porcję 1 torebka rumianku ekspresowego lub 1 łyżeczka 1 dojrzała brzoskwinia 1 łyżeczka świeżego startego korzenia imbiru 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 125 ml świeżego mleka ( 1/2 szklanki ) Sposób wykonania : B rzoskwinię obierz ze skórki, usuń pestkę , pokrój na kawałki. Rumianek zaparz pod przykryciem w 50 ml ( trochę mniej niż 1/4 szklanki ) wrzątku przez około 10minut, następnie ostudź
Przepisy i porady kulinarnełyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów pojawia się gorzka skórka z pomarańczy ale nie kandyzowana dałem świeżą startą z 2 pomarańczy) 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki goździków 50ml/90g melasy ( dałam 40 g ) 25 ml roztopionego masła 1 łyżeczka soli około 650ml/400g mąki pszennej o dużej zawartości białka (ok.12,5g) ( dałam chlebową ) Skórka piwna (kruszonka ): około
Stare Garyszklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 200 ml przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 cebula 1 mała marchewka 1,5 l. wody 2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki nasion kolendry (polecam zmielone) 2 ziarna ziela angielskiego mały pęczek kolendry, czyli około 1/2 szklanki zgrzebnie pociętych
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżki kawy zbożowej Inka klasyczna 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka nasion chia 2 łyżki miodu 2 łyżki masła orzechowego szczypta przypraw korzennych (mieszanki przypraw lub mielonych goździków, imbiru i cynamonu) 1 banan 7-8 owoców liczi (świeżych lub z puszki) Sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki masła 4 łyżki mleka migdałowego 1 łyżka cukru
Mango Papajarazowa drobna 50g mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej
Grunt to przepis!szklanki (168g) niesolonego masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka (144g) brązowego cukru 1 jajko 3 łyżki (45 ml) melasy 2 1/4 filiżanki (293g) mąki pszennej 2 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta goździków zmielonych 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli polewa ajerkoniak 2 łyżki (28g) masła solonego 1/4 szklanki (52g) cukru 1/2 szklanki (120ml
w mojej kuchniprzesianej mąki 35 g masła 40 g miodu gryczanego 10 g melasy 30 g cukru pudru trzcinowego szczypta sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru Mąkę przesiać, odstawić na bok. Masło, melasę, miód i cukier podgrzać w małym garnuszku tylko do połączenia, zamieszać. Dodać przyprawy i szczyptę sody, zamieszać. Do mieszanki dodawać mąkę, wyrobić gładkie ciasto. Schłodzić
Pełny talerzmiód, sok z cytryny, oliwa- wymieszać dokładnie. W oryginalnym przepisie sos składał się z ok. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu, łyżki miodu i ze szczypty sypkiego cynamonu i imbiru oraz świeżego oregano, robiłam obydwa sosy i mnie bardziej smakował ten drugi z jogurtem :) Inspiracja- Pani domu: Sałatki, najlepsze przepisy Nr.2
Proste Potrawyskładniki: ok. 1000 g dyni, obranej sok z 2 cytryn 400 g cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 250 ml wody opcjonalnie: parę goździków wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałeczki, przekładamy do garna, zalewamy wodą i dusimy, aż się rozgotuje. Następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Gorące powidła
Domowy Smak Jedzeniadlatego, że każda z nich ma inne przyprawy. Gyros, to kolendra, czosnek, chili, kozieradka, rozmaryn i kilka innych a kebab, wzbogacony jest o kmin rzymski, cynamon, imbir, goździk co w połączeniu jak dla mnie daje smak idealny. Doprawione mięso najlepiej odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut aby przeszło smakami. Po tym czasie wyjąć mięso i podsmażyć
W garach u GosiGrzaniec zimowy ! GRZANIEC: - 500 ml wina półwytrawnego różowego - suszone wiśnie - łyżka - kandyzowany imbir- kilka kawałeczków - anyż 2 gwiazdki - cynamon - skórka pomarańczowa bądź plastry pomarańczy - 3- 4 ziarna jałowca - 2-3 łyżki miodu - kilka rodzynek Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące
SMYKWKUCHNIprosto i szybko. Składniki wystarczy zmielić w młynku lub w moździerzu. Zapach przypraw roznosi się po całym domu :) Składniki: 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 15 ziarenek kardamonu lub pół łyżeczki mielonego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka
Kukuleczkimasła 125 g cukru 1 czubata łyżka migdałowego masła 180 g migdałów 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 200 ml cukru pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę
codojedzeniadlaczego. Później wchodzą przepisy. I się zaczyna… Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej
GRUBY WAŁEKkarolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne
Karola gotuje