jajkiem w koszulce Moja ulubiona sałatka z kurczakiem i ananasem Sałatka jajeczna z awokado Jajka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami Obiad Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka kaczki duszone w soku jabłkowym Udka
karmelowycukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową zasadą sporządzania ciasta kruchego to jak najkrótszy czas zagniatania
Ciastka - domowe słodkościsię Wam :) Polecam na obiad! Inspiracja : "1001 przepisów" Ewa Aszkiewicz SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka 3 cebule 10 dag suszonych, bezpestkowych śliwek (kalifornijskie) 1/2 szklanki soku z jabłek 1/2 łyżeczki imbiru sól oliwa lub olej PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte niewielką ilością soli udka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc ze wszystkich stron, następnie przekładamy
Moja Książka Kucharskapowinno zabraknąć na stole ;) Zatem warto pomyśleć, co ze śledzia można zrobić. A można naprawdę wiele. Klasyczne dodatki do śledzia można wzbogacić wyciśniętym czosnkiem, musztardą, posiekaną chilli, kolendrą, cynamonem, imbirem, czy nawet grzybami. Dzisiaj przepis na obłędne śledzie po grecku. Po prostu idealne na przyjęcie. Polecam! SKŁADNIKI: 6 średnich cebul 5 marchewek 1 słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 180g przyprawy: szczypta
Moja Książka Kucharskaczerwone 2 cebule 1 puszka ananasa 1/2 szklani soku z puszki ananasa 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej 1 łyżeczka papryki słodkiej, po szczypcie: sól, pieprz, imbir, kolendra, kurkuma, kumin, czosnek granulowany 1. Filety kroimy w cienkie paski. Paprykę i ananasa kroimy w dużą kostkę, cebulę drobno siekamy. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy filet z kurczaka
Szefowa kuchnikolorowe papryki: czerwona, żółta i zielona 3 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy Przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki ½ łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego ½ łyżeczki imbiru zmielonego 1 łyżka kurkumy gałka muszkatołowa sól i pieprz Wykonanie: Filety po umyciu pokroiłam na dosyć szerokie pasy. Wymieszałam przyprawy, oprócz soli i pieprzu. Przeprawami natarłam mięso i odstawiłam do lodówki
Kuchnia u Krysilimonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także marynowany w curry) 150g miękkiego masła 2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 120 ml likieru kokosowego (np. Malibu lub domowego z TEGO przepisu) sól i pieprz olej sezamowy Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Limonki wcześniej sparzamy we wrzątku. Do miseczki
Cooking Monsterwielbicielom smaków kuchni indyjskiej. Tak zamarynowane piersi również rewelacyjnie smakują przyrządzone na grillu. Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 cebule 4 ząbki czosnku 30g imbiru świeżego lub 1 łyżeczka sproszkowanego 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki garam masala lub curry chilli sól do smaku Posiekaną cebulę i czosnek zmiksować z jogurtem i pozostałymi przyprawami
kuchnia doskiskórką, trochę migdałów ze skórką - pokrojonych lub w płatkach, 2 łyżki wiórków kokosowych, szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła (jeśli wolisz użyć świeżego, dodaj je po ugotowaniu). M: Włóż plasterek imbiru. W: Dodaj szczyptę soli morskiej. D: Kilka kropel cytryny. O: I szczyptę kurkumy. Gotuj na małym ogniu od 10 do 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu. Po ugotowaniu można
Słodkie inspiracjekroimy w kostkę. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Indyka kroimy w kostkę, posypujemy curry imbirem i słodką papryką, polewamy oliwą z oliwek. Brokuła kroimy w małe różyczki, cebulę obieramy i kroimy w cząstki, ale nie za drobno. Przekładamy do naczynia żaroodpornego w którym pieczemy batata
Delusional TrineDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Marchewki obrać
Pełny talerzktórego podałam z kaszą bulgur i z brokułem, na którego kiedyś pewnie bym nawet nie spojrzała ;) Składniki: filet z łososia 1/2 czerwonej cebuli garstka natki pietruszki Sos 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki czosnku 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki octu ryżowego 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej 2 łyżki sosu sojowego 5 łyżek wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki
Delusional TrineDressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki i 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kuminu 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki mielonej kolendry , mielonego imbiru , zielonego pieprzu 1/2 łyżeczki soli lub więcej do smaku 1 łyżka miodu Wszystkie składniki sosu umieścić w niewielkim słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Marchewki obrać
Pełny talerzpożałujecie. 4 kawałki w stylu " stek" z Suma lub dzwonka 5 łyżek sosu sojowego 1-2 łyżeczki miodu 1 sztuka.cytryny - skórkę zetrzeć 1 łyżeczka świeżego,startego imbiru 1 łyżka musztardy Oliwa z oliwek ****************************************** Suma umyć,wypatroszyć i wyfiletować,osuszyć.Przygotowac w miseczce marynatę z podanych składników(skórkę i sok z cytryny używamy).Kawałki mięsa moczymy przez 2 godz.Na patelni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki