paseczki...Takie naleśniki zrobię jeszcze na pewno..ale zrobię do nich jakiś farsz.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki
Moje domowe kucharzeniemięsem mielonym, serem feta i pieczarkami, choć oczywiście zdarza się też, że farsz wygląda tak jak na tradycyjne gołąbki. Dzisiaj ta pierwsza opcja, polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 4 papryki 200 g mięsa mielonego 150 g fety 4 pieczarki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku(...)góry, tworząc pokryweczki i czyszczę z pestek. Łączę ze sobą mielone mięso, pokruszony ser feta i pokrojone podsmażone na maśle, pokrojone w kosteczkę pieczarki i cebulę. Doprawiam farsz solą, pieprzem i tymiankiem, pamiętając, o tym, że feta jest dość słona. Papryki nadziewam farszem i przykrywam odkrojonymi wierzchami. Na dno naczynia żaroodpornego wlewam warzywny wywar i układam papryki. Piekę
Gosia gotujemąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajka olej/masło i mleko oraz przestygnięty szpinak. Całość miksujemy/mieszamy na gładką masę, do połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez około 3 – 3,5 minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Farsz Na patelni z odrobiną oleju/oliwy
Pyszny DuetFarsz - no cóż to jak rzekł Brasileiro kwestia gustu. Nasz farsz oczywiście będzie mięsny, jakkolwiek wegetariańskie też się zdarzają:-). Różnice zasadnicze to twardość ciasta i smażenie na głębokim oleju. Ale... po kolei. Zacznijmy od ciasta i składników: 2 szklanki mąki (najlepiej tortowej) 1 jajko 1 łyżka oleju 1 łyżka wódki (dla nadania chrupkości ciastu(...)wkładamy do plastikowego worka i wkładamy do lodówki, dając mu "odpocząć" od 3 do 4 godzin. W tym czasie gdy nasze ciasto odpoczywa zabieramy się za przygotowanie farszu. Do tego potrzebujemy: 0,5 kg zmielonego mięsa wołowego puszka groszku zielonego 1 cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę 1 papryka zielona pokrojona w kostkę garść
Smaki Brazyliisłoiczek suszonych pomidorów w oliwie, 10 dag żółtego sera, 3 gałązki bazylii, 3 gałązki tymianku, 1-2 łyżeczki ketchupu, 1 jajko, sól, pieprz. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajko sparz, wbij do miseczki i roztrzep widelcem. Cebulę i czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Grzyby oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce. Tymianek i bazylię umyj(...)Ciasto francuskie rozwiń i lekko rozwałkuj. Ciasto posyp startym serem i rozłóż na nim przestudzony farsz. Ciasto zwiń w roladę wzdłuż dłuższego boku i pokrój w dość grube plastry. Tak powstałe ciastka przełóż ostrożnie na przyszykowaną wcześniej blachę (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i posmaruj jajkiem. Blachę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15-20 minut w temperaturze
blog.moje-pasje.infookoło 200 g cebula białe wytrawne wino około 100 ml starty parmezan 100 g jajko sól ostra papryka pieprz kminek cały Cukinię przekroić wzdłuż i w poprzek. Wydrążyć jej środek, tak aby powstał łódkowaty kształt. Nie wolno wyrzucać miąższu, ale odłożyć go na później do farszu (oczyścić z pestek). Blanszować tak wydrążone cukinie w gotującej się wodzie przez 5 minut(...)minuty, doprawiając solą, pieprzem i papryką. Wlać wino, dusić do odparowania nadmiaru alkoholu. Wszystkie składniki wymieszać razem w garnku lub misce (miąższ, pieczarki z cebulą, winny kurczak), dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać. Faszerować łódeczki cukinii, a wierzch posypywać startym parmezanem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 190 stopni przez około 12 - 15 minut
Karola gotujebułek ( według uznania ) 3 laski białej kiełbasy 1 pęczek kopru 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku sól himalajska różowa 2 jajka pół szklanki mleka 6 plasterków sera żółtego 2 cebulki czerwone Wykonanie Z bułek odcinam wierzch , a ze środka bułki wyciągam miąższ , następnie(...)wcześniej przygotowanych bułek wykładam warsz z naszej kiełbasy , tak aby cała bułka była wypełniona farszem , farsz wykładamy do wszystkich bułek i wykładamy na blaszkę , kiedy mamy już wszystkie bułki przygotowane do piekarnika , w misce rozbijam jaja z mlekiem , następnie do każdej bułki dodaję rozbite jajko z mlekiem , tak około 3 łyżek na każdą bułkę , jak już mam jajko rozlane , przykrywam
Mój SmakNiewielkie bułeczki wypełnione farszem z kapusty kiszonej, suszonych grzybów oraz świeżej i suszonej żurawiny, posypane kminkiem lub czarnym sezamem to jedno z tych dań, które dość mocno kojarzą mi się ze Świętami w moim domu rodzinnym. Idealnie komponują się z czerwonym wigilijnym barszczem. Składniki (na 15-20 pasztecików): Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram(...)drożdżami, odstawiam na 10 minut. Następnie dodaję masło, mąkę, jajko, maślankę oraz sól i wyrabiam jednolite ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto odstawiam na godzinę by wyrosło (podwoiło swoją objętość), następnie dzielę ciasto na dwie części, wałkuję na kształt prostokąta i nakładam na jego środek część farszu, następnie zwijam ciasto w rulonik i kroję na 2-3 cm kawałki
Mango Papajakostkę mozzarellę i ser żółty. Po obu stronach farszu nacinamy ciasto w cienkie paski. Po jednej i drugiej stronie powinno być tyle samo nacięć, a paski powinny być mniej więcej tej samej szerokości. Zaplatamy warkocz, nakładając jeden pasek na drugi, na przemian z jednej i drugiej strony. Złożony warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 15 min w 220 stopniach
Kolejny blog o gotowaniumąki 1 szklanka ciepłego mleka 8 g drożdży suszonych 3 łyżki oleju 1 łyżeczka soli Farsz 1 mały brokuł 1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200 g startego żółtego sera 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie(...)Powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na cztery lub więcej jeśli chcemy mniejsze pizze. Każdy kawałek rozwałkowujemy na kółka o średnicy talerza deserowego. Na połowę kółka nakładamy farsz, posypujemy obficie serem i przykrywamy drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło
O kuchni z uczuciemcukru ¼ łyżeczki soli 1 łyżeczka suchych drożdży ,lub 20g świeżych szczypta wanilii 200ml.ciepłego mleka Wykonanie W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i odstawić na chwilę. W rondelku rozpuścić masło. Jajko rozbełtać z cukrem i solą ,oraz z wanilią. Roztwór drożdżowy połączyć z jedna szklanka mąki i dokładnie wymieszać . Mieszankę jajeczna połączyć z mieszanka drożdżowa i ponownie wszystko wymieszać łyżką(...)zrobić wałek i ciąć na kawałki . Każdy kawałek rozwałkować wzdłuż .Na szczycie położyć farsz ,zlepić go ,a resztę ciasta pociąć kawałki . Wszystko zwinąć w rulon i odstawić na około 25minut na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Przykryć ściereczką do zakończenia zwijania bułeczek. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku około 12-15 minut do złotego koloru
w mojej kuchniDietetyczne naleśniki? To możliwe! Naleśniki bez jajek, tłuszczu i mąki, dostarczają białka, węglowodany złożone, dzięki czemu są pożywne i niskokaloryczne. Naleśniki z płatków owsianych w smaku są nieco delikatniejsze i mają nieco ciemniejszy kolor od tradycyjnych. Takie naleśniki możemy także nazwać naleśnikami niskokalorycznymi tak jak i naleśniki do których przygotowania będziemy potrzebować skrobi kukurydzianej. Przepis na naleśniki z serem źródło(...)Jajek – 2 sztuk Mleka – 120 ml najlepiej wybrać mleko 0,5 % Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą miksujemy na gładką masę, naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Reszta jest nam już dobrze znana, smażymy je na jednej stronie do momentu, aż jego brzegi zaczną odchodzić i przewracamy na druga stronę, kiedy naleśnik się zarumieni, przekładamy na talerz i smarujemy farszem. Farsz
Dajetzrobić z innym farszem lub wcale bez farszu. 35 dkg mąki pszennej 2 łyżeczki cukru 200 ml ciepłego mleka 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych 50 g masła 0,5 łyżeczki soli pieczarki cebula parówki sos cygański papryka sól, pieprz Do miski wsypać mąkę, drożdże i sól. Dodać jajko, masło, dobrze wymieszać. Dodać ciepłe mleko i wyrabiać
Moje domowe kucharzeniedodatków bądź z ulubionymi sosami. CIASTO: 300g mąki pszennej, 200 ml kefiru, ½ łyżeczka sody oczyszczonej, Szczypta soli. FARSZ: 350g mięsa mielonego z indyka 2 cebule Ulubione przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, Paluszki, Olej do smażenia, 2-3 jajka, Bułka tarta do panierowania Sposób przygotowania przepisu: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Czosnek przeciskamy przez praskę
Podróż w kulinariamąki 1 jajko 70 ml mleka ok.20 – 30 ml wody 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę, mleko, jajko oraz sól dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Dodajemy wodę aby uzyskać pożądaną konsystencję troszkę gęściejszą niż ciasto na naleśniki. składniki na farsz: 7 kopiatych łyżeczek serka kremowego 1 ząbek czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka ulubionych ziół np. oregano sól
Domowy Smak Jedzenia