nawet trzeba wypróbować! Zupa krem z kukurydzy Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej) 4 małe ziemniaki 1 duża cebula kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1/4-2/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz Przygotowanie: Na pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane
Bananowe Polepikantne, mniej lub bardziej aromatyczne. Pamiętam, że moim pierwszym kremem była zupa marchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa
Kuchnia Bazyliimąki 150 g masła ( zimnego) 100 g cukru 4 łyżki śmietany 18 % nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec
KuchcikoweLoveDYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru - szczypta kardamonu - 100 ml wody Na oliwie zeszklij czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną i obraną dynię. Całość duż pod przykryciem aż się rozpraży. Dodaj przyprawy i wodę. Zagotuj całość
SMYKWKUCHNInagrodzić te oto dwie autorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto z ciecierzycy" Zwycięzcom gratuluje i czekam do 5 dni na dane do wysyłki nagrody, jeśli osoba/by się
Gotowanie...to proste !Wyśmienita lemoniada do zaspokojenia pragnienia zarówno w ciepłe jak i chłodniejsze dni. Imbir rozgrzewa i koi pragnienie a pomarańcza nawadnia, dzięki temu w znakomitym połączeniu wylądowały w lemoniadzie, polecam gorąco. Lemoniada imbirowo - pomarańczowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieczarujące.Chciałabym Wam bardzo polecić zrobienie takiej zupy. 3/4 średniej dyni 2 żółte papryki 2 Ząbki czosnku 0.5 szkl.mielonych orzechów ( kilka zostawić do przystrojenia) sól morska pieprz cajune kurkuma imbir 1 puszka mleczka kokosowego 200 ml.bulionu z kurczaka ********************************************** Dynię i paprykę obrać , oczyścić i pokroić na kawałki.Włożyć do naczynia , polać odrobiną dobrej oliwy i piec 20 minut
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiąższu dyni 4 pomidory 2 cebule 2 marchewki 2 papryki 1/3 szkl oliwy 1/2 szkl octu 1/2 szkl cukru 2 łyżki soli 2 płaskie łyżki cukru łyżka curry łyżka imbiru łyżeczka słodkiej, mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Dynię pokroić w ok 1cm kostkę. Paprykę i cebulę w kosteczkę. Marchew zetrzeć na tarce
6niebomieszanki sałat (wybierz tą ulubioną) - 1 duży filet z kurczaka - 1 długi ogórek - 2-3 figi - 1 gruszka np. klapsa - przyprawy do kurczaka: kolendra mielona, miód, sok z limonki, imbir, cynamon - oliwa z oliwek Sałatę myjemy i osuszamy, układamy w naczyniu. Ogórka obieramy i kroimy na długie cienkie plasterki. Figi myjemy i kroimy na ćwiartki. Kurczaka marynujemy w przyprawach
SMYKWKUCHNIUwielbiam złotą jesień właśnie za smak i zapach domowej szarlotki, jest moim ulubionym ciastem zaraz po serniku. Złociste ciasto kruche, warstwa jabłeczna z kisielem o zapachu imbiru, bezowa pianka i maliny, całość zgrało się doskonale. Patera…. Właśnie ! Która kobieta nie kocha prezentów ? Chyba nie znam takiej, zawsze chciałam mieć taką z wygrawerowanym własnym imieniem i dzięki firmie My Gift
Wanilia i Kardamonlista składników: 1 słodkie jabłko 1 szklanka mrożonych malin 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki wody w osobnej szklance ulubione przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, goździki coś do osłodzenia: melasa buraczana, miód, syrop daktylowy (opcjonalnie) W składnikach jest wpisane jabłko i maliny, jednak możesz używać dowolnych owoców, na które aktualnie masz ochotę. Mogą być
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella pełne ziarno - Tagliatelle - 4 pomidory - 2- 3 figi - świeża bazylia - oliwa z oliwek - greckie czarne figi (z pestką) - miód - mieszanka przypraw: sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich do skropienia dania Pomidory i figi kroimy na plastry, układamy na blaszce (na papierze do pieczenia), mocno skrapiamy sosem, powstałym z połączenia
SMYKWKUCHNImarchewkowych 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki sproszkowanego lub kawałek startego świeżego imbiru 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz oleju wrzucamy do miski i mieszamy na jednolitą masę. Jeśli masa jest trochę za gęsta dodajemy więcej śmietany. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę
Emskie Smakiząbki czosnku -1-2 brokuły -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona) -100 g sera typu feta - sól, pieprz , gałka muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa
Aromatyczne PodróżeSzarość za oknem, zimno i nieodłączny parasol w torebce sprawiają, że coraz częściej sięgam po przyprawy, które zwykle dodaje się do pierników - cynamon, goździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą
Posadzone i zjedzone