ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z pora z boczkiem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 3-4 SKŁADNIKI
nietylkopasta.plłyżeczki mielonego kuminu w proszku 2 łyżeczki mielonej kolendry w proszku 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku pozostałe składniki ok 600 g baraniny bez kości ( u mnie łopatka) 1 cebula drobno pokrojona 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 marchewka
Stare Garyciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie krem z pora z boczkiem PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2-3 SKŁADNIKI: – 2 świeże pory
nietylkopasta.plsztuki suszonych pomidorów z zalewy olejowej 2 ząbki czosnku 1 szklanka pomidorowej passaty 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 /2 łyżeczki suszonego tymianku Duża szczypta mielonego imbiru Sól morska do smaku Szczypta chili do smaku 1 łyżka klarowanego masła 1 pęczek natki pietruszki Sposób wykonania: Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie
Wanilia i Kardamonłyżeczki pasty z kurkumy miód lub syrop klonowy - opcjonalnie na pastę: 1/2 szkl. kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu szkl. wody 3 czubate łyżki oleju kokosowego mielony imbir, cynamon - opcjonalnie W rondelku wymieszać wodę z kurkumą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Gdy woda odparuje i całość zamieni się
wyzwania kuchennehanout* Sok z połowy cytryny 2 łyżki oliwy 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody 6 łyżek gęstego jogurtu *Ras el hanout: 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 3/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki mielonego białego pieprzu 1/2 łyżeczki nasion kolendry – mielonej lub utartej
Niedzielny kucharzszklanki) Kilka suszonych papryczek zmiażdżonych lub mała papryczka chilli 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki siekanego szczypiorku lub kolendry/pietruszki Marynata: 2 łyżki drobno pokrojonego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka wina ryżowego albo 1 łyżka octu ryżowego (lub) winnego i łyżeczka miodu 1 łyżeczka mąki (najlepiej ziemniaczanej) 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok 1 Wszystkie składniki
Niedzielny kucharzznowu! Szybko & smacznie! SKŁADNIKI do zamarynowania: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soku z cytryny / limonki 2 łyżeczki curry w proszku 1/3 łyżeczki imbiru mielonego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo : 1 mała cukinia (pozbawiona gniazda nasiennego) 1 papryka 1 puszka mleczka kokosowego Sól, pieprz Kurczaka kroimy w paseczki, marynujemy około pół godziny. Podsmażamy
Mamuśka wraca do formydyni (drobno pokrojonej lub startej) 2 łyżki śmietany 12% lub 18% łyżka natki pietruszki gałka muszkatołowa około 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól papryka słodka szczypta imbiru szczypta tymianku 2 łyżki oleju lub masła Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Posypać solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju, dodać pokrojonego dosyć drobno pora. Po chwili
talerz przyjemnościStaraj się szybko zużyć przyprawę, bo wietrzeje. Łagodne Curry Składniki: 30 g świeżo zmielonego kardamonu, 12 g mielonych goździków, 7 g utartej gałki muszkatołowej, 10 g mielonego imbiru, 3 g kurkumy, 15 g mielonego kminu rzymskiego, 30 g cynamonu. Sposób przygotowania: Do miseczki wsyp wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnym pojemniku, aby zachowała smak
The Slow Life Wifemarchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 4 litry wody 1 - 2 kostki rosołowe 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka soli 1 łyżeczka - imbiru, gałki muszkatołowej, pieprzu, ziela angielskiego mielonego, gorczycy utartej, 2 łyżki majeranki 1 łyżka - czosnku suszonego oraz słodkiej papryki 1/2 łyżeczka chilli ZASMAŻKA 2 łyżki masła
Kulinarne Fantazje Marioliczosnku, - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - ok. 200 g pieczonej dyni, - 5 łyżek mleka kokosowego (ok. 50 ml), - natka pietruszki, - łyżeczka pestek dyni (ok. 5 g), - przyprawy: kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, papryka słodka, papryka ostra, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek na oleju. 2. Do cebuli dodajemy pieczoną dynię i przyprawy. 3. Całość
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzielonego groszku 1 puszka pomidorów pokrojonych + 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 kawałków ( brykietów ) mrożonego szpinaku 2 duże cebule 4 ząbki czosnku szklanka wody 2 łyżki garam masala 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka kozieradki 1/2 łyżeczki chili 1 duża łyżka oleju kokosowego ryż basmati ( ugotowany wg opisu na opakowaniu ) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy
Kuchnia na wzgórzuwymieszać z kakao i daktylami (uprzednio namoczonymi), co da pyszny krem czekoladowy lub, jak w tytule – wykonać pyszną pastę kanapkową, dodając do puree przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, imbir, goździki i odrobinę słodziwa (u mnie ksylitol
Kucharzyca