jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:227/455)

Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 166

Składniki na ciasto: 1/2  l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca Farsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany

Apetyczna babeczka
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 179

małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z gyrosem 590

Krokiety z gyrosem to pyszne naleśniki z farszem z kurczaka, pieczarek i sera żółtego z przyprawą kebab gyros. Danie jest bardzo smaczne, idealne na imprezę. Składniki (na około 16 krokietów): Naleśniki: 3 szklanki mąki (szklanka - 220 ml) 4,5 szklanki mleka 2 jajka szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 400 g mięsa z udek kurczaka (lub filetów z piersi(...)pieczarki oraz ser żółty mieszamy ze sobą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz. Zawijamy dolny brzeg naleśnika do środka. Następnie zawijamy boki naleśnika. Zwijamy naleśnika w ciasny rulon, zaczynając od zawiniętego dolnego brzegu. Tak przygotowane naleśniki maczamy w rozmąconym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. [caption id="attachment_7100" align="aligncenter" width

e-PrzepisyKulinarne
Francuskie kapuśniaczki z kapustą kiszoną, pieczarkami i słonecznikiem 183

solą oraz pieprzem. 2. Ciasto francuskie rozwijam. Na brzegu nakładam wzdłuż porcję farszu. Ciasto zwijam 2x. Pozostałe ciasto odcinam. Rulon z farszem kroję na 3cm kawałki. 3. Kawałki ciasta układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję ziarnami słonecznika. Kapuśniaczki piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Farszynki Z Duszoną, Kiszoną, Kapustą 188

chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3-4 dni) 1 jajko kl L około 3/4 szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy prawie 1 szkl) troszkę mąki do obtoczenia farszynek sól, pieprz do smaku olej do smażenia Farsz: 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 1/2 korzenia małej marchwi szczypta kurkumy szczypta(...)Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę. 3. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto. 4. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;) 5. Smażymy

Gotowanie...to proste !
Prosta tarta z grzybami leśnymi i porem 153

śmietany 18% 50 g startego sera żółtego 150 g mąki pszennej szczypta soli Na farsz: 1 duży por 300g świeżych grzybów leśnych olej do smażenia 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 szczypty suszonego tymianku 200g jogurtu naturalnego 100g śmietany 18% 2 jajka 2 szczypty soli 2 szczypty pieprzu Sposób przyrządzenia: Spód: 1. Szybkimi ruchami zagnieć jednolite ciasto z podanych(...)piecz 15min. w 200*C. Farsz: 1. Pora pokrój w talarki i podsmaż do miękkości na niewielkiej ilości oleju. 2. Grzyby oczyść i pokrój w plasterki - dodaj do pora i smaż do miękkości. 3. Dopraw całość solą, pieprzem i tymiankiem - wymieszaj. 4. Wyłóż całość na podpieczony spód i rozłóż równomiernie. 5. W misce roztrzep jajka i wymieszaj z jogurtem, śmietaną

Kuchnia w Słońcu Skąpana
FRANCUZIKI Z MIĘSEM MIELONYM 173

obsmażamy do zrumienienia miesa. Ciasto francuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki

Z Majeczką w kuchni
Jajka faszerowane awokado 1465

rozgnieść widelcem. Dodać majonez, sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek i kolendrę. Wymieszać. Doprawić solą i chili. Gotowym farszem wypełnić połówki białek i od razu podawać, ponieważ awokado po jakimś czasie ściemnieje. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Jajka faszerowane szynką i szczypiorkiem → Pasta z przepiórczych jajek z awokado i rzeżuchą → Pasta jajeczna ze szczypiorkiem → Jajka faszerowane tuńczykiem

Oryginalny smak
Pierogi a’la kebab 275

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Pierogi a’la kebab Pierogi a’la kebab to drożdżowe pierogi pieczone w piekarniku z rewelacyjnym farszem warzywno – mięsnym. Brzmi ciekawie? Smakuje jeszcze lepiej! Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, zaraz po upieczeniu podane np. z sosom czosnkowym, ale równie dobre są na drugi dzień(...)żółty starty na tarce oraz ketchup. Całość doprawiamy solą, pieprzem. --> Wykonanie: --> Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, w środek wkładamy łyżką farsz, zlepiamy ściśle brzegi. Pierogi układamy na blaszce do pieczenia, pozostawiając odstępy (pierogi urosną). Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. --> Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pierogi pieczemy około 20-25 min do zrumienienia. --> Smacznego Post Pierogi a’la kebab pojawił

Marta Gotuje
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2234

farsz: 1 kg kapusty kwaszonej liść laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1 marchew szklanka suszonych grzybów 1 cebula łyżka oliwy do podsmażenia sól pieprz. Wykonanie: W pierwszej kolejności naszykować farsz. Grzyby najlepiej zamoczyć we wodzie już dzień wcześniej i zostawić na noc, by napęczniały. Jeżeli zapomnieliście, nic się nie dzieje, będą się tylko dłużej gotować. Wypłukać, zalać wodą, dodać soli(...)cukier, a także masło. Posiekać. Dodać rozkruszone drożdże, ponownie posiekać. Zrobić dołek na środku kopczyka, wbić jajka i wlać śmietanę. Zagnieść ciasto do połączenia składników.  Na omączonej lekko stolnicy rozwałkować ciasto na cienki 3-4 mm placek. Na brzegu położyć warstwę farszu i zrolować, by zamknąć wewnątrz  kapustę. Odciąć. Znów położyć farsz na brzegu, zrolować i odciąć. Robimy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Parmezanowa tarta z pieczarkami, cebulką i boczkiem 147

całość, by powstało ciasto o konsystencji kruszonki. Następnie wbijamy jajko i całość ponownie miksujemy. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodajemy trochę mąki, jeśli natomiast zbyt suche to ok. 1-2 łyżki zimnej wody. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Farsz: 150 g boczku wędzonego parzonego 2 większe cebula (mogą(...)cebuli i boczku. Całość doprawiamy solą, pieprzem oraz 2 łyżeczkami tymianku. Przykrywamy na ok. 5 minut przykrywką. Farsz odkrywamy, mieszamy i podsmażamy do momentu odparowania całego płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masa jajeczna: 250 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego 2 jajka 50 g drobno startego cheddara pieprz, chilli (lub inne ulubione przyprawy) Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajka

Cooking Monster
Węgierska pierś z kurczaka 142

filety z piersi kurczaka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżka smalcu kurzego lub innego tłuszczu 3 kawałki sera żółtego sól , ostra papryka do smaku olej rzepakowy do smażenia Paprykę i cebulę drobno kroimy . Podsmażamy na kurzym smalcu razem z kminkiem , wtedy farsz jest bardzo aromatyczny , ale inny(...)Farsz doprawiamy do smaku solą i ostrą papryką . Filety z piersi kurczaka , rozklepujemy tłuczkiem dość cienko . Każdy solimy , smarujemy warstwą farszu i na środku układamy ser . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zwijamy formując zgrabne cygara . Obtaczamy jak schabowe w roztrzepanym jajku i bułce , powtarzając tą czynność dwukrotnie . Wkładamy do lodówki na 30 minut , łatwiej będzie operować nimi na patelni , gdyż po schłodzeniu

Ogrodnik w podróży
Pierogi ruskie z fetą 193

się pierogów. Zamiast tradycyjnego twarogu użyłam wyrazistej w smaku fety. Smakowały prawie identycznie jak tradycyjne ruskie, ale nie musiałam farszu za bardzo solić, bo feta ma jej odpowiednią ilość. Ciasto: 2 szklanki mąki luksusowej lub poznańskiej 1 jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: ok. 1 kg ziemniaków kostka fety 1 duża cebula sól(...)mące zrobić dołek, dodać jajko i dolewać porcjami wodę, mieszając. Na końcu dodać olej i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 2-3 porcje (to zależy od ilości miejsca do rozwałkowania ciasta), każdą rozwałkowywać na grubość 2 milimetrów. Wykrawać szklanką lub foremką koła o średnicy 6-7 cm, nakładać po kopiatej łyżeczce farszu i zlepiać brzegi. Gotować na średnim

Czerwień i błękit
KROKIETY ZIEMNIACZANO-BROKUŁOWO-PIECZARKOWE 232

dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi buraczkami.  Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 brokuł 200g pieczarek 2 cebule 15dkg sera żółtego sól pieprz słodka papryka 1 jajko 2 łyżki mąki 3-4 łyżki bułki tartej olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Po podsmażonej cebuli(...)brokuły, pieczarki z cebulą oraz starty ma małych oczkach ser. Solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy paprykę bądź inne ulubione przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się bułki

Walijskie Pichcenie
Jaglane gołąbki bez zawijania 249

bardziej przypominaja pulpety. Z podanych składników przygotujesz kilkanaście gołąbków, obiad na kilka dni gotowy. Składniki na farsz: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 1/2 szklanki surowej 800 g piersi z indyka 1/2 młodej kapusty (u mnie Spitzkohl) - 400g 1 duża cebula 1 jajko sól, pieprz lubczyk lub pietruszka 3-4 łyżki bułki tartej mąka do obtaczania olej do smażenia Składniki(...)zeszklić na łyżce oleju. Zieleninę posiekać wymieszać kaszę ze zmielonym mięsem, poszatkowana kapustą, cebula i jajkiem. Dodać posiekaną zieleninę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i dodać wg potrzeby  bułki tartej tak, by odpowiednio zagęścić masę.  Odstawić do lodówki by farsz nieco stężał formować w zwilżonych dłoniach owalne kotlety, obtaczać w mące i obsmażyć na rumiano

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania