podałam z warzywami. Dobre jedzenie jest cudowne ale najlepiej smakuje w doskonałym towarzystwie. Składniki (na 4 porcje): 1 kg policzków wołowych 1 kg włoszczyzny imbir, anyż, ziele angielskie i liść laurowy 1 litr wina czerwonego 3 litry bulionu marynata do mięsa: łyżka zmielonych suszonych grzybów, papryka wędzona słodka i pieprz na koniec
Mango Papajaminut, aby ziarna zmiękły i prawie całkowicie wchłonęły wodę. Po ugotowaniu przykryć soczewicę pokrywką. Równocześnie w innym garnku rozgrzać olej, przesmażyć na nim przez chwilę przyprawę sambar i starty imbir. Nie przypalać! Do garnka z przyprawami dodać pokrojone ziemniaki, marchew i pietruszkę. Wymieszać, by przyprawy obtoczyły warzywa. Podsmażać ok. 2-3 minut. Warzywa zalać mlekiem kokosowym, dodać kawałek pora
Weekendy w domu i ogrodziewątróbki drobiowej 5 jajek 2 bułki Warzywa: 2 marchewki pietruszka kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól, imbir w proszku, ziele angielskie, cynamon mielony, goździki, ziarenka jałowca Wykonanie: Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do dużego garnka. Wątróbkę na razie zostawiłam. Warzywa obrałam, opłukałam i również dołożyłam do mięsa
Kuchnia u Krysienergii będzie banalnie proste. PRZEPIS NA ZDROWY LUNCH BOX DO PRACY: - 3 plastry pieczonego z limonką indyka (przepis TUTAJ ) - 2 garście sałaty lub mieszanki sałat - 2 łyżeczki marynowanego imbiru - 1 łyżeczka mieszanki ziół np. greckich - 1/3 ogórka zielonego pokrojonego w pół plasterki - 1 połówka brzoskwini z puszki pokrojona w plastry - piórka czerwonej cebuli - listki bazylii - oliwa z oliwek wedle
SMYKWKUCHNIżurawiny/rodzynek/od biedy posiekanych drobno daktyli 2-3 łyżki syropu z agawy/ryżowego/daktylowego/melasy *jakiegoś wege płynnego słodkiego lepu łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu i jeżeli lubicie to łyżeczka mielonego imbiru Przygotowanie: W garnku rozpuść olej kokosowy, dodaj cukier i syrop z agawy. Dodaj do tego suche płatki owsiane, posiekane morele, żurawinę, podprażony słonecznik, przyprawy. Wymieszaj dokładnie i odstaw
greenscarfmrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki soli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła klarowanego pieprz do smaku (opcjonalnie) Dodatkowo: ugotowany ryż do podania Jak przygotować
Kuchcik gotujekilka ważnych dla tej kuchni składników. 300g wołowiny 2 papryki 1 papryczka chilli 100g mrożonego groszku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 5 łyżek sosu ostrygowego 5 łyżek sosu sojowego sól, pieprz olej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki sezamu 1. Wołowinę drobno
Szefowa kuchniJajka ugotowane na twardo 8 szt. Składniki na marynatę: Ocet 1 ½ szklanki Woda 1 ½ szklanki Cukier ½ szklanki Listek laurowy 1 szt. Ziele angielskie kilka ziarenek Goździki 1 łyżeczka Imbir mielony ½ łyżeczki Kminek ½ łyżeczki Sól 1 łyżeczka Wykonanie: Buraki ugotować, wystudzić i obrać ze skórki, włożyć do dużego słoja. Do garnka wlać wodę, ocet i wrzucić pozostałe składniki na marynatę. Mieszać
Tradycyjna KuchniaTuż przed podaniem dodać pokrojoną natkę pietruszki. Wymieszać. "Apetyt na więcej" Agnieszki Olejnik to trzeci tom w serii "Wszystkie smaki życia" (po " Szczęściu na wagę " i " Miłości z nutą imbiru ") autorki, czyli kontynuacja losów Ewy, jej córki Klaudii, Mirka (ojca Klaudii) i jego drugiej żony Tani oraz Andrzeja, Żanety i ich syna Sławka. Tym razem autorka przygotowała dla swoich czytelniczek
Weekendy w domu i ogrodziejest niezwykle prosty, a ten koktajl może się stać Waszym ulubionym napojem, który będziesz pić na śniadanie lub kolację. Polecam też przepisy na : mleczny koktajl z mango, jabłkiem i imbirem , oraz koktajl z mango, miętą i kardamonem. Mango może też być składnikiem innych potraw: polecam moją rewelacyjną w smaku Smażoną wątróbkę z mango i pomidorkami . Składniki na mango lassi, czyli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodałam dodatkowo sałatę lodową z pomidorkiem i sosem winegret, przepis znajdziecie w sosach na moim blogu. Składniki 500 g udźca z indyka 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka imbiru … Czytaj dalej Indyk z cytryną
gotuj ze mnąOdstawić z ognia, dodać posiekany szczypiorek i skropić limonką. Przed podaniem podgrzać w razie potrzeby oraz posypać listkami kolendry. * można kupić gotową lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową
Czerwień i błękitcebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki sody 1 pęczek natki pietruszki 500 ml olej do smażenia 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kuminu 1/3 łyżeczki: mielonej kolendry, kardamonu, cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ciecierzycę moczyć przez cała noc w misce z wodą. Odcedzoną ciecierzycę oraz cebulę, czosnek, sól i sodę mielimy w maszynce do mielenia. Kiedy nasza masa będzie już lepiąca
Dominacja smaku