imbir - 9508 przepisów (strona:415/634)

PUMPKIN PIE 152

możecie zastąpić świeżo otartą skórką z 1 pomarańczy. Jeśli nie macie gotowej przyprawy piernikowej samodzielnie przygotujcie taką korzenną mieszankę. W tym celu wymieszajcie w miseczce 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków i tyle samo mielonej gałki muszkatołowej. Aby tarta ładniej prezentowała się na stole jej wierzch pokryłam polewą śmietankową, a na koniec udekorowałam glazurą z dżemu pomarańczowego

cool and minty
CURRY Z DORSZEM I POMIDORAMI 114

kuchni. Będzie świetnym pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad po pracy. Pastę curry możecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam  TAKĄ 1/2 szklanki bulionu

cool and minty
CURRY Z KURCZAKIEM, KALFIOREM I POMIDORAMI 171

świeżymi pomidorami. Do jego przygotowania użyłam gotowej pasty curry, ale z powodzeniem możecie zastąpić ją własnoręcznie przygotowaną mieszanką przypraw. Wystarczy zetrzeć na tarce ząbek czosnku i dwucentymetrowy kawałek świeżego imbiru, przełożyć do miseczki i wymieszać z 1 łyżeczką curry w proszku oraz szczyptą soli, chili, kurkumy, cynamonu i ¹⧸₂ łyżeczki  roztartych w moździerzu ziaren kolendry. Danie jest pachnące i pełne

cool and minty
KURCZAK W SOSIE BARBECUE 101

łyżek pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka cukru 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
ZUPA Z SOCZEWICY I SERA 115

cebula 2 łyżki masła włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku 2 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego  150 g kabanosów 100 g serka gouda ( w kostce ) pęczek natki pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
Dębska kawa żołędziówka 118

której jest drzewo rozliczne ku budowaniu i barci godne, dębina wielka, sośnina”. Bardzo dziękuję za gościnę i wspaniały gościniec. Dębska Kawa Żołędziówka – skład: prażone żołędzie 98,5%* kardamon*; imbir*; cynamon*; goździki*; *produkt rolnictwa ekologicznego Sposób przygotowania: Dwie czubate łyżeczki kawy, w przeliczeniu na 1 szklankę wody, wsypać do naczynia i gotować około 1-3 min. Odstawić na 5-20 minut

królestwo garów
Krem pomidorowy z frytkami z cukini i szynki złocistej, podawany z kaszą gryczaną ,selerem naciowym i olejem z ostropestu 153

syta", ale nie powoduje uczucia ciężkości, co jest wyjątkowo cenne, zwłaszcza kiedy na dworze żar się z nieba leje. Jeśli do zupy, podczas gotowania, dodacie 2 cm startego kłącza imbiru,będzie ona miała właściwości detoksykacyjne . Na zdrowie

Z Kuchni Do Kuchni
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 173

czosnku, przeciśnięte przez praskę sok i otarta skaórka z 1 cytryny 3 łyżki soi 2 łyżki ketchupu 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru Dodatkowo ryż z berberysem utarta marchewka krążki czerwonej cebuli kolendra do posypania drewniane patyczki do grillowania Surówka z młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego

codojedzenia
Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :) 180

łyżeczka octu ryżowego §       1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao) §       1 łyżeczka świeżo startego imbiru Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw

Bazując na smaku
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 122

mało kto pamiętał jarmuż – dziś dostaniemy go bez problemów. Wrócił tobinambur i skorzonera – najpierw szturmem podbijające restauracje, teraz zwykłe kuchnie. Mniej boimy się batatów, bakłażanów, limonek, awokado, imbiru – choć są u nas od dawna, to mam wrażenie, że wielu Polaków musiało się z nimi oswoić, zanim zaczęli na stałe wykorzystywać je podczas gotowania. Zmieniają się też zastosowania

Poezja smaku
Indyjska zupa krem z kalafiora 148

pewno Was zachwyci. Serdecznie zachęcam ! Indyjska zupa krem  z kalafiora Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 kalafior 1 spory batat 1 cebula 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1,5 łyżeczki mielonego kuminu 1000 ml bulionu ( przygotowanego na bazie  domowej pasty warzywnej ) 400 ml mleczka kokosowego oliwa

Kulinarne przygody Gatity
Wakacyjna forma z GO! SLIM 119

przyspieszających spalanie: Gorzka pomarańcza – reguluje prace układu pokarmowego wpływając na apetyt: jemy mniej, spalamy efektywniej. Kofeina bezwodna – przyspiesza przemianę materii i pobudza pracę jelit, tym samym przyśpieszając trawienie. Cayenne+imbir+zielona herbata – aktywują procesy spalania i usuwanie komórek tłuszczowych. L-karnityna – stymuluje pozbywanie się tłuszczu. Jod – wspomaga prawidłowe działanie tarczycy, która ma wpływ na to czy tyjemy, czy też chudniemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kofta kebab z chlebkiem pita 198

niewielka cebula, drobno posiekana* spory pęczek posiekanej mięty skórka otarta z połowy cytryny, kilka kropel soku pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kolendry mielonej pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz patyczki do szaszłyków Do miski wrzucamy mięso, dodajemy do niego drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

Cooking Monster
Paprykarz 128

resztek - można wrzucić wszystko, a i tak będzie pysznie. Tak samo jest z przyprawami, jeśli wolicie bardziej ziołowe dania, to pomińcie chilli, jeśli wolicie bardziej rozgrzewające potrawy - dodajcie jeszcze imbir. Ja użyłam dziś suszonej papryczki habanero zamiast sproszkowanego chilli i jest

Cooking Monster
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 168

jogurt naturalny lub grecki 1 ząbek czosnku 1 dymka sok z połowy limonki 3 łyżeczki przyprawy tikka masala (gotowa mieszanka dostępna na TEJ stronie) 1 łyżeczka chilli pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy ok. 1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) sól i pieprz czerwony barwnik spożywczy (opcjonalnie) Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem i pozbywamy się wszystkich chrząstek, błonek i tłuszczu

Cooking Monster