miski przesiewamy mąkę i drożdże. Mieszamy. Podgrzewamy mleko. Do miski z mąką dolewamy oliwę, następnie mleko i jajko. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, aż odparuje. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku. Dodajemy przyprawy i mieszamy(...)Wycinamy koła. Na każde nakładamy około łyżki farszu (w zależności od wielkości pieroga). Zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia, smarując żółtkiem i mlekiem. Gdy pierogi będą ulepione, odstawiamy je do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy około 25 minut. Pędzlem pocieramy dodatkowo rozmieszanym jajkiem i mlekiem oraz przyprawami np. czerwony pieprz, siemię
Przepysznik - BLW i nie tylkoprzepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 łyżki oleju roslinnego 1 duzy zabek czosnku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 300 g ricotty 300 g szpinaku mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Robimy zaczyn(...)szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania. Do patelni
Cukiernia Pychotkizależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko(...)międzyczasie możemy przygotować farsz. Do garnuszka wrzucamy trochę masła, czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i dusimy. Gdy szpinak jest uduszony odparowujemy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (lazur, który zaraz
Brzuszki Łakomczuszkipewnością będą zachwyceni. A Ty, które pierogi wybierasz? Składniki: Farsz: 1 szklanka maku 1/2 szklanki miodu 100 g mieszanki suszonych owoców (np. śliwki, daktyle, gruszki, morele, jabłka, gruszki, rodzynki) garść orzechów włoskich 1/3 szklanki wiórek kokosowych 2 łyżki masła skórka z 1/2 cytryny 1 jajko Pierogi pieczone -ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)jajko 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki oleju drożdże w proszku (instant) szczypta soli Pierogi gotowane -ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 2 łyżki masła szczypta soli Dodatkowo: 100 g białej czekolady 1 łyżeczka masła Wykonanie: Farsz: Mak mielimy w maszynce do maku ( u mnie: maszynka ręczna Tescoma ), przenosimy do garnka i zalewamy gorącą wodą
Kuchnia MagdaLenyłyżki oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak, 2 łyżki oleju , szczyptę soli , proszek do pieczenia .Zostawić na 10 minut . Rozgrzać na średniej patelni 1 łyżkę oleju i usmażyć 5-6 naleśników . Usmażyć na rumiano na łyżce oleju drobno usiekaną cebulę .Wymieszać z puree ziemniaczanym i serem . Doprawić farsz solą i mielonym pieprzem . Posmarować naleśniki . Zwinąć
Buniabaje w kuchnigotowane na rosół skrzydełka, udka) przyprawy jajko kminek Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z margaryną i szczyptą soli. Robimy dołeczek i wlewamy po troszkę śmietany cały czas siekając. Kiedy składniki się połączą zagniatamy rękami ciasto. Na pół godziny odkładamy je do lodówki, zawinięte np w woreczek. Podgrzewamy zmielony wcześniej farsz razem z przyprawami(...)głównie sól i pieprz). 2. Ciasto wałkujemy cieniutko na grubość ok 3mm, kroimy kwadraty na ok 6-7 cm. Farsz nakładamy tylko na jeden brzeg, po czym zwijamy "rolując" . Kładziemy na blaszce spodem pozostałego brzegu. 3. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy górę pasztecików. Posypujemy kminkiem i odrobinką soli. Wkładamy do nagrzanego do 200-210 st piekarnika i pieczemy
Kuchnia w czekoladziejabłek i sosem z musu jabłkowego na styl indyjski :) Zobaczcie jak pięknie wyszły :) receptura poniżej :) Ziemniaczano-jabłkowe pierogowe trójkąty :) (4osoby) Farsz: 6-7 średnich ziemniaków 1 winne jabłko nie zbyt soczyste 1 por 3 łyżki płatków owsianych 1 jajko pieprz, kmin rzymski, cayenne, tymianek Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Jabłko zetrzeć na dużych oczkach na tarce i dodać
vegetaniepatelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle(...)był suchy :) maliny ilość zależy od oczekiwanego smaku cukier Wykonanie : Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej
cucinarepatelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle(...)był suchy :) maliny ilość zależy od oczekiwanego smaku cukier Wykonanie : Do dużej miski przesiać mąkę, sól i cukier. Po środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej
cucinaremięsa z niedzielnego rosołku. Krokiety z mięsem. zapraszam !!! Składniki na ciasto: 1 jajko 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl wody 1/2 szkl mąki 2 łyżki masła rozpuszczonego szczypta soli papryka ostra i słodka ( po szczypcie lub jak ktoś woli może dać więcej do smaku ) Składniki na farsz: 1 duża lub 2 małe ćwiartki z kurczaka 1 mała cebulka sparzona i podduszona(...)niego zeszkloną cebulkę, całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem do smaku. 3. Smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy trochę farszu ( zawsze dzielę sobie mniej więcej w misce na ile starczy mi naleśników ) i zwijamy. 4. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na patelni. Smacznego
Gotowanie...to proste !sól i pieprz, smażę do momentu odparowania całego płynu. Ciasto francuskie układam na papierze lub stolnicy oprószonej lekko mąką, całość smaruję jajkiem oraz posypuję ziołami oraz chilli. Na wierzch układam plasterki boczku oraz wędliny. Na to wykładam przestudzony farsz pieczarkowy i posypuję całość serem. Całość zawijam w roladę. Nie musicie robić tego bardzo ściśle, gdyż ciasto i tak urośnie
Cooking Monsterpyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :) Składniki: (9 sztuk) Ciasto: 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli, olej do usmażenia naleśników. Farsz: 500g mięsa mielonego, 1 cebula, 4-5 ząbków czosnku, vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona
W kuchni u Monikiniej dołek i dodajemy jedno jajko i masło pokrojone w kostkę oraz szczyptę soli. Zagniatamy krótko lecz energicznie ciasto, jeśli jest taka potrzeba należy dodać dwie łyżki wody lecz jeśli nie to można ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy(...)miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć upieczone ciasto, nałożyć na nie farsz: brokuły naprzemiennie z kawałkami grillowanego kurczaka i tak do wyczerpania zapasów. Całość polać przygotowaną masą z jajek, śmietany, gałki muszkatołowej, soli, pieprzu i startego sera. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut
Mango Papajasosem pomidorowym. Takie gołąbki są szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :) Składniki na porcję dla 4 osób: farsz 0,5 kg mięsa mielonego z szynki 1/2 średniej wielkości cebuli, np. czosnkowej 0,5 szklanki suchego ryżu + 1 szklanka wody 1 jajko około 250-300 g obgotowanej kapusty (niecała połowa małej główki) sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów krojonych(...)pół. Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko twardy ryż zdjąć z ognia i garnek przykryć pokrywkę. Pod wpływem ciepła ryż zmięknie. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę. Ostudzić. Liście kapusty drobno posiekać. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wbić jajko, dodać podsmażoną cebulkę
Ugotowaćczubrycą zieloną od RAFEX . Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny
Izabelawkuchni