jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:265/455)

Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 298

się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim entuzjazmem zabrałam się za moczenie grzybów i gotowanie kapusty. Tak byłam niecierpliwa, że po przygotowaniu farszu wystawiłam go na balkon, żeby tylko szybciej wystygł i żebym mogła czym prędzej sprawdzić, czy pomysł, który urodził się w mojej głowie jest do wykonania. Zaparzane ciasto bezglutenowe na pierogi(...)miski do osobnego naczynia. W między czasie zagotowałam mleko roślinne i lekko przestudzonym zaparzałam mąkę energicznie mieszając łopatką. Na początku wyglądało to tak sobie, ale po dodaniu oleju, jajka i podsypaniu częścią mąki, którą wcześniej odłożyłam, ciasto zaczęło nabierać konsystencji. Jak już było na tyle zwarte, że odrywało się od miski zaczęłam wyrabiać je ręką, dalej dosypując mąki. Ciasto zrobiło

Book of spells
Pieczone gołąbki z mięsem i ryżem 172

osobiście stosuję zwykle kapustę pekińską, gdyż bardzo łatwo oddziela się od niej liście oraz daje gołąbkom atrakcyjny wygląd. Farsz przyrządzam z gotowanego ryżu i mielonego mięsa, przyprawionych jedynie umiarkowaną ilością soli i pieprzu. Nie stosuję np. cebuli, nie dodaję jajka – w tym przypadku naprawdę nie trzeba. Ponieważ są to gołąbki pieczone w niewielkiej ilości głównie własnego sosu, więc ryż gotujemy(...)pojedynczo lub po 2-3 sztuki, wkładamy do wrzątku na nie więcej niż 1 minutę każdy, aby zmiękły. Sparzone liście rozkładamy po kolei na płaskiej powierzchni. U dołu układamy farsz i zawijamy ku górze, po drodze zbierając do środka również boczne krawędzie liścia. Dno i boki odpowiednio dużej brytfanny nacieramy 1-2 łyżkami oleju rzepakowego, a następnie wykładamy pomiętymi liśćmi

Kulinarna Pokusa
Idealne ciasto na pierogi 284

idealnego ciasta. Ciasto nadaje się  do każdego farszu. Jest elastyczne, miękkie. Zawsze się udaje. Nie trzeba podsypywać mąką. Jednym słowem... idealne.          Składniki (na około 60 szt. pierogów): 500 g mąki pszennej (np. poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko ok. 250 ml wody 1 łyżeczka soli(...)Można nożem. Dodałam żółtka i jajko i sól. Wymieszałam zagniatając ciasto. Dolewałam stopniowo wodę.   Kiedy wyczułam że ciasto nie klei się do rąk, wyrobiłam na gładkie, miękkie i jedwabiste ciasto.   Utworzyłam kulę, którą włożyłam do miski. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na około 15 minut, żeby odpoczęło.   Teraz można przygotować farsz. Ciasto odkrawałam porcjami, rozwałkowałam bardzo cieniutko

Kuchnia u Krysi
Jagodzianki z kruszonką 134

niej mleko z drożdżami, cukier, rozpuszczone i schłodzone masło lub margarynę oraz jajka. Całość dokładnie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe ciasto włożyć do głębokiej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia 2 godziny, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przygotować farsz:  jagody wymieszać z cukrem i mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić(...)jedną czubatą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić tak jak pierogi i układać złączeniem na dół, ułożyć na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę:  Połączyć mąkę z cukrem oraz masłem lub margaryną a następnie rozkruszyć palcami tak aby powstała kruszonka. Wyrośnięte jagodzianki posmarować pędzelkiem maczanym w rozmąconym jajku i posypać kruszonką

Na słodko lub wytrawnie
Pierogi z mięsem 171

łyżek oleju 1 jajko rozbełtane 1 łyżeczka soli Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Uwaga - zamiast jajka, oleju i wody można dodać do mąki bardzo gorące mleko - 2 niepełne szklanki mleka na 500 mąki i 1 łyżeczkę soli   Składniki na farsz około 1 kg mięsa mielonego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku sól, pieprz, mielone ziele angielskie(...)dodajemy do smażącej się cebuli. Kiedy cebula się przesmaży i dodajemy mięso mielone i smażymy kolejne 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą i mieszamy. Następnie mielimy farsz w maszynce do mielenia /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta ze szparagami i buraczkami 171

skupiono się na masowej konsumpcji szparagów zielonych. Szał szparagowy przyćmił inne cuda nieśmiało pojawiające się na straganach. Szukając czegoś, co pasowałoby do szparagów, a nie byłoby boczkiem i jajkiem w koszulce, mój wzrok padł na botwinę. Botwina w Polsce to głównie chłodniki i barszcze, rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga(...)jakie lubicie. Wylepioną ciastem foremkę obciążamy i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Grzanie góra-dół. Studzimy. Na farsz: pęczek zielonych szparagów buraczki z jednego pęczka botwiny dwie łyżki masła łyżkę miodu łyżkę octu jabłkowego 300 ml kwaśnej śmietany 3 jajka 3 łyżki ostrego sera, startego na drobnych oczkach ½ pęczka koperku jedna czerwona cebula pokrojona w piórka. Buraczki porządnie myjemy

ladykitchen
Naleśniki bez jajek na budyniu 138

śmietaną, miodem lub wszelakimi syropami, czekoladą i owocami, także te wytrawne z różnymi serami, grzybami, farszem ziemniaczanym, mięsem. Możliwości jest naprawdę masa! Smażone, zapiekane, w fantazyjny sposób zwijane. Te zawijane w charakterystyczne rulony, trójkąty czy kwadraty. Kocham naleśniki i już! Dziś naleśniki bez jajek z budyniem śmietankowym, zapraszam pysznie!;) Składniki: 2 szklanki mleka krowiego lub sojowego 2 szklanki wody mineralnej

Zasmakuj Kuchni
Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa 153

gram 1 jajco łyżeczka soli To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz. chudy twaróg – 300 gram mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już czosnek – wrzucam suszony ale może być też świeży odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty 1 jajko przyprawy do smaku Dietetyczna tarta szpinakowa – przygotowanie Proponuję od razu włączyć piekarnik(...)osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne. Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały ser i dokładnie mieszamy. Później dorzucamy jajo wymieszane z jogurtem

Matylda Gotuje
Kotlety z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami i serem wg Aleex 265

naprawdę nie mamy czasu. To co? Może spróbujecie? Polecam. Składniki: • 2 podwójne piersi kurczaka • 40 dag pieczarek • 5 dag żółtego sera • 2 łyżki majonezu • 1 cebula • olej • 3 jajka • bułka tarta • sól, pieprz, przyprawa do mięs, czosnek Sposób przygotowania: 1. Piersi kurczaka opłukać pod bieżącą, zimną wodą. Wykroić z nich 4 ćwiartki, oczyścić ze zbędnych włókiem i kostek. 2. Każdą(...)zetrzeć na tarce, dodać majonez i lubczyk, wymieszać. 8. Pieczarki połączyć z serem. 9. Wykładać porcję farszu na przygotowane wcześniej płaty mięsa. Ciasno zwijać. W takiej postaci część kotletów można zamrozić, zawijając je wcześniej w folię. 10. W talerzu rozkłócić jajka z przyprawami. W drugim przygotować bułkę tartą. 11. Każdy kotlet panierować w jajku i w bułce. 12. Smażyć kotlety

W mojej kuchni
Karjalanpiirakat - pierogi karelskie podawane z masłem jajecznym munavoi 170

Farsz ziemniaczany: 700 g ziemniaków 2 łyżki masła 3 łyżki mleka sól, świeżo mielony pieprz Ziemniaki ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Całkowicie je wystudź, a następnie dodaj do nich mleko oraz masło i ubij tłuczkiem jak na purée. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Masło jajeczne munavoi: 100 g masła w temperaturze pokojowej 3 ugotowane na twardo jajka(...)dodaj posiekane jajka i wszystko wymieszaj. Przypraw solą do smaku i podawaj od razu. Dodatkowo do namaczania pierogów: 50 g masła 100 ml mleka Przygotowanie: Z ciasta uformuj wałeczek, a następnie potnij go na około 25-30 równych kawałków (tak jak na kopytka). Każdy kawałek cieniutko rozwałkuj (1-2 mm) na kształt elipsy. Na środek połóż łyżkę farszu, zostawiając

Food Square
Naleśniki zapiekane z bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym 174

bakłażanem, mozzarellą i sosem pomidorowym. Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników): 1,5 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 jajko 1,5 szklanki mleka 2 czubate łyżki siekanych listków bazylii 1/4 łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Składniki na farsz: 1 mały bakłażan 10 łyżek oliwy extra virgin 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów płaska łyżeczka cukru sól

Smak mojego domu
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 133

tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu wkładamy do lodówki na 30 minut.  Farsz: 300 gram utłuczonych ziemniaków 300 gram sera ( u mnie twarożek  owczy  i  kozi  w równych

AZgotuj!
Pierogi z serem na słodko 126

SŁODKO Składniki na pierogi z serem na słodko: ciasto: 2 szkl mąki łyżka masła szczypta soli ok szkl wody farsz: pół kg twarogu półtłustego lub tłustego cukier brzozowy, trzcinowy czy biały do smaku łyżeczka ekstraktu waniliowego żółtko lub całe jajko jeśli ser jest dość suchy Jak zrobić pierogi z serem na słodko: Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól

Dorota Smakuje
samo zdrowie=naleśniki pszenno-żytnie ze szpinakiem... 138

Składniki: mąka tortowa 3 szklanki, mąką żytnia 3/4 szklanki, mleko 1/2 litra, jajka 1 sztuka "L", woda zimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 137

kosteczkę i podsmażamy, aż się zarumieni na maśle.  Do miski przekładamy: usmażoną cebulę, mięso, suszone grzyby, kaszę. Dodajemy jajko, łyżkę majeranku i sól z pieprzem do smaku. Wszystko ze sobą dobrze masujemy. Na liściach kapusty układamy solidną łyżkę farszu i zakręcamy gołąbki, które układamy w naczyniu żaroodpornym.  Do bulionu grzybowego dodajemy, wcześniej namoczone grzyby i śmietanę. Gotowym sosem

Niezły Młynek