 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z 60 g masła, cukrem i jajkami. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone drożdże i resztę składników. Zagniatać, aż powstanie gładkie, miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 h (do podwojenia

Basia w kuchni
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 139

będę próżna. Są bardzo podobne. Nie jestem pewna ciasta, ale farsz jest bardzo, bardzo podobny. Jeśli ktoś zna przepis na ciasto będę wdzięczna.  Na ciasto:  500 gram mąki, świeże drożdże wielkości orzecha włoskiego, szczypta cukru, pół łyżeczki sol i  3 jajka, 3 łyżki masła, pół szklani mleka. Zagnieć składniki i odstaw

AZgotuj!
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 178

bazylią 2 łyżki curry 6 łyżek wody 1 duża cebula 2 średnie ziemniaki 200 g piersi z kurczaka 1/2 łyżeczki soli odrobina pieprzu, inne przyprawy wg gustu Przygotowanie farszu: Ugotuj ziemniaki i pokrój je w drobną kostkę. Kurczaka pokrój na drobne kawałeczki. Wymieszaj dokładnie curry z 3 łyżkami wody. Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż(...)naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Farsz do bułek. Czas na drugie wyrastanie. Gotowe bułki. Gotowe bułki. inspirował blog Go on...Have

Grahamka, weka i kajzerka
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 138

łyżki masła do naleśników 200-300 gr pieczarek mięso z 1 dużego uda z kurczaka 1/2 główki cebuli zeszklonej na oleju Panierka: 1 jajko bułka tarta sól, pieprz do jajka 1. Z podanych składników smażymy naleśniki. 2. Na oleju przesmażamy cebulkę, do której następnie dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Przesmażamy całość aż do odparowania wody z pieczarek(...)miksera ) dodajemy do masy przesmażone pieczarki z cebulką. Przyprawiamy do smaku. 4. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 5. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Możemy podać np. z sosem pieczarkowym <-- Klik.     Smacznego

Gotowanie...to proste !
Zimowa szarlotka 161

moim ulubionym przepisem na to ciasto. Może też wypróbujecie? Ja polecam :) "  Składniki na spód: 2 żółtka jajko 3/4 szklanki miałkiego cukru  4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 300 g mąki tortowej 150 g miękkiego masła łyżka cynamonu Składniki na jabłkowy farsz: 5 jabłek pokrojonych w kosteczkę 0,5 szklanki cukru brązowego 3 łyżki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy

Słodkie Przyjemności
Pierogi ruskie 96

rodzinnego odkrycia poniższego przepisu. Z nim kleić pierogi z wszelkim nadzieniem mogłabym każdego dnia. :) W przypadku tego farszu jestem tradycjonalistką. Nie ma lepszych ruskich, niż te okraszone jedynie cebulą i majerankiem. Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Z  podanych składników zagniatamy dość twarde ciasto i ugniatamy około

Kuchenna Kontrrewolucya
Pierogi ruskie + film 130

pierogów                                    ciasto 2 czubate szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki gorącej wody                                   nadzienie 5 ugotowanych ziemniaków 30 dag sera białego(...)praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy z niego

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania