imbir - 9508 przepisów (strona:371/634)

Gulasz z dynią i ciecierzycą 99

bardzo dobrze rozgrzewają organizm. I nie ma tutaj znaczenia czy jest on w wersji wegetariańskiej czy też z mięsem zawsze smakuje świetnie. No i oczywiście przyprawy – wędzona papryka, imbir, czosnek, kolendra, cynamon – wszystkie z nich nadają daniom wspaniałego smaku i aromatu. Podstawą mojego gulaszu była dynia. Do tego pomidory, szpinak, ciecierzyca i kilka przypraw. W ten prosty sposób

Życie ze smakiem
Zupa dyniowa krem z kukurydzą 194

chipsami z szynki parmeńskiej (całymi lub pokruszonymi) i kleksem śmietany . Zupa dyniowa krem z kukurydzą Może macie ochotę na: Pikantna hiszpańska zupa pomidorowa Zimowa zupa z jabłek, marchwi i imbiru Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important; } #s3gt_translate_tooltip_mini { display: none !important

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem 169

Swego czasu występował na terenach Ameryki Północnej. Uprawiali go też Indianie z plemienia Topinamboore, stąd jego nazwa, a w Polsce jest uprawiany od XVIII wieku. Jego bulwy kształtem przypinają imbir. W kuchni ma podobne zastosowanie, jak ziemniak. Warto gotować go w mleku, uwydatnia się wtedy jego delikatnie orzechowy smak. Topinambur jest ważnym składnikiem diety diabetyków, osób odchudzających się, mających anemię

Kulinarne przygody Gatity
Przepis #86 Dyniowa FIT tarta - bez glutenu, laktozy i jajek 149

niewielkiej ilości wody a kiedy trochę przestygła zblendowałam na jednolitą masę) - 0,5 szklanki mąki kukurydzianej - 1 szklanka mleka roślinnego lub zwykłego - 4 łyżki cukru/miodu/słodzika - 1/4 łyżeczki suszonego imbiru - 0, 5 łyżeczki cynamonu - 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy puree oraz słodzik/cukier. Całość blendujemy na jednolitą masę. Następnie tak przygotowanym ciastem wyklejamy formę

Health-Fit-Life
Dyniowy sernik bez pieczenia (paleo, bez glutenu) 126

sernika. Zresztą wypróbujcie sami!! Składniki: Spód: 1 szklanka orzechów ziemnych ½ szklanki migdałów 1 szklanka daktyli namoczonych ½ szklanki kakao 2 łyżki oleju kokosowego Warstwa dyniowa: 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczka gałki muszkatołowej ½ łyżeczki goździków 2 szklanki puree z dyni ½ szklanki daktyli – namoczonych 300 ml śmietanki kokosowej (3/4 puszki) 1 łyżka miodu Przygotowanie: Daktyle odcedzamy, wrzucamy wszystkie składniki

PaleoLife
Ciasto ze śliwkami z prażoną kaszą jaglaną 126

kaszy :) Składniki: 1 kg śliwek wypestkowanych - węgierek 300 g surowej kaszy jaglanej 100g syropu klonowego lub miodu  1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Jak przygotować: Kaszę jaglaną uprażyć na suchej patelni (mieszając). Do miski wrzucamy uprażoną kaszę jaglaną i pokrojone w ćwiartki śliwki oraz pozostałe składniki. Mieszamy, następnie wkładamy do keksówki

dlaSmaQ
Kurczak w chrupiącej panierce 402

Ciasto: 1 duże jajko 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1-1,5 litra oleju (mi wystarczył 1litr) Filet z kurczaka pokroić na dowolnej wielkości kawałki - ważne, aby były wielkością zbliżone

My simple kitchen
Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe 238

szklanka jasnego brązowego cukru 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1 płaska łyżeczka kurkumy 50g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżka kakao bez cukru 1 łyżka wody parę kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: pestki dyni

Mała Cukierenka
Pasta warzywna dla dzieci 186

kątem kilkuletniego dziecka . 1 czubata łyżeczka soli morskiej 3 ziarenka czarnego pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy około 1 cm  kawałek świeżego, obranego ze skórki imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek ulubione zioła Warzywa (waga po obraniu) 500 g dyni 500 g mięsistych pomidorów 200 g korzenia pietruszki 200 g marchwi 100 g cebuli 1 duży

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wegańskie babeczki dyniowe czyli Słodki Czwartek odc.141 145

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl. cukru 1/4 szkl. brązowego cukru 1/3 szkl. oleju rzepakowego 1/4 szkl. soku jabłkowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (u mnie cynamon, goździk, imbir i gałka) 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Dynię pozbawiamy pestek i kroimy na 6 kawałków. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (skórą do dołu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi w TRUSKAWKOWE ŁATY Z JABŁKAMI I MUSEM JABŁKOWO-CYNAMONOWYM (wegańskie) – Foods by Ann 189

wodę z proszkiem, nie tracąc przy tym żadnych wartości owoców i warzyw. W przypadku smoothies skład to świetnie dobrana mieszanka owoców i warzyw oraz przypraw – takich jak kurkuma, imbir, czy cynamon. Natomiast shake truskawkowy to 100% truskawki. Smoothie i shake mają intensywny smak. Są bardzo dobrym źródłem energii, szczególnie jako szybkie i zdrowe drugie śniadanie ENERGY BARS Energy bars

Via Gusto
Muffiny dyniowo-orzechowe (wegańskie, bez glutenu i rafinowanego cukru) 145

purée z dyni 125 ml mleka roślinnego + 2 łyżki naturalnego octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej garstka suszonej żurawiny (opcjonalnie) szczypta soli, po 1/2 łyżeczki cynamonu i imbiru, szczypta mielonych goździków i gałki muszkatołowej (lub więcej przypraw, jeśli muffiny mają być bardziej korzenne) do ozdobienia muffinek: 4 – 5 kostek rozpuszczonej gorzkiej czekolady, 2 łyżki posiekanych orzechów, kilka owoców suszonej żurawiny

Even Better Food
Sernik dyniowy z sosem toffi 121

waga suchej przed gotowaniem) fasoli „Piękny Jaś” ugotowanej 400 g dyniowego puree 1 duży banan 200 g cukru 100 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej łyżka cynamonu łyżeczka imbiru 100 g gładkiego masła orzechowego spód: 100 g płatków owsianych 100 g orzechów włoskich/pekan 60 g oleju roślinnego Sos toffi- przepis znajdziecie tu Przygotowanie: Składniki na spód ciasta zblendować

greenscarf
Dyniowe ciasteczka 163

puree z dyni (upieczona i zblenowana dynia) 1 banan 100 g cukru 100 ml oleju roślinnego 100 g mąko pszennej płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu łyżeczka imbiru szczypta soli 100 g suszonych owoców, może to być żurawina, rodzynki,posiekane daktyle, morele, Przygotowanie: Zblenduj na gładka masę banana, cukier i olej. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

greenscarf
Pierś z kurczaka w sosie sriracha 304

Mung ( tzw. sojowy ) szczypiorek biały sezam sól, pieprz olej Sos 1/4 szkl sosu sriracha 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki miodu 1 łyżka świeżo startego imbiru 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oleju sezamowego Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wlać 1-2 łyżki oleju i obsmażyć krótko mięso

Pieguskowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania