imbir - 9508 przepisów (strona:390/634)

Pełnoziarnisty chlebek bananowy z rodzynkami 135

roślinnego (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki rodzynek 1 czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cynamonu, duża szczypta imbiru Formę o wymiarach 10 x 20 cm delikatnie natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 175 o C(T). W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę

Even Better Food
Orientalne kotlety z komosy ryżowej i batata z miętowym sosem jogurtowym 174

czubate łyżki mąki kokosowej 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry sól i przyprawy: 1-2 łyżeczki mielonego kuminu, po 1 łyżeczce imbiru, mielonej kolendry, 2/3 łyżeczki cynamonu, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kardamonu, nasion gorczycy, pieprz i ostra papryka do smaku odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz dłoni przed formowaniem kotletów Wodę zagotować

Even Better Food
Pierniczki dla wymagających (bez zbóż, jajek, laktozy, białego cukru i miodu) 203

syropu daktylowego/klonowego 60 g gęstego mleka kokosowego (z puszki) 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli i przyprawy korzenne: 2-3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i goździków, po dużej szczypcie mielonej gałki muszkatołowej, anyżu, ziela angielskiego i czarnego pieprzu /rodzaje i ilość przypraw podane orientacyjnie – można pominąć wybrane, jeśli zachodzi taka potrzeba

Even Better Food
Buraczane babeczki korzenne z powidłami i karobem 134

postaci siemienia lnianego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu, mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej szybkie „powidła” z suszonych śliwek: 120 g miękkich suszonych śliwek + 2 łyżki wody / ewentualnie gęste

Even Better Food
Miękkie ciasteczka korzenne z suszonymi śliwkami i dynią 175

włoskich, świetnie sprawdzą się również migdały – te radziłabym z grubsza posiekać) 200 g miąższu dyni (można zastąpić marchewką) spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, kardamonu, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, gałki muszkatołowej, anyżu 2 – 3 łyżki wody Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Śliwki pokroić na mniejsze

Even Better Food
Ciasto piernikowe z suszonymi owocami (bez zbóż, jajek, laktozy, cukru i miodu, paleo, wegańskie) 166

drobno otarta skórka z 1 pomarańczy (bez białej części) 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka octu jabłkowego spora szczypta soli i przyprawy korzenne: 3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, po 1/2 łyżeczki kardamonu i mielonych goździków, po dużej szczypcie kurkumy, czarnego pieprzu, anyżu, gałki muszkatołowej /rodzaje i ilości przypraw podane orientacyjnie – można pominąć wybrane, jeśli zachodzi taka potrzeba, wynikająca

Even Better Food
Cynamonowe płatki crunchy 140

certyfikowanych płatków owsianych 50 g oleju kokosowego 75 g naturalnego syropu (np. klonowego, z brązowego ryżu) 4 łyżeczki cynamonu 1/5 łyżeczki mielonej wanilii szczypta nierafinowanej soli i duża szczypta imbiru 2 łyżki wody Olej rozpuścić, przelać do większej miski. Dodać syrop, przyprawy, sól i wodę – dobrze rozmieszać przy pomocy trzepaczki. Wsypać płatki i starannie wymieszać, tak by płatki zostały równomiernie

Even Better Food
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 120

ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam, że muszę wracać do Warszawy, zamarzył mi się emerycki tydzień przy kominku z robótką na drutach i popijaniem czystka na zmianę

Cooking for Emily
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 27.01.2017r. 126

przepisów. Gosia  Śledzie w sosie śmietanowo - majonezowym z koperkiem, kiszonym ogórkiem i kukurydzą  Angelika  Muffinki z rabarbarem i kruszonką   Agnieszka  Koktajl zdrowotny  - cytryna, imbir i miód Aga  Kotlety mielone z podsmażoną cebulką i jabłkiem   Małgorzata  Naleśniki z nadzieniem pieczarkowo - serowym Kasia  Zupa pomidorowa z mintajem   Marzena  Zielony koktajl

Magiczne Życie Marty
FUTOMAKI PO POLSKU 143

sezamem - przygotowujemy 2 takie arkusze Sushi zwijamy ciasno za pomocą maty. Im ciaśniej tym lepiej. Kroimy za pomocą ostrego noża. Ułożyć na talerzu/desce i podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem, pastą wasabi

Kuchnia MagdaLeny