jajka z farszem - 6811 przepisów (strona:290/455)

galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 185

danie które wymaga  odrobiny pracy, ale smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda  naszemu daniu  wprost niesamowitego aromatu(...)uwagę by większość przypraw znalazła się od strony wewnętrznej tuszki. Przyprawionego kurczaka odstawiamy w chłodne miejsce na 5-6 godzin. Teraz do misy wkładamy zmielone drobiowe mięso dodajemy do niego jajka, zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, pastę ajwar, oraz kaszę manną. Całość solimy i pieprzymy po czym wyrabiamy na jednolitą masę. Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą

Miód i pieprz
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 413

Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku. Wyrabiaj chwilę farsz, aż zamieni się w gładką masę. Odstaw na 15 minut. Nadzienie jest gotowe. Ciasto Krok 1 Wsyp mąkę do dużej miski. Zrób w środku wgłębienie i wbij do niego dwa jajka. Powoli mieszaj mąkę z jajkami (dobrze do tego nadają się pałeczki). Stopniowo – w bardzo(...)powinny być zbyt duże (czyli około 5 cm/5 cm – tak by zmieściły się łyżce i można było je zjeść jednym kęsem. Przygotuj kubek z zimną wodą i pędzel. Nałóż farsz na środek kwadratów. Następnie zwilż delikatnie pędzelkiem brzegi ciasta. Złap rogi kwadratu znajdujące się po przekątnej. Ściągnij je do siebie i zlep. Sklej pozostałe dwa rogi, tak by powstała mała

Niedzielny kucharz
Francja: Quiche Lorraine 144

smietanki kremowki 36% 200ml gestej smietany 3 jajka sol, pieprz, galka muszkatolowa Ciasto na spód zagnieść jak zwykłe kruche, do suchych składników wrzucić masło, posiekać je, zagnieść wstępnie, dodać jajko i wodę, po czym wyrobić gładkie ciasto, ulepić z niego kulkę i wstawić na 1h do lodówki. Po tym czasie wyjąć i wylepić nią dno foremki (ja użyłam taką(...)wstawić do piekarnika na ~25 minut. W tym czasie przygotować farsz, pokrojony w nieduże paseczki boczek podsmażyć na suchej patelni i odsączyć na papierowym ręczniku. 3/4 porcji sera pokroić w kosteczkę, pozostałą część zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Śmietanę potraktować trzepaczką, wciąż mieszając dodać kremówkę, a następnie wbić jajka i doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (nie byłabym sobą

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pikantne bułeczki z nadzieniem z kurczaka z oliwkami 150

pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki  ciepłego mleka 50 g stopionego masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 12 suchych drożdży lub 25 g świeżych Ponadto: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania sezam do posypania Nadzienie: mięso z 1 jednego ugotowanego udka kurczaka (bez skóry i kości) 250 g gęstego serka śmietankowego 2 łyżki Ajvaru(...)równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść po łyżce farszu, składać na pół, zlepić brzegi, formując okrągłe bułeczki. Następnie układać na wyłożonej pergaminem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20-25 minut do podrośnięcia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać sezamem. Piec w temperaturze

Czerwień i błękit
MAKARONOWE KOSZYCZKI Z WARZYWAMI 77

rukoli sól pieprz Przygotowujemy koszyczki: Makaron ugotować al dente i odcedzić. Makaron wymieszać z serem żółtym, jajkiem oraz przyprawami. Formę do muffinek wysmarować olejem. Makaron ułożyć we wgłębienia foremek i docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 20 minut. Przygotowujemy farsz: Warzywa pokroić i przyprawić.  Na dno wystudzonych koszyczków ułożyć rukolę. Dodać warzywa. Przyprawić

Kuchnia w oparach
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 78

próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy

Programista w kuchni
Pieczone papryki faszerowane mięsem mielonym i cukinią 137

cukinia puści sok. Na koniec odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego razem z przestudzonymi pieczarkami, jajkiem i bułką tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Z papryk odcinamy górną część i usuwamy nasionka. Do papryk wkładamy przygotowany farsz. Zapiekamy w piekarniku w temp. 190 o C przez około 1 godziny. W połowie pieczenia warto

Smaki Ewy
Ptysiowy torcik z tuńczykiem 115

parzone zrobimy w mig. Jako nadzienie użyłam fajnego tuńczyka Princes który idealnie nadaję się do farszów, kremów wytrawnych. Powiew wiosny z dużą ilością warzyw czyli tak jak lubię. Wykorzystałam to co miałam, także dodatki to już inwencja własna. #MasterTuńczyk   ciasto ptysiowe: 5 jajek wielkość M 250 ml wody 1/3 łyżeczki soli 100 g masła 150 g mąki pszennej krem

wesoła kuchnia
Naleśnikowe sakiewki z prażonymi jabłkami 103

Składniki na naleśniki : • 250g mąki pszennej • 2 jajka • 250 ml mleka • 250 ml wody • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • olej do smażenia Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować i usmażyć cieńkie naleśniki. Składniki na farsz : • 4 jabłka • 4 łyżki cukru • sok wyciśnięty z 1 cytryny • szczypta cynamonu • cukier puder do posypania Przygotowanie : Jabłka umyć osuszyć i obrać. Pokroic na ćwiartki

KUCHNIA POLSKA
Mini pierożki z jabłkami i kardamonem. 134

cukier waniliowy 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu odrobina cynamonu Przygotowanie; Na stolnice przesiewamy mąkę, we wgłębienie wbijamy jajko i wlewamy oliwę. Dodajemy sól. Zagniatamy ciasto, stopniowo dolewając wodę. Wyrabiamy aż będzie elastyczne. Zawijamy w folię i odkładamy na kilka minut. W tym czasie robimy farsz. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przez gazę lub inną ściereczkę wyciskamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Drożdżowe pierożki z pikantnym farszem 343

stolnicę posypaną mąką, cienką wałkujemy, metalową obręczą lub szklanką wycinamy kółka z ciasta. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy boki ciasta formując pierożki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, lekko posypujemy mąką, układamy pierożki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki z serem (bezglutenowe) 135

ziemniaczanej (1 łyżka) 2 szklanki mleka (500 ml - najlepsze sojowe, ale krowie też może być) 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 łyżka oleju (każdego za wyjątkiem rzepakowego, nadającego się jedynie do smarowania silników) kwaśna śmietana masło do smażenia Składniki na farsz: 250 g twarogu (tłusty najlepszy) cukier trzcinowy (ilość do smaku) 1 łyżka śmietany 1 żółtko Wykonanie

Kawa z mlekiem
Jak zrobić ciasto na pierogi z masłem i jajkiem 78278

Przepis pochodzi z 1910 roku..  ponadczasowy! - miękkie i elastyczne - bez podsypywania mąką - z jajkiem i masłem Jako nadzienie do pierogów na słodko polecam użyć  uniwersalnej masy serowej . Możesz też dać do środka ulubione owoce. Na wytrawnie polecam przepis na uniwersalny farsz -  kapustę na ciepło z rydzami . Fantastycznie są również pierogi z kaszą gryczaną i fetą .  Jakie

AniaGotuje.pl
OSZUKANE ZRAZY + FILMIK 236

SKŁADNIKI :  1 kg mięsa mielonego ( u mnie łopatka ) 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka przyprawy do mięsa 1 łyżeczka majeranku  FARSZ :   4 ogórki kiszone  musztarda sarepska 2 kiełbasy śląskie 20 dkg wędzonego boczku 1 cebula

Kulinarne Fantazje Marioli
Quiche z ziemniakami, groszkiem, białą fasolą i pomidorami 93

próbował tego dania gorąco polecam. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego Oliwa z oliwek do natłuszczenia foremki Farsz: 1/2 kg ziemniaków 200 g groszku z puszki 200 g białej fasoli z puszki 1 duży pomidor Masa jajeczno-śmietanowa: 200 g śmietany 18% 4 jajka 75 ml mleka Pieprz cayenne, sól Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w łupinkach w nieosolonej wodzie. Po wystudzeniu obieramy

Programista w kuchni
Sposób na mięso z rosołu 147

chce jeść.   Rodzinka nie przepada za gotowanym mięsem. Niekiedy robię z niego galart lub farsz do krokietów w przeciwnym razie podsuszone już mięsko zajada psinka. Nie tym razem!!! Dałam się na sposób. Składniki: Pozostałe mięso z rosołu: skrzydełka, ćwiartki Bułka tarta Jajka Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Dodatkowo: Sałata lodowa Czerwona cebula Ogórek zielony Pomidorki Szczypiorek Sos czosnkowy

W garach u Gosi
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 107

kostkę, razem z natką i resztą przypraw dodajemy do nadzienia. Mieszamy dokładnie , na koniec jeszcze jajko i gotowe. Zdecydowanie bardziej wolę włoską kapustę, jest dużo smaczniejsza, łatwiej z niej formować i nie wymaga obgotowywania. Zdejmujemy pojedyncze liście, usuwamy grube żyły, nakładamy porcję farszu i zawijamy, układamy łączeniem do spodu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy gołąbki z każdej strony. Taka

Dieta moja pasja
Naleśniki z serem ricotta w sosie jagodowym 124

jajka  szczypta soli  2 łyżki oleju  Wykonanie  Do miski dodaję mąką , mleko ,jajka ,oraz sól ,wszystko bardzo dokładnie mieszam , kiedy ciasto mam już przygotowane odstawiam na pół godzinki . Po naszym czasie smażę naleśniki do wykorzystania całego ciasta . Składniki ( na farsz ) 2 kubeczki serka ricotta  3 łyżki cukru  1 łyżka cynamonu 1 laska wanilii

Mój Smak
Kiełbaski w cieście twarogowym 101

Ciasto twarogowe jest proste w wykonaniu i pyszne. Świetnie sprawdza się z farszem- zarówno słodkim jak i słonym. Ja dziś zawinęłam nim kiełbaski na śniadanie. Mniam! Składniki: 10 dag twarogu 10 dag masła 10 dag mąki szczypta soli 1 jajko kiełbaski 10 szt. Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, zwinąć w rulon i ponownie rozwałkować, tą czynność powtórzyć pięciokrotnie

Tradycyjna Kuchnia
Gołąbki z młodej kapusty, tradycyjne z mięsem i ryżem. Gołąbki z piekarnika. 1917

miski, dodaję do niego ugotowany i ostudzony ryż, pokrojoną i przesmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i wszystkie przyprawy. Wyrabiam jak na mielone. Z liści kapusty, wybieram te najładniejsze ( tymi gorszymi wyłożę naczynie do pieczenia ) i na każdy z nich daję porcję farszu, zwijam w miarę kształtne i zgrabne gołąbki. Naczynie do pieczenia ( u mnie gęsiarka) smaruję delikatnie olejem

Kuchnia z widokiem na ogród
Rumcajs Historycznie - Tort Jakobinski 218

wykładamy formę do tarty, obsypujemy równo serem i układamy podzieloną na cząstki rybę. W misce mieszamy jajka, mleko, imbir i utarty goździk, doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy mieszanką rybę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta, Wierzch smarujemy żółtkiem i nacinamy, bądź dziurkujemy widelcem, by farsz miał jak odparowywać. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Źródło: Rene

Gotuj z Rumcajsem
,,Tarta dyniowa z boczkiem’’ 122

paski, cebulę drobno siekamy. Boczek podsmażamy, dodajemy cebulę i na koniec dynię. Śmietanę mieszamy z jajkami. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Formę lekko natłuszczamy i wykładamy płat ciasta posmarowany klarowanym masłem za pomocą pędzla. Czynność tę powtarzamy na kolejnych plastrach ciasta. Przykrywamy farszem, zalewamy sosem. Pieczemy około 40 minut w temp. 200ºC. Do wykonania tarty wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę

Podróż w kulinaria
Jajka faszerowane żurawiną i serem 234

łyżki suszonej żurawiny 2 łyżeczki chrzanu z żurawiną sól, pieprz szczypiorek do dekoracji  Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde dzielimy na pół i wyjmujemy żółtka. Blendujemy razem twaróg, żółtka, żurawinę i chrzan. Doprawiamy solą i pieprzem. Białka napełniamy farszem i gotowe ;-) SMACZNEGO! ;) Przepis podejrzany na blogu Domowy Smak Jedzenia

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z nutką kokosową, nadziewane białym serem 123

soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowanie: Jajko wymieszać z szczyptą soli. Dodać mąkę, mleko i mleko kokosowe dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Twaróg (najlepiej mielony) wymieszać ze śmietaną i cukrami. Na upieczone naleśniki nakładać farsz z twarogu i złożyć. Ja składam albo w trójkąty albo jak na zdjęciu w tzw. krokiety

Amatorka kuchenna
Krokiety z marchewką, kapustą i pieczarkami 141

naleśniki , za każdym razem wlewając na patelkę łyżeczkę oleju do smaż enia , a następnie ciasto naleśnikowe. Farsz na łożyć na środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka

Gaździnka warzy
Kluchy ziemniaczane z wołowiną w sosie pomidorowym 170

placki ziemniaczane, odcisnąć przez ścierkę lub gazę, dodać do puree ziemniaczanego, dobrze posolić, dodać jajka, mąkę i szybko wyrobić gładkie ciasto. Maczając dłonie w wodzie. Odrywać porcje ciasta wielkości brzoskwini. W wilgotnych dłoniach rozpłaszczać ciasto, na środek nakładać po sporej łyżce farszu i zlepiać brzegi, tworząc podłużne kluchy. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 3 minut od wypłynięcia

Czerwień i błękit
JAJKA FASZEROWANE Z KOLENDRĄ I MIGDAŁAMI 112

zmielony czarny pieprz 3 łyżki płatków migdałowych, zrumienionych na patelni 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie Jajka przekrawam na połówki ostrym nożem. Wyjmuję białka oraz żółtka i drobno siekam na desce. Delikatnie mieszam z cebulką, kolendrą i śmietaną. Doprawiam solą i pieprzem. Wkładam farsz do skorupek, przykrywam migdałami, lekko je dociskając. Smażę na dobrze rozgrzanej patelni z olejem, od strony

w mojej kuchni
Gryczana tarta ze szpinakiem 111

wielbicieli gryki. Składniki ciasta: 300 g mąki gryczanej, 150 g margaryny albo oleju roślinnego, 1 jajko, 10 g proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 szczypty kminku (ciasto ma z nim ciekawszy smak), woda (odpowiednia ilość dla właściwej konsystencji w czasie ugniatania).   Składniki "farszu": opakowanie szpinaku (najlepiej liści), trochę oleju, ser (w zależności od upodobań: żółty dojrzewający, pleśniowy, biały, bundz

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy

Proponowane wyszukiwania