jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:219/455)

Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu 587

Polecam! Naleśniki z pieczarkami i fetą zapiekane w beszamelu Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 2 jajka szczypta soli 2 łyżki stopionego masła 1-2 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia Na farsz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 300g pieczarek 1 por 200g sera feta przyprawy: sól, pieprz, chili łyżka posiekanej natki pietruszki

Smak mojej kuchni
Kapuśniaczek z kukurydzą 213

rzodkiewki Opakowanie tartej mozzarelli Kilka ziaren jałowca Kurkuma Jajko Sól gruboziarnista Pieprz Kapustę przekładamy do garnka, gotujemy do miękkości. Grzyby suszone zagotowujemy w niedużej ilości wody. Wywar dodajemy do kapusty do odparowania, grzyby siekamy i również dodajemy do kapusty. Gdy kapusta jest miękka – odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy nadmiar wody. DO wystudzonego farszu dodajemy małą puszkę drobnej kukurydzy. Ja używam gotowej(...)naszego farszu. Zakładamy ciasto, zaklejając na brzegu. Robimy tak do momentu, kiedy skończy nam się farsz. Tak przygotowane kawałki ciasta z farszem kroki na ok 2cm. paski. Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Doskonale sprawdza się

MarcinChef
Mało Obiektywna Recenzja - Bufet Schronisko Skrzyczne 239

kieszeni zawsze biednych, wolących na procenty wydać kasę studentów. Przeżyłem. I tu bym też przeżył, ale do jasnej, nie napiszę co, nie za te ceny. Zamówiłem: -żurek z 1/2 jajka (tak było w karcie) i białą kiełbasą 13zł -barszcz z krokietem 12,00zł -pierogi z mięsem 13,00zł dodatkowo wzięliśmy Młodemu sok, a sobie piwo zmieszane ze spritem, czyli(...)przez mikrofalówkę. Tu się kończą pochwały. Żurek. Woda z jakąś zawiesiną, z grudkami, z połówką przegotowanego jajka i może z 1/3 pokrojonej w plasterki na pół białej kiełbasy. Dostrzegłem z biedą majeranek.Tyle w temacie. Najzabawniejszy był barszcz. Bo przyszedł ze znośnej wielkości krokietem (farsz z pierogów i również miękki, bo odgrzany w mikrofalówce), ale barszczu dostałem 1/3 szklanki

BaRepas
C - Wielkanocne jajo z żaglem 122

ziaren kukurydzy ·          25 wykałaczek Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki. Żółtka delikatnie wyjąć, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i majonezem. Przygotowanym farszem wypełnić białka. Plastry sera przekroić na połowę po przekątnej, nabić na wykałaczki wraz z oliwkami tworząc żagiel. Na pięciu połówkach jaj wyłożyć plastry łososia, delikatnie skropić sokiem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki po rusku 119

Zapraszam na pyszne i sycące naleśniki wytrawne z farszem do pierogów ruskich. Naleśniki są duże szybsze i łatwiejsze w przygotowaniu a tak samo pyszne. Polecam Składniki: naleśniki: 1,5 szkl mleka 1 jajko 3 łyżki oleju bazyliowego szczypta curry i imbiru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i soli 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia farsz: 4 małe

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Golonka faszerowana mięsem mielonym (pieczona w rękawie) 189

przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na obiad - lub po ostudzeniu - na kanapkę. 1 duża golonka (około 1 kg bez kości) Farsz: 250g mięsa mielonego 1/2 suchej bułki namoczonej w mleku  1 łyżka bułki tartej 1 jajko 2-3 ząbki czosnku  przyprawy wg gustu Dodatkowo: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka musztardy   Solanka: 2-3 litry wody(...)całą noc. Po tym czasie mięso osuszyć i posmarować musztardą (po wewnętrznej stronie). Następnie na musztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego. (Farsz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.) Całość zwinąć, związać nitką i umieścić z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia.  Piec w rozgrzanym piekarniku przez około

Di gotuje
Pierogi z mięsem mielonym 139

sporych sztuk:   Ciasto: 370 g mąki 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 szklanka gorącej wody Farsz: ok. 450 g mielonego mięsa wieprzowego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka majeranku sól i pieprz    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć

Simply Food
„Bizony” nadziewane kotlety z karkówki 384

całkowitej miękkości . Studzimy , a następnie, szatkujemy blenderem , na wielkość ziaren ryżu . Na każdy plaster karkówki, kładziemy z jednego brzegu , łyżkę farszu , przykrywamy dowolną ilością sera i zamykamy ( składamy oba , brzegi razem ) . Dociskamy dłońmi ,delikatnie i obtaczamy w jajku , później w bułce tartej , także lekko dociskając i formując , zgrabne poduszeczki . Smażymy na złoty kolor z obu stron , aż panierka zrobi się

Ogrodnik w podróży
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 176

odwiedzenia strony ORZECH :) SKŁADNIKI NA 30 sztuk: 30 naleśników 1 Słoik Kapusty Kwaszonej z Marchewką ORZECH 1 cebula 40 dag pieczarek Sól i pieprz do smaku Bułka tarta 6 jajek 2 szklanki mleka Masło do smażenia pieczarek Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE:  Kapustę przepłukuję zimną wodą a następnie drobno siekam. Do garnka wkładam kapustę i zalewam wodą(...)drobno posiekaną cebulę, solę i pieprze do smaku. Ugotowaną kapustę przecedzam. Dodaję pieczarki mieszam dokładnie. W razie czego można jeszcze doprawić. Farsz nakładam na naleśnik za pomocą łyżki i zawijam w prezenciki. Na talerzu rozbijam jajka i wlewam mleko, dodaję sól i pieprz, dokładnie ubijam. Na drugi talerz wsypuję bułkę tartą. Krokiety panieruję najpierw w jajku potem w bułce. Smażę

Gotowanie Patki
Conchiglione z kurczakiem, zieloną papryką i oliwkami 157

mnie bardzo smaczne, wyjątkowe danie.  Wyjątkowe, bo muszle makaronowe można nadziewać chyba wszystkim, co macie w lodówce, nie potrzebujecie nawet sera - tworzycie farsz z czego tylko chcecie a składniki wymieszać możecie z gęstą śmietaną lub jajkiem.  Te ze zdjęć to pierwsze, jakie zrobiłam. Zapamiętam właśnie ich smak na długo, może też Wam posmakuje tak, jak mnie. ;) Składniki(...)dodać do mięsa i warzyw, następnie wszystko połączyć z serkiem mascarpone i 3-ma łyżkami przecieru pomidorowego. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołami. 4. Nadziewać muszle makaronowe farszem, niezbyt ściśle układać w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, podlać muszle przecierem lub sokiem pomidorowym (naczynie przykryć lub owinąć folią aluminiową -ja tak robię, ponieważ nie lubię bardzo spieczonego makaronu, jednak

Kuchnia Prezydentowej
PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM 109

dużo ugotuję :). Pomysł na fantazyjną falbankę podejrzałam u Moniki PIEROGI WIEJSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I TWAROGIEM CIASTO NA PIEROGI 0,5 kg mąki 0,5 kg maślanki naturalnej sól FARSZ 2 torebki kaszy gryczanej palonej ( ok. 1 szkl ) 0,5 kg twarogu w kostce 2 cebule sól, pieprz Z mąki, maślanki i soli wyrobić sprężyste ciasto, rozwałkować i wykrawać kółka(...)dolać maślanki. Ugotowaną i ostudzoną kaszę wymieszać widelcem z twarogiem i podsmażoną cebulką. Dość dobrze doprawić solą i pieprzem. Można dodać 1 jajko, ja jednak tego nie robię gdyż kupuję twaróg półtłusty, który doskonale mi zlepia cały farsz. Przygotowanym farszem nadziewać ciasto, zlepiając brzegi i ugotować w sporej ilości osolonej wody. Podawać okraszone, jak u mnie cebulką podsmażoną na oleju

Pieguskowa Kuchnia
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 178

szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Do panierowania: roztrzepane jajka i bułka tarta Nadzienie: 400 g ugotowanej białej fasoli 400 g ugotowanej ciecierzycy 2-3 ząbki czosnku, najlepiej upieczone z oliwą w piekarniku 1 słoik suszonych pomidorów plus oliwa do nadania(...)stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Rozsmarować równomiernie, omijając brzegi. Boki zgiąć do środka. Zwinąć w rulony. Panierować w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju z łyżką masła. Podawać z barszczem czerwonym do picia

Czerwień i błękit
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem 194

miski przesiewamy mąkę i drożdże. Mieszamy. Podgrzewamy mleko. Do miski z mąką dolewamy oliwę, następnie mleko i jajko. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, aż odparuje. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku. Dodajemy przyprawy i mieszamy(...)Wycinamy koła. Na każde nakładamy około łyżki farszu (w zależności od wielkości pieroga). Zawijamy. Układamy na blasze do pieczenia, smarując żółtkiem i mlekiem. Gdy pierogi będą ulepione, odstawiamy je do wyrośnięcia na kilkanaście minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy około 25 minut. Pędzlem pocieramy dodatkowo rozmieszanym jajkiem i mlekiem oraz przyprawami np. czerwony pieprz, siemię

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowy wieniec ze szpinakiem 155

przepis na danie z tymi pysznymi zielonymi listkami. Pychotka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 25 g drożdży 1 jajko 1,5 szklanki mleka 4 łyżki oleju roslinnego 1 duzy zabek czosnku 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz: 300 g ricotty 300 g szpinaku mrożonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Robimy zaczyn(...)szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży i ostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do oleju mieszamy i odstawiamy. Przesiewamy mąkę do miski dodajemy sól i mieszamy, robimy dołek dodajemy jajko, oliwę z czosnkiem, zaczyn z drożdży i ciepłe mleko, wszystko mieszamy, potem zagniatamy gładkie ciasto, przekładamy ponownie do miski, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godz. do wyrastania. Do patelni

Cukiernia Pychotki
Tarta szpinakowo - serowa. 140

zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko(...)międzyczasie możemy przygotować farsz. Do garnuszka wrzucamy trochę masła, czekamy aż się rozpuści następnie dodajemy szpinak, gałkę muszkatołową i dusimy. Gdy szpinak jest uduszony odparowujemy wodę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wrzucamy starty na grubych oczkach ser mozzarella (proporcje dowolne  ile kto lubi sera). Wlewamy śmietankę, wbijamy jajko. Doprawiamy delikatnie solą i pieprzem (lazur, który zaraz

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania