WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 221słodka papryka. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem
JejKuchnia
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1364szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego! RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone
MarcinChef
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ I WARZYWAMI 263kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem oregano, curry i pieprzu cayenne. Groszek osączam z zalewy, paprykę i ogórka drobno kroję. Warzywa mieszam z jajkiem, serem i natką pietruszki. Na dnie bułek układam szynkę, następnie wykładam resztę farszu. Całość zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 15 minut. Pieczone bułeczki podaję z ketchupem
JejKuchnia
Piegowate mielone 274pomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę
Bon appetit mon amie
Peklowana domowa słonina 183danie, a składnik, jakże niezbędny np, do ruskich pierogów . Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko podana na chlebie z plasterkiem cebuli, skropiona octem, to szybka kresowa zagrycha do "kielicha".Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wujek, kiedy ucztowali sobie
Gosia gotuje
Faszerowana papryka zapiekana 227warzyw dodać mięso i rozdrobnić je. Wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć około 15 minut. Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut
kuchnia doski
Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 262solą i pieprzem ziołowym. Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy
Maminek kulinarny
Rolada serowa 203minut (nie możemy doprowadzić do tego, aby na serze pojawiły się bąbelki). Lekko studzimy. W tym czasie drobno kroimy cebulę, paprykę, szynkę oraz jajko. W misce widelcem rozdrabniamy ser topiony i łączymy go z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku. Na jeszcze ciepły ser wykładamy farsz i rozprowadzamy go równomiernie, zostawiając ok 2 centymetrów na jednym z boków. Podnosząc papier
ChilliJemy
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 585mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana Składniki na farsz jabłkowy: 500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol Składniki na bitą śmietanę
Ola la LCHF
Pierogi ruskie nowocześnie 15182odczekać moment aż troskę przestygnie (2 minuty), następnie wlewać powoli do miski w której znajduje się mąka, cały czas mieszając łyżką. Dodać jajko i całość wyrobić na elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki i zająć się farszem. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (można usmażyć na oleju z pomidorów). Uprzednio ugotowane ziemniaki i ser wymieszać widelcem, następnie zmielić przez
Delusional Trine
Kebabki 349kuchni - kebabki są właśnie dla Ciebie;) Smacznego:) Kebabki Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 10 dag drożdży 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 2 żółtka szczypta soli łyżeczka oregano 1 łyżka cukru 1/2 l mleka Farsz: 1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie
Lawendowe Niebo
Tarta z krewetkami 237cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie
Stare Gary
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 204smaczna. Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem
Kolorowy Przepisownik
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 214pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki
wesoła kuchnia
Pierogi gryczano-grzybowe 336Składniki farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 2 garści grzybów suszonych 1 duża cebula 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczka … Czytaj dalej Pierogi gryczano-grzybowe
czarrna od kuchni