imbir - 9508 przepisów (strona:409/634)

PASTA ZIELONE CURRY 116

zielonej papryczki chilli pokrojonej w małe kawałki ( jeśli pasta ma być ''czerwona'' czyli ostrzejsza dodaj czerwoną papryczkę) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki pokrojonej w kostkę szalotki 1/2 łyżeczki startego imbiru / 2 cm kawałek 1/3 łyżeczki skórki z limonki 1 łyżeczka soku z limonki 1/4 łyżeczki kuminu 1/3 łyżeczki soli Do moździerza wrzucamy wszystkie składniki i ucieramy na pastę. Przechowujemy

KuchcikoweLove
GREEN CURRY Z MAKARONEM RYŻOWYM 161

miękkości warzyw. Podajemy z makaronem ryżowym, dekorujemy kolendrą. Uwaga  pasta green curry konokwan zawiera  chili 25%, trawę cytrynową, czosnek, szalotkę, sól, galangal( przyprawa podobna do imbiru), limonkę kaffir, kmin, pastę z KREWETEK Smacznego

KuchcikoweLove
Pumpkin Spice Latte - kawa z syropem dyniowym 120

połączeniu z kawą to niebo w gębie! Spróbujcie koniecznie! Syrop dyniowy: 0,5 szklanki puree z dyni 1 szklanka cukru 4 łyżki wody 1 płaska łyżeczka cynamonu szczypta imbiru szczypta kardamonu 2 gożdziki 1 świeżo zaparzone espresso 0,5 szklanki spienionego mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do garnuszka najlepiej z grubym dnem  wlać wodę i cukier, zagotować, następnie dodać puree

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rada – gdy dopadnie cię ochota na coś słodkiego. babcia Basia 183

spacerów. Zimą doskonale spisują się zupy i wszelkiego rodzaju kremy z warzyw. Dynia czy brokuł idealnie rozgrzeją nas w jesienno – zimowe wieczory. Doskonale sprawdzają się przyprawy takie jak imbir czy kurkuma. Wzbogacają smak potraw oraz dzięki swoim właściwościom wzmacniają nasz układ odpornościowy. Nie możemy zapomnieć o rybach, które są źródłem cennych kwasów omega-3 oraz witaminy D, które wzmocnią

Pysznosci Babci Basi
Korzenne powidła śliwkowe 109

znajdziecie  tu . Składniki: 2 kg śliwek węgierek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 szklanki wody Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków (roztartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki imbiru 1/4  łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek. Wkładamy je do dużego garnka, podlewamy wodą i sokiem z cytryny i zaczynamy smażyć

Smakowity Blog Kulinarny
Śliwkowy budyń jaglany 104

zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł

Mango Papaja
DOMOWA PRZYPRAWA CHAAT MASALA DO WARZYW I SAŁATEK 176

dodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu.   3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka pieprzu 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 164

jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi

Cooking Monster
Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni 172

szklanki mąki  1 szklanka płatków owsianych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżeczka cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/4 łyżeczki soli  1 szklanka wiórki czekoladowe 250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko

Niezły Młynek
Indyjskie kotlety z dyni 148

Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli   Przygotowanie: Dynię obieramy

Bananowe Pole
Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami 139

jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka i dokładnie wymieszać. Na kaszy

Kuchnia Bon Appetit
Orzechowiec z gruszkami 146

mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału - 120 g masła - 2/3 szklanki brązowego cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian

Zainspirowana w kuchni
Duszona kapustka z koperkiem 136

pracy. Spróbujcie. Aby otrzymać kilka porcji kapusty, przygotujcie następujące składniki: niedużą główkę kapusty włoskiej cebulę dwa ząbki czosnku pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki pół łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki płatków chili szczypta kminu rzymskiego solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego sól do smaku Posiekaną kapustę obgotowuję we wrzątku przez nie więcej niż

Pichceniomania
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 165

zabawy , zaprośmy przyjaciół i znajomych. Swoich i dziecia rni. Będzie wesoło i głośno a jesienny długi wieczór przeleci w okamgnieniu. Gorąca czekolada , grzane wino ,  zupa marchewkowa z rozgrzewającym imbirem czy  gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami .       To prawda, lato obfituje w aromatyczne owoce i świe że warzywa

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 163

łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów) ⅓ szklanki miodu (albo więcej) 2 łyżeczki imbiru 1 ½ łyżki cynamonu szczypta soli 3 łyżki mleka ⅓ szklanki oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto prócz mleka i oleju koksowego. Potem wlewamy

PaleoLife