imbir - 9508 przepisów (strona:364/634)

Policzki wołowe w sosie winno - czekoladowym, grillowanym brokułem, groszkiem, karmelizowaną z masłem orzechowym szarą renetą i 89

podałam z warzywami.  Dobre jedzenie jest cudowne ale najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie.  Składniki (na 4 porcje): 1 kg policzków wołowych  1 kg włoszczyzny  imbir, anyż, ziele angielskie i liść laurowy  1 litr wina czerwonego  3 litry bulionu  marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz  na koniec

Mango Papaja
Indyjski sambar i "Marzenia szyte na miarę" 147

minut, aby ziarna zmiękły i prawie całkowicie wchłonęły wodę. Po ugotowaniu przykryć soczewicę pokrywką. Równocześnie w innym garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim przez chwilę przyprawę sambar i starty imbir. Nie przypalać! Do garnka z przyprawami dodać pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Wymieszać, by przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasztet z dodatkiem warzyw 167

wątróbki drobiowej 5 jajek 2 bułki Warzywa: 2 marchewki pietruszka kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól,   imbir w proszku, ziele angielskie, cynamon mielony, goździki, ziarenka jałowca Wykonanie: Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do dużego garnka. Wątróbkę na razie zostawiłam. Warzywa obrałam, opłukałam i również dołożyłam do mięsa

Kuchnia u Krysi
Przepis na lunch boxa do pracy! Pieczony indyk z sałatką na słodko. 139

energii będzie banalnie proste.  PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki - 1 połówka brzoskwini z puszki pokrojona w plastry - piórka czerwonej cebuli - listki bazylii - oliwa z oliwek wedle

SMYKWKUCHNI
Bezglutenowe batoniki musli 125

żurawiny/rodzynek/od biedy posiekanych drobno daktyli 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu i jeżeli lubicie to łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop z agawy. Dodaj do tego suche płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, podprażony słonecznik, przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw

greenscarf
Curry z kurczaka ze szpinakiem 123

mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz do smaku (opcjonalnie) Dodatkowo: ugotowany ryż do podania Jak przygotować

Kuchcik gotuje
Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym 107

kilka ważnych dla tej kuchni składników.  300g wołowiny  2 papryki  1 papryczka chilli 100g mrożonego groszku 1 duża cebula  2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku  5 łyżek sosu ostrygowego 5 łyżek sosu sojowego sól, pieprz  olej  2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sezamu 1. Wołowinę drobno

Szefowa kuchni
Jajka z czerwonej marynaty 160

Jajka ugotowane na twardo 8 szt. Składniki na marynatę: Ocet 1 ½ szklanki Woda 1 ½ szklanki Cukier ½ szklanki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie kilka ziarenek Goździki 1 łyżeczka Imbir mielony ½ łyżeczki Kminek ½ łyżeczki Sól 1 łyżeczka Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki, włożyć do dużego słoja. Do garnka wlać wodę, ocet i wrzucić pozostałe składniki na marynatę. Mieszać

Tradycyjna Kuchnia
Ryżowa sałatka ze śledziem na Wielki Post i "Apetyt na więcej" 166

Tuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać. "Apetyt na więcej" Agnieszki Olejnik to trzeci tom w serii "Wszystkie smaki życia" (po " Szczęściu na wagę " i " Miłości z nutą imbiru ") autorki, czyli kontynuacja losów Ewy, jej córki Klaudii, Mirka (ojca Klaudii) i jego drugiej żony Tani oraz Andrzeja, Żanety i ich syna Sławka. Tym razem autorka przygotowała dla swoich czytelniczek

Weekendy w domu i ogrodzie
Mango lassi 126

jest niezwykle prosty, a ten koktajl może się stać Waszym ulubionym napojem, który będziesz pić na śniadanie lub kolację. Polecam też przepisy na : mleczny koktajl z mango, jabłkiem i imbirem , oraz koktajl z mango, miętą i kardamonem. Mango może też być składnikiem innych potraw: polecam moją rewelacyjną w smaku Smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami . Składniki na mango lassi, czyli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Indyk z cytryną 119

podałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Składniki 500 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka imbiru … Czytaj dalej Indyk z cytryną

gotuj ze mną
Tajska zupa z kurczakiem i warzywami 157

Odstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry. * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

Czerwień i błękit
FALAFEL kuleczki z ciecierzycy 129

cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca

Dominacja smaku

Proponowane wyszukiwania