imbir - 9508 przepisów (strona:404/634)

Tagine z dyni i ziemniaków z soczewica 143

pestek 100 ml brązowej soczewicy przyprawa: po pół łyżki nasion kuminu i kopru włoskiego 1/4 łyżeczki płatków chili 1 łyżeczka nasion kolendry po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Składniki przyprawy umieszczamy na patelni i lekko, spokojnie, podgrzewamy by zaczęły mocno pachnieć, musimy uważać by nie spaliły się. Studzimy je i mielimy. 1/4 przyprawy posypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem 139

dłuższe gotowanie jest zupełnie zbędne.     Co do ryżu, to ilość jest u mnie na oko, jakieś 80 g na osobę, a dodałam do niego łyżkę kurkumy, łyżeczkę imbiru suszonego oraz sól. Smacznego! Artykuł Marchewkowo- szpinakowe curry z aromatycznym ryżem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 162

zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Podzielić na dwie kule

Kubki smaku
Skrzydełka kowbojskie. 134

jednej cytryny  1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)  1 łyżeczka suszonego rozmarynu  1/2 łyżeczki chili w proszku  1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki imbiru w proszku  1 łyżeczka soli Wykonanie: Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą połączyć. Skrzydełka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce

zadanie-gotowanie
JAK ZROBIĆ PRZYPRAWĘ DO PIERNIKA 130

duże kory cynamonowe 2łyżeczki imbiru 2 łyżeczki goździków 1 łyżeczka płaska  kolendry 1/2 gałki muszkatołowej 1.5 łyżeczki kardamonu 8 kulek ziela ang. 3 gwiazdki anyżu 1.5 łyżeczki kolorowego pieprzu ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Przyprawy zmielić, wymieszać ze sobą i włożyć do słoiczka

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sernik dyniowy 280

okolicy listopada i grudnia (np. Kaufland, Lidl) – są idealne na spód do sernika, zawsze robię sobie ich zapas; poza sezonem świątecznym można użyć ciasteczek digestive z 1 łyżeczką imbiru w proszku Post Sernik dyniowy pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
GRZANIEC NA CYDRZE 176

przyjemnie a tu bęc ,nogi w rozjeździe głowa w chmurach a jutro kac murowany :).Powiem tylko jedno:warte guza na głowie:)Mocne,silne i przepyszne.   1 butelka cydru imbir kandyzowany pieprz w kulkach czerwony cynamon laski goździki przyprawa do grzańca-ile kto chce cukier jak trzeba ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Wino podgrzewać na małym ogniu(nie gotować!)dodać przyprawy i podgrzewać.Rozlać

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyszna tarta z warzywami 177

pół papryki 3 marchewki (ok 10 dag) 3/4 szkl. śmietany kremówki  1 jajko 15 dag sera żółtego gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie szczypta imbiru Paprykę owijamy w folię i pieczemy razem z tartą ok 15 min. Po czym usuwamy z niej skórkę i kroimy w cienkie paski. Umyte warzywa kroimy za pomocą obieraczki. Jajka roztrzepać

Gotuj z Agnes
Ryba inspirowana orientem 146

peperoni grzyby mung - opcjonalnie sos sojowy ciemny - łyżka sok z połowy pomarańczy olej sezamowy sezam - opcjonalnie makaron soba - 200g SKŁADNIKI MARYNATY sól - szczypta / zalewa z oliwek pieprz - dwie sczypty imbir w proszku - pół łyżeczki ocet ryżowy - łyżka /sok z połowy cytryny sos ostrygowy - łyżeczka oliwa - łyżka lub 2  tymianek - opcjonalnie olej sezamowy - opcjonalnie kilka kropli tacka aluminiowa do grilla

Kuchnia od dwojga
Jabłecznik z budyniem i kruche ciasto. 83

poprawić humor, poza słodkościami dla duszy jak na dworze zimno i ponuro? Ano najlepiej się pocieszyć pysznym ciastem, pachnącym cynamonem . A do tego filiżanka gorącej herbaty z cytryną i imbirem. Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki mąki krupczatki 3/4 szklanki cukru 200 g masła lub margaryny cukier waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 żółtka gęsta śmietana

Dieta moja pasja
Knedle z twarogu i manny podane z sosem wiśniowym . 160

twarogu półtłustego 3 łyżki manny 3 łyżki mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego jajko mąka pszenna do podsypania Sos: 2 garści mrożonych wiśni 2 szklanki wody 2 goździki szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta soli łyżeczka kisielu wiśniowego i maleńka szczypta pieprzu cayenne miód według własnych upodobań Oraz: woda i sól do gotowania knedli łyżka oleju Do miseczki wkładamy twaróg, dodajemy cukier

Dieta moja pasja
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 157

mleko mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy  olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej melasa trzcinowa do smaku Jajka, mleko i mąka mają być w takich samych proporcjach. Czyli zaczynamy od jajek, wybijamy jajka

Dieta moja pasja
Gołąbki z papryką i natką pietruszki czyli z dużą dawką witaminy C. 107

angielskiego łyżka oregano 2 łyżki skórki otartej z cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 1/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1/3 łyżeczki imbiru Oraz: główka włoskiej kapusty 3 łyżki oleju szklanka rosołu Zaczynamy od sosu,  cukinię, jabłko, cebulę koimy w kostkę. Na oleju podsmażamy paprykę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy składniki pokrojone

Dieta moja pasja
Zupa z dyni 232

mrożonych krojonych w słupki (lub świeżych) 2 listki laurowe 2 ziela angielskie 1,5 - 2 l. bulionu warzywno-wołowego (lub bulion z 2 kostek rosołowych) 2 łyżki startego świeżego imbiru 0,5 szkl. mleka pozostałe przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, garam masala Przygotowanie Dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć gniazda nasienne i ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika

coolinarnastrefa.blogspot.com
Domowa przyprawa do piernika 222

łyżeczkę czy ilość ziarenek. Z podanego przepisu otrzymacie około 110g domowej przyprawy do piernika . Domowa przyprawa do piernika Składniki: 50g kory cynamonu 13g całych goździków 12g suszonego imbiru (mielonego) 12g ziaren kardamonu (waga ziaren po wyłuskaniu) 10g gałki muszkatołowej 7g ziaren ziela angielskiego 3g ziaren kolendry 2g ziaren pieprzu czarnego 1-2 gwiazdki anyżu, opcjonalnie Wykonanie: - wszystkie składniki utłuc

Smakołyki Bereniki

Proponowane wyszukiwania