pietruszki 2 – 3 cebule 500 g kawałek dyni lub cukinia zielona, może być też kabaczek 2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki jarmużu lub szpinaku 3 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka 1 mała ostra papryczka lub ½ papryczki zależnie od ostrości 60 ml oleju 1 łyżka curry sól, pieprz i zioła do smaku WYKONANIE Cebule obieram, kroję
Mała w garnku mieszaBulion warzywny 4 litry wody 5 małych marchewek 2 korzenie pietruszki 1 por (w całości) 1 cebula 1/2 selera 1 ząbek czosnku w łupinie 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru 10 ziarenek czarnego pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 5 listków liści laurowych 1 łyżeczka lubczyku suszonego (/lub 1 gałązka świeżego) 1/2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego Cebulę opalamy nad palnikiem gazowym
Krupeczkijagodami Placuszki są ciut suche, więc polecam podanie ich np. z jogurtem. przepis: / 1 porcja - przepis własny / 40 g mąki jaglanej szczypta sody oczyszczonej szczypta soli szczypta kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej 1/4-1/5 łyżeczki cynamonu łyżeczka cukru trzcinowego 30-35 g jogurtu naturalnego małe/średnie jajko Suche składniki mieszam dokładnie w miseczce, dodaję jogurt i wbijam jajko, ponownie mieszam. Odstawiam
tost z dżememPyszna rolada do obiadu na gorąco i na zimno do kanapek. SKŁADNIKI 750g mielonego mięsa z indyka 1łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyzeczki imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyzeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku 2 jajka SKŁADNIKI NA FARSZ 300 g kiszonej kapusty 250 g pieczarek 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 grube plastry szynki lub boczku
harrisałyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Pomidor zetrzeć na tartce. W garnku
Jaglusiagustu, dlatego z osobami, które miały okazję skosztować stwierdziliśmy, że można ją kochać albo nienawidzić. Składniki: szklanka kaszy gryczanej 2 szklanki wody pół szklanki ugotowanej lub upieczonej dyni imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, cynamon łyżeczka masła orzechowego łyżka kakaa szklanka mleka stewia do smaku Sposób przygotowania: Kaszę ugotuj w dwóch szklankach wody. Po ugotowaniu podziel na dwie części. Pierwszą zmiksuj
wysmienityużyłam małej cebuli i resztek cebuli ze szczypiorkiem 2 spore marchewki 5 łyżek oleju rzepakowego 2-3 ząbki czosnku Mieszanka przypraw: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki kardamonu, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, szczypta mielonej ostrej papryki, duża szczypta cynamonu. 1 łyżka mąki kukurydzianej Pierś z indyka oczyścić, pokroić na grubą kostkę i zamarynować w przyprawach, rozgniecionym czosnku
Ze smakiem bez glutenukurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru 5 łyżek oleju 1/2 szkl wody łyżka mąki kukurydzianej ewentualnie szczypta cukru Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać przyprawami, zalać sokiem
Ze smakiem bez glutenupopełniłam jest super miękki, słodko-ostry i raczej szybki w wykonaniu. Składniki: kawałek surowego, chudego boczku - np 1 - 1,5 kg Marynata: cebula ząbek czosnku płaska łyżeczka utartego imbiru 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki chilli liść laurowy duża łyżka płynnego miodu 2 łyżki oleju Suche składniki na marynatę wrzucić do moździerza
Ze smakiem bez glutenuprzedstawiam wam przepis na wykorzystanie mięsa rosołowego na pasztet. Składniki: - 0,5kg mięsa z rosołu - 1 duża czerstwa bułka zwykła - 3 jajka - pieprz, sól - mała cebula - gałka muszkatołowa, imbir do smaku - 100g masła Wykonanie: Zmielić mięso przez maszynkę dwa razy, namoczyć bułkę w zimnym rosole, a jak nie ma to w zimnym mleku, osączyć i przepuścić przez maszynkę. Dodać
Tanio szybko zdrowogorące słońce wychodzące zza bzu i wspaniałego kompana (koniecznie!) to udany dzień murowany! Dodatki? Użyłam gorzkiej czekolady (uprzednio roztopionej w kąpieli wodnej), możecie dodać mleczną, kajmak, marmoladę, szczyptę imbiru, skórki pomarańczowej, cukier puder, wersja korzenna też się sprawdzi, w kuchni poczujecie zapach pierników... A może po prostu Wasz inny ulubiony dodatek albo jedynie
Zasmakuj Kuchniszklanka wody/wywaru warzywnego 1 marchewka 1/2 pasternaka (można pominąć) 1/4 selera 1 pietruszka 1/2 szklanki mleka kokosowego (o dobrym składzie) 1 łyżeczka curry (bez soli) 1 centymetr korzenia imbiru (można pominąć, albo zastąpić skórką z 1/3 cytryny (sparzonej)) Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach. Zagotowujemy wodę, bądź jeszcze bogatszy w witaminy bulion warzywny, własnej roboty (przepis
Krupeczkiroku dostaję dużo, dużo rabarbaru. I co roku robię z niego dżem. Różne dżemy - klasyczny - tylko z rabarbaru, skandynawski z dużą ilością imbiru, oraz ten - rabarbar + jabłko. Jabłko sprawia, że konsystencja dżemu jest lepsza a dodatkowo zawarte w nim pektyny pozwalają na obniżenie ilości cukru w dżemie. Warto spróbować
Milion Smakówmnie rukola) - kilka oliwek czarnych - 1/4 czerwonej papryki - 80 do100 g wędzonego na ciepło łososia - kilka gałązek tymianku - dymka - suszone figi hiszpańskie (1-2 sztuki) - kilka plastrów marynowanego imbiru - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól himalajska W/w składniki łączymy ze sobą polewamy dresingiem i gotowe! Proste! Smaczne
SMYKWKUCHNI