pszennej oraz 1 łyżeczka do drożdży 50 g mleka w proszku 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g masła 1 jajko sezam Mąkę, mleko w proszku i sól wymieszać, odłożyć. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i poczekać około 10 min aż się rozpuszczą. Następnie do drożdży dodać 1 łyżeczkę mąki i zostawić(...)Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek. Na środek nałożyć farsz rybny, skleić ciasto na brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis
Moja Galeria Smakufarsze, by stanowiły cały obiad. Składniki: 1 kg ziemniaków 2jajka 3łyżki mąki sól,pieprz farsz: podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 cebula sól,pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie przecier pomidorowy świeża bazylia natka pietruszki lub szczypiorek Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy(...)piórka. Obsmażamy na patelni. Kiedy się zrumieni cebulka dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy posiekana bazylią, ziołami prowansalskimi, słodka papryką. Podsmażamy razem ok 5 minut, dodajemy kurczaka. Na połowę placka wykładamy farsz, składamy placek, wierzch posypujemy posiekaną natka lub szczypiorkiem
Z Majeczką w kuchnistarta mozzarella i rukola. Pyszne były :)) Miłego dnia :)) Składniki na około 7 naleśników: ok. 1,5 szklanki mąki pszennej jajko sól różowa woda (daję na oko) mleko (daje na oko) roztopione masło suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Składniki farsz: 2 filety z kurczaka suszone pomidory 1 cebula fioletowa kukurydza cukinia kurkuma sól różowa olej kokosowy do smażenia rukola starta
kruche babeczkiznów zabieram Was w moje ulubione rejony Włochy :)Naleśniki z suszonymi pomidorami smakują wybornie. Farsz do nich wybieramy według własnego gustu i pomysłu :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 250 ml mleka 150 g mąki 2 jajka 6 suszonych pomidorów w zalewie kilka oliwek zielonych lub czarnych sól pieprz 1 łyżeczka oliwy dodatki według uznania ( ser mozzarella
Kukuleczkiczerwony to jedna z moich ulubionych zup. W mojej kuchni ma niejedno oblicze. Niezabielany najbardziej smakuje z uszkami z farszem z grzybów lub w kubku do krokietów. Zabielany słodką śmietanką barszcz czerwony preferuję z ziemniakami, rzadziej natomiast jadamy z jajkiem. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1 kg buraków 2-3 młode marchwie po ½ selera i cebuli
Czerwień i błękitsmaku solą i pieprzem. Ciasto francuskie rozkładam i kroję na pół wzdłuż a później to kroję w prostokąty. Nakładam farsz na każdy prostokąt i zawijam w rulon. Potem układam na blaszce z piekarnika i górę surowych kapuśniaczków pokrywam rozkłóconym jajkiem, żeby się zarumieniły podczas pieczenia. Piekę je na środkowej półce w piekarniku w temperaturze 170 stopni
Tanio smacznie i prostoCiasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 4 jajka szklanka mleka 3/4 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy (można zastąpić sokiem z kartonika) 3 łyżki masła tłuszcz do smażenia Farsz: 2 kostki twarogu (25 dag) pół kostki masła 4 łyżki cukru 4 żółtka 10 dag rodzynek 2-3 łyżki skórki pomarańczowej Sposób przygotowania: Składniki na ciasto łączymy ze sobą. Odstawiamy
Pobite gary Barbarylodówki. Po ty czasie cisto podpiekamy przez ok. 15 min. w 180 st. C. składniki na farsz cebulowy: 500 g cebuli 150 g sera żółtego 250 g boczku 50 g masła 150 ml śmietany kwaśnej 2 jajka sól, pieprz, mielona papryka wykonanie: Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, przekładamy do innego naczynia. Na patelnię dajemy pokrojony w kostkę
Domowy Smak Jedzeniapieprzem. Pozostały kawałek mięsa kroimy w kostkę, wkładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną cebulę, rukolę , skórkę z cytryny i wbijamy jajko. Całość blendujemy na dość gładką masę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozbite kawałki mięsa układamy przygotowany farsz i dokładnie zwijamy roladki. Możemy dla pewności owinąć je białym bawełnianym sznurkiem/spiąć wykałaczkami. Gotowe roladki układamy
Malinowe PocałunkiPieczemy w temp. 200 st. przez 20 min, a następnie po ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!odcedzamy. Piersi i cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Pietruszkę siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze
Pobite gary Barbarywiększe grzyby trzeba pokroić na kilka kawałków). Doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekane suszone pomidory i zalać roztrzepanymi jajkami. Po prostu robimy jajecznicę. Kiedy jaja się lekko zetną doprawiamy całość ponownie solą i pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Układamy farsz w połówkach grahamek. Na każdej grzance układamy odrobinę wiórków z żółtego sera. Wstawiamy na 5 minut do piekarnika nagrzanego
Kulinarne Inspiracjeskładniki na ciasto pierogowe: ok. 280 g mąki 125 g wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy
Domowy Smak Jedzeniazdejmujemy liście ,obcinamy zgrubiałe miejsca. Cebule siekamy ,szklimy na maśle. Odsączone ziemniaki (ciepłe) przepuszczamy przez maszynkę (średnie oczka) ,wbijamy jajka ,dodajemy ostudzoną cebulę ,dodajemy gałkę muszkatołową ,majeranek ,sól i pieprz do smaku. Masę dokładnie wyrabiamy. Na każdy liść kładziemy farsz i zawijamy. Przekładamy do brytfanki ,zalewamy szklanką bulionu warzywnego i pieczemy 30 min w temperaturze180°C. Podajemy na ciepło
R'n'G Kitchensuszonymi owocami Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 2,5 szklanki mąki szczypta soli 7 g suszonych drożdży 1 jajko 50 g roztopionego masła 1/2 szklanki letniego mleka 3 łyżki naturalnego jogurtu 2 łyżeczki cynamonu 1/2 kardamonu 1/2 goździków Farsz: 50 g moreli suszonych Sante 50 g śliwek suszonych Sante 50 g suszonych wiśni 3 łyżki brązowego cukru
Kulinarne przygody Gatity