Grzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy - 3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIprosto i szybko. Składniki wystarczy zmielić w młynku lub w moździerzu. Zapach przypraw roznosi się po całym domu :) Składniki: 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 15 ziarenek kardamonu lub pół łyżeczki mielonego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka
Kukuleczkimasła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę
codojedzeniadlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej
GRUBY WAŁEKkarolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne
Karola gotujerozpuszczonego tłuszczu (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie
Ola la LCHFBardzo polecam… Świąteczne mini keksy Składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonego imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu 2 łyżki zmielonych migdałów Bakalland 170g miękkiego masła 140g cukru 3 duże jajka 180g rodzynek sułtańskich Bakalland 130g suszonej żurawiny Bakalland 50g poszatkowanych orzechów 90g mieszanki
Mała Cukierenkamnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 (lub 2) łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka suszonych żurawin sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka brązowy cukier Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 1/2 godziny
zadanie-gotowaniezaparzonej kawy 200 ml mleka kokosowego (z kartonu lub domowego) + ok. pół szklanki do spienienia 2 łyżki syropu klonowego pol łyżeczki przyprawy do kawy (lub mieszanka cynamonu, imbiru, kardamonu, goździków) 8 łyżek nasion chia Sos karobowy 1,5 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka karobu/kakao 1 łyżeczka ksylitolu/syropu opcjonalnie ziarenka wanilii Przygotowanie Zaparz kawę o średniej mocy - jeśli nie masz ekspresu
Powiedz dietom niepyszny obiad. Chrupiący kurczak i pyszne ćwiartki ziemniaków – to wszystko przygotujemy w jednym naczyniu. Kurkuma jest to przyprawa z tej samej rodziny co imbir. Jest to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu nowotworowym, przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwzapalnym i oczyszczającym. Ja używam kurkumy do gotowania bardzo często. Nie tylko
Marta Gotujemoim markecie przed świętami pojawia się zawsze mnóstwo suszonych owoców. Imbir, mango, papaja czy ananas. Wyglądają jak kandyzowane. Pomyślałam, że spróbuję zrobić takie w domu. Na pierwsze próby wzięłam ananasy. Nie dość, że były piękne i dorodne to w dodatku miały też dobrą cenę. Obrane i pokrojone w kostkę trzymałam przez trzy dni w syropie (codziennie doprowadzając go do wrzenia
Wiem co jemdodatkowo 100 ml łyżki do polania ciasta – 250 g cukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy Wykonanie: – Owoce
To co kochamnaprawdę wysokiej jakości. Nie dostaniecie tu byle jakiej kawy tylko specjalnie wybrane ziarna, ekstra zamawiane herbaty o różnych smakach. I w ogóle smaki odgrywają tu bardzo ważną rolę: imbir, mleko kokosowe, chilli, granat, czerwony pieprz itd. Połączenia w każdej wariacji kolorystycznej i smakowej. Na pewno nie można się tu nudzić. Hasło na dziś Dodatkową zaletą tego miejsca jest
Relaxtimedałam 85 g syropu klonowego i 65g sztucznego miodu) 110 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki 2 łyżeczki przyprawy do pierników ½ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Pierwsze trzy składniki umieścić w niewielkim garnku. Podgrzewać, mieszając od czasu do czasu, do momentu aż kryształki cukru się rozpuszczą. Zdjąć
Pełny talerzodrobina więcej do podsypywania) 100 g miodu sztucznego 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajko 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1.2 łyżeczki zmielonych goździków kakao 1-2 łyżki Dodatkowo: galaretka zielona tyle samo cukru( wagowo) kuleczki dekoracyjne Wykonanie: Miód masło i cukier wkładamy do garnka i rozpuszczamy.Kiedy składniki
Różowa kuchnia