zloto drobno posiekana cebulka -sol -pieprz oraz - pesto rosso Z podanych skladnikow "wyrabiamy" farsz, przykrywamy sciereczka, wkladamy do lodowki Nastepnie bedziemy robic ciasto na pierogi - u mnie bedzie tak -maka tortowa ( badz maka typu 00 ) - maka z pszenicy durum - 1 jajko -wrzatek -olej badz oliwa z oliwek -sol Obydwie maki oraz olej i jajko mieszamy drewnianymi lyzkami(...)porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne a reszte ciasta przykrywamy sciereczka aby nie wyschlo . Wykrawamy kolka (podsypujemy stolnice maka by nam sie kolka nie przykleily ) ...nakladamy farsz i lepimy pierogi... W miedzyczasie gotujemy wode z lyzka oleju i sola ( nie solimy nigdy wody kiedy juz sie gotuje ale wczesniej) Czekamy az woda sie zagotuje i wrzucamy pierogi
Z Kuchni Do KuchniSPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wymieszać mąkę z suchymi drożdżami i cukrem, dodać jajka rotrzepane z mlekiem, miękkie masło i na koniec sòl. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski i przykryć najlepiej folią spożywczą, żeby nie obeschło, odstawić na godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie można przygotować farsz. Pokroić drobno cebulę, na patelni z olejem delikatnie podsmażyć po czym(...)wzdłuż na ,4 paski Na każdy pasek wyłożć równomiernie farsz, zostawiając wolne brzegi. Pasek z ciasta zwinąć w rulon na całej długości łączenia. Każdy rulon pokroić na kawałki około 4 cm Blachę wyłożyć papierem do pieczenia,układać pokrojone paszteciki zachowując odległość między nimi, bo jeszcze urosną. Posmarować wszystkie roztrzepanym jajkiem i pozostawić do wyrośnięcia jeszcze przez pół godziny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
zielonacukinkazupa jarzynowa warzywa- 1 opak natka pietruszki- 2 łyżki jajko - 1 szt mąka do obtoczenia bułka tarta tłuszcz sól i pieprz ostra papryka bazylia suszona PRZYGOTOWANIE: Pierś z kurczaka umyć, osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 płaty, rozbić cienko tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ Na patelnię wlać 3 łyżki oleju, wsypać mrożone warzywa
Kuchnia Danusikarpia. Składniki na farsz: 1 filet białej ryby 10 dkg kiszonej kapusty 20 dkg pieczarek lub grzybów 2 cebule 3 szt. ząbku czosnku masło sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju 1 łyżka świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania Wykonanie(...)ryby. Nakładamy na środku całe filety ryby a na to farsz pieczarkowo-kapuśniakowy, przykrywamy drugi płat rozwałkowanego ciasta. Przy pomocy małego, ostrego noża odcinamy nadmiar ciasta wokół ryby. Lekko dociskając uszczelniamy ciasto ze wszystkich stron. Z odciętych fragmentów ciasta dorabiamy płetwy i doklejamy je po bokach, używając do tego jajka. Z pozostałego ciasta wycinamy małe kółeczka w postaci łusek
Podróż w kulinariadrobinek cebuli, można ja również zmielić w maszynce do mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Na stolnice wysypujemy mąkę i wlewamy roztopione masło. Powoli dolewamy ciepłą wodę. Jej ilość zależy od wilgotności mąki. Niektórzy dodają do ciasta jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto(...)ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami np. parówką
Kolizje SmakówSKŁADNIKI : farsz 8 makaronu lasagne 1 filet z kurczaka 1 brokuł 2 szalotki 2 ząbki czosnku przyprawy do smaku: pieprz,sól, czosnek granulowany olej do smażenia sos 15 dag sera tartego żółtego 150 ml śmietany 18 % 2 jajka sól i pieprz do smaku 1/2łyżeczki natki pietruszki 1/2 czosnku granulowanego 1/2 bazylii suszonej PRZYGOTOWANIE: Brokuły gotuję w osolonej wodzie
Gotowanie Patkiuzyskania szklistego wyglądu, dodaję do ziemniaków, ser dodaję dopiero, kiedy ziemniaki są na pewno wystudzone. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wielokrotnie mieszam całość wciąż przy użyciu tłuczka do ziemniaków. Trzeba zawsze sięgać do dna naczynia. Ciasto w naszej wersji jest bez jajek. Według mnie jest wówczas delikatniejsze i bardziej miękkie podczas pracy. Mąkę sypię na stolnicę, robię wgłębienie i powolutku(...)odstawiam pod przykrycie do odpoczynku, potem zagniatam krótko jeszcze i dzieląc na kilka części rozwałkowuję je cienko, tak na maximum 3-4 mm Kroję szklanką o wąskim brzegu krążki. Farsz nakładam łyżeczką do herbaty, nabieram pokaźną porcję na każdy poszczególny placuszek, sklejam w wąski rancik. Nie wałkuję naraz za dużo ciasta, aby nie schło, ponieważ gorzej się wówczas skleja
I tu będę miała takie tenaprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie. Składniki: * 500 g pieczarek * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 1 cebula * 1 jajko * odrobina oleju do podsmażenia pieczarek * sól i pieprz do smaku * czarnuszka lub siemię lniane do posypania pasztecików Wykonanie: Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawić(...)równe pasy wzdłuż krótszego boku. Na środku każdego paska poukładać pieczarki, brzegi założyć na wierzch farszu, dobrze zlepić łączenie. Odwrócić pasy łączeniem do dołu i odcinać około 2-3 cm kawałki. Paszteciki poukładać w odstępach na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować rozklepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym lub czarnuszką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut
Zrób to smacznieUwielbiam kluchy i kluseczki, dlatego staram się zawsze nadziewać je rożnymi farszami. Dzisiaj pyszny farsz z kapusty kiszonej :) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1 sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 g maki ziemniaczanej około 200-300 g kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania(...)razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy do drugiej części zeszklonej cebulki
Gotowanie...to proste !się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem zabrałam się za moczenie grzybów i gotowanie kapusty. Tak byłam niecierpliwa, że po przygotowaniu farszu wystawiłam go na balkon, żeby tylko szybciej wystygł i żebym mogła czym prędzej sprawdzić, czy pomysł, który urodził się w mojej głowie jest do wykonania. Zaparzane ciasto bezglutenowe na pierogi(...)miski do osobnego naczynia. W między czasie zagotowałam mleko roślinne i lekko przestudzonym zaparzałam mąkę energicznie mieszając łopatką. Na początku wyglądało to tak sobie, ale po dodaniu oleju, jajka i podsypaniu częścią mąki, którą wcześniej odłożyłam, ciasto zaczęło nabierać konsystencji. Jak już było na tyle zwarte, że odrywało się od miski zaczęłam wyrabiać je ręką, dalej dosypując mąki. Ciasto zrobiło
Book of spellsletniego mleka, roztrzepane widelcem jajko i wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto jak każde drożdżowe na gładką jednolitą masę. Włożyć ciasto do lekko natłuszczonej olejem miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Przygotowanie grzybów suszonych – grzyby drobno posiekać, wrzucić do miseczki i zalać wrzącą wodą. Grzyby muszą być przykryte. Zostawić na co najmniej 2 godziny. Przygotowanie farszu – na patelni rozgrzać(...)dokładnie wymieszać. Formowanie pasztecików – ciasto rozwałkować. Wzdłuż długiego boku rozłożyć farsz, zawinąć tak żeby powstał na rulonik. Odciąć ciasto i ponownie wszystko powtórzyć, aż całe ciasto wykorzystamy. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i położyć wałek ciasta z nadzieniem. Posmarować u góry roztrzepanym jajkiem i obsypać sezamem lub makiem. Teraz już można pociąć na 4 cm paszteciki. Każdy pasztecik
Kuchnia Pokoleńbyło więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną(...)jednolitą, elastyczną masę. Jeśli jest zbyt lepka podsypujemy nieco mąką, gdy za sucha podlewamy wodą. Rozwałkowujemy ciasto dość cienko i wykrawamy szklanką koła. Na każdym z nich umieszczamy porcję farszu i zlepiamy. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia, odcedzamy na sitku. W tym czasie podsmażamy jeszcze około 2-3 minuty pozostałą cebulkę i polewamy pierogi
Symfonia smakowasię nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem zabrałam się za moczenie grzybów i gotowanie kapusty. Tak byłam niecierpliwa, że po przygotowaniu farszu wystawiłam go na balkon, żeby tylko szybciej wystygł i żebym mogła czym prędzej sprawdzić, czy pomysł, który urodził się w mojej głowie jest do wykonania. Zaparzane ciasto bezglutenowe na pierogi(...)miski do osobnego naczynia. W między czasie zagotowałam mleko roślinne i lekko przestudzonym zaparzałam mąkę energicznie mieszając łopatką. Na początku wyglądało to tak sobie, ale po dodaniu oleju, jajka i podsypaniu częścią mąki, którą wcześniej odłożyłam, ciasto zaczęło nabierać konsystencji. Jak już było na tyle zwarte, że odrywało się od miski zaczęłam wyrabiać je ręką, dalej dosypując mąki. Ciasto zrobiło
Book of spellsosobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy(...)pojedynczo lub po 2-3 sztuki, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby zmiękły. Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia. Dno i boki odpowiednio dużej brytfanny nacieramy 1-2 łyżkami oleju rzepakowego, a następnie wykładamy pomiętymi liśćmi
Kulinarna Pokusaidealnego ciasta. Ciasto nadaje się do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje. Nie trzeba podsypywać mąką. Jednym słowem... idealne. Składniki (na około 60 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli(...)Można nożem. Dodałam żółtka i jajko i sól. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę. Kiedy wyczułam że ciasto nie klei się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto. Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło. Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko
Kuchnia u Krysi