jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:226/455)

NALEŚNIKI WYTRAWNE Z KURCZAKIEM 266

warzywami. Polecam każdemu.  SKŁADNIKI: Naleśniki OK 12 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1. 5 szklanki wody gazowanej 1.5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki curry Szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju Olej do smażenia Farsz 1 ser mozzarella 2 filety z kurczaka 4 łyżki przyprawy do kurczaka lub kebab 1 cebula 6 pieczarek 2 marchewki 2 ząbki czosnku

Gotowanie Patki
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 135

Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka miodu gryczanego 1 łyżeczka cynamonu Farsz: 1 opakowanie ricotty 1 garść orzechów laskowych Polewa: Solidna łyżka miodu (użyłam również gryczanego) Garść orzechów włoskich Dodatkowo: masło klarowane Przygotowanie: 1. Składniki

Kate's Kitchen
Tartaletki grzybowe z pasztetem 163

kruche: 170 g mąki pszennej 2 żóltka 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 1 łyżeczka przyprawy mix 1/3 łyżeczki soli farsz: 1/3 szklanki zupy pieczarkowej Profi 1/2 opakowania pasztetu Profi z suszonymi pomidorami 1 jajko 5 dkg sera feta 1/2 szklanki jogurtu greckiego 250 g kurek 1 cebula sól, pieprz koper świeży 5 pomidorków koktajlowych Do miski przekładam

wesoła kuchnia
Zimna przekąska z ogórka i szynki parmeńskiej 281

łyżka drobno krojonej natki piertuszki Ogórka rozciąć wzdłuż, usunąć nasiona. Jajko ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Starte jajko połączyć z serkiem, pokrojoną natką pietruszki oraz drobno krojonymi pomidorami suszonymi. Wymieszać. Częścią farszu nadziać połówki ogórka, po czym złożyć je w jedną całość. Szynkę wyłożyć na foli aluminiowej, plasterek przy plasterku (mają na siebie lekko zachodzić), posmarować

mecooks
Mielone kotlety z wołowiny z grilla 172

ząbki czosnku 1 łyżeczka chili w proszku 1 łyżka soli czarny pieprz do smaku Do dużej miski włóż twarożek, śmietankę, wbij jajka. Dodaj parmezan, przyprawy, sól i lekko zmiksuj. Włóż pietruszkę i zmieloną wołowinę. Wymieszaj farsz i uformuj 16 kotletów. Nastaw grill. Grilluj kotlety na złoty kolor około 10 minut. Podaj mięso z koperkowymi ziemniakami, grzybowym sosem i rzodkiewkami

codojedzenia
Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem 172

szklanki) 125 g zimnego masła 1 łyżka zimnej wody 1 żółtko szczypta soli Tarta z łososiem, fasolką i groszkiem – farsz: 200-300 g świeżego filetu z łososia 250 ml śmietanki kremówki 30% 2 jajka + 1 żółtko 2 czubate łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 dymka (z dużą cebulką i szczypiorem) 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej Bonduelle

Poezja smaku
PAPRYKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I MIĘSEM MIELONYM + FILMIK 174

Papryka nadaje się do nadziewania różnymi farszami, właśnie dzisiaj polecę przepis na nadzianie ją mięsem i warzywami oraz zapieczenia z jajkiem. Sposób jest bardzo fajny i nie sprawi nikomu problemu z przygotowaniem tak papryki.  SKŁADNIKI :  300 g mięsa mielonego  4 papryki 1/2 cześć małej cukinii 3 pieczarki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku  sol, pieprz

Kulinarne Fantazje Marioli
bułki z mięsem 175

farsz  musimy ostudzić :)  No i już zabieramy się do naszych bułek. Dzielimy ciasto na kulki, trochę wyrabiamy i wałkujemy Nakładamy farsz, zlepiamy dokładnie i układamy sklejeniem do dołu, na blaszkę z papierem. Smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie jakimś ziarnem i nacinamy. Tak przygotowane bułki pieczemy 30 min w 200 st. C Po upieczeniu można zjeść bez niczego

chleba naszego
CEBULARZE BEZGLUTENOWE 289

innymi składnikami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 250 g mieszanki mąk bezglutenowych (u mnie teff, ryżowa, owsiana, ziemniaczana i kukurydziana) - 230 ml mleka - 1 jajko - 30 ml oleju rzepakowego - pół łyżeczki cukru - łyżeczka soli - 5 g suchych drożdży Farsz: - 2 duże cebule - 2 łyżki masła - 3 łyżki maku - pół łyżeczki soli WSZYSTKIE SKŁADNIKI na ciasto umieść w misie miksera i dokładnie wymieszaj (powinno

Kuchnia bezglutenowa Loli
Tarta z brukselką 192

Składniki ciasto: 20 dkg mąki 12 dkg margaryny 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki zimnej wody farsz: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 25 dkg brukselski 3 jajka … Czytaj dalej Tarta z brukselką

czarrna od kuchni
Buraczane pierogi z botwinką, fetą i chrzanową śmietaną 138

wałkowarkę do ciasta. Teraz pracy przy pierogach będę miała trochę mniej, więc częściej się na nie skuszę ;) ciasto: 350 g mąki pszennej jajko sok wyciśnięty z jednego, średniej wielkości buraka (ok. 1/3 szklanki) 2 łyżki oleju farsz: pęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz

Mienta blog
Krokiety z kapustą i grzybami 160

być lejące). Naleśniki smażymy na jasno na niedużej ilości oleju (najlepiej posmarować olejem patelnię przy pomocy pędzelka). Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i zawijamy według własnych upodobań (u mnie koperty). Każdego zawiniętego naleśnika obtaczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w bułce tartej i delikatnie podsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni układamy

peggiwkuchni
pierogi z mięsem i kapustą 134

Przestudzić, kapustę odcedzić z wody i wydusić, zmielić. Cebulką podsmażyć, dodać do zmielonego mięsa i kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki jajka i wody przygotować ciasto na pierogi. Dobrze wyrobić.  Ciasto rozwałkować , wykrawać kółka, napełnić farszem i zlepić. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju 5 - 7 minut od wypłynięcia

Darcia w kuchni
Chaczapuri imeruli 243

gruzińskie chaczapuri imeruli, czyli placuszek zapiekany z mięciutką masą serowo-ziemniaczaną (istnieje także wersja chaczapuri adżaruli, w którym występuje jeszcze na wierzchu jajko sadzone). Jest to jedno z tradycyjnych dań kuchni kaukaskiej, nazywane też gruzińską pizzą. Farsze można wcisnąć do środka różne, w zależności od tego jaki serek mamy pod ręką, czy też jakie szczególne upodobania kulinarne mamy. Ja zdecydowałam

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami 206

moim domu ). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno. Składniki: Ciasto na naleśniki 2 jajka 1 ½ szklanki mleka Ok. 2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Farsz szpinakowy 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 100 gram twarogu 100 gram sera typu feta 2 łyżki kwaśnej

Smaki Ewy
Ravioli ze szpinakiem i ricottą 181

Składniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy w razie potrzeby gorąca woda Farsz: 150 g szpinaku (może być mrożony) 250 g ricotty 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie) Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie

Moja Galeria Smaku
Gołąbki z wolnowaru 440

liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut.   Do m ięsa mielonego  dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze,  dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec

Moje domowe kucharzenie
Tarta z porem i kurczakiem. 169

włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut

Rozpustne gotowanie
Tarta z tuńczykiem. 202

włączamy piekarnik, rozgrzewamy go do 200 stopni C. Gdy por jest już gotowy zdejmujemy patelnię z ognia, lekko studzimy, dodajemy śmietanę, roztrzepane jajka oraz ser, doprawiamy solą i pieprzem. Formę wykładamy ciastem, na nim równomiernie rozkładamy farsz, wciskamy kawałki ryby, z nadmiaru ciasta wycinamy kratkę i zdobimy nią wierzch ciasta, całość smarujemy żółtkiem, wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy około

Rozpustne gotowanie
Kaczka faszerowana 146

wytrzeć do sucha. Nadzienie: mięso zemleć, orzechy posiekać, czosnek rozgnieść. Mięso wymieszać z orzechami, czosnkiem, tymiankiem, bułką tartą. Doprawić solą. Dodać rozbełtane jajka, dokładnie wymieszać. Końcówki nóg i skrzydeł schować do środka kaczki, wepchnąć. Nadziać, kaczkę farszem (farszu nie upychamy). Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Całą kaczkę obwiązać sznurkiem aby nadać jej kształt. Posmarować ją tłuszczem

królestwo garów
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 170

przyrumienić na maśle dodać pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez

MarciochaKucharzy
Portobello z winem Marsala 176

dawna wykorzystywana jest jako grzyb do grillowania. Dzięki swoim rozmiarom doskonale sprawdza się jako samodzielna zakąska nadziewana warzywami, mięsem, kaszą lub farszem migdałowym z dodatkiem zielonego pesto. Równie apetycznie smakuje i prezentuje się smażona w jajku i bułce tartej. Podobnie jak inne pieczarki, tak i portobello cechuje brak zdradliwego cholesterolu i obecność sporych ilości przyswajalnego białka, które śmiało może zastępować

mojewypiekiinietylko
Quiche z szynką, pieczarkami i żółtym serem 419

papierem/folią aluminiową. Obciążamy specjalnymi kulkami lub np. fasolą/grochem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Składniki na farsz: 8 pieczarek, 150g startego żółtego sera, 150g szynki gotowanej, 2 ząbki czosnku, 3 jajka, 200ml śmietany 30%, przyprawy (sól, pieprz, zioła), olej. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry. Szynkę kroimy w niewielką kostkę i razem z pieczarkami

Pudełko rozmaitości
Gołąbki w innej odsłonie 137

minut. W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy.  Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Szpinakowe naleśniki 138

czosnkiem, solą i pieprzem. Na wolnym ogniu nie woda odparuje, dodać śmietankę dobrze wymieszać. Ciasto na naleśniki z wody, mleka i jajka dobrze rozbełtać ( konsystencja śmietany ) dodać pół łyżeczki soli, smażyć na niewielkiej ilości oleju. Farsz przełożyć na naleśniki, zawinąć w dowolny sposób, posypać parmezanem i....... Smacznego

Gaździnka warzy
Ruskie pierogi 148

Składniki: Farsz: 1kg ziemniaków 3 cebule 1 kostka twarogu sól, pieprz Ciasto 70dag mąki 2 jajka 800ml ciepłej wody sól Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować i wystudzić. 2. Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki. Usmażyć na złoty kolor. 3. Ziemniaki, cebulę oraz twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia. Doprawić solą i pieprzem. 4. Wyrobić ciasto z podanych składników. Rozwałkować

A Ty Smakuj Mnie
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIE 303

jajka – oddzielnie żółtka i białka                                                                                                            szczypta(...)Farsz łososiowy

w mojej kuchni
Imprezowe tarteletki porowo-cebulowe 173

patelni rozgrzewamy masło klarowane i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę i por. Doprawiamy solą. Cebulowo-porowe nadzienie nakładamy na podpieczone ciasto. Jajka, śmietankę, sól, przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wlewamy na farsz. Zapiekamy jeszcze przez około 10-5 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie. Posypujemy płatkami papryki i dekorujemy natka

Pyry na Gaz
Placki ziemniaczane z gruszką z piekarnika 138

szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia śmietana 12% Sposób przygotowania: Ziemniaki i gruszki ścieramy w robocie kuchennym albo tarce (małe oczka). Jajka ubijamy z cukrem  (ja to robię trzepaczką, ale można też mikserem), dodajemy odsączony farsz i mąkę z proszkiem do pieczenia.  Wersja dla łasuchów - Smażymy na oleju, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku. Wersja mniej kaloryczna

Słodkie Przyjemności
Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 185

zjeść coś pysznego :) Składniki na kruche ciasto: 1 kostka masła 2,5 szklanki mąki 1 żółtko pół łyżeczki soli. Składniki na farsz: 30 dag koziego sera 100 ml kwaśnej śmietany (18 %) pół czerwonej papryki 1 jajko sól, pieprz ulubione zioła: u mnie tymianek, bazylia, oregano oraz susz z pomidorów i suszony czosnek 2 garści kurek łyżka masła garść rukoli Wszystkie

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta ze szparagami, suszonymi pomidorami i kozim serem 188

prezentują :-P Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Składniki na farsz: 250 śmietanki ( u mnie 18 %) 2 białka (te co zostały z ciasta) + 1 jajko 150 g sera koziego ok. 50 g parmezanu albo mozarelli wiązanka zielonych szparag 1 mała czerwona papryka kilka suszonych pomidorów z zalewy sól

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta serowa z brokułem 252

zawiera mięsa.  Składniki: ciasto 300 g mąki pszennej 125 g miękkiego masła 1 żółtko szczypta soli trochę letniej wody farsz 300 g sera typu włoskiego 200 g sera gorgonzola 100 g parmezanu 1 jajko mała główka brokułu sól, pieprz Przygotowanie: Ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Formę do tarty wykładamy papierem pergaminowym (wycinam

Niezły Młynek
Vol-au-vent ze szparagami 179

dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać jajka i usmażyć jajecznicę. Dodać do masy grzybowej, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać do ostudzonych krążków, posypać pokruszonym kozim serem i udekorować ziołami

Z miłości do słodkości
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 255

przestudzenia. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i białe części, odstawić. W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką 289

drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;))  Ciasto: 2 jajka,  szklanka ciepłej wody,  4,5 szklanki mąki pszennej,  125 g masła lub margaryny,  5 łyżek cukru,  25g świeżych

Z miłości do słodkości
Idealne ciasto na tartę 484

smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 4 żółtka - można zmienić proporcje na 3 żółtka i 1 całe jajko; wtedy ciasto będzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie pod ciężkim, bogatym w składniki farszem tarty 3-4 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% - jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym Kluczowe zasady przygotowywania: Schłodzone

Grunt to przepis!
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 310

Post Naleśniki ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .

Kulinarne Przeboje
Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku. 168

szczypta soli  farsz   pół piersi z kurczaka  sól  świeżo zmielony pieprz  tymianek 1 -2 gałązki  sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę  3 plastry sera żółtego  dodatkowo   tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy  ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą) 1 jajko +1 łyżka mąki(...)ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym  przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja

Basia w kuchni
drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziemniaczanym 166

łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajka, sól, podrośnięty zaczyn i zagniatamy cisto, pod koniec wyrabiana dodajemy olej (gdyby ciasto było za luźne dodajemy trochę więcej mąki). Formujemy kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia (odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając bawełnianą ściereczką). składniki na farsz ziemniaczany: 500 g ugotowanych ziemniaków 3 cebule 200 g sera białego tłuszcz(...)ziemniaków, doprawiamy solą oraz pieprzem. wykonanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy farsz, zlepiamy brzegi i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do podrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20-30 min. w 180 st. C. Podajemy na ciepło z roztopionym masłem i podsmażoną cebulką

Domowy Smak Jedzenia
Przepis na ravioli z serem ricotta i łososiem 205

warzywami – najczęściej szpinakiem. Lubię lepić wszelkie pierogi. Ja postanowiłam zrobić ciasto z semoliny, jajek i odrobiny soli. Ciasto na ravioli można przygotować wg przepisu na pierogi z tego przepisu: Jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Ciasto przygotowałam podobnie jak na cannelloni z farszem ricotta z kalafiorem i radichio. Farsz do ravioli przygotowałam ze świeżej domowej ricotty (wg tego przepisu(...)Semolinę mieszamy z jajkiem, dodajemy odrobinę soli, dokładnie wyrabiamy ciasto hakiem robota. Dłońmi formujemy kulę i przykrywamy miską. Odstawiamy na 1/2 godziny. Bardzo ciasto cienko wałkujemy tworząc długi prostokąt, który kroimy radełkiem w paski, które smarujemy wodą. W równych odstępach układamy na jednym z nich kulki sera ricotta wymieszanego z łososiem. Na tak przygotowany pasek z farszem układamy drugi pasek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kaszą i pieczarkami 183

kaszą i pieczarkami Składniki : filet z kurczaka - 1 podwójny cebula - 1 szt  pieczarki - 7 szt kasza jączmienna - 0,5 woreczka wegeta natka pietruszki sól i pieprz mąka  jajko - 1 szt złote siemię lniane do panierowania - KRESTO tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Filety umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 4 plastry, lekko rozbić, by nie podziurawić mięsa. Mięso opruszyć solą(...)pieczarkami. Na samym końcu dodać do pieczarek kaszę, doprawić do smaku, przyprawami, chwilę razem podsmażyć, ostudzić. Na każdym filecie, nakładać porcję farszu i natkę pietruszki, zwijać filety w roladki, spiąć wykałaczkami ( ja nie spinałam ). Panierować roladki w mące, jajku i  siemieniu lnianym złotym. Smażyć roladki w głębokim tłuszczu, z obu stron na złoty kolor. (function

Kuchnia Danusi
Kulebiak z kapustą i grzybami 159

drożdże 5 dag, cukier 0,5 łyżki, sól 1 łyżka, farsz: kapusta kiszona odciśnięta 1 kg, grzyby suszone 5 dag, cebula duża 1 szt, kminek mielony 1 łyżka, sos sojowy 3 łyżki, pieprz ziołowy do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, dodatkowo: jajko do posmarowania kulebiaków 1 szt, Sposób przygotowania: Grzyby namoczyć, a następnie ugotować do miękkości(...)Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości blaszki. Nakładamy połowę farszu i zwijamy jak roladę. Z drugim ciastem postępujemy w ten sam sposób. Z pozostałego ciasta wycinamy ozdoby i układamy je na kulebiakach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej gotowe kulebiaki.  Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem. Kulebiaki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec

kulinarne odsłony pati
Danie kuchni gruzińskiej -Czebureki z mięsem 195

sól zagotowujemy dodajemy  1 1/4 szklanki  mąki i dobrze mieszamy.  Masę odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka i resztę mąki. Dobrze wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i odstawiamy na 30 min. w chłodne miejsce. Przygotowanie farszu: Cebulkę lekko podduszamy na łyżce oleju. Ostudzoną dodajemy do połączonych mięs, wlewamy kefir.     Dodajemy posiekaną pietruszkę, majeranek. Doprawiamy

W kuchennym oknie Ewy
Bułki drożdżowe z kapustą 159

ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego mleka, cukrem, łyżką mąki- po czym odstawić do wyrośnięcia. Następnie wymieszać mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie(...)smaku i dodać 1 łyżkę masła z cebulką. Wykonanie bułeczek: Z wyrośniętego ciasta urywać po kawałku, spłaszczyć na dłoni i nadziewać farszem kapuścianym. Zlepiać jak pączki, formując dosyć duże bułki. Układać na blachę wysmarowaną tłuszczem, smarować buły rozmąconym jajkiem i piec w temperaturze 190 stopni przez 15 minut. Następnie przestudzone, złociste buły w ciepłym masełku z cebulką

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone pierożki z mięsem i pieczarkami 165

pyszne pieczone pierożki z mięsnym farszem.  Jest to idealna przekąska do piwa, czy na obiad -podawana z barszczem czerwonym.  Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu, mięciutkie i świetnie się z nim pracuje.  Całość jest pyszna :-) No to zaczynamy: CIASTO: -250g białego sera chudego -8 łyżek mleka -7 łyżek oleju -1 jajko -1 łyżka cukru -1 łyżeczka(...)pierożki trójkątne, lub na koła, jeśli pół okrągłe. Na środek dajemy trochę farszu i składamy na pół, brzegi sklejamy dokładnie, i mozemy zrobić widelcem wzorek-fajnie wygląda. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,i zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem i lekko posypujemy bazylią, oczywiście jeśli nie chcecie -nie trzeba tego robić ;-) Pierożki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Knedle ze szpinakiem 175

odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki farszu wymieszać w misce, doprawić solą pieprzem i płatkami chili do smaku - ja lubię ostre. Do wystudzonego puree dodać jajko, płatki pomidorowe, wymieszać, stopniowo dodawać mąkę i zagniatać ciasto. Nie powinno być zbyt twarde, ale też nie powinno się zbytnio

Stare Gary
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem 367

wszystkim tym, którzy są sympatykami kuchni z różnych stron świata :) Naleśniki : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu.   Farsz meksykański: 2 małe puszki (lub jedna duża) pomidorów włoskich Pelati  1 cebula 1 mała puszka kukurydzy

Chocolate Muffin Blog
Zapiekane pomidory z mozzarellą 332

Czy też tak macie, że czasem wieczorem zastanawiacie się co można by zjeść na szybką, może niekoniecznie zdrową ale lekką kolację? Ja tak mam dość często

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dietetyczna tarta szpinakowa 199

czasie wyjmujemy, wypełniamy nim foremkę do tarty, nakłuwamy widelcem i zapiekamy 10 minut w 180 st. C Farsz:  450 g szpinaku (użyłam mrożonego) 1 cebula olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 jajka  200 ml jogurtu greckiego kilka suszonych pomidorów Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i szklimy razem na oleju. Dodajemy

Cynamonowe szczęście