obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszę mieszamy z warzywami. Dodajemy pesto, pestki dyni, pietruszkę, sól, pieprz oraz chilli do smaku. Mieszamy. Jajko roztrzepujemy widelcem. dodajemy do warzyw. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy do farszu i mieszamy do połączenia się składników. Masę przekładamy do foremek natłuszczonych niewielką ilością tłuszczu. Posypujemy odrobiną pestek dyni i pieczmy ok 30 minut w temp
Kuchnia w oparachdługiego noża robimy kieszeń. Schab smarujemy z każdej strony olejem, oprószamy solą, pieprzem i odstawiamy na noc do lodówki. Mięso mielone łączymy z jajkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotowanym farszem napełniamy schab, spinamy wykałaczkami i chowamy do rękawa do pieczenia. Schab pieczemy około 2 godzin w 160 C, przy czym po godzinie przekłuwamy
Zainspirowana w kuchnizachwycająca. Dzięki mące kokosowej syci na bardzo długo i ma delikatny, kokosowy posmak. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżeczki bazylii Farsz: 3 łyżki koncentratu pomidorowego Chilli Papryka słodka Sól himalajska Bazylia Czosnek granulowany Oregano 1 kulka sera mozzarella 1/2 papryki Garść oliwek Salami 1 garść kukurydzy
CzarnawisienkaZamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do farszu. Na każdym naleśniku układać po łyżce farszu ze szpinaku i zawijać krokiety. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Naleśniki zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez
Cukiernia Pychotkidokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka
Ostra na Słodkotrochę wałkuję i znów wkładam do wody jeżeli cały nie zamienił się w plastyczną masę). Masło ucieramy z serkami, dodajemy pokrojoną szynkę, jajka, paprykę i natkę. Żółty ser wyjmujemy z wody i rozwałkowywujemy. Rozsmarowywujemy farsz i zwijamy. Całość zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki
Cukiernia Pychotkidokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka
Ostra na Słodkodokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 2 szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka
Ostra na SłodkoSkładniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg szynki 10 dkg sera żółtego 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 1 jajko czarny sezam Przygotowanie: Szynkę drobno pokroić, a … Czytaj dalej Zawijaski z farszem
czarrna od kuchnikroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie przekładamy do miski, dodajemy śmietanę, musztardę, starty ser żółty, przyprawy i wbijamy jajko. Wszystko mieszamy na jednolitą masę. Kiełbaski nacinamy wzdłuż u wypełniamy nacięcia farszem. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok 45 min w temp
e-PrzepisyKulinarnełyżki * sól , pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Groszek gotujemy ok. 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Posiekaną cebulę, czosnek, mielone mięso, jajko, natkę pietruszki, paprykę i szczyptę soli miksujemy na gładki, gęsty, zwarty farsz. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na małym ogniu na mocno rozgrzanej oliwie ( smażymy na małym ogniu, żeby nie były suche i surowe
Ostra na Słodkoskorupek żółtko wraz z białkiem, drobno posiekać. Pieczarki pokroić w plasterki i usmażyć na odrobinie oleju. Wystudzone drobno poszatkować. Pieczarki połączyć z jajkami i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą skorupkę wypełnić farszem i smażyć na rozgrzanym maśle farszem do dołu, do zrumienienia. Podawać gorące
Atlas SmakówKrucho-drożdżowe ciasto i pieczarkowy farsz :) Składniki ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 kostki margaryny 2 żółtka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka octu 2 dkg drożdży świeżych + … Czytaj dalej Pieczarkowce
czarrna od kuchnipołączyć z posiekanym koperkiem i posiekanymi pomidorkami oraz startym serem. Filet oczyścić i zdjąć skórę w każdym zrobić nacięcie. Do każdego otworu nałożyć farsz i spiąć wykałaczkami. Doprawić solą i pieprzem. W jednej miseczce roztrzepać jajka, a do drugiej wsypać bułkę tartą. Filety ryby obtoczyć w jajku, a potem w bułce tartej. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, najpierw położyć fasolkę
Kuchnia Pokoleńogórki kiszone i żółty ser. Cała zgraja zapieczona pod jajeczną pierzynką, tworzy oryginalne i smakowite danie 1 h 4 składniki: naleśniki : przepis TUTAJ farsz: woreczek kaszy jęczmiennej 3 ogórki kiszone 10 dag sera żółtego 2 jajka pieprz, sól wykonanie: Naleśniki smażymy jak w przepisie u góry. W międzyczasie gotujemy kaszę, ogórki kroimy w drobną kostkę, a ser trzemy na tarce
Ania i Marcin gotująmąki pszennej w zależności od mąki 20 g drożdży 60 g roztopionego masła 2 jajka 350 ml letniego mleka 2 łyżeczki soli 0,5 łyżki cukru farsz 250 g pieczarek 1 cebula olej 250 g żółtego sera sól i pieprz Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać
Kuchcikowoasi...Kawałek mnieSajgonki z mięsem mielonym Składniki: na farsz makaronu ryżowego – nitki - 1 garść sos sojowy pieprz i sól mięso mielone wieprzowe - 0,5 kg pieczarki - 10 szt dużych kapusta pekińska - 6 liści marchewka - 1 szt jajko - 1 szt dodatkowo papier ryżowy tłuszcz do smażenia sos słodko-kwaśny do podania z sajgonkami Sposób przygotowania: Mięso mielone przełożyć do garnka, podsmażyć(...)Liście kapusty porwać na mniejsze kawałki, dodać do mięsa, doprawić sosem sojowym i przyprawami. Na samym końcu dodać jajko , wymieszać, poddusić. Pojedyncze płaty papieru ryżowego zanurzać w ciepłej wodzie , osączyć i rozłożyć na desce. Na wilgotnym papierze ryżowym, ułożyć farsz, zwijać tak jak krokiety w rulonik. Smażyć sajgonki w głębokim tłuszczu, uważać by podczas smażenia nie skleiły się. Osuszyć
Kuchnia Danusiszklanki mąki razowej -ok. szklanka letniej wody -szczypta soli -łyżka oleju -1/2 dkg drożdży Składniki na farsz: -25 dkg ugotowanych ziemniaków -5 dkg ugotowanej na sypko prażonej kaszy gryczanej -cebula -olej -masło -sól, pieprz -czosnek niedźwiedzi -jajko Jedna cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni do zeszklenia. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki zgniatamy gnieciuchem, dodajemy ugotowaną(...)kaszę, podsmażoną cebulę i jajko, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy szczyptę soli, olej, dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Ciasta i farszu powinno starczyć na ok. 20 szt. pierogów. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju. Gotujemy
Maminek kulinarnyciasto: 300 g mąki pszennej, 200 ml jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki sody, szczypta soli Na farsz: 350 g mięsa mielonego drobiowego ( u mnie z indyka), 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego Ponadto: słone paluszki, Na panierkę: 2 – 3 jajka, bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek(...)położyć słony paluszek (końce paluszka mają wystawać za koło na taką samą długość), a na nim łyżeczkę farszu. Końcówki kół złożyć do siebie i zlepić tak jak pierogi, dociskając mocniej w miejscach gdzie wystaje paluszek. Każdego pieroga przeciąć ostrym nożem na pół. Jajka roztrzepać, maczać w nich udka i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na bardzo małym ogniu na złoty
Nie tylko w kuchniWierzch chleba odcinamy, ze spodu wybieramy cały miąższ. 2. Mięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. 3. Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba. 4. Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku
Kuchnia w czekoladziewlewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy odparowany i przestudzony szpinak oraz zeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut
Smaki Ewypiecz ok. 20 minut w 200 stopniach (możesz obciążyć ją fasolą przy pieczeniu albo zrobić dodatkowe nacięcia, jeśli zobaczysz, że ciasto się podnosi)*. Farsz: - 1/2 pęczka szparagów - 1 pomidor pokrojony w kostkę - garść oliwek - 2 jajka - 1 łyżka masła - starty ser (opcjonalnie) - sól, pieprz, np. zioła włoskie Zmiksuj jajka z masłem, ewentualnie serem i przyprawami. Na podpieczony spód ułóż
Corner With Recipeszeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka mąki 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej 40 g tartego żółtego sera Na małej patelni rozgrzać
Moja Galeria Smakuzeszkliłem na 2 łyżkach oleju. Dodałem pokrojoną w kostkę kiełbasę i mieszając, smażyłem razem 3 minuty. Odstawiłem z ognia, ostudziłem. Dodałem posiekane jajka na ugotowane na twardo, starty żółty ser, tartą bułkę i śmietanę. Farsz doprawiłem tymiankiem , solą oraz pieprzem. Połówki porów ułożyłem w posmarowanym olejem naczyniu do zapiekania i napełniłem przygotowanym farszem. Zapiekałem 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym
R'n'G Kitchenłyżeczki świeżych czerwonych porzeczek 1 jajko 3 łyżki miodu dodatkowo: cukier, śmietana lub masło do podania wykonanie: Twaróg ucieramy z miodem i jajkiem. Dodajemy porzeczki, bez szypułek i mieszamy. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy posypane cukrem np. z masłem lub śmietaną
Domowy Smak Jedzeniaobrać mięso. Za pomocą maszynki wszystko zmielić, tj. ugotowane mięso z kurczaka, warzywa i wątróbkę z cebulą. 3. Następnie do masy dodać 2 jajka, kaszkę manną , przyprawy (nie żałować;)) i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowany farsz przełożyć do 250 ml słoików (nakładać do 2/3 wysokości) i podwójnie pasteryzować (tzn. do garnka włożyć zakręcone słoiki, zalać zimną wodą
Ugotowaćżal było wyrzucić, bo nic marnować się w kuchni nie może, pomyślałam więc, że jak dodam jakiś owoc to będzie idealny farsz do moich migdałowych naleśników. I tak też się stało :) SKŁADNIKI: 1 jajko 1 szkl mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwej wanilii) 2-3 łyżeczki cukru brązowego 2 łyżki mielonych migdałów mąka ok 3/4 szklanki 125 g serka
Kuchnia w opałachpomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory ze startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st. Szybki grill... ... i szybka prezentacja
bastalenapieczarki faszerowane. Właściwie farsz do tych pieczarek to kwestia tylko naszego gustu i wyobraźni. Ja zrobiłam z tym co aktualnie miałam w lodówce i wyszło bardzo smacznie. Pieczarki faszerowane SKŁADNIKI (na jedną porcję): 3 duże pieczarki kawałek pora (ok 8 cm) 3 łyżki groszku konserwowego łyżeczka oliwy suszona zielona pietruszka pieprz sól 1 jajko plasterek sera żółtego(...)Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy zielona pietruszką. Smażymy ok 5 minut. Po tym czasie przygotowany farsz nakładamy na kapelusze pieczarek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po tym czasie jajko delikatnie roztrzepujemy i łyżką polewamy nim pieczarki. Na każdą dajemy kawałek żółtego sera na wierzch i zapiekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiboczkiem i serem Gruyere. Quisze z kurczakiem i brokułem Składniki na okrągłą formę o średnicy 30 cm farsz pół piersi z kurczaka kilka różyczek brokuła (ok 30 dag mrożonego) mała papryka mała cebula ząbek czosnku ok 15 dag sera żółtego 3 jajka ok 150 ml śmietany ok 150 ml mleka gałka muszkatołowa sól, pieprz ciasto 200 g masła(...)Smażymy Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać
sierotka maRysia w kuchnikomunię – wystarczy zrobić podwójną porcję na dwie blachy. Pieczone gołąbki na pewno będą hitem. Pieczone gołąbki – farsz: 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 torebki ryżu 1 bułka kajzerka namoczona w wodzie 1 duża cebula 1 jajko 3 łyżki koperku 1 łyżka oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 1,2 litra bulionu warzywnego 3 łyżki(...)pół pęczka koperku Farsz: Ryż gotujemy w osolonym wrzątku ok. 1-2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu. Bułkę namaczamy w wodzie, aż do miękkości i odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, aż do zeszklenia. Do dużej miski wkładamy mięso mielone, dodajemy ugotowany i przestudzony ryż, podsmażoną cebulę, odciśnietą bułkę, surowe jajko i posiekany koperek
Poezja smakuFaszerowane roladki z mięsa mielonego Bardzo smaczne i proste w przygotowani, zawijańce wieprzowe z mięsno-warzywnym farszem, polane aromatycznym sosem, świetnie sprawdzą się jako niedzielny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko pół szklanki bułki tartej 10 dkg wędzonego boczku pół niedużej cukinii pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) 1 niewielka(...)Paprykę, cukinie, cebulę oraz boczek wędzony kroimy w kosteczkę *** *** Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy na 5-6 części. Każdą część spłaszczamy dłonią na desce na dość cienki placek i nakładamy równomiernie po 2 łyżki farszu, lekko przyciskając *** *** Mięso z farszem zwijamy do środka i formujemy w dłoniach tworząc roladki *** *** Roladki dokładnie obtaczamy
Blog z Apetytemsardynkami. Sardynki rozgniecione z żółtkiem, odrobiną majonezu i czerwoną cebulką pokrojoną w kostkę są świetnym pomysłem na farsz, a dodatek rzeżuchy dodaje ciekawego smaczku. To danie bardzo przypadło do gustu najmłodszemu, ale starsi też nie pogardzili. Polecamy bardzo! 5 jajek puszka sardynek w oleju 1 czerwona cebula 1 łyżka majonezu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka ugotować, ostudzić, obrać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemnie już znikał po wyjęciu z piekarnika... Nieupieczona masa może również posłużyć jako farsz np. do pyz czy naleśników. (2-3 keksówki) (*) 1 kura/kogut 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego przyprawa rosołowa Dodatkowo: 1 marchewka (duża) 2 cebule 2 jajka 2 suche bułki namoczone w rosole 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)Cebulę pokroić i posmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do masy dodać bułki namoczone w ciepłym rosole (dokładnie nieodciśnięte), jajka, drobno posiekany czosnek cebulę oraz przyprawy. Wszystko razem dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (oprócz aluminiowych) i napełnić farszem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha
Di gotujeusmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!! SKŁADNIKI NA CIASTO 2 jajka 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany) łyżka oliwy z oliwek Pieprz Sól Curry Zioła prowansalskie Pieprz ziołowy Pieprz cayenne SKŁADNIKI NA FARSZ Ok. 0,5 kg mrożonego szpinaku ser feta (ja użyłam o sera o obniżonej zawartości(...)miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą
Zdrowo i kolorowowyglądało po wyjęciu z piekarnika. Zachęcam do zrobienia!:) Składniki: 1-1,5kg udźca z indyka czerwona papryka 10 sztuk pieczarek 2 łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty masło do posmarowania indyka Wykonanie(...)pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Udziec układamy skórą do dołu i nakładamy farsz. Zawijamy w roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;) Naszą roladę układamy
Czerwona Porzeczkacucidati) i choć różnią się czasami kształtem, to najczęściej nadzienie jest podobne: suszone figi, sok wyciśnięty z pomarańczy, odrobina rumu oraz szczypta cynamonu lub innych korzennych przypraw. Często do farszu dodaje się także posiekane orzechy lub inne suszone owoce, takie jak morele czy daktyle. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i posypać kolorową posypką. Nie są trudne(...)sztuk Ciasteczka figowe – ciasto: 300 g mąki (2 szklanki) 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Ciasteczka figowe – farsz: 300 g suszonych fig 1 szklanka soku z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu skórka z otarta z cytryny opcjonalnie: 1 łyżka rumu
Poezja smakukrokiety lub naszykować tylko farsz. Dziś zapraszam na krokiety mojej teściowej - chrupiąca skórka i smakowity farsz! 10 naleśników ( można wykorzystać naleśniki wcześniej usmażone ) 0,5 kg poszatkowanej kapusty kiszonej 0,3 kg pieczarek 2 średnie cebule olej rzepakowy 2 jajka bułka tarta ziele angielskie, liść laurowy sól i pieprz Kapustę zalewamy wodą do całkowitego przykrycia i gotujemy(...)patelnię. Chwilę dusimy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładamy na naleśnik ( najlepiej wykorzystać naleśniki jeszcze ciepłe, z samego dołu stosu :) ) i formujemy krokiety - dwa równoległe boki zakładamy tak aby się nie nakładamy i zwijamy w rulon ( nie zbyt ciasno! ). Krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu
Atlas Smakówbiała część kawałek ok 10 dag Masło łyżka Pietruszka natka łyżka sól pieprz jajko sezam Przygotowanie: Por pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle przez 3 minuty. Dodać starte na tarce jarzynowej pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Do przestudzanego farszu dodać posiekaną natkę pietruszki, stary żółty(...)Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie podzielić na 16 prostokątów. Na jedną część kawałka ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy drugą połową ciasta i brzegi zlepiamy dłońmi lub widelce. Paszteciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujmy rozmąconym jajkiem, posypujemy odrobiną sezamu. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania
Kulinarne przygodyPyzy nie są trudne i dość szybko się je robi. Podaję je z cebulką podsmażoną na maśle i resztką farszu, który mi zostaje. Pyszny obiadek. Może i Wy skusicie się na takie pyzy. Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 duże jajko lub dwa małe 6 łyżek mąki ziemniaczanej sól 4 średnie białe surowe kiełbasy Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę(...)skręcić przez maszynkę. Dodać jajka, sól i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem zagnieść. w razie potrzeby dodać łyżkę mąki. Kiełbasę rozdrobnić widelcem. Z ciasta formować kulki, spłaszczyć i nałożyć kiełbasy. Uformować kulkę tak, aby farsz był w środku. W garnku zagotować wodę, posolić i do wrzątku wkładać pyzy. Gotować od wypłynięcia na powierzchnię wody około 3-4 minuty. Wyciągać łyżką cedzakową
O kuchni z uczuciemmój mąż, który nie jest zwolennikiem szpinaku, nie mógł się ich najeść ;-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na naleśniki 4 jajka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody szczypta soli 2 łyżki oleju Na farsz 2 piersi z kurczaka 270 g sera feta lub sera sałatkowego słonego 450 g szpinaku mrożonego 2-3 łyżki oliwek(...)przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia Na beszamel 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 2 szklanki mleka 1 kostka sera żółtego przyprawy: sól, pieprz biały, gałka muszkatałowa WYKONANIE Naleśniki: Jajka wbić do miski, dodać szczyptę soli i chwilkę miksować. Do masy jajecznej dodawać na przemian mleko i mąkę miksując wszystko na wolnych obrotach. Gotową masę zostawić na 10-20 minut
Passions hobbies life