zastąpić 1 łyżeczką zioła w suszonej postaci) 1 łyżki oleju 10 liści laurowych 4 ziaren ziela angielskiego 2 goździków 2 ząbków czosnku 2 łyżek sosu sojowego ½ łyżeczki kurkumy Kawałka imbiru o długości 3 centymetrów (można pominąć) Soli Warzywa dokładnie szorujemy, nie obieramy i przekrojone wkładamy do dużego garnka. Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka (nadadzą rosołowi pięknej
Moja smaczna kuchniaszklanki płatków owsianych 1 szklanki wody 1 szklanka mleka migdałowego niesłodzonego 1 szklanka posiekanego świeżego jabłka, 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli Do dekoracji: świeże jabłko, żurawina, ekspandowana kasza jaglana , cynamon PRZYGOTOWANIE: Do garnka wsypujemy płatki owsiane dolewamy wodę , mleko i dodajemy szczyptę
Marcepanowa kuchniatylko do bulionówki warzywnej 100 ml wody lub wina opcjonalnie (jeśli lubicie) można też dodać też po kilka listków rozmarynu i szałwii lub inne ulubione przyprawy (np. imbir, chili, tymianek) Warzywa (waga po obraniu) 500 g marchwi 200 g korzenia pietruszki 200 g cebuli 1 duży por 1 mały seler opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku Uwaga: Jeśli chcecie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagdyż wspaniale syci oraz rozgrzewa. Słodycz marchewki doskonale przełamuje ostre chili oraz orientalny smak mleczka kokosowego. Jest przygotowana na wzór tajlandzkich klimatów, lecz z racji, że nie przepadam za imbirem w daniach wytrawnych - pominęłam go. Całość smakuje rewelacyjnie, tak egzotycznie i... ostro. Koniecznie spróbujcie! (około 5 porcji) 1 kg marchewki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1-2 łyżki
Di gotujesłodki deser z dyni czyli zapiekana na słodko jedwabista piękność dynia.Polecam przepis dla dbających o linię . Mała dynia 1 łyżka cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cynamonu imbir do smaku świeży w kawałku 1 łyżeczka cukru marcepanowego *********************************************** Miąższ z dyni pokroić w kostkę , wymieszač z cukrami, oliwą , cynamonem i posiekanym imbirem.Zapiekać w piekarniku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinatki pietruszki 1 łyżka oleju Sos: 4 łyżki oleju 2 łyżki syropu z agawy lub miodu 2 łyżki soku cytryny 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki chili 1/4 łyżeczki imbiru sól Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą, tak aby poziom wody przekraczał
Fitsweet.mepuszki 2 łyżki nasion chia 2 łyżki purée z dynii 1 łyżka cukru lub innej substancji słodzącej szczypta soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wymieszaj dokładnie mleko kokosowe z pur é e z dyni. Dodaj cukier, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj nasiona chia i ponownie wymieszaj
wegujemyAromatyczny krem z dyni to kolejna propozycja wykorzystania dyni podczas przyrządzania codziennych posiłków. Jest to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zup i kremów. Krem jest nasycony aromatem i smakiem imbiru i chili, ale nie jest ostra, może być, ale to od Was zależy jak dużo chili użyjecie. Składniki: Aromatyczny krem z dyni mała dynia (moja w... Więcej The post Aromatyczny krem
Magiczny Garnekłyżek oleju np. ryżowego • kawałek pora - około 20 cm • 3 średnie pieczarki • 4 ząbki czosnku • garść czarnych oliwek z zalewy • po płaskiej łyżeczce: sól, pieprz, oregano, kolendra, imbir Dodatkowo: • 500 g makaronu świderki • tarty parmezan • świeże zioła: bazylia, kolendra
AniaGotuje.plniecała szklanka cukru - 200 g • 2 łyżki kakao • płaska łyżeczka sody • przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru. Dekoracja: • 100 g śmietanki 30 % • 100 g gorzkiej czekolady • 40 g migdałów w płatkach
AniaGotuje.plłyżki miodu (prawdziwego) • 3 łyżki cukru • łyżka oleju roślinnego • niecałe pół szklanki ciepłe wody lub mleka midałowego lub ryżowego • łyżeczka sody przyprawy: po płaskiej łyżce imbiru, i goździków, po dwie płaskie łyżki cynamonu i kakao, szczypta czarnego pieprzu i chilli
AniaGotuje.plkakao • 150 g miodu • 100 ml śmietany kwaśnej 18 % • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej • 120 g masła przyprawy: pełna łyżeczka mielonych goździków, po pół płaskiej łyżeczki imbiru i pieprzu czarnego
AniaGotuje.plmożecie wymienić na to, co akurat macie w szafkach. Inspiracja: Jadłonomia Składniki na ok. 20 ciastek: Suche: 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki soli 1 ½ szklanki płatków owsianych Mokre: ¾ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła* ½ szklanki cukru/ksylitolu/miodu/syropu klonowego (dowolne słodzidło) – do smaku* ¾ szklanki puree dyniowego** Dodatkowo: ok.½ szklanki posiekanych orzechów (u mnie
Fabryka pomysłówpłatków owsianych, jaglanych lub innych (u mnie jaglane) 200 g startej na małych oczkach tarki marchewki 70 g cukru 3 łyżki zmielonego sezamu 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta kardamonu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml oleju Dodatkowo: 100 g obranych orzechów włoskich 80 g cukru (najlepiej trzcinowy) 110 ml mleczka kokosowego Sposób przygotowania
Via Gustokroimy na pół i kroimy w paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając
Delusional Trine