imbir - 9508 przepisów (strona:411/634)

PASZTET Z KASZY JAGLANEJ CIECIERZYCY I CUKINII 540

szklanki bułki tartej pół szklanki otrąb pszennych 1/3 szklanki siemienia lnianego olej do podsmażenia warzyw przyprawy wedle uznania.Ja dodałam łyżeczkę ostrej wędzonej papryki, łyżeczkę słodkiej papryki, sól, pieprz, tymianek, imbir można skroić papryczkę chili Najpierw zaczęłam od starcia cukinii na tarce. Lekko ją posoliłam i odstawiłam na 5-10 minut żeby puściła sok. Ugotowałam kaszę jaglaną i odstawiłam do ostygnięcia

potrawyregionalne
FLACZKI Z KANI LUB BOCZNIAKA 160

dag.Kani lub boczniaków  30 dag.startej na tarce marchewki,selera i pietruszki 1.5 litra wywaru mięsnego 2 listki laurowe 4 ziela angielskiego 4 ziarna jałowca utłuczone 3/4 łyżeczki mielonego imbiru gałka muszkatołowa niecałą łyżeczka papryka mielona słodka czerwona papryka ostra mielona1 łyżeczka 2 czubate łyżki majeranku Maggie dla smaku sól i pieprz 1 łyżka mąki ziemniaczanej ******************************************** Wywar mięsny zagotować.Dodac

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Czekoladowe Muffiny z Cukinią (bezglutenowe) 159

pudełka Autor: Grażyna Bober- Bruijn Wydawnictwo: Muza Składniki: 1 średniej wielkości cukinia (około 250 g) 200 g zmielonych migdałów 150 g mąki gryczanej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 2 łyżeczki sody oczyszczonej 120 g cukru 120 ml oleju roślinnego ( u mnie nierafinowany olej kokosowy ) 50 g czekolady deserowej 1 łyżka

Blondynka Gotuje
Warzywa korzeniowe w akcji – dni otwarte Bejo Zaden Poland 204

marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora szczypta soli – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub kaszy manny Wykonanie: Na wstępie połączcie suche składniki ze sobą. W osobnej misce połączcie składniki mokre z roztrzepanymi jajkami i powoli

karmelowy
Słów parę o koktajlach w ogóle oraz przepis na koktajl owocowy z jarmużem 243

Smak można również wzbogacić świeżymi ziołami. Oczywistym dodatkiem podczas upałów jest mięta, ale spróbujcie dodać np. bazylię, koperek lub natkę pietruszki. Niezwykle odświeżający smak uzyskamy również dodając kawałek świeżego imbiru, a zimą polecam eksperymentowanie z innymi przyprawami, np. cynamonem, goździkami czy nawet chili lub pieprzem. Warto również wzbogacać koktajle o chociaż jeden dodatek warzywny. Może to być tytułowy jarmuż

Ratunku obiad
Kaczka pieczona z pomarańczami 187

kaczki (u mnie ważyła 2,8 kg)  2 - 3 pomarańcze 2 - 3 jabłka sok z 1/2 cytryny 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Kaczkę umyć, osuszyć i oczyścić z pozostałości piór. Delikatnie po nakłuwać skórę na piersi kaczki, aby przyprawy i wytapiany tłuszcz

Kuchcik gotuje
Kefirowe placuszki orkiszowe z miodem i pomarańczą 190

Zapraszam na pierwsze wrześniowe śniadanie. Jesień tuż tuż, niedługo zacznie się sezon na herbatę z miodem, cytryną i imbirem, pierniczki, przyprawy korzenne. Tymczasem na pierwszy posiłek w ciągu dnia proponuję placuszki na kefirze z mąki orkiszowej doprawione kardamonem, podane z pomarańczą i miodem. Po takim śniadaniu nawet najpaskudniejsza poranna mgła ma swój urok i wszystko jest weselsze. Składniki na dwie

Wrzosowa Polana
Curry z cukinii, pomidorów i strączków 104

przed ugotowaniem) * można zastąpić innym strączkami lub kukurydzą 1 cebula puszka 400 ml mleka koksowego po 1 łyżeczce: kurkumy, czosnku suszonego (lub 3 ząbki świeże), pieprzu, soli, cukru trzcinowego, imbiru (lub 1 cm świeżego startego na tarce) opcjonalnie 3 nasiona kardamonu i łyżeczka suszonej trawy cytrynowej pęczek ulubionej zieleniny np. bazylii, kolendry, pietruszki Przygotowanie: Zacznij od ugotowania ryżu i bobu

greenscarf
Sałatka z kurczakiem 226

mięta dressing: 3 łyżki wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z limonki bądź pomarańczy, sól, odrobina chili w proszku (w zastępstwie możesz użyć imbiru świeżego, bądź pominąć ten składnik jeśli wolisz delikatniejsze dania) Awokado i melona kroimy w podłużne paseczki. Mango w kostkę- dość spore kawałki. Kurczaka porcjujemy na mniejsze kawałeczki. Sałatę dokładnie umyj

SMYKWKUCHNI
domowe Tandoori 111

czosnku w proszku 1/2łyżeczki startej gałka muszkatałowa 1  łyżeczka zmielonej kozieradki 1-2 łyżki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka zmielonych goździków 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka zmielonego kardamonu 1 łyżeczka sproszkowanej chili 1 łyżeczka sproszkowanej papryki 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1  łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie przyprawy

w mojej kuchni
KAWA Z KOGLEM - MOGLEM 134

przepis na przepyszną kawę z KOGLEM o imbirowym smaku.Polecam ogromnie!. 2 filiżanki mocnego naparu z kawy 2 łyżki śmietanki do kawy 1 żółtko 2 łyżeczki cukru 4 kostki kandyzowanego imbiru ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Żółtko ucieramy z cukrem na kogiel- mogiel (pycha) aż uzyska gładką masę i łączymy ze śmietanką.Do gorących filiżanek(ja trzymam je w gorącej wodzie na małym gazie) przelewamy kawę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Jak ugotować fasolę i inne strączki? 185

informacji i przepisów. Jeśli chodzi o przyprawy mające wpływ na łatwiejsze trawienie, poza tymi użytymi do gotowania strączków, to zaliczamy do nich m.in. cząber i majeranek. Pomocny będzie również imbir jak i kolendra czy czosnek. Czy i kiedy solimy strączki? Strączki najlepiej albo w ogóle nie solić, albo pod koniec gotowania (około 15 minut przed końcem). Jeśli posolimy wcześniej

Blendman
Ciasto dyniowe paleo, bez glutenu. 172

oleju kokosowego ⅓ szklanki mleka koksowego. 1 jajko 3 łyżki miodu sól Wypełnienie tarty: Dynia Hokkaido (400 gram puree) 3 jajka ¾ szklanki mleka kokosowego ⅓ szklanki miodu 2 łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki goździków (mielonych) szczypta soli Przygotowanie kruchego spodu: Na małym gazie w garnuszku mieszamy razem olej kokosowy, mleko i miód doprowadzając wszystko do wrzenia. Do miski dajemy

PaleoLife
"W krainie miodem płynącej" - podsumowanie akcji 164

zgłoszone przepisy: Miodowo-cynamonowa granola na dobry początek dnia autorka: peanutbuttermonster | blog: PEANUTBUTTERMONSTER Dietetyczna tarta kokosowa z świeżymi owocami autorka: zielona.kuchnia92 | blog: 365 dni dookoła kuchni. Arbuzowa lemoniada z imbirem, cytryną i miodem autorka: siarenka  | blog: siarenka - kulinarnie Koktajl bananowo-grejpfrutowy autorka: MilionSmakow  | blog: Milion Smaków Lemoniada truskawkowa autorka: aaasikkk | blog: Grunt to przepis! Miodowo-cynamonowa granola

Weekendy w domu i ogrodzie
TAJINE ( Tadżin) 116

jagnięciny ) 2 cebule 5-7  ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ,albo oleju roślinnego 1 kg. dużych Ziemniaków 250g. Zielonego groszku 1 lyżka turmerik-u 1 łyżka imbiru 1/2 natki  świeżej kolendry i pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soli  Kochani jeśli robimy mięso czerwone ( jagnięcina i baranina

Viola cooks with passion