ziołową ciabattę . Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki startego żółtego sera (na drobnych oczkach) 2-3 parówki w zalewie(...)kształt łódeczki). W środek nakładamy pokrojone parówki. W miseczce mieszamy dokładnie jajka, śmietankę, przyprawy (nie żałujemy pieprzu) i starty żółty ser (można go dać więcej jeśli lubicie). Zalewamy ostrożnie parówki. Tak przygotowaną faszerowaną ciabattę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do czasu ładnego ścięcia farszu. Podajemy posypaną posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego
Słodkie okruszkiwięc przerobiłam jego na farsz do tychże udek..I co Wam powiem , wypróbujcie taką przekąskę, bo jest naprawdę smaczna..Na święta zrobię z mięsem mielonym wieprzowym. 200 ml kefiru [ u mnie maślanka] 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej sól od 25 -30 dkg mąki 35 dkg mielonego mięsa drobiowego paluszki 1 cebula pieprz 3 ząbki czosnku jajka, bułka tarta (na panierkę) olej(...)środku kół kłaść po mniej więcej łyżeczce mięsnego farszu. Koło nie może być całe zakryte farszem, ponieważ wtedy się nie zlepi. Zlepić końcówki kół tak jak pierogów . Przeciąć każdego pieroga na pół. Każde "udko" maczać w roztrzepanym jajku, następnie obtaczać w bułce tartej i smażyć z każdej strony na bardzo małym ogniu. Usmażone "przepiórcze nóżki" przełożyć
Moje domowe kucharzeniesmakuje po schłodzeniu w lodówce, gdy smaki się już przegryzą. Składniki na ciasto: 450 g szpinaku mrożonego 4 szt. jajek 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz czarny do smaku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta gałki muszkatołowej na farsz: 1 łyżka chrzanu, najlepiej z domowej spiżarni serek śmietankowy ok 300- 400 gram lub kostka twarogu 250 gram
Życie zaczyna się w kuchniKolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki(...)myłam) odcięłam korzonki, które drobniutko pokroiłam i odłożyłam do miski. Do pokrojonych korzonków dodałam surowe jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek. Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Gosia gotujeczosnkowym , są świetnym pomysłem na imprezę! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 szt ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 1 pełna szkl * duże jajko – 1 szt * mleko – 1 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * sól – 1 szczypta * masło klarowane – 3 łyżki FARSZ: * kasza gryczana – ok. 100 g * duża cebula – 1 szt * ser biały – 100 g * sól, pieprz
Ostra na SłodkoProsty przepis na bułeczki drożdżowe z farszem pieczarkowym, posypane żółtym serem. Składniki: Ciasto: 300 ml mleka 2 łyżeczki cukru 125 g masła lub margaryny 2 jaja 0,5 kg mąki 100 g drożdży szczypta soli Nadzienie: 400 g pieczarek cebula 3 łyżki ketchupu sól, pieprz Dodatkowo: ok 150 g sera żółtego Przygotowanie Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy(...)mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę i dodajemy jajka, rozpuszczone i lekko przestudzone masło, rozczyn, resztę mleka i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pozostawiamy w ciepłym i ciemnym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kulek. Rozwałkowujemy je, na środku układamy farsz i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
e-PrzepisyKulinarneGofry z poniższego przepisu są puszyste i w smaku przypominają pancakes. SKŁADNIKI Gofry: 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 500 ml maślanki 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 1 kg buraków oliwa kilka gałązek tymianku 250 g sera feta sól, świeżo mielony(...)pieprz kolorowy pęczek natki pietruszki Dip jogurtowy: 400 g jogurtu greckiego 1 mały ząbek czosnku sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chili WYKONANIE Gofry: Jajka wbić do miski i zmiksować z solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej wlać olej rzepakowy i połowę maślanki, następnie wsypać składniki sypkie, zmiksować, po czym wlać
Passions hobbies lifePierogi z mięsem fot. Moja Książka Kucharska Pierogi z mięsem. Przepis na pyszne pierogi z mięsem pieczonym. Absolutnie pyszne pierożki z pieczoną cielęciną. Farsz można przygotować z innego mięsa : wieprzowiny, drobiu, jagnięciny lub wołowiny. Pierogi z mięsem można podawać ze skwarkami ze świeżej słoniny i cebulką lub sosem grzybowym. Pierogi z mięsem kcal. Ile kalorii jest w porcji pierogów(...)pierogi z mięsem. SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania ok. 3/4 szklanki gorącej wody 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka oleju Wszystkie składniki umieścić w malakserze - wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Farsz na pierogi z mięsem: 800g cielęciny (lub innego mięsa w kawałku) 3 duże cebule 4-5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki
Moja Książka Kucharskaarkusz ciasta francuskiego * ok. 500 g mięsa mielonego * pół czerwonej papryki * 5-6 większych pieczarek * 1 mała cebula * sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła do smaku * 1 jajko * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 szklanka ugotowanego już ryżu Wykonanie: Pieczarki, cebulę i paprykę drobno pokroić. Mięso mielone podsmażyć na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy z oliwek (doprawiając do smaku(...)Odmierzyć jedną szklankę ugotowanego ryżu, dodać do mięsa mielonego i dokładnie wszystko wymieszać. Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, ułożyć na nim równomiernie farsz. Zawijać w roladę wzdłuż dłuższego boku, brzegi założyć pod spód. Roladę z wierzchu wysmarować roztrzepanym jajkiem, zrobić 3-4 lekkie nacięcia z góry. Piekarnik nagrzać do 180'C, piec roladę około 40 minut. Roladę podałam jako danie
Zrób to smaczniepół. Na środku każdego z ciast rozłożyć na długość równomiernie farsz, po czym zawinąć najpierw jedną stronę, później drugą. Każde zawiniątko włożyć do lodówki na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć ciasto, pokroić na równe 3 części i przełożyć na blaszki. Do miseczki wbić jajko, dodać nieco wody i rozbełtać. Posmarować nim każdy pasztecik i posypać sezamem
Passions hobbies lifekurczaka 150 g suszonych pomidorów 100 g sera feta 6 dużych ziemniaków 1 cebula natka pietruszki 3 łyżki mąki 2 jajka 3 ząbki czosnku 150 g jogurtu naturalnego sok z cytryny sól, pieprz, słodka papryka wykałaczki PRZYGOTOWANIE-farsz: Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą(...)piersi z farszem na rozgrzanej oliwi z obu stron. Tak aby się ładnie zarumieniły. Następnie piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy pieprzem i słodką papryką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180' C na ok 30 min. PRZYGOTOWANIE- Placki ziemniaczane: Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę, 2 jajka, 3 łyżki mąki
kulinarnyJaKnedle kojarzą mi się głównie ze słodkim farszem owocowym, jednak preferuje te nadziane warzywami. Czytaj więcej »
Kasia Sarnaszklanka kaszy manny 4 średnie marchewki 2 pietruszki 1 duży por (biała część) 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki migdałowej lub bułka tarta kawałek selera ( miałam wielkości mandarynki) 2 jajka olej Przyprawy: sól, pieprz pęczek natki pietruszki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu Przygotowanie: Szklankę kaszy manny gotowałam(...)ziele angielskie. Marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i starłam na tartce o drobnych oczkach, następnie przesmażyłam do miękkości i dodałam do farszu. Całość mieszamy przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Na koniec wbijamy jajka dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki z papierem do pieczenia. Aby spód pasztetu nie był rozmiękły, wysypałam go obficie mąką migdałową
W kuchennej krainiedobre :)) Miłego dzionka Wam życzę :)) Składniki na jakieś 8 szt: cała tabliczka gorzkiej czekolady 250 ml mleka 2 jajka mąką (ile ciasto zabierze do uzyskania odpowiedniej konsystencji u mnie jakaś szklanka i trochę) 1 łyżka cukru pudru (ja nie dawałam) Farsz: serek naturalny u mnie President truskawki mięta cytrynowa 2 łyżeczki cukru pudru Mleko podgrzałam, dodałam do niego pokruszoną czekoladę
kruche babeczkipszennej 1.5 szkl, mleka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli nadzienie; 35 dag pieczarek 1 cebula zioła prowansalskie, sól, pieprz 1 łyżka masła 15 dag sera żółtego 2 małe jajka około pół szkl. bułki tartej olej do smażenia Przygotowanie; Do garnka wlewamy mleko i dodajemy masło i zagotowujemy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie wlewamy gorące mleko. Mieszamy energicznie(...)mąką aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto rozwałkować na placek grubości około 5 mm, szklanką lub kubkiem wykrawać koła i nakładać farsz z pieczarek i jedną kostkę sera. Zlepiać jak tradycyjne pierogi. Następnie pierogi maczamy w jajku i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. Olej powinien sięgać do połowy pieroga. Po usmażeniu osączyć na ręczniku
Radość kipiąca uśmiechem.