jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:228/455)

Sajgonki z mięsem wieprzowym 162

makaronu ryżowego (moczymy makaron 5 minut we wrzątku – odcedzamy studzimy, trochę kroimy żeby kluseczki były krótsze) 1 jajko sól (około 1/2 łyżeczki) pieprz (około 1/4 łyżeczki) 1 duży rozmiażdżony ząbek czosnku 1 łyżka sosu sojowego Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy.   Na talerz lub patelnię wlewamy gorącą wodę – będziemy w niej moczyć papier ryżowy. Papier ryżowy

MojaQchnia.pl
Buleczki z jablkami 215

dorosłym bez wątpienia przypadną do gustu, zwłaszcza do poobiedniej kawy. CIASTO: 1 kg mąki 75 g drożdży 1 jajko 2 żółtka 1,5 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru szczypta soli 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * FARSZ: 3 duże jabłka 4 łyżki cukru szczypta cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej * -  Dodanie proszku nie jest konieczne. Proszek(...)zasypujemy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką mąki i wlewamy połowę ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy, aby zaczyn ruszył. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier, proszek oraz sól. Wbijamy jajko oraz żółtka. Białka odstawiamy na bok do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i mieszamy przez chwilę. Na końcu powoli wlewamy przestudzone masło.  Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie

Kuchnia od dwojga
Ptysie s sałatką 231

przyjmuje smak nadzienia.  Dlatego możliwości  jest mnóstwo . Dzisiaj będą ptysie z farszem sałatkowym .    Składniki na ciasto i sposób wykonania   : Ciasto na ptysie Składniki   ; sałatka na 20 ptysiów 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 4 długie pomidory 2 jajka   2 łyżki oliwy sól ,pieprz  1/2 soku z cytryny Wykonanie  jajka(...)ugotować na twardo . Umyte pomidory i obrane jajka pokroić w drobna kostkę i przełożyć do miski .  Dodać odsączony groszek i kukurydze  , dodać oliwę doprawić solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.. Dobrze wymieszać. Przekroić ptysie i małą łyżeczka nakładać farsz . Złożyć ptysia i smacznego  Idealne na przekąski karnawałowe lub inne imprezy

Eli Gotowanie
Child time. Julia. A kisz mi stąd! 222

krążki i podsmażyłam na maśle. Groszek podgotowałam w osolonej wodzie ok.10min. Kukurydzę odcedziłam. Masa jajeczna 2 jajka 0,5 szklanki mleka 4 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, gałka muszkatołowa, sól Składniki na masę jajeczną zmiksowałam przez 2min. Na podpieczone ciasto wyłożyłam farsz warzywny (podsmażonego pora, groszek i kukurydzę), a następnie całość zalałam masą jajeczną. Powtórnie wstawiłam całość do pieczenia

bastalena
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 301

właśnie dla Was coś takiego :)  Ja nadal jestem zakochana w kaszy jaglanej- pyszności! :)) Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej 2 małe cukinie 150g drobiowej wędliny papryka czerwona pęczek szczypiorku jajko pieprz, sól puszka kukurydzy 100g sera żółtego w kawałku Kaszę płuczemy. W garnku zagotowujemy szklankę wody z dodatkiem pół łyżeczki soli. Dodajemy kaszę i gotujemy tyle czasu ile mamy napisane(...)dodajemy do kaszy, mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie i pieczemy 30 minut  w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wierzch farszu można posypać żółtym serem. Gotowe! ;) Rozliczenie: cukinie- 7zł kasza- 1zł papryka-4zł szczypiorek- 1,50zł jajko- 0,50zł przyprawy- 1zł wędlina- 3zł Z podanych składników otrzymamy 4 połówki faszerowanych cukinii (4 porcje)- koszt to 4,50zł za porcję

Czerwona Porzeczka
Calzone z mięsem i warzywami 178

szklanki ) 5 łyżek oleju 200 ml. woda ( potrzebna do ciasta ) 1 łyżeczka soli Farsz: 250 gr. mięsa wieprzowego 3 ząbki czosnku 150 gr. ziaren kukurydzy ( z puszki lub świeżej ) 200 gr. sera 1 łyżka oliwa z oliwek Smarowanie: 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, wmieszać drożdże ( w letniej wodzie rozkruszyć drożdże ). Zrobić w środku dołek, wlać trochę(...)oliwę. Wyrobić ciasto aż będzie miękkie i gładkie. Uformować kulę (umieścić w misce), naoliwić, przykryć ręcznikiem i pozostawić na około 40 minut do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować farsz. Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek na złoty kolor, dodajemy do niej umyte i pokrojone w kawałki mięso. Smażymy wszystko na rumiany kolor a następnie dodajemy kukurydze. Wszystko dokładnie mieszamy i chwilę

Smaczne Potrawy
Pierogi z kapustą i grzybami 162

miski (w tym jedną bardzo dużą), szklankę, wałek do ciasta, stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół), łyżeczkę. Przygotuj składniki:  Farsz: 500 – 600 g kiszonej kapusty, opakowanie mrożonych podgrzybków, sporą garść grzybów suszonych, dużą cebulę, 1 – 2 jajka, sól, pieprz, 1 - 2 listki laurowe, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, olej lub masło. Ciasto: 0,5 kg mąki, 1 szklankę(...)stygła, zabierz się za przygotowanie ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może być także zbyt

blog.moje-pasje.info
Rożki z pieczarkami 449

tarce o dużych oczkach i wymieszać z ostudzonym farszem. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty. Na każdy nakładać porcję farszu i złożyć w trójkąty. Zlepić brzegi lub docisnąć je za pomocą widelca.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem.  Piec na złoty kolor w temperaturze ok. 200 st.C

Pasja Smaku
Naleśniki szpinakowe z kurczakiem i szparagami. 319

Uwielbiam naleśniki z wytrawnym farszem .Nie mogło więc zabraknąć tu moich ulubionych ,szpinakowych z kurczakiem i szparagami .Tak mogę jeść codziennie. Składniki:(na 10 sztuk ,cienkich) 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 jajko 10 łyżek wody szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g świeżego szpinaku ,zmiksować Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę i smażyć cienkie naleśniki z dwóch

Ladylaura.
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i szpinakiem 243

kurczakiem i szpinakiem Składniki: Naleśniki (około 10 sztuk): 250 ml mleka 150 g mąki pszennej 1 jajko około 100 ml wody gazowanej (dzięki niej nasze naleśniki będą bardziej chrupkie) pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju sól masło, margaryna lub olej do smażenia Farsz: 2 ugotowane lub upieczone ćwiartki z kurczaka 400 g mrożonego szpinaku 200 g sera favita(...)czosnku 2 łyżka masła pieprz sól Sos beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 350 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól Dodatkowo: starty żółty ser do posypania Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na około 20 minut. Jeśli po tym czasie wydaje nam się, że jest

PatiGotuje
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 235

łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie: Naleśniki. Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na wysmarowanej oliwą patelni, z obu stron na złoty kolor. Farsz. Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Zeszklić posiekaną drobno cebulę. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek

Trufelkowo
Wołowe gołąbki z suszonymi pomidorami i borowikami z pęczakiem 202

gołąbków i się nim zachwycał. Okazało się, że ta wersja skradła serca moich mężczyzn :) Składniki: farsz 1 średnia młoda kapusta 500 g mielonego wołowego mięsa ( zmieliłam łopatkę) 40 g suszonych borowików 50 g suszonych pomidorów 200 g kaszy pęczak  3 jajka sól i pieprz do smaku 500 ml bulionu wołowego 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka pasty z papryki(...)ostudź. W misce wymieszaj mięso, kaszę, posiekane borowiki u pomidory, jajka. wszystko dopraw do smaku.  Do dużego garnka włóż kapustę i zalej wszystko gorąca wodą, gotuj 5-10 minut. Następnie ostrożnie oddzielaj pojedynczo liście, górne liście ułóż w oddzielnym garnku na dnie, następnie pozostałe liście napełniaj farszem i zakręć, gołąbki układaj ciasno jeden obok drugiego. Piętra przekładaj

Niezły Młynek
Pierogi z ciecierzycą i pieczarkami z salsą z rukoli i posypką z parmezanu. 204

ciecierzycą i salsą z rukoli. Ciasto na pierogi jedną ręką robione, a w tym samym czasie drugą farsz. No prawie. Czego nam potrzeba? Ciasto: -dwa kubki mąki TYP550 -3/4 kubka ciepłej wody, temperatura ok. 42 stopni -łyżka oliwy -mała szczypta soli -jajko Wszystkie składniki zagniatamy razem i wyrabiamy około 15 minut. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, w zasadzie

BaRepas
Drobiowe kieszonki nadziewane chorizo i porami 182

Składniki 4 filety z kurczaka pieprz czarny sól Nadzienie 100 g chorizo 2 średnie pory 1 szalotka 4 plasterki sera cheddar 2-3 łyżki masła pieprz biały Panierka 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej Dodatkowo oliwa do smażenia Instrukcje Filety kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przy pomocy ostrego noża nacinamy każdy filet wzdłuż, tak aby powstała kieszonka. Nadzienie Pory(...)momentu, aż pory zmiękną. Doprawiamy do smaku pieprzem. Soli nie używałam, ponieważ chorizo jest dość intensywne w smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy każdy filet kurczaka. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą z obu stron. Filety obtaczamy w rozkłóconym jajku. Jajkiem smarujemy również nacięte brzegi i dociskamy, aby się nie otworzyły podczas smażenia. Obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy oliwę

Wędrówki po kuchni
Pierożki francuskie z wołowiną i warzywami 247

sojowy. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Z ciasta francuskiego wykrawać kubkiem kółka.Nałożyć farsz, złożyć na pół i skleić pierogi.  Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierożki. Posmarować je jajkiem. Piec 15-20 minut. Smacznego! Źródło

Moja Galeria Smaku