imbir - 9508 przepisów (strona:410/634)

Śliwkowy budyń jaglany 101

zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu aż ta wchłonie cały płyn. Studzę kaszę przez kilka minut i miksuję z dodatkiem przypraw, jogurtu naturalnego, syropu klonowego i powideł

Mango Papaja
DOMOWA PRZYPRAWA CHAAT MASALA DO WARZYW I SAŁATEK 164

dodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu.   3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka pieprzu 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 161

jest zachęcająca - zimno, szaro i ponuro, na szczęście w kuchni znam zupełnie inną odsłonę tej pory roku. Aromatyczne zupy krem z dyni w kolorze zachodzącego słońca, pachnące cynamonem i imbirem wypieki z jabłkami i gruszkami, czy rozgrzewające gulasze i potrawki. Jesień jest pyszna! To chyba czas w roku, gdy razem z Dominikiem jemy najwięcej zup. Przyznam, że nic nie robi

Cooking Monster
Ciasteczka czekoladowo - owsiane z dyni 167

szklanki mąki  1 szklanka płatków owsianych  1 łyżeczka proszku do pieczenia  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej  1 łyżeczka cynamonu  1/4 łyżeczki imbiru  1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej  1/4 łyżeczki soli  1 szklanka wiórki czekoladowe 250 g gorzkiej grubo siekanej czekolady Przygotowanie: W misce mieszamy suche składniki, następnie dodajemy puree z dyni i wszystko

Niezły Młynek
Indyjskie kotlety z dyni 144

Potrzebujemy: 2 szklanki startej surowej dyni 6 łyżek mąki pszennej (lub kukurydzianej/cieciorkowej w wersji bezglutenowej) 3 łyżki wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki curry sól, pieprz Panierka: 3-4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżki papryki słodkiej szczypta chilli   Przygotowanie: Dynię obieramy

Bananowe Pole
Kasza jaglana z jabłkami i bakaliami 135

jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka i dokładnie wymieszać. Na kaszy

Kuchnia Bon Appetit
Orzechowiec z gruszkami 140

mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału - 120 g masła - 2/3 szklanki brązowego cukru - 2 jajka - 1/2 szklanki mleka - 1 płaska łyżeczka proszku - 1 łyżeczka startego świeżego imbiru - 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich - 3 gruszki Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej jajka, miksujemy a następnie wsypujemy wszystkie suche składniki na przemian

Zainspirowana w kuchni
Duszona kapustka z koperkiem 133

pracy. Spróbujcie. Aby otrzymać kilka porcji kapusty, przygotujcie następujące składniki: niedużą główkę kapusty włoskiej cebulę dwa ząbki czosnku pęczek koperku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki pół łyżeczki czarnego pieprzu 1/3 łyżeczki płatków chili szczypta kminu rzymskiego solidną łyżkę masła, najlepiej klarowanego sól do smaku Posiekaną kapustę obgotowuję we wrzątku przez nie więcej niż

Pichceniomania
JESIEŃ DA SIĘ LUBIĆ ! 159

zabawy , zaprośmy przyjaciół i znajomych. Swoich i dziecia rni. Będzie wesoło i głośno a jesienny długi wieczór przeleci w okamgnieniu. Gorąca czekolada , grzane wino ,  zupa marchewkowa z rozgrzewającym imbirem czy  gorąca szarlotka śmiało mogą konk urować z letnimi grill owanymi ka rk óweczkami .       To prawda, lato obfituje w aromatyczne owoce i świe że warzywa

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasto śliwkowe paleo z kruszonką 158

łyżeczka goździków mielonych Składniki na ciasto: ½ szklanki mąki kokosowej ½ szklanki mąki migdałowej ¼ szklanki płatków migdałowych ¼ szklanki mielonych orzeszków pini (albo innych orzechów) ⅓ szklanki miodu (albo więcej) 2 łyżeczki imbiru 1 ½ łyżki cynamonu szczypta soli 3 łyżki mleka ⅓ szklanki oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto prócz mleka i oleju koksowego. Potem wlewamy

PaleoLife
Zupa krem z kukurydzy 205

nawet trzeba wypróbować! Zupa krem z kukurydzy Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej) 4 małe ziemniaki 1 duża cebula kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1/4-2/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz Przygotowanie: Na pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane

Bananowe Pole
8 przepisów na pyszne zupy krem 222

pikantne, mniej lub bardziej aromatyczne. Pamiętam, że moim pierwszym kremem była zupa marchewkowa, ale za to w brokułowej zakochałam się do szaleństwa. Cebulowa natomiast wspaniale rozgrzewa, a dyniowa, doprawiona imbirem czy curry jest doskonała dla osób lubiących orientalne smaki. Zupy krem serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym, bądź bagietką. Zapraszam po pyszne inspiracje! Jestem ciekawa, która Was najbardziej zachęca Brokułowa zupa

Kuchnia Bazylii
SZARLOTKA NA CIEPŁO Z LODAMI 228

mąki 150 g masła ( zimnego) 100 g cukru 4 łyżki śmietany 18 % nadzienie: 1 kg kwaśnych jabłek 100 g cukru 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki zmielonych goździków 1/2 szklanki rodzynek 2 łyżki masła Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Ciasto kruche nie lubi ciepła, najpierw posiekaj wszystko nożem, a dopiero na koniec

KuchcikoweLove
SPAGHETTI IDEALNE ;-) 160

DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru - szczypta kardamonu - 100 ml wody Na oliwie zeszklij czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną i obraną dynię. Całość duż pod przykryciem aż się rozpraży. Dodaj przyprawy i wodę. Zagotuj całość

SMYKWKUCHNI
Wyniki Konkursu Urodzinowego ! 160

nagrodzić te oto dwie autorki oraz ich przepisy: Książkę "Retro warzywa" Pawła Łukasika otrzymuje Pani Elżbieta Anna Kruczkiewicz za przepis na "Lazanie z lubczykiem, jarmużem, pomidorkami okraszoną czosnkiem i imbirem" Książkę "Strączki" Marii Banach otrzymuje Pani Marta Pękalska za przepis na "Cytrynowe ciasto z ciecierzycy" Zwycięzcom gratuluje i czekam do 5 dni na dane do wysyłki nagrody, jeśli osoba/by się

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania