miałam zamiaru piec wcale ale tak mnie jakoś naszło i rano w piątek zanim zjadłam śniadanie zakręciłam i muffiny gotowe. Fajne są, wilgotne, pachnące pomarańczą z lekką nutą imbiru, polecam do kawy czy czystka, zielonej herbatki. W oryginale muffiny są z serem ricotta a ja dodałam serek homogenizowany naturalny bo nie miałam ricotty i nie posypałam muffinek płatkami migdałowymi
Moje Małe Czarowanieramach akcji Wypiekanie na śniadanie ..mufinki robi się bardzo szybko i jeszcze szybciej zjada...polecam. 1 i 1/3 szkl. mąki luksusowej Młynomag 1/2 szkl. cukru 1,5 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Skworcu 125 g ricotty sok z połowy pomarańczy skórka z całej pomarańczy 1/2 szkl. mleka 1/4 szkl. oleju 1 jajko płatki migdałowe do posypania
Moje domowe kucharzenieyuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili suszonej, drobno posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku
Co na wege obiad?podkręcenia intensywności smaku sosu. Drukuj Brokuły z lekkim sosem czosnkowym window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 brokuł mały kubek gęstego jogurtu naturalnego szczypta soli, szczypta pieprzu szczypta kurkumy i imbiru 2 ząbki czosnku Wykonanie Brokuł gotujemy na parze. Jogurt mieszamy z przyprawami, dodajemy przeciśnięty czosnek. Podajemy brokuły polane sosem jogurtowym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/brokuly-sosem-czosnkowym/ BosowKuchni Artykuł Brokuły z lekkim sosem
Mieszam w Garnkucytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz cayenne, sos sojowy, sok pomarańczowy i Imbir. Przyprawa Cajun. Ta wyjątkowa przyprawa powstanie z wymieszania brązowego cukru, papryki, kminku, musztardy w proszku, i pieprzu. Śródziemnomorski mix przypraw. Dla osób preferujących łagodniejszy smak polecamy mieszankę rozmarynu, kminku, oregano
naRuszcieroboty sos teriyaki. Sos Teriyaki jest doskonałym dodatkiem do grillowanego mięsa i ryb. Wystarczy wymieszać w równych częściach: sake, ryż kukurydziany lub biały wermut z syropem z agawy, dodać imbir, olej sezamowy i chili do smaku. Domowy sos czekoladowy . Jest on bardzo łatwy do zrobienia. Wystarczy w rondelku roztopić ciemną czekoladę ze śmietanką kremówką lub bitą śmietaną często mieszając
naRuszciebazować. Ale aby uzyskać wyjątkowe smaki przypraw można użyć o wiele więcej składników. Oto kilka pomysłów, które polecamy wypróbować. kminek czarny pieprz biały pieprz czosnek w proszku curry kolendra imbir cynamon oregano tymianek Idealne proporcje to: 8 części cukru, 3 części soli i 1 część dodatkowej przyprawy i czerwonej przyprawy. Przy przygotowywaniu przyprawy należy uwzględnić kilka rzeczy, np. stosunek soli
naRuszcieDrukuj Kurczak pieczony window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1/2 kurczaka 1 duża cebula 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju kokosowego przyprawy (papryka słodka, czosnek, majeranek, imbir, curry, pieprz, sól, mielony kminek, zioła prowansalskie) Wykonanie Kurczaka nacieramy przyprawami. Mieszamy olej i sos sojowy, polewamy tym kurczaka. Obkładamy plastrami cebuli. Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki
Mieszam w GarnkuShoarma Składniki: -pół kilo łopatki wieprzowej -przyprawy (imbir, curry, pieprz ziołowy, papryka słodka, gałka muszkatołowa, majeranek) -odrobina oleju Sposób przygotowania: Łopatkę kroimy na malutkie paseczki. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Mięso smażymy na odrobinie oleju a następnie dolewamy wody i dusimy pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. godzinkę). Frytki Składniki: -ziemniaki -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy na paseczki
Magia jedzenia.Dziś sobota - dzień sprzątania a więc szybki obiad... Składniki: -2 piersi z kurczaka -przyprawy (imbir, papryka słodka, curry, majeranek, sól) -olej do smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2x2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone mięso. Dodajemy przyprawy i od czasu do czasu mieszamy. Smażymy
Magia jedzenia.grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego imbiru; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej; 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego; 1 czubata łyżeczka majeranku; Sól. Dodatkowo: Forma keksowa; Folia aluminiowa do wyłożenia keksówki; Szklanka = 250ml. Sposób przygotowania: Mięso
Gospodyni Miejskaoliwek 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 300 ml mleka kokosowego 1/2 łyżeczki soli przyprawy: 1/3 łyżeczki curry, szczypta cynamonu, imbiru, papryki wędzonej, kuminu 1 łyżka syropu z agawy, syropu klonowego lub miodu sok z 1/2 limonki lub cytryny 1 pęczek natki pietruszki lub kolendry do podania: ryż długoziarnisty/ dziki, chlebek
Mango Papajasmaczne i cieszące oko podczas jedzenia, a przy tym minimalna ilość użytych składników zachęca do jego wykonania. Oryginalne curry przygotowywane w Indiach jest zazwyczaj z połączenia różnych przypraw (kumin, imbir, kardamon, anyż gwiazdkowy, chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka
Kuchcik gotujeżeberek wieprzowych 4 kostki gorzkiej czekolady 250 g wędzonych śliwek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 kieliszek octu balsamicznego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 4 ziarenka kardamonu Szczypta imbiru ½ łyżeczki płatków chili Szczypta tymianku Szczypta rozmarynu Olej do smażenia Wykonanie: Cebule kroimy drobną kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju, dodajemy posiekany drobno czosnek , pokrojone w paski
W kuchennej krainie