parówką i ketchupem Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie mąki pszennej i żytniej , oraz dodanie do ciasta ciemnego, aromatycznego piwa porter oraz(...)Żywiec Porter 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka płynnego miodu - u mnie akurat ciemny miód gryczany 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem sezam naturalny - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 5 długich parówek - przekrojone na połówki kilka plastrów żółtego sera - pokrojony na szerokie, dłuższe paski 1/3 puszki ananasa - pokrojony na małe kawałki kilka
Grunt to przepis!sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka ( np. udziec) przyprawa do mięsa drobiowego 1 jajko 1 łyżka kaszy mannej 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką(...)czosnkiem i polewamy sosem sojowym. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień przed pieczeniem. Mięso mielone łączymy ze składnikami i wyrabiamy. Farsz rozkładamy na rozbity schab i mocno zwijamy. Wciskamy do siatki, do pieczenia. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego- nakrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i tak pieczemy
W kuchennym oknie EwySmaczne połączenie mięsa karkówki wieprzowej z pieczarkami i jajkiem. Takie krokiety kojarzą mi się z chłodnymi dniami, jesienią, zimą i świętami. Idealny dodatek stanowi barszcz czerwony, który uzupełnia danie. Śmiało mogę napisać, że krokiety smakują jak z najlepszej restauracji. Farsz jest po prostu obłędny ! Składniki: Naleśniki: Naleśniki: mleko 400 ml. woda 200 ml. jaja 4 szt. sól 1 szczypta(...)maśle z olejem na rumiany kolor. Dodać do farszu i zmielić całość dokładnie ręcznym blenderem. 4. Po 2 łyżki farszu nakładać na naleśniki. Brzegi tj. prawy i lewy bok ułożyć do środka a potem zwinąć roladki. 5. Jajko rozbełtać. Krokiety najpierw zanurzyć w jajku a potem obtoczyć w bułce i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem na złocisty
Kuchnia PaulettesSkładniki (na 8-9 sztuk, w tartaletkach o średnicy 15cm): Ciasto: 280g mąki pszennej 200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella(...)opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz drugi (na drugą połowę pizzerinek) 3-4 plastry szynki, u mnie wędzonej Pół papryki czerwonej Ok. 150g pieczarek Pół czerwonej cebuli 50g. startej goudy 1/3 opakowania sera feta „Polewa” jajeczno – mleczna: 3 jaja 150ml mleka 100g śmietany 18% Sól i pieprz Dowolne zioła : u mnie prowansalskie + dodatkowo: liście
Symfonia Smakówjajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)pieczarek 1 łyżka masła 100 ml słodkiej śmietany 1 łyżeczka mąki 1 szklanka wody sól do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać cieniutko pokrojony boczek i smażyć
Gosia gotujegładką masę. Krok2. W miseczce wymieszać ćwikłę z chrzanem i biały serek, dodać posiekane kapary, starte żółtka (odrobinę zostawić do posypania jajek na koniec),posiekany szczypiorek albo koperek, doprawić solą oraz pieprzem i rozmieszać. Przygotowanym farszem wypełnić białka, ułożyć na talerzyku i odstawić do lodówki. Krok 3. Liście sałaty umyć, otrząsnąć i osuszyć, następnie pokroić(...)połówki. W miseczce wymieszać śmietanę i musztardę, doprawić do smaku. Krok 4. Sałatę ułożyć na półmisku, polać śmietaną wymieszaną z musztardą, posypać posiekanym szczypiorkiem. Następnie na sałacie ułożyć jajka i pomidorki, posypać utartym żółtkiem i udekorować zieleniną. Smacznego :) Jajka faszerowane ćwikłą z sokiem Hortex
Moja Książka Kucharskapublikacji przepisu ze względy na kiepskie ujęcia. Tym razem jednak mi się udało. Same naleśniki wydają się nieco banalnym daniem, ale z ciekawym farszem i zapieczone z sosem nabierają niecodziennego charakteru :) Składniki: Naleśniki 10 sztuk: 2 jajka 300 ml mleka 300 ml wody szczypta soli mąka pszenna* Nadzienie: 500 g pieczarek 2 czerwone papryki 100 g liści szpinaku(...)sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki bulion 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier Naleśniki: Jajka, sól, mleko oraz wodę zmiksować ze sobą. Dosypać tyle mąki*(2-2,5 szklanki), aby powstało gładkie ciasto naleśnikowe. Rozgrzać patelnię, którą lekko natłuścić a następnie usmażyć naleśniki. Nadzienie: Pieczarki obrać, pokroić w plasterki
My simple kitchenpodałam z rzeżuchą, pyszota:) Składniki: ciasto: 0,5 kg maki pszennej 1 jajko łyżeczka miękkiego masła szczypta soli gorąca woda - na oko, podczas dodawania wody do ciasta sami zobaczycie kiedy więcej jej nie dodawać, ciasto ma być elastyczne, nie lejące się, bo nic z nich nie ulepicie farsz: 500 g pieczarek 800 g kiszonej kapusty 2 średnie cebule masło klarowane(...)zrobić? Ciasto: W mące zrobić dołek, dodać masło, szczyptę soli i wbić jedno jajko. Wymieszać dokładnie palcami. Wyrabiając dodawać powoli gorącą wodę do momentu kiedy ciasto będzie elastyczne i równomiernie dobrze wyrobione. Z ciasta wałkujcie cienkie placki, wykrawajcie z nich szklanką lub ozdobnym kołem kółka. Faszerujcie farszem z kapusty i pieczarek. Oto jak zrobić farsz: Kapustę zagotuj w wodzie
Zasmakuj KuchniWczoraj w końcu po tygodniu jedzenia jajek pod każdą postacią (miałam ciężki tydzień w pracy, a to dopiero początek tego hardcore;/) zdecydowałam się na bardziej wyszukany obiad ;) tak uczciłam jak zawsze wyczekiwany piątek! Curry w farszu, curry w naleśnikach, lubię curry! ;) (pytanie do innych użytkowników blogspot, czy u was też na profilu i przy wyświetlaniu bloga pojawiają się i migają(...)padaczkę REKLAMY?) Składniki (około 5 sztuk): naleśniki: 2 jajka 2 łyżki otrębów owsianych, mielonych firmy Kupiec 1 łyżka siemienia lnianego mielonego firmy Oleofarm 1 łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 1 szklanka wody mineralnej 0,5 szklanki mleka szczypta kurkumy 0,5-1 łyżeczka curry szczypta soli farsz: 2 piersi z kurczaka cebula curry, sól, pieprz
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkoziego, 100 gram sera żółtego, 100 gram twarogu półtłustego, 2 ząbków czosnku, 250 gram mąki, 3 jajek, 150 ml maślanki, 1 łyżeczki sody oczyszczonej, 3 łyżek masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, kilku listków bazylii do dekoracji. Przygotowanie dania rozpocząłem od zrobienia farszu do nadziania ciasta. Farsz jest bardzo prosty, jego podstawowe składniki to trzy rodzaje sera. 100 gram(...)jednym naczynie, do którego następnie pokruszyłem 100 gram twarogu półtłustego. Do mieszanki serów dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i jedno jajko. Całość dokładnie wymieszałem za pomocą łyżki i odstawiłem do lodówki na 20 minut. Do miski przesiałem 250 gram mąki pszennej, dodałem do niej 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, szczyptę soli, 2 jajka
Wyprawy kulinarnełyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra Okrasa boczek cebula 1 łyżka oleju Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek , chwilę podsmażyć , a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć do miski, dodać(...)dodać do ziemniaków. Ziemniaki ugotowane przecisnąć przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około
O kuchni z uczuciemmleka sól do smaku olej do smażenia Nadzienie 300 g białej kapusty 250 g pieczarek 1 łyżka masła 2 łyżki natki pietruszki 300 g gotowanego lub smażonego kurczaka 2 jajka 80 g tartej bułki sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Poszatkuj kapustę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe(...)maśle. Odciśnij kapustę z wody i przełóż do miski. Dodaj pieczarki i pokrojone mięso, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Ułóż porcję farszu na naleśniku, zawiń boki w kopertę i zwiń. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Rozmąć jajko widelcem i lekko posól. Zanurzaj naleśniki w jajku, obtaczaj w bułce i smaż na złoty kolor po obu stronach. Moje dzieci lubią krokiety
codojedzenianaleśnika. Polecam serdecznie :) Farsz: 4 kawałki kiełbasy śląskiej (lub więcej :) 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasolki 1 puszka kukurydzy 1 puszka pieczarek 4 łyżki przecieru pomidorowego (lub puszkę pomidorów) 1 łyżeczka pieprzu Cayenne 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki gyrosu ½ łyżeczki soli 2 łyżki mąki do zagęszczenia 30g margaryny Naleśniki: 3 jajka 3 szklanki mleka(...)kukurydzę, pieczarki i wszystkie przyprawy. Do pół szklanki wody dodajemy mąką i mieszamy. Wlewamy do farszu, cały czas mieszając, do momentu aż się zagotuje. Zdejmujemy z ognia. Teraz kolej na naleśniki :) Do wysokiego naczynia (pojemności około 1,5 do 2litry), wlewamy mleko, dodajemy jajka i stopniowo mąkę. Wszystko razem mieszamy trzepaczką, do chwili gdy pozbędziemy się mącznych grudek. Naleśniki pieczemy
Smakowy Rajbardzo sycące danie, wystarczy jako jednodaniowy obiad. Składniki ciasta na kluski: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków (u mnie Irga) 2 jajka eko ok. 2,5 szkl. skrobi ziemniaczanej 0,5 szkl. mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 kg grzybów leśnych (u mnie: kurki, podgrzybki, prawdziwki) 2 średnie cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 2 czubate(...)misce razem z jajkami, mąka ziemniaczaną, mąką pszenną, solą. Ciasto ziemniaczane wyrabiać do momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki. Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie
Codziennik KuchennyŁączymy z posiekanymi grubo orzechami. Camembert kroimy na pół. Delikatnie wydrążamy środek, pozostawiając dno i boki nienaruszone. Środek sera wypełniamy pieczarkowo-orzechowym farszem. Składamy. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Schłodzone sery panierujemy w mące, roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoto, na rozgrzanym oleju. Osączamy na papierowym ręczniku
Smaki Na Talerzu