Składniki: duży kalafior lub 2 mniejsze kolendra duża cebula łyżka oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku por marchewka przyprawy: mielony kminek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra / chilli, cynamon, kurkuma, imbir, musztarda sól, pieprz 800ml pomidorów z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100ml mleka kokosowego 3 łyżki śmietanki kokosowej Sposób przygotowania: Kalafiora lekko podgotuj. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę
wysmienitydyni do słoików! Marynowana dynia Składniki: 1,5kg obranej dyni / bez skóry i miąższu /, 1kg cukru, 1,5l octu winnego, przyprawy / anyżek, cynamon, 2 liście laurowe, imbir, goździki, 1 płaska łyżeczka ziaren czarnego pieprzu/. Przygotowanie: Dynie kroimy w niezbyt duże kostki lub wydrążamy niewielkie kulki specjalną łyżką. Ocet winny z cukrem i przyprawami doprowadzamy
Leśny ZakątekDabrowskiej) Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 spory kalafior 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki papryki 1/2 łyżeczki imbiru sól himalajska pieprz
Kulinarne przygody Gatitymarynaty – jogurt włożyć do miski. Dodać kminek, cynamon, garam masala, paprykę wędzoną w proszku, chili w proszku, trochę soli, pokruszone listki laurowe, zmiażdżone ząbki czosnku, mielone migdały, potarty imbir, zmiażdżone ziarenka kardamonu. Dokładnie wszystko wymieszać, następnie dodać mięso pokrojone w paski. Ponownie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Na patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić pokrojoną
Kuchnia Pokoleńsoczewicy 3 pomidory 1 marchew 3 ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku ½ brokuła 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, papryczka chili mały kawałeczek. Wykonanie: Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion
Pomysłowa kuchniaszybko. Przepis znalazłam na blogu Małgosi < TUTAJ > Polecam :) SKŁADNIKI składniki dla dwóch osób 200g fileta z kurczaka marynata: 2 łyżki oliwy sól szczypta kurkumy ząbek czosnku mielony imbir tak z pół łyżeczki mała cukinia 2 łodygi selera naciowego szklanka kaszki kuskus bulion drobiowy sól łyżeczka oliwy natka pietruszki WYKONANIE Na początek przygotowujemy marynatę do mięsa czyli oliwę wlewamy
Mała w garnku mieszadziennie. W sytuacji gdy widzę osłabienie lub gdy kogoś z rodziny zaczyna coś brać dodatkowo podaję: - Acerolę w proszku - naturalną witaminę C - Syrop z cebuli, czosnku, miodu, imbiru, cytryny Przepis tutaj 1. Śniadanie Pomidor Papryka czerwona Seler naciowy Kiszony burak Kiszony ogórek (kiszony z burakami) Jajka podwórkowe na miękko Olej lniany tłoczny na zimno Brukselki
Szkrab Je SamKrem dyniowo-ziemniaczany to idealna jesienna zupa. Jest sycąca i ma delikatny aromat imbiru. Podałam ją z chipsem z boczku i kilkoma kroplami oleju z pestek dyni, które idealnie ją podkreślają. Ale możecie podać ją np. z grzankami czy groszkiem ptysiowym. Continue reading... Artykuł Krem dyniowo-ziemniaczany pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuSkładniki: 400-500 g fileta z pstrąga łososiowego 100 g groszku cukrowego 1/2 puszki kukurydzy 4 pomidory 1-2 cebule 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru 2-3 łyżki sosu … Czytaj dalej Curry rybne z groszkiem cukrowym
czarrna od kuchnipłatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego imbiru 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 1/3 szklanki mąki Frytki 2 duże bataty 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Udka wstaw
Niedzielny kucharzmakaronem. Polecam Składniki: 500 g marchewek 800 g dyni 1 pietruszka 4 łyżki czerwonej soczewicy 3 szkl bulionu 1/2 łyżeczki soli, papryki słodkiej i kurkumy 1/4 łyżeczki curry, imbiru i pieprzu Przygotowanie: Marchewkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy ze skóry, wydrążamy pestki a miąższ kroimy w kosteczkę. Do garnka przelewamy bulion, zagotowujemy. Do gotującego się
słodkie i nie tylko historie kulinarnenieopisany słoik z jakimś brązowym proszkiem. Zupełnie o nim zapomniałam. W zeszłym roku przed świętami sama zrobiłam przyprawę do piernika. Zmieliłam i połączyłam ze sobą 10g kory cynamonu, 4g imbiru, 3g goździków, po 2g gałki muszkatołowej i ziela angielskiego i po 1g pieprzu i anyżu gwiazdkowego. Nie myślałam, że to takie proste. Powstała świeża, aromatyczna i mocna przyprawa do piernika
Dietolog