imbir - 9508 przepisów (strona:384/634)

Kotlety z kaszy bulgur z papryką – dobre źródło magnezu oraz błonnika 210

wolniejszym wydzielaniem glukozy do krwi. Składniki: 100g kaszy bulgur (sucha masa) jajko papryka żółta (mała lub połowa dużej) mała cebulka ząbek czosnku 2 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej kurkuma, imbir, gałka muszkatołowa, chilli sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: Kasze ugotuj w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, czosnek a na końcu paprykę. Dodaj wszystkie przyprawy i jeszcze

wysmienity
Kurczak z bambusem 173

Składniki: 1 filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa chińska, sos sojowy, mielony imbir, trawa cytrynowa olej … Czytaj dalej Kurczak z bambusem

czarrna od kuchni
SATAJE Z KURCZAKA / CHICKEN SATAY 244

oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi.  SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry  1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu sojowego szczypta

cool and minty
Zupa gulaszowa inaczej 128

wszystko wymieszać. Zlać wszystko z patelni do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować na małym ogniu 30 minut. Do garnka dodać osączoną kukurydzę, pomidory z puszki, potarty imbir, pokrojoną w kostkę marchew, seler, por,oczyszczoną z błonek paprykę i pokrojoną w kostkę, przecier pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli w proszku. Gotować tak długo

Kuchnia Pokoleń
Marokańska zupa harira (wersja wegetariańska) 230

harissa albo pominąć) szczypta szafranu namoczonego w łyżce gorącej wody przez 5 minut (ewentualnie pomiń) łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/4 łyżeczki mielonego imbiru pęczek świeżej kolendry 500 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów 1-1,25 litra bulionu warzywnego 2 marchewki, pokrojone w plasterki 1/2 szklanki suszonej zielonej soczewicy (lub puszka soczewicy

Chilli Czosnek i Oliwa
Keks lawendowy 129

kiedy namoczy się je w soku owocowym.   Składniki: szklanka soku owocowego (u mnie pomarańczowy Hortex) 200 g różnych ulubionych bakalii (mieszanka bakaliowa, skórka pomarańczowa, żurawina, rodzynki, daktyle, kandyzowany imbir)   4 jajka ¾ szklanki cukru po pół łyżeczki suszonych kwiatów lawendy i cynamonu 2 łyżeczki sody pół szklanki oleju rzepakowego łyżeczka esencji waniliowej sok z połówki cytryny 2 i pół

Ugotowane pozamiatane
Hasło tygodnia - rozgrzewające zupy. 170

Rozgrzewające zupy... Pierwsza myśl, która pojawia się w mojej głowie w odpowiedzi na to hasło, to danie z jakąś zawartością chili lub innej pikantnej przyprawy. Imbir, chrzan, gorczyca, lub co tam innego znajdziemy w spiżarni i kulinarnej wyobraźni. Ale właściwie niekoniecznie. Zupa może po prostu rozgrzewać poprzez skoncentrowany ładunek składników odżywczych. W szybko przyswajalnej płynnej konsystencji i w odpowiednio wysokiej

zadanie-gotowanie
RESIDENT EVIL VII – FLACZKI (ZUPA) 224

całości – 8 szt. 0,10 zł papryka słodka – 1 łyżeczka 0,10 zł papryka ostra – 1 łyżeczka 0,10 zł przyprawa do flaków – lub imbir + gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka 0,30 zł majeranek suszony – 1 łyżka 0,10 zł sól 0,10 zł koncentrat pomidorowy – 1 łyżka [opcjonalnie] 0,20 zł Razem

Nerds Kitchen
Nalewka miodowo - ziołowa ( doskonała na jesienno -zimowe chłody ). 152

zimowe wieczory, aby nas rozgrzać i wzmocnić nasz organizm w walce z infekcjami. Polecam.  Składniki : 25 g suszonego korzenia lubczyku 25 g nasion kardamonu 5 g mielonego imbiru 5 g mielonego cynamonu 5 g suszonego tymianku 5 g suszonych liści pokrzywy 5 g suszonych kwiatów bzu czarnego szczypta mielonej gałki muszkatołowej 200 g płynnego miodu wielokwiatowego 2 l czerwonego

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak z brokułem w domowym sosie teriyaki 191

sezam - 1 łyżka  Sos teriyaki: 100 ml wody 50 ml sosu sojowego (ciemnego) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) do zagęszczenia: wymieszane 4 łyżki wody + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej  PRZYGOTOWANIE  Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z mięsa usuwamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Szybkie ciasteczka o smaku pierniczków 199

prawdziwą wanilią 1 żółtko jajka klasy M 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (płaska) * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misce (masło warto posiekać nożem). Całość szybko zagniatamy ręką, aż z ciasta

Słodkie okruszki
Ciasteczka cynamonowe z otrębami pszennymi 112

racji obecności otręb, są bardziej kruche. Zapraszam! SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki - 150 gram masła - 1/2 szklanki cukru - 1 jajko - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka imbiru - 1/2 szklanki otręb pszennych - 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego Dokładnie łączę ze sobą wszystkie składniki. Tworzę kulę, którą trzymam w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkowuję ciasto na stolnicy

Wielopokoleniowo
Racuchy na mleczku kokosowym z żurawiną i oscypkiem 203

Zima kojarzy mi się nie tylko ze śniegiem, który czasem pojawia się i znika. Z zapachem grzanego wina (z dodatkiem pomarańczy, imbiru, anyżu, goździków, suszonych owoców....;), treściwymi gorącymi zupami, także z serami. To czas, w którym dobre "tłustsze" i treściwe dania pomagają nam "przetrwać" zimowy klimat - szczególnie tym, którzy ganiają po mieście tu i tam. Dziś przekąska - śniadanie

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka marchewkowe 170

brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka rozdrobnionej marchewki* (ok. 2 średnie marchewki) ¼ szklanki oleju ½ szklanki wody 3 łyżki tahini ½ szklanki rodzynek 4 łyżki rumu/amaretto 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki kardamonu Wykonanie Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, termoobieg. Do rodzynek dodajemy rum i moczymy ok 10 minut. W jednej misce mieszamy składniki sypkie: mąkę, cukier

Apetyt na Zielone

Proponowane wyszukiwania