masła 2 łyżeczki cukru - pudru 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 1/4 szklanki kwaśnej gęstej śmietany 2 żółtka 1/2 jajka (pozostałe pół zostawić do posmarowania pasztecików) sezam do posypania (u mnie czarny) Farsz: około 250-300 gr. pieczarek( więcej jak ,ktoś lubi dużo) 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie farsz : Umyte(...)każdego prostokąta z ciasta. Zlepić dłuższe brzegi ciasta nad nadzieniem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem , uzyskany wałek szwem do dołu, przeciąć na 5-6 części.Posmarować rozmąconym jajkiem, posypać sezamem i odstawić do wyrośnięcia na około 20-25 minut.(szybko rosną ) Piec w nagrzanym do 180 -185° około 20 - 25 minut-do złotego koloru. Studzić na kratce.Podawa
w mojej kuchniSkładniki: Na 10 naleśników Ciasto: 250 ml mleka 3.2% + 20ml ok. 300g mąki tortowej szczypta soli 2/3 tabliczki mlecznej czekolady Goplana 1 jajko + 1 białko 2 gałązki mięty pieprzowej 70g cukru pudru 1/3 szklanki oleju rzepakowego Farsz: 300g białego sera (chudego) 2 łyżki śmietany kremówki 30% 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka syropu trzcinowego Dodatkowo(...)kilka kostek startej czekolady Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 20ml mleka. Studzimy tak, by masa czekoladowa była nadal płynna. Resztę mleka wraz z jajkiem i białkiem ubijamy na puch. Dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, olej oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy ostudzoną czekoladę oraz posiekaną miętę i mieszamy. Na patelni o śr. ok 26cm
Kuchnia w czekoladzieroladki z piersi kurczaka z grzybami . Danie proste i szybkie do wykonania. Mało pracy, a efekt wspaniały. Składniki: 80 dag piersi z kurczaka 25 dag grzybów 1 cebula 1 jajko pół łyżeczki mielonej papryki 4 łyżki tartej bułki 1 łyżka mleka olej sół pieprz Filety kurczaka rozbijamy delikatnie tłuczkiem, najlepiej przez folię, oprószamy solą i pieprzem. Grzyby czyścimy i kroimy(...)cebulę, grzyby, doprawiamy solą i pieprzem i razem smażymy przez 15 minut. Można dodać łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Na każdy filet nakładamy farsz, rolujemy filet w roladkę i spinamy wykałaczką. Przed smażniem roladki panierujemy najpierw w jajku roztrzepanym z łyżką mleka, a następnie w bułce tartej. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z wszystkich stron, aż roladki się
Salonik smakówposypałam pieprzem Pieczarki i cebulę pokroiłam drobno, przesmażyłam na oleju, posoliłam - wystudziłam farsz Na płatach mięsa kładłam po łyżeczce farszu, mały paseczek papryki (do części dałam kawałki śliwki) i wąski plasterek sera Zwijałam mięso, maczałam w roztrzepanym jajku, bułce i smażyłam ze wszystkich stron na dość głębokim tłuszczu. Jeśli komuś wydaje się, że jest to danie pracochłonne
Proste Potrawymąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 2000 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży - płaska 1 jajko - do posmarowania z wierzchu przed pieczeniem czarnuszka - do posypania przed pieczeniem FARSZ: 1 słoik Bigosu polskiego z kiełbasą i grzybami od PAMAPOL Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę żytnią, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić(...)można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z pasztecikami przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 40min do napuszenia. Jajko roztrzepać w miseczce z łyżką wody i posmarować nim wierzch pasztecików. Posypać ziarnami czarnuszki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom piekarnika
Grunt to przepis!kolejnej sałatki. Wymyśliłam więc że zrobię kruche mini babeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika
Miksturownikśmietanę, ser i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Farsz zostawiamy do przestudzenia. Ciasto kroimy w kwadraty, na każdym z nich układamy farsz i sklejamy boki tworząc trójkąt. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180°C z termoobiegiem około 25-30 minut, aż trójkąciki się zezłocą. Podajemy w towarzystwie dipów, np. czosnkowego
PatiGotujesylwestrową noc. Ciasto jest łatwe do wykonania, nie trzeba czekać, aż wyrośnie. Nieco więcej czasu trzeba poświęcić na przygotowanie farszu ale zapewniam was, że warto. składniki: (na około 30 sztuk) 500 g mąki 4 żółtka 1 jajko 140 g masła 3 - 4 łyżki gęstej śmietany 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli do dekoracji: kminek, sezam(...)Drożdże rozrabiam ze śmietaną i cukrem. Masło siekam z mąką, dodaję jajka i sól oraz drożdże. Zagniatam gładkie ciasto. Dzielę je na 4 części. Z każdej części ciasta formuję prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm i grubości 2 mm. Na rozwałkowane ciasto nakładam 1/4 część farszu pamiętając, by zostawić od brzegu 3 cm czystego ciasta (na zlepienie). Ciasto
babka w formiePołudniowego Tyrolu - Roter Hahn , #gallorosso . Sezon na gruszki w pełni. Zatem do dzieła! Składniki na ciasto 250g mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki ulubionej oliwy lub oleju 90ml mleka kilka kropel aromatu arakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g pistacji pokrojonych na kawałki 30g rodzynek 30g suszonej żurawiny pęczek melisy pociętej
Karczma HonoriettyPIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze niż(...)ciasto pierogowe : 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków 1 - 1,2 kg sera twarogowego półtłustego 1 duża cebula 1 łyżka gęstej śmietany 2 łyżki
Moja Książka Kucharskagryczaną , tym razem zamiast boczku i ziemniaków dodałam twarożek. Pierogi są pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem(...)razie potrzeby dodawać po trochu więcej wody. Gotowe ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Kasze ugotować. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu
Mama Gotujenaleśniki. Polecam na pyszny obiad. Farsz: 400 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 2 cebule 150 g pieczarek 100 g podgrzybków, borowików 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 łyżki szczypiorku (świeżego) ¼ szklanki wody 150 g żółtego sera Sól Pieprz Grzybowe ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki zupy grzybowej 1 jajko ¼ szklanki wody gazowanej ¾ szklanki mleka Sól(...)ciasto naleśnikowe miksujemy na gładką, jednolitą masę. Smażymy okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni. Na każdym naleśniku rozkładamy po kilka łyżek farszu oraz obsypujemy startym na drobnych oczkach żółtym serem. Naleśnik zwijamy w kopertę. Każdy krokiet panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Takie krokiety możemy podać z sosem koperkowym lub czosnkowym
VioletoweKucharzeniemąka) opcjonalnie: 1/3 łyżeczki suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam) Farsz: kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła (pokrojonego na małe(...)elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy po czubatej łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą foremki. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane
Poezja smakufeta. Składniki na kruche ciasto : 250 g mąki 125 g zimnego masła 1/2 łyżeczki soli 3-4 łyżki zimnej wody Składniki na farsz : 250 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać
Zabawa smakiemjakiś ciekawy przepis. Ciasto: 350 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła sól gorąca woda Farsz: 0,5 kg resztek mięsa z rosołu lub innego ugotowanego, duszonego czy pieczonego 1 czerstwa kajzerka 0,5 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu 1 jajko sól, pieprz posiekana natka pietruszki Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i żółtko, oprószamy solą i wyrabiamy ciasto(...)Wałkujemy je cienko, wykrawamy kółka i napełniamy farszem który przygotowujemy następująco: Bułkę namaczamy w mleku, a gdy namięknie odciskamy. Cebulę obieramy, siekamy w drobna kostkę i podduszamy na patelni z odrobiną tłuszczu. Mięso przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrabniamy w melakserze. Do mięsa dodajemy bułkę, cebulę, natkę pietruszki, jajko i doprawiamy sola i pieprzem. Napełniamy nadzieniem pierogi
Marder&Marder Manufacture