jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:215/455)

Pierogi z soczewicą 226

Domowe pierogi są najlepsze. Czy ktoś się nie zgodzi? Wypełnione po brzegi farszem, doprawionym według własnego uznania. Duże i świeże. Jakie są Wasze ulubione wypełnienia? Dziś u mnie klasycznie - soczewica z cebulką. Składniki (ok 35szt) -500 g mąki pszennej -1 jajko -1 szkl. ciepłej wody -4 łyżki oleju rzepakowego -1 cebula -250 g soczewicy -2 łyżki masła -listek laurowy -ziele(...)listek laurowy. Jeżeli woda całkowicie nie odparowała, zlać nadmiar. Dodać zeszkloną cebulę. Całość zblendować. Z mąki, jajka, 2 łyżek oleju i ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Jeśli istnieje potrzeba można podsypywać mąką. Ciasto rozwałkować. Szklanką wycinać kółka. na środek kłaść farsz i zalepiać pierożki. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i dodać pół łyżeczki oleju. Pierogi kłaść

Zielona Kuchnia
Naleśniki nadziane 130

dań z kapusty 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia Sos: 100 ml śmietany 30% 150 g sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z solą, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy, aby powstało nam gładkie ciasto o konsystencji płynnej śmietany. Patelnię teflonową mocno rozgrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor(...)dusimy około 5 minut, na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Farsz lekko studzimy. Na każdy naleśnik kładziemy czubatą łyżkę farszu, rozprowadzamy, zwijamy w rulon i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Przygotowujemy sos: ubijamy jajko, mieszamy ze śmietaną i pokrojonym serem. Zalewamy naleśniki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zapiekamy około 20-25 minut (do rozpuszczenia

Kolorowy Przepisownik
Jajka faszerowane z awokado na Wielkanoc 225

łyżeczka soku z cytryny do smaku: papryka słodka czosnek granulowany sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowania: Jajka faszerowane z awokado Przygotowanie: Ugotowane, wystudzone i obrane jajka, przekrawam wzdłuż na pół i wyjmuję żółtka. Białka układam na talerzu. Awokado obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Do miseczki lub na głęboki talerz, przekładam żółtka, awokado, dodaję(...)farszu. Farsz doprawiam papryką słodką, czosnkiem, solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowany farsz nakładam łyżeczką do białek. Górę możemy dodatkowo oprószyć papryką słodką i udekorować, na przykład rzodkiewką. Jajka faszerowane z awokado są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Uwaga Babcia Gotuje
Tortellini 249

wynagrodzi Wam ten trud po wielokroć. Szkoda tylko, że tak szybko znikają po tym długim trudzie...:) Składniki: 350 g mąki 2 jajka 2 żółtka szczypta soli 3 łyżki oliwy odrobina wody, jeśli będzie trzeba do wyrabiania ciasta MÓJ FARSZ: 100 g szpinaku 100 g bryndzy 100 g wędzonego łososia 1 łyżka masła  2 ząbki czosnku posiekane 1 łyżeczka cukru(...)całkowitego wystudzenia. W misce łączymy bryndzę, łososia i szpinak. Doprawiamy ziołami prowansalskimi i w razie potrzeby solą i pieprzem. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy dołek, wybijamy do niego jajka i żółtka, oliwę i sól. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto dodając odrobinę wody w razie potrzeby. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i zostawiamy do wypoczęcia

Kuchnia Prezydentowej
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 129

dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej – 60 ml * jajko – 1 szt ( + 1 do posmarowania ) * cukier – 1 łyżka * sól – 1 łyżeczka NADZIENIE: * czerwona soczewica – ok. 200 g * grzyby ( u mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone(...)miękkości. Mieszamy z soczewicą, studzimy. CAŁOŚĆ: Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3-4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200C. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera

Ostra na Słodko
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 209

wszystkich smakach zimy, spieszę podzielić się z Wami przepisem na niesamowicie pyszne paszteciki. Musiałam przecież jeszcze jakoś wykorzystać pozostałą połówkę przepięknej dyni piżmowej :D Bezmięsne, wypełnione wytrawnym i aromatycznym farszem orzechowo-dyniowym, a robi się je bardzo łatwo! Jedna z esencji smaków jesieni :) Paszteciki mogą służyć jako przekąska, przystawka lub jako przepyszna kolacja, czy lunch. Smakują równie dobrze(...)farszu uformowaną w kiełbaskę- ciasto z farszem zawiń do połowy. 9. Analogicznie postąp z drugą stroną ciasta i pozostałą częścią farszu. 10. Ciasto ostrożnie przekrój wzdłuż, a następnie każdy z wałeczków na mniejsze kawałki. 11. Paszteciki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz 20min w 200*C. Smacznego! Hazelnuts and squash rolls Ingredients: 700g butternut squash or Hokkaido pumpkin 1/2 teaspoon chili

Kuchnia w Słońcu Skąpana
pierogi z fetą i szpinakiem 155

szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło. Farsz: Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą

Darcia w kuchni
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 311

kaszy smakuje jeszcze lepiej. Dziś zrobiłam trochę inne połączenie...zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną a do farszu dodałam jeszcze fetę. Spróbujcie i oceńcie sami.  Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek(...)maśle. Bułkę namaczamy w wodzie. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora

Olikowa kuchnia
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 137

Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy, ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, kolendrę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, kolendrę, jajko, przyprawy, ostudzony ryż i wodę i wszystko dokładnie wymieszać/ wyrobić ręką. Z farszu uformować średniej wielkości kotleciki- paluszki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Podawać, polane odrobiną roztopionego masła, ze smażonymi talarkami i świeżą kolendrą

Smaki Armine
Gołąbki z kapusty coolwrap 260

susz warzywny  sól, pieprz, słodka papryka, wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele  Kapustę delikatnie sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym

Moje domowe kucharzenie
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 180

mąki pszennej  1 jajko 6 łyżek oleju około 0/5 l gorącej wody  mąka do podsypywania ciasta                                                                           FARSZ

Kulinarne Fantazje Marioli
Quiche z nadziewanymi kwiatami dyni. 141

jednak by stworzyć zdrowszą wersję możecie użyć mąki pełnoziarnistej. Składniki na spód: 100g masła 200g mąki żółtko 2 łyżki zimnej wody Składniki na farsz: 8 kwiatów dyni 4 łyżki ricotty rozmaryn, sól, pieprz, gałka muszkatołowa 3 jajka 200ml mleka pełnotłustego Sposób przygotowania: Spód do quichu: Mąkę zagnieć z masłem, wodą oraz żółtkiem. Rozwałkuj i wyłóż do foremki do pieczenia

wysmienity
Pieczone gołąbki bez zawijania 297

posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego

magiczna kuchnia Kasi
Rolada ziemniaczana w waflu 175

koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną.  Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy.  Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.  Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz, skomentujesz lub udostępnisz mój post

Cukiernia Pychotki
Gołąbki z multicookera 284

wegeta koncentrat pomidorowy listek, ziele  Z kapusty wyciąć głąb, oddzielić liści, ściąć zgrubienia i sparzyć.Ryż , kaszę ugotować.Do mięsa mielonego dodać jajko, posiekaną cebulkę ,ryż i kaszę , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze, dodać warzywa, listek ,ziele, sól i zalać wodą wymieszanym z koncentratem pomidorowym

Moje domowe kucharzenie
Naleśniki z farszem z młodej kapusty 186

zupy czy podawania jako dodatku do mięsa. Wyszło pysznie. Coś innego niż dotychczas a jednocześnie prosto. Składniki na 10 naleśników: Naleśniki: 2 jajka 300 ml wody 300 ml mleka 1,5 szklanki mąki szczypta soli Farsz z młodą kapustą: 1/2 małej główki młodej kapusty 350 g pieczarek 100 g  wędzonego boczku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier świeży

My simple kitchen
Swojski obiad czyli mielone, ziemniaki i sos 163

mąki natka pietruszki do posypania Dodatkowo ziemniaczane puree z 800 g ziemniaków Cebulę obierz i zmiksuj na puree. Przełóż do miski. Dodaj przyprawy, jajko, śmietanę, sól i pietruszkę, wymieszaj. Dodaj teraz mięso i wymieszaj dokładnie na farsz. Z farszu wychodzi 12 kotletów o wadze około 100 g. Rozgrzej masło i smaż kotlety po obu stronach na złoty kolor około

codojedzenia
WIELKANOCNE PASZTECIKI Z JAJKIEM I MARCHEWKĄ 191

słodka papryka. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ścieram na tarce o dużych oczkach, marchewkę również. Na maśle podsmażam marchewkę (około 7 minut). Jajka łączę z marchewką i śmietaną, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Przygotowany farsz rozkładam na połowie ciasta francuskiego, zwijam (jak roladę, ale bardziej płasko). Ciasto dzielę na kawałki, układam na papierze do pieczenia. Każdy pasztecik smaruję żółtkiem

JejKuchnia
Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 1316

szczelnie zamykamy, najlepiej używając do tego widelca, którym zgniatamy brzegi sakiewek. Na wierzchu nakłuwamy widelcem, by para mogła znaleźć ujście. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy siekanym tymiankiem. Pieczemy w 180 stopniach do zrumienienia. Smacznego!     RADA: Farsz możesz oczywiście dowolnie modyfikować. Równie dobrze będzie smakować wegetariański z grillowanymi warzywami lub rybą i serkiem mascarpone

MarcinChef
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z SZYNKĄ I WARZYWAMI 240

kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem oregano, curry i pieprzu cayenne. Groszek osączam z zalewy, paprykę i ogórka drobno kroję. Warzywa mieszam z jajkiem, serem i natką pietruszki. Na dnie bułek układam szynkę, następnie wykładam resztę farszu. Całość zapiekam w 180 stopniach (termoobieg) około 15 minut.  Pieczone bułeczki podaję z ketchupem

JejKuchnia
Piegowate mielone 250

pomysł zrobienia mielonych w tej wersji wpadłam trochę przypadkiem, robiąc farsz do schabowych pierożków. Została mi odrobina farszu, więc pomyślałam czemu by nie zrobić z niego kotletów. Dodałam bułkę i jajko i wyszył bardzo dobre kotleciki mielone. PIEGOWATE MIELONE Składniki: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego garść grzybów mun 1/2 pora 1 jajko ok. 3 łyżek bułki tartej (+ trochę

Bon appetit mon amie
Peklowana domowa słonina 157

danie, a składnik, jakże niezbędny np, do  ruskich pierogów . Potrzebny zarówno do farszu, jak i okrasy. Zresztą taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, a pokrojona cieniuteńko podana na chlebie z plasterkiem cebuli, skropiona octem, to szybka kresowa zagrycha do "kielicha".Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wujek, kiedy ucztowali sobie

Gosia gotuje
Faszerowana papryka zapiekana 203

warzyw dodać mięso i rozdrobnić je. Wsypać wszystkie przyprawy, wymieszać i smażyć około 15 minut. Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut

kuchnia doski
Kotlety z pęczakiem i pieczarkami 235

solą i pieprzem ziołowym.  Studzimy. Dodajemy do pęczaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mięsa dodajemy moczoną i odciśniętą bułkę, pokrojony na drobno czosnek, jajka, przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Na dłoni formujemy placki mięsa, nakładamy farsz i dokładnie sklejamy, formując kotlety. Obtaczamy w bułce tartej, Smażymy na patelni z olejem, na średnim ogniu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy

Maminek kulinarny
Rolada serowa 178

minut (nie możemy doprowadzić do tego, aby na serze pojawiły się bąbelki). Lekko studzimy. W tym czasie drobno kroimy cebulę, paprykę, szynkę oraz jajko. W misce widelcem rozdrabniamy ser topiony i łączymy go z pozostałymi składnikami farszu. Doprawiamy do smaku. Na jeszcze ciepły ser wykładamy farsz i rozprowadzamy go równomiernie, zostawiając ok 2 centymetrów na jednym z boków. Podnosząc papier

ChilliJemy
SZARLOTKA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 525

mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka opcjonalnie stewia /erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana   Składniki na farsz jabłkowy:   500 g jabłek ( u mnie szara reneta idealna do szarlotki) cynamon – dużo cynamonu opcjonalnie słodzik lub cukier/ksylitol   Składniki na bitą śmietanę

Ola la LCHF
Pierogi ruskie nowocześnie 15158

odczekać moment aż troskę przestygnie (2 minuty), następnie wlewać powoli do miski w której znajduje się mąka, cały czas mieszając łyżką. Dodać jajko i całość wyrobić na  elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki i zająć się farszem. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną czerwoną cebulę (można usmażyć na oleju z pomidorów). Uprzednio ugotowane ziemniaki i ser wymieszać widelcem, następnie zmielić przez

Delusional Trine
Kebabki 319

kuchni - kebabki są właśnie dla Ciebie;) Smacznego:)    Kebabki Składniki: Ciasto: 1 kg mąki 10 dag drożdży 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 2 żółtka szczypta soli łyżeczka oregano 1 łyżka cukru 1/2 l mleka Farsz:  1 duży por 2 cebule papryka 80 dag pieczarek 1 kg filetu z kurczaka przyprawa do gyrosa 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie

Lawendowe Niebo
Tarta z krewetkami 210

cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe. Nie smażyć długo, będą się jeszcze piekły! W misce wymieszać jajka, śmietanę, ser pietruszkę i szczypiorek. Dodać przestudzone krewetki z cebulą. Tak przygotowany farsz wyłożyć na podpieczony placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C, piec ok 20 - 30 minut. Tarta jest gotowa gdy nadzienie się zetnie

Stare Gary
Tarta z tuńczykiem, kukurydzą i groszkiem w sosie pomidorowym 181

smaczna.  Smak można wzbogacić, dodając na przykład suszone pomidory czy paprykę. Składniki: Ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej 250 g margaryny 1 jajko 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Farsz: 500 g włoskiego sosu pomidorowego (miałam z kaparami i oregano) 5 łyżek startego żółtego sera + 4 plastry 1 puszka kukurydzy z groszkiem

Kolorowy Przepisownik
Naleśnikowe szaszłyki z gruszkami 190

pyszne. Tak niewiele a ile przyjemności jedzenia. Naleśniki można podać na wiele sposobów . ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1 łyżka masła sól szczypta 3 łyżki wody gazowanej olej do smażenia farsz: 250 g serka śmietankowego 1/2 szklanki śmietany kremówki 1 żółtko 2 łyżki cukru waniliowego owoce: 2 gruszki 1/2 cytryny 15 dkg śliwek 2 łyżki

wesoła kuchnia
Pierogi gryczano-grzybowe 291

Składniki farsz: 1 woreczek kaszy gryczanej 2 garści grzybów suszonych 1 duża cebula 1 jajko 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz   ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 łyżeczka … Czytaj dalej Pierogi gryczano-grzybowe

czarrna od kuchni
Paszteciki z pieczarkami 395

podsmażyć na niewielkiej oleju,doprawić do smaku solą i pieprzem ,wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować,pociąć na paski  o szerokości 10 cm, nałożyć farsz, zrolować i ciąć na 3 cm kawałki. Paszteciki przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temp. 180 st. przez 20 minut.  Podawać ciepłe z filiżanką czerwonego barszczu

Kolorowa kuchnia Elki
Gołąbki bez zawijania 174

osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz kaszę manną. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Z farszu formujemy gołąbki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Cebulę podsmażyć razem z czosnkiem

magiczna kuchnia Kasi
Kotleciki z cukinią i mozzarellą 519

przesmażyć, a następnie wystudzić. Łopatkę zmielić w maszynce do mięsa i dodać do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę z cukinią, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszać. Na dłoń nabierać po porcji farszu, rozklepać na płasko, ułożyć małą kulkę mozzarelli, owinąć ją mięsem i uformować kotleciki. Uformowane kotleciki obtoczyć w mące i smażyć je na dobrze

Świat Domowej Kuchni
Pierogi z kurczakiem i szpinakiem 282

Składniki: ciasto: ok. 1/2 kg mąki luksusowej Młynomag 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli gorąca woda, tyle ile zabierze mąka farsz: 1 kg mięsa drobiowego (z udek, filetów) 1/2 … Czytaj dalej Pierogi z kurczakiem i szpinakiem

czarrna od kuchni
Fit naleśniki - z mąki ryżowej 295

Składniki na 4 sztuki: 8 łyżek mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki z amarantusa 1 szklanka mleka 1,5% 1 jajko 1 łyżeczka cukru trzcinowego (niekoniecznie) 3 krople aromatu waniliowego   1 jabłko starte - farsz cynamon do smaku   olej ryżowy - do posmarowania patelni   Przygotowanie:   Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, aby szybko rozprowadzić

Alutka-Gotuje
Tarta z brokułami i boczkiem 225

łyżki zimnej śmietany 12% 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli forma do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm. Farsz: 400g brokuła 10 pomidorków koktajlowych 15dkg wędzonego boczku 100g sera feta 3 jajka 100ml śmietany 12% 3-4 łyżki żółtego sera sól i pieprz Zaczynamy od ciasta. Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy pokrojone w kawałki masło, śmietanę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ciasteczka francuskie z serem i brzoskwiniami z korzennym akcentem 168

już nałożysz farsz na wszystkie kwadraciki, sklej wszystkie boki palcami, aby utworzyły trójkąt. Następnie krawędzie wytłocz widelcem, wtedy będziesz mieć pewność, że farsz nie wypadnie podczas pieczenia. Trójkąty układamy na papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Pieczemy w 205°C przez ok 15-18 minut, aż będą złote. Po ostudzeniu, można ciasteczka polać lukrem

Calzonella.com
Paszteciki francuskie z kapustą i pieczarkami 224

Ugotowaną łączę z pieczarkami i studzę. Farsz można rozdrobnić za pomocą blendera, jak kto woli. Ciasto francuskie rozwijam, rozkładam na nim farsz i zwijam jak roladę. Następnie kroję w paski tworząc paszteciki.  Smaruję rozbełtanym jajkiem, i obsypuję delikatnie kminkiem. Piekę 30 minut w 180 st .( muszą się zarumienić ) ciasto francuskie w super cenie!!! KLIK   zostawiam Wam nowe gazetki

Takie tam pichcenie
Kotlety ryżowe ze szpinakiem + film 172

ognia i dodajemy do miski z ryżem i jajkami. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy i wrzucamy do pozostałych składników, dodajemy również surowe jajko, całość doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz gałką muszkatołową, starannie mieszamy. Z gotowego farszu formujemy wilgotnymi dłońmi niewielkie kotleciki i panierujemy je w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano a po usmażeniu

Smakowite Dania
,,Tarta z kurkami” 136

rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

Podróż w kulinaria
PIEROGI WILEŃSKIE 509

bardzo ale to bardzo smaczne. Przepis mam od lat,pochodzi z książki  s Leonilli.Z farszem można oczywiście kombinować,jak kto woli.Z przepisu wychodzi ok 30-40 pierogów,w zależności od grubości ciasta. Ciasto   1/2kg mąki szkl mleka 5dkg drożdży  2 jajka  łyżeczka cukru  1/2 łyżeczki soli  Zrobić rozczyn: rozdrobnić drożdże,dodać cukier, 2 łyżki(...)ciepłym miejscu by rozczyn podwoił swoją objętość. Po ok 20 min rozczyn połączyć z mąką,jajkami i pozostałym mlekiem.Wyrobić na gładkie ciasto,ponownie zostawić w ciepłym miejscu by podrosło ok 50min.Stolnicę posypać mąką,rozwałkować na 1/2cm,wykrawać  kółka,nakładać farsz i dobrze zlepić brzegi.Ulepione pierogi przykryć ściereczką i zostawić na ok 10min do wyrośnięcia. Wrzucać na dobrze

Niespełnione zdolności kulinarne
Drożdżowe kieszonki z salami i serem 177

szklanki mąki pszennej szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczka soli zioła prowansalskie łyżeczka cukru 30 g drożdży świeżych 2 łyżki oliwy Farsz salami ser żółty sos – duży pomidor, ząbek czosnku, zioła, sól, pieprz   Dodatkowo jajko do posmarowania Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy w 1/3 szklanki ciepłej wody. Odstawiamy na 10 minut, aż rozczyn podwoi

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami 202

Składniki: Ciasto: 200ml gorącej wody, 1 jajko, 500g mąki pszennej tortowej, sól, 2 łyżki oleju, troszkę mąki do podsypywania. Farsz: 400g pieczarek, 600g kapusty kiszonej, po odsączeniu, 2 cebule, olej, sól, pieprz. Ponadto: 2 cebule, olej. Przygotowanie

W kuchni u Moniki
Naleśniki z kaszą gryczaną i pieczarkami 223

Składniki: ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 3 łyżki oleju farsz 2 woreczki kaszy gryczanej 600 g pieczarków cebula sól,pieprz olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i miksujemy. Patelnię nagrzewamy i smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Cebulę i pieczarki kroimy

magiczna kuchnia Kasi
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 189

jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - 500 g białej kapusty - pieprz, sól Dodatkowo bułka tarta i olej do smażenia. Wychodzi

Kuchenne Wariacje
Tarta z pieczarkami 190

obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć na maśle do miękkości, doprawić. Gdy pieczarki już delikatnie przestygną dodać pokruszone sery, posiekaną natkę pietruszki i jajko i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć na blasze. Następnie ułożyć farsz i piec 20-30 minut w piekarniku nastawionym na 190 stopni. Tarta najlepiej smakuje po ostygnięciu. Smacznego

MarciochaKucharzy
Uszka z grzybami 146

także podam przepis na uszka do barszczyku, ale  mi najlepiej smakuje z krokietami :D Ciasto na uszka: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli woda-tyle ile wchłonie mąka  Farsz: 30 dag suszonych grzybów 1 cebula sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Składniki na ciasto łączę ze sobą, zagniatam ciasto, rozwałkowuję cienko

Bea(u)ty kitchen
Przysmak Samuraja, czyli sajgonko - krokieciki z mięskiem i sezamową nutką :) 183

sposób, czyli w panierce. I wyszedł mi taki szybszy sposób na krokieta, bo nie trzeba się bawić w pieczenie naleśników, a smakuje pysznie :) Farsz: 30-40 dag ugotowanego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki) 1 duża cebula 1 jajko Sól Pieprz Dodatkowo: Około 20 płatków papieru ryżowego 1 łyżka sezamu Bułka tarta 1 jajko Olej do pieczenia Ugotowane mięso i cebulę, mielimy

Smakowy Raj
Peklowana domowa słonina 141

danie, a dodatek, jakże niezbędny np, do  ruskich pierogów . Potrzebna zarówno do farszu, jak i omasty. Zreszta taka słonina, to również świetny dodatek do sadzonego jajka, oraz podana cieniutko pokrojona z plasterkiem cebuli, pokropiona ocetem jako szybka zagrycha do "kielicha". Tę ostatnią wersję często serwował podczas naszych wyjazdów do Wilna mój Wójek, kiedy ucztowali sobie z moim Ojczulkiem :) Składniki

Gosia gotuje
NALEŚNIKI KAKAOWE Z MNÓSTWEM SMAKÓW 112

Mmmmm wanilia, pomarańcze, cynamon, czereśnie, melisa.... Szkoda, że nie widzieliście miny mojej córki :) Takie obiadki to ona lubi. SKŁADNIKI: na ciasto 1 jajko szczypta soli mąka  mleko woda gazowana cukier trzcinowy 1 łyżeczka kakao na farsz 1 kostka twarogu 1 płaska  łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka drobno posiekanej skórki pomarańczowej  1 łyżka jogurtu dodatkowo

Kuchnia w opałach
Wigilijne pierogi z makiem 184

wigilijne pierogi z makiem . Niektórzy przygotowują kluski z makiem, mnie bardziej smakują pierogi z nadzieniem makowym. Lubię lepić te pierogi, a najbardziej podjadać farsz makowy. Jest pyszny. Składniki: Ciasto: 350 g mąki (ok. 2 szklanek) 1 jajko szczypta soli ok. 200 ml wody Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko oraz porcjami wodę i wyrabiamy ciasto rękami do czasu aż będzie elastyczne

Salonik smaków
Tarta z kwiatami cukinii, kozim serem oraz z szynką parmeńską 183

witaminy i pięknie się prezentują :) Składniki na ciasto: 200 g masła 300 g mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki ciepłej wody 2 żółtka Farsz: 6-8 kwiatów cukinii 6-8 plasterków szynki np. parmeńskiej/serrano 1 jajko pół młodej cukinii 250 ml śmietanki 200 g serka koziego pieprz, sól do smaku świeży albo suszony tymianek Kruche ciasto: Z  podanych

Bon Appetit Małgorzaty
Krokiety w bułce 232

cebulą, dodać rozdrobnione wnętrza bułek (powstałe z ich wydrążenia) i ser i dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Każdą połówkę bułki nadziewać powstałym farszem. Nadziane połówki bułek lekko spłaszczyć dłonią, zanurzyć w mleku, następnie w roztrzepanych jajka i na końcu obtoczyć w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym na patelni oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym

Gospodyni Miejska
Kruche ciasto na słono 192

podsmażony na maśle. Wszystko dokładnie wymieszać doprawić solą, pieprzem, ziołami. Na tej samej patelni, co podsmażał się czosnek prażymy pestki dyni. Przygotować sos: jajko roztrzepać ze śmietaną , gałką, serem. ciut osolić. Wyciągnąć ciasto z piekarnika, wypełnić farszem, polać sosem. Piec 15 minut do zarumienienia. Jeść!!!! Pyszności

pieprzny smaczek
Naleśniki z twarożkiem - wiśniami i świeżą miętą 190

Składniki na ciasto: 1/2  l mleka Mąka krupczatka i pszenna ok. 40 dag z przewagą pszennej Sól 3 łyżki oliwy 1-2 jajka Miksujemy, mąkę sypiemy tyle ile zabierze mleko, aby wyszła konsystencja lekko lejąca Farsz ; 20-30 dag białego sera 1-2 żółtka Cukier kryształ do smaku Cukier z prawdziwą wanilią z www.owocowyraj.eu 2 łyżki kwaśnej śmietany

Apetyczna babeczka
Wyśmienite pierogi z mięsem i kapustą 203

małej główki 1 cebula sól pieprz WYKONANIE Mięso i kapustę mielimy na dużych oczkach , dodajemy usmażoną cebulę , pieprz i sól do smaku. Wyrabiamy farsz. CIASTO 1/2 kg maki 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki oleju 2 jajka 1 żółtko

W kuchennym oknie Ewy