Ciasto francuskie pokroić na 15 części (3 rzędy po 5 kwadratów). Na każdy nałożyć farsz i posypać orzechami pekan. Rogi bardzo mocno ze sobą zlepić (żeby nie otworzyły się w trakcie pieczenia!) tworząc sakiewkę i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut. Smacznego
Oryginalny smakIdealne na lunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej(...)smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam
potrawyregionalnejedzenie czemu nie ,przecież też muszę przez te dni coś jeść ha ha.Zrobiłam ich więcej i zamroziłam , potem je podam dla znajomych ,którzy ich nie jedli z barszczykiem.Zapraszam. FARSZ : ********************** 20 dag.suszonych grzybów 2 - 3 cebule 2 łyżki masła 2 płaty śledzia 2 jaja szczypta soli i pieprzu CIASTO : ************************ 2 szkl.mąki 2 jaja ciepła woda(...)maśle z drobno pokrojoną i sparzoną wrzątkiem cebulą.Studzimy.Łączymy z wymoczonym i usiekanym śledziem , dwoma jajkami , szczyptą soli i pieprzu .Zagniatamy ciasto na stolnicy z podanych produktów czyli mąki , wody ciepłej i jaj.Wałkujemy na cienki placek .Wyciskamy kółka . Nakładamy farsz i zlepiamy.Gotujemy we wrzątku osolonym do czasu aż wypłyną , odcedzić ,polać roztopionym masłem z bułką tartą
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkami, tworząc własną, ulubioną wersję. Oczywiście mówię tu o daniach wytrawnych, choć pie można przygotować także na słodko np. z owocami. Najbardziej szkocki jest tzw. scotch pie z farszem z jagnięciny, ale można spotkać się także na pie z haggisem, czyli tradycyjne danie haggis, neeps & tatties zamknięte w cieście czyli paju ;) Można także spotkać pie nadziewanego macaroni cheese(...)warzyw przełożyć do naczynia żaroodpornego (do zapiekania), przykryć rozwałkowanym ciastem francuskim. Cisto lekko docisnąć do farszu, ciasto obkroić na brzegu naczynia, odkleić od brzegów i delikatnie uformować brzeg. Wierzch pie można przyozdobić elementami wyciętymi z ciasta francuskiego. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i naczynia wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut, lub do czasu aż ciasto
Codzienne Gotowaniesmaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ciasto przekroić na dwie części. Na środek ciasta nałożyć farsz, brzegi posmarować wodą. Następnie zlepić przeciwne boki kwadratu tworząc trójkąt. Brzegi docisnąć by się skleiły. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej nasze trójkąty i posmarować roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200°C i pieczemy przez 20-25 minut
magiczna kuchnia Kasiróżnych odmianach niemal w każdym kraju, który odwiedzaliśmy. Można jed podawać na słodko albo z farszem mięsnym lub warzywnym, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Składniki 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 jajka, duża szypta soli. Przygotowanie Wszystkie składniki miksujemy razem i odstawiamy na 20 - 30 minut, żeby ciasto(...)cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron. Tak przygotowane naleśniki możemy podawać zarówno na słodko (z dżemem, owocami, serem, sosem czekoladowym, bananami itd.) jak i na ostro z farszem mięsnym, ewentualnie z warzywami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataptaka całe nie wchodzi, ale podsmażam je w garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego(...)warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym nadzieniem, dociskając by weszło go jak najwięcej . Napełniany otwór zakryć folią aluminiową, by nic nam podczas pieczenia nie wyleciało. Resztę farszu podsmażamy w rondelku na małej ilości oleju
Smaczne Zdroweschabu 1 czerwona cebula 3 ząbek czosnku sól pieprz 2 garście szpinaku 5 łyżek sosu teriyaki bułka tarta ( do panierowania ) 2 jajka 5 łyżek mleka Wykonanie Plastry schabu rozbijam tłuczkiem , każdy kotlet smaruje sosem teriyaki , przyprawiam solą , pieprzem , oraz rozgniecionym czosnkiem , jak mamy wszystkie nasze kotlety przyprawione(...)doprawiam do smaku solą , po 5 minutach nasz szpinak jest gotowy, na nasze plastry mięsa wykładamy łyżeczkę farszu i zwijamy nasze roladki , kiedy mamy już wszystkie roladki wykonane , zaczynamy panierować , na talerz wysypujemy bułkę tartą , a w drugim talerzu rozbijam jajka oraz dodaje mleko i doprawiam troszkę solą oraz pieprzem i wszystko razem mieszam . Jak już mamy przygotowane składniki
Mój Smakmógł wystygnąć. Farsz - około 0,5 kg jabłek - 1 łyżeczka cynamonu - garść rodzynek Wykonanie Jabłka pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie. Do tak powstałej masy wsypałam cynamon oraz rodzynki - całość dokładnie wymieszałam. Ciasto ( około 35 pierogów) - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki(...)ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę. Z tak powstałej masy zagniotłam ciasto . Podzieliłam na mniejsze części
Health-Fit-Lifeskładniki na farsz z marchewki: 300 – 400 g marchewki 2 cebule sól masło do smażenia wykonanie: Marchewki obieramy, wkładamy o garnka z wodą i wstawiamy na ogień, gdy woda zawrze gotujemy ok. 4 min. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle (najlepiej klarowanym). Gdy marchewka się podgotuje, odcedzamy ją, odstawimy do przestudzenia a następnie ścieramy na tarku(...)utartą marchewką, doprawiamy solą. składniki na ciasto pierogowe: ok. 500 g mąki ok. 200 g wody 1 jajko 2 łyżki oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku każdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy
Domowy Smak Jedzeniapierogów jedno jajko jak najbardziej się przyda, dla nadania im lekkiej twardości, to w uszkach jest ono zbędne. Ciasto bez jajka, zarabiane na gorącej wodzie jest aksamitnie miękkie i rozpływa się w ustach. Stanowi doskonałą oprawę dla grzybowego farszu, który w tym daniu razem z barszczykiek gra pierwsze skrzypce. Ciasto stanowi tylko tło. Jak zrobić dobre uszka Jeszcze tylko słowo
Niedzielny kucharzjajko olej 1. Kaszankę wyciągamy z osłonki. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kaszankę, na sam koniec wbijamy jajko, podsmażamy aż się zetnie. Studzimy. 2. Ciasto francuskie przekrawamy wzdłuż na pół. Na środek każdego płatu wykładamy farsz, boki zwijamy i sklejamy ze sobą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak by klejenie było pod spodem
Szefowa kuchniobcieknięcia i wystudzenia. W tym czasie przygotować mięso. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wymieszać z mięsem mielonym. Dodać jajko, paprykę, sól i pieprz i dobrze wyrobić ręką. W wystudzonego kalafiora usunąć głąba a następnie wypełnić miejsce farszem. Na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć 3 plasterki boczku a na nich położyć kalafiora. Pozostałą częścią farszu oblepić całego kalafiora dociskając, aby dobrze
Ola la LCHFCiasto: ~~~~~~~~~~~~~~ 2szkl.mąki 1 szkl.mleka 1szkl.wody przegotowanej 2 jajka sól olej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Jajka roztrzepać z mlekiem i wodą.Dodać powoli trzepiąc ciasto- mąkę,sól i z 1 łyżkę oleju.Upiec naleśniki. Farsz: ~~~~~~~~~~~~~~ 250g.serka homogenizowanego 1 cukier waniliowy 3 łyżki (można mniej)cukru 1 żółtko truskawki zmiksowane ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Serek zmiksować z żółtkiem ,cukrem i cukrem waniliowym.Dodać zmiksowane truskawki.Wszystko utrzeć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSKŁADNIKI: Ciasto na naleśniki: 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 szkl. mąki gryczanej 3/4 szkl. mąki pszennej 15 ml oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 szkl. wody Farsz: 50 g suszonego boczku pancetta 150 g startego żółtego sera 300 g obranej dyni 200 g pieczarek Dodatkowo: ziarna sezamu oliwa z oliwek przyprawy: sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki składniki na ciasto
Menu ZdrowiaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-5 Składniki na naleśniki: 300 g mąki, jajko, 250 ml mleka, 1/2 szklanki wody, pomidor (najlepiej malinowy), łyżka oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra
JejKuchniaDoprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy pieczarki, suszone grzyby, mielone mięso, 1 jajko, 3 łyżki koncentratu i posiekaną natkę pietruszki. Ciasto francuskie układamy w formie do pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz mięsno-grzybowy. Na wierzch tarty układamy cienko pokrojony speck. Quiche zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku
La grande e la piccola cuocaparmezanu Pieczarki obrać ze skórki, a korzonki odkroić. Oczyszczone korzonki posiekać, wymieszać z koperkiem, dwiema łyżkami bułki tartej i rozmącanym jajkiem. Cebulę posiekać poddusić na na maśle. Dodać do posiekanych korzonków,wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Każdą pieczarkę posypać
królestwo garówmąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 4g suchych drożdży (1 łyżeczka), 1 łyżka oleju, 2g soli (1/2 łyżeczki), 125ml ciepłego mleka. Farsz: 350g pieczarek, 1 nieduża cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz, bazylia, 100g startego sera żółtego. Ponadto: 1 jajko, majeranek, olej, sezam. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikismalec Ciasto: 10kg ziemniaków mąka ziemniaczana(wedle uznania ja daje na wyczucie jezeli ziemniaki sa mokre) sól Farsz mięsny: 1.5 kg mielonej wieprzowiny i miesa drobiowego PÓŁ NA PÓŁ po 700g 1 cebula 2 ,3 jajka w zaleznosci czy male czy duze 6 ząbków czosnku łyżka suszonego majeranku pieprz sól SPOSOB: *mieso mieszamy dodajemy na moczona
Viola cooks with passionPrzeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami
Pobite gary Barbaryobierać przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół, uważając by nie uszkodzić skorupek. Łyżeczką ostrożnie wyjąć jajka ze skorupek jajka drobniutko posiekać , dodatkowo można rozgnieść widelcem, następnie wymieszać z jogurtem solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem. Farszem wypełnić przygotowane skorupki panierować w bułce tartej od strony farszu, lekko dociskając układać na patelni z rozgrzanym masłem farszem w dół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!parze, nafaszerowałam je, polałam sosem i były pyszne. Nie muszą przecież zawsze być na słodko SKŁADNIKI: 50 dkg mąki 2 jajka 3 dkg drożdży 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki cukru duża szczypta soli 1 szklanka mleka lub wody FARSZ: 1 cebula 200 g pieczarek 1 papryka masło sól pieprz tymianek Na patelnię dajemy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy
harrisaprzepuścić przez maszynkę) Mięso i cebulę zmielić na jak najdrobniejszym sitku, po czym dodać papkę z kaszki kukurydzianej. Dodać jajka, doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, gałką muszkatołową i przetartym majerankiem. Całość ponownie bardzo dokładnie zblendować. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wywaru po mięsie Farsz przełożyć do foremek i piec w piekarniku około 55 - 60 minut
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawolno ale systematycznie przestawię rodzinkę na pochłanianie mniejszej ilości pożywienia . Mam nadzieję że i do zdrowszej. Składniki 3 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej szczypta soli 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz 1/2 kg twarogu mielonego 100 g śmietany cukier wanilinowy 1 czubata łyżka cukru pudru brzoskwinie z puszki.(pokroić
Eli GotowanieLENIWY Składniki na omlet: - 2 jajka - 1 łyżka mleka - 1 łyżka startej rolady ustrzyckiej - sól - pieprz - masło/olej Przygotowanie omletu: Jajka mieszamy. Dodajemy do nich mleko oraz ser. Doprawiamy. Smażymy z tłuszczem lub bez (dowolnie). Najlepiej po przygotowaniu farszu, żeby omlet nie zdążył ostygnąć. Składniki na nadzienie: - ½ puszki krojonych pomidorów - 1 parówka - 3 pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie - masło
Życie zamknięte w smakunaleśników): Naleśniki: - 200 g mąki pełnoziarnistej, 50 g mąki krupczatki - 0,5 l mleka/wody ( w tym trochę wody gazowanej) - 2 jajka - 1 czubata łyżka kakao - 0,5 łyżki cynamonu - 2 łyżki cukru brązowego - szczypta soli - olej do smażenia Farsz: - 250 g serka mascarpone - 140 g serka homogenizowanego np. waniliowego - kilka łyżek cukru pudru - 6 nektarynek - kilka garści suszonej żurawiny
Corner With Recipescienkie plasterki , wrzucamy na patelnie i dusimy na maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem
Smakowite Daniaryby i jogurtu. Pod tą francuską nazwą kryją się po prostu kluski z farszu rybnego, mięsnego lub drobiowego, zazwyczaj gotowane. Składniki (2 porcje): Kluski: · 500 g filetu z ryby · 2 białka jajek · ¾ łyżeczki gałki muszkatołowej
Powiedz dietom niekupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki : Naleśniki: – mąka gryczana – 150 g - jajko duże – 1 szt – mleko – 1 szklanka – proszek do pieczenia – 1 szczypta – sól – 1 szczypta – olej – 50 ml Farsz: - kasza gryczana biała – 1 woreczek – pieczarki – 150 g – cebula – 1 szt – ser gorgonzola
Ostra na Słodkospłynął pozostały sok. Do miski przełożyć szprotki w pomidorach i rozgnieść łyżką. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotowane jajka również pokroić w kostkę. Pokrojone składniki dodać do szprotek. Dodać również posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Farszem nadziać przygotowane pomidory. Udekorować koperkiem i podawać z pieczywem
Monia miesza i gotuje