fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku 2 łyżki nasion sezamu 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka sriracha sos Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką
codojedzeniacurry z mango 200 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżeczki curry w proszku 50 g puree z mango lub 2-3 łyżki mango chutney ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 1 łyżeczka winnego octu 1-2 łyżeczki cukru Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj creme fraiche, puree z mango lub mango chutney. Dodaj przyprawy, ocet
codojedzeniaSkładnik dla 4 osób: - 1 kg mięsa z piersi kurczaka - 1 puszka mleczka kokosowego - 3 ząbki czosnku - sok z połowy cytryny - 3 łyżeczki curry - 3 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka imbiru - 3 papryczki chili peperoncini, możecie ją zastąpić papryką w proszku - pieprz - 4 łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki oliwy sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania, przyprawy
Apetyczna babeczkamięsa mielonego mieszanego (wieprzowe i wołowe) 1 sucha bułka pszenna mleko do namoczenia bułki 1 jajko sól do smaku 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki olej do obsmażenia Bułkę namoczyć w mleku, dobrze odcisnąć. Dodać do mielonego mięsa razem z solą i przyprawami. Dobrze wyrobić i odstawić
Codzienna kuchnia niecodziennakalorii. Warto też wspomnieć, że k alafior jest warzywem ciężkostrawnym, unikajmy więc spożywania go wieczorem. Posiada też właściwości gazotwórcze, dlatego warto go przyrządzać z kminkiem, imbirem czy czosnkiem. Wartości odżywcze surowego kalafiora ( w 100 g) Wartość energetyczna (kcal) 24 Tłuszcz 0,3 g Kwasy tłuszczowe nasycone
Kulinarne przygody Gatitypieprzu - 1 łyżeczka świeżo zmielonego ziela angielskiego - 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków -1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry -1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka imbiru w proszku
SMYKWKUCHNIświeżej bazylii. Omlet ze szparagami na bogato podajemy na gorąco z sałatą z lekkim sosem. Polecam także inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane z serem Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi Frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami
My Chcemy Jeśćwiększe lub 3 mniejsze cukinie 390 g mąki pszennej (dałam 300 g 650 i 90g pełnoziarnistej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl. cukru kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 170g oleju kokosowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób
Mieszam w Garnkukrzaczka. Jednak w koktajlu, ze słodką gruszka i ananasem smakowały super. Składniki na 2 porcje: 1/2-3/4 kubka jagody kamczackiej 1 banan 1 słodka gruszka 1/4 słodkiego, dojrzałego ananasa kawałek imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego lub innego 1 szklanka wody mineralnej Wykonanie: owoce przebrać, umyć. Gruszkę, banana i anansa obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki w kielichu blendera umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przepis jako bazę, bo rabarbar można zastąpić śmiało jabłkami, agrestem, porzeczkami czy gruszkami, z tym że do gruszek dodałaby też ciut kardamonu. a do do agrestu i porzeczek imbiru. Składniki na dużą prostokątną blachę : 500 g mąki pszennej 100 g mąki razowej typ 2000 lub 100 g otrębów (dowolnych) 200 g cukru 2 średnie banany 400-500 g rabarbaru/agrestu/jabłek
greenscarfgustu. Składniki: 5 łyżek puree z dyni* 2 łyżeczki (8 g) cynamonu 10 goździków 1 szklanka (200 g) cukru 1,5 szklanki (360 g) wody 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej *Jak zrobić puree z dyni: SPOSÓB 1 – Obraną dynię pokroić na niewielkie kawałki, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około
Fitsweet.mebułki tartej 0,25 szklanki (50 g) oleju rzepakowego 4 łyżki (ok. 40 g) mąki 2 łyżki sosu sojowego pęczek natki pietruszki 0,5 średniej papryczki chilli 1 łyżeczka imbiru sól pieprz Dodatkowo: 8 bułek kilka garści rukoli duży pomidor ogórek czerwona cebula musztarda Dijon ketchup Przygotowanie: 1) Ziarna słonecznika oraz sezam lekko podprażyć na suchej patelni. 2) Kaszę jaglaną
Fitsweet.meniewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec razem
Blondynka Gotujeistotny sposób wpłynęło na efekt końcowy. Mądre strony informują, że shikanjvi jest doskonałym izotonikiem, docenianym przez biegaczy. Ma oryginalny i ciekawy smak. Doskonale gasi pragnienie. Możecie dodać zamiast kardamonu imbir lub też postawić wyłącznie na cytrynę. Wariacji na temat indyjskiej lemoniady jest wiele. Polecam. Składniki: 1 litry niegazowanej wody sok wyciśnięty z 2 cytryn 2-3 łyżki cukru trzcinowego
zadanie-gotowanie