żeby wycisnąć miąższ do pojemnika, w którym będziemy go miksować. Skórka jest gorzka, więc dobrze to zrobić dokładnie. Składniki: koncentrat: miąższ z aloesu 2 łyżki startego na tarce imbiru sok z 2 cytryn lemoniada – 1 porcja: 3 łyżki koncentratu aloesu łyżka płynnego miodu lub słodkiego syropu szklanka wody gazowanej plasterek cytryny Przepis na lemoniadę z aloesu
Ugotowane pozamiatanefunkcji "mrożonka" na blenderze. Koktajl też możesz zrobić na bazie mleka roślinnego, i wtedy może pełnić funkcję posiłku, np. kolacji Jeśli nie lubisz chili zamień je na kawałek świeżego imbiru! Koktajl jest bogatym źródłem witaminy A, K, potasu wapnia, żelaza, manganu i chromu! Życzę Wam smacznego
SMYKWKUCHNIwarto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową oraz wyraziste przyprawy typu imbir, chili i naprawdę smakuje tak, jak smakować prawdziwa, japońska zupa Miso podana z ręki kucharza. Wiem, że są osoby, które tego typu dania potępiają, ja jednak uważam
Poezja Smaków - blog kulinarnyWarzywa krzyżowe, w tym kalafior i brokuł, mają właściwości gazotwórcze. Aby ich uniknąć należy kalafiorowi zapewnić odpowiednie towarzystwo. To smaczne warzywo złagodzi swoje działanie, gdy podamy je z czosnkiem, imbirem, koprem lub kminkiem. Wszystko co cenne w kalafiorach i brokułach zginie, gdy będziemy je godzinami gotować. Stracimy witaminy i sulforafan, a minerały zostaną w wodzie, którą odlejemy, dlatego warto
Kulinarne przygody Gatitykalafiora Składniki: 1 główka kalafiora 4 ziemniaki 1 duża marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki płatków jaglanych 2 jajka 1/3 szklanki mąki jaglanej 1/3 łyżeczki: bazylii suszonej, oregano, imbiru w proszku, kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 pęczek posiekanej natki pietruszki woda bądź bulion do gotowania warzyw Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Kalafior podzielić na różyczki
JaglusiaKurczak i brokuły gotowane w mleku kokosowym z dodatkiem imbiru, limonki i kminu rzymskiego. Jeśli lubicie ostre dania, dodajcie nieco więcej chilli. Kurczaka pokroić w kostkę. Posypać 1/2 łyżeczki soli
Bulliodanie. A jednocześnie smaczne, lekko słone, lekko słodkie, nieco orientalne. Polecam Wam dziś najprostszą wersję kurczaka w sosie teriyaki. Sos ten można zrobić samemu dodając do sosu sojowego miód, imbir i inne przyprawy. Ja skorzystałam z gotowego sosu teriyaki, mam go zwykle w lodówce i stosuję głównie do mięsnych marynat. Do piersi z kurczaka można dodać też cebulkę pokrojoną
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecebula (/ mała) 1 marchew (/ duża) 1 szklanka bulionu warzywnego (/ 200 mililitrów) 100 gramów polędwicy z dorsza 1 łyżka masła klarowanego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki lubczyku 1/3 łyżeczki imbiru Rybę pozbawić skóry, jeśli posiada i pokroić w kostkę. Do garnka wlać i zagotować bulion. Przez 30 sekund podsmażamy warzywa na maśle klarowanym. Podsmażanie można pominąć. Jeśli Twój bobas
Krupeczkirobi się go o wiele szybciej, dosłownie raz-dwa. Taka szklaneczka witamin na dobry początek dnia:) Składniki (na 2 porcje): dwie garści truskawek 1 pomarańcza 1 banan kawałek korzenia imbiru kilka listków mięty woda Pomarańcze obkroić ze skórki wraz z albedo, miąższ pokroić w ćwiartki. Banan obrać, pokroić na kilka kawałków. Truskawki umyć, odszypułkować. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera
Obiad gotowydozwolone. Pływaliśmy wśród namorzyn, zwiedziliśmy jaskinie gdzie kręcono Piratów z Karaibów i widziałam mnóstwo moich ulubionych pelikanów. Trzeci wypad odbył się na rancho , gdzie dowiedziałam się jak rośnie papaja, imbir, cynamon, kawa i kakao. Piliśmy kawę i czekoladę dopiero co zmieloną. Oglądaliśmy walkę kogutów emerytów. Zwiedziliśmy targ, takiego syfu to ja dawno nie widziałam. Dominikańczycy w dupie mają że otaczają
Pasje JolkiMamy Składniki 200 g pulpy pomidorowej 1 duże jabłko 1 gruszka 2, 5l bulionu (woda, kurze skrzydełka, marchew, cebula, seler, pietruszka, szczypior) sól, pieprz oregano suszone tymianek suszony szczypta imbiru 2 – 3 łyżeczki kwaśnej śmietany Wykonanie Ugotować bulion, odcedzić z warzyw i skrzydełek. Do gotowego bulionu dodać pulpę pomidorową, kawałki obranego jabłka i gruszki. Gotować na wolnym ogniu
Raj dla Podniebieniaoliwek Marynata; 100 ml wody 50 ml oliwy 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 2 przeciśnięte ząbki czosnku pół łyżeczki kurkumy mielonej Skworcu łyżeczka startego imbiru łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chili Skworcu 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego Skworcu 1 łyżeczka mielonego kuminu Skworcu pół łyżeczki kolendry mielonej Skworcu szklanka zielonego groszku sól do smaku himalajska Skworcu Przygotowanie
Radość kipiąca uśmiechem.fileta z łososia sok z połowy limonki 4 bok choy 250 g shiitake 100 ml jasnej soi 2 łyżki sezamowego oleju 100 ml octu ryżowego mirin 2 łyżeczki świeżego imbiru 2 łyżeczki miodu sól i pieprz do smaku 2 łyżki nasion sezamu 3 dymki ze szczypiorem 1 łyżeczka sriracha sos Nastaw piekarnik na 225ºC na funkcję grilla, jeśli masz taką
codojedzeniacurry z mango 200 g creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżeczki curry w proszku 50 g puree z mango lub 2-3 łyżki mango chutney ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu sól do smaku 1 łyżeczka winnego octu 1-2 łyżeczki cukru Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj creme fraiche, puree z mango lub mango chutney. Dodaj przyprawy, ocet
codojedzenia