imbir - 9508 przepisów (strona:379/634)

Grillowany stek z tuńczyka z azjatycką mizerią 205

około 120 g) Marynata do steków: 6 łyżek jasnego sosu sojowego 3 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżki sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego imbiru 3 łyżki oleju sezamowego Azjatycka mizeria 2 długie ogórki 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki kilka listków mięty 1 szalotka, drobno pokrojona 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu

Smakowity Blog Kulinarny
Smoothie à la ciasto marchewkowe. Pełnowartościowe i pyszne. 175

marchewki. Jednak całość zmiksowała się na pyszny kremowy koktajl. Składniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości marchewki 200ml jogurtu greckiego łyżeczka wiórków kokosowych 2 orzechy włoskie łyżeczka miodu cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kurkuma Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzyj na tarce, orzechy posiekaj a następnie zmiksuj wszystkie składniki

wysmienity
Wegańskie sushi z „łososiem” z marchewki i „tuńczykiem” z buraka 134

sushi: 500 g ryżu do sushi 800 ml wody 6 łyżek octu ryżowego 3 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatki: około 8 arkuszy glonów nori świeży ogórek awokado imbir marynowany wasabi czarny sezam sos sojowy Łosoś z marchewki: 2 duże marchewki 1 arkusz glonów nori 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżeczka wędzonej

Food Square
Kefir truskawkowy z otrębami. 138

Składniki : 400 ml kefiru 12-15 sztuk dojrzałych truskawek 1 łyżka otrąb pszennych, żytnich lub innych cukier lub miód do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Sposób wykonania :   T ruskawki dokładnie opłucz, pokrój na kawałki. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Gotowy koktajl rozlej do szklanek koktajlowych. Szklankę możesz ozdobić połówką truskawki.   Z amiast truskawek możesz użyć innych

Przepisy i porady kulinarne
Prosty syrop z mięty 225

syrop podawałam równo rok temu. Cieszył się on jednak tak dużą popularnością, że postanowiłam go przypomnieć. W tym roku urozmaiciłam go o większą ilość cytryny i... sproszkowany imbir - wyszło bardzo oryginalnie! Kto jednak woli tradycyjne smaki, zapraszam do przepisu podstawowego: SKŁADNIKI: - 60 długich gałązek mięty - 3 litry wody* - ok.1 kg cukru (może być troszkę mniej) - 2 cytryny * można przygotować syrop

Wielopokoleniowo
Skrzydełka smażone 137

łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki imbiru olej do głębokiego smażenia Skrzydełka umyć odciąć najmniejszą część, która nie będzie wykorzystana. Każde skrzydełko przeciąć w połowie. Mąkę wymieszać z wszystkimi wymienionymi przyprawami bardzo dokładnie. Każde skrzydełko obtoczyć

O kuchni z uczuciem
WIOSENNA SURÓWKA Z KURCZAKIEM W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM 141

innej formie podania:) SKŁADNIKI SAŁATKA Duży pomidor ogórek zielony ogórek kiszony cebulka porzeczki rukola sól DO SOSU Z KURCZAKA 1 pierś z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku kurkuma imbir w proszku ok 1/2 łyżeczki 1/2 puszki mleka kokosowego 1/2 puszki pomidorów pelati sól pieprz kolendra w ziarenkach ( rozgniotłam 1/2 łyżeczki w moździerzu) olej kokosowy lub masło Wszystkie warzywa pokroić

harrisa
Wegańskie kimchi (bez gotowania) 199

prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwora. Więcej o korzyściach płynących z jedzenia kimchi możecie znaleźć tutaj . Składniki: Kapusta: 1 główka świeżej kapusty pekińskiej 1/4 szklanki soli Sos chilli: 4 cm korzenia imbiru lub 3 łyżki domowej pasty imbirowej LINK 1 cała główka czosnku 1 mała cebula 4-8 łyżek płatków chilli (albo więcej według uznania, ale zalecam ostrożność bo łatwo można przesadzić

Lamarida.pl
Marokańskie szaszłyki 169

połowy małej cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego/kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 ząbki posiekanego drobno czosnku Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do pojemniczka z wieczkiem. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą na talerzyku

Smaki Na Talerzu
KURCZAK KUNG-PAO 199

Składniki: 30 dag filetu z piersi kurczaka 1 cukinia 2 ząbek czosnku imbir w proszku 2 cebule 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżeczki cukru czarny pieprz 2 czerwone papryki Sposób wykonania: Filet pokroić w paski.Usmażyć. W miseczce wymieszać jasny sos sojowy, cukier i czarny pieprz. Do podsmażonego fileta dodać sos przygotowany w miseczce. Zagotować. Paprykę oczyścić z gniazda

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Lemoniada z aloesu 208

żeby wycisnąć miąższ do pojemnika, w którym będziemy go miksować. Skórka jest gorzka, więc dobrze to zrobić dokładnie.   Składniki: koncentrat: miąższ z aloesu 2 łyżki startego na tarce imbiru sok z 2 cytryn   lemoniada – 1 porcja: 3 łyżki koncentratu aloesu łyżka płynnego miodu lub słodkiego syropu szklanka wody gazowanej plasterek cytryny   Przepis na lemoniadę z aloesu

Ugotowane pozamiatane
Zielony koktajl przyspieszający przemianę materii. 176

funkcji "mrożonka" na blenderze. Koktajl też możesz zrobić na bazie mleka roślinnego, i wtedy może pełnić funkcję posiłku, np. kolacji Jeśli nie lubisz chili zamień je na kawałek świeżego imbiru! Koktajl jest bogatym źródłem witaminy A, K, potasu wapnia, żelaza, manganu i chromu! Życzę Wam smacznego

SMYKWKUCHNI
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 162

warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO  zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową oraz wyraziste przyprawy typu imbir, chili i naprawdę smakuje tak, jak smakować prawdziwa, japońska zupa Miso podana z ręki kucharza.  Wiem, że są osoby, które tego typu dania potępiają, ja jednak uważam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Klasyczna zupa kalafiorowa 146

Warzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem.  Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto

Kulinarne przygody Gatity
Wegetariański pasztet z kalafiora 169

kalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki

Jaglusia

Proponowane wyszukiwania