imbir - 9508 przepisów (strona:432/634)

Zielony koktajl na zdrowie 107

witaminową, wspomaga oczyszczanie i odtruwanie organizmu. Idealny na pierwsze lub drugie śniadanie. Składniki na 1 porcję: 1 plaster świeżego ananasa 1/4 pomelo 1 duża garść szpinaku w liściach kawałek imbiru ok. 0,5-1cm 3/4 szkl. przegotowanej wody Wszystko umieścić w blenderze zmiksować odrazu wypić

Kubki smaku
Korzenne ciasteczka żydowskie 157

100g ciemnych rodzynek 3 łyżki brandy 100g mąki z tapioki 140g jasnej mąki gryczanej 1/2 łyżki dobrej jakości kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki – cynamonu i imbiru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki ziela angielskiego 3 łyżki stewii z erytrytolem 1/4 łyżeczki soli 140g czekolady startej na grubej tarce (u mnie 90% kakao) 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju

Fill The Bowl
Korzenna przyprawa 123

piernika zależy mieszanki przypraw korzennych – ja od kilku lat stosuję tę samą własnoręcznie przygotowaną mieszankę. Składniki na: Korzenna przyprawa 5 lasek cynamonu, tj. około 30g 5 łyżeczek suszonego imbiru, tj. około 10g […] The post Korzenna przyprawa appeared first on Magiczny Garnek

Magiczny Garnek
Zupa Pho ga – przepis na pyszną zupę 162

sosu rybnego  1 łyżka cukru  3 anyże gwiazdkowe 1 laska cynamonu 4 szt kardamonu 4 szt goździków 5 szt pieprzu czarnego w ziarnach łyżka posiekanego imbiru  sól do smaku  zielona cebulka  limonka  makaron chiński ja miałam taki do ramenu   Kurczaka myjemy pod zimną wodą, kroimy na cztery części i wkładamy do garnka wraz

Kuchnia na wzgórzu
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 202

ząbki czosnku ½ szklanki oleju rzepakowego DO PRZYPRAWIENIA 50ml whiskey 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1 czubata łyżeczka nasion kolendry 1 czubata łyżeczka rozmarynu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka startej gałki muszkatołowej 3 ziela angielskie 3-4 jagody jałowca 2-3 liście laurowe 5 łyżek sosu sojowego sól pieprz

Karo in the Kitchen
Napój intensywnie spalający tłuszcz 43310

spalający tłuszcz...ten eliksir doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Pij go miedzy posiłkami. Składniki; 250 ml letniej wody, 1 cytryna świeżo wycisnieta, 3-4 cm startego imbiru /wyciśnij sam sok pozn ej do napoju/ opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Połacz składniki                             Żródło " Magia

Anioły w kuchni
Smaczny orzech do zgryzienia - warsztaty z Kikkoman i Tabasco 164

laskowymi Śledzie w grzybach w ziołach i orzechowy wafelek Karpia  w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie Karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Moja grupa miała za zadnie przygotowanie smażonego karpia w panierce maku i kokosie, podanego z pęczakiem na domowym winie i duszonymi gruszkami i jabłkami w korzennych przyprawach. Muszę przyznać

Kulinarne przygody Gatity
GRZANIEC ŚWIĄTECZNY! 124

GRZANIEC: - wino półwytrawne różowe włoskie - suszone wiśnie - kandyzowany imbir - anyż - cynamon - skórka pomarańczowa - ziarna jałowca - cukier brązowy - kilka rodzynek  Całość podgrzej w rondelku! Podawaj gorące! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Pasztet mięsny 135

ziarenek ziela angielskiego 3 goździki 4 listki laurowe kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu 4 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki 2 łyżeczki pieprzu 3 łyżeczki soli himalajskiej 2 łyżeczki imbiru Wykonanie: Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka. Warzywa obieramy i wraz z grzybami, goździkami, listkami, zielem i pieprzem wkładamy do mięsa. Wszystko zalewamy zimną wodą, ale tylko tyle

Kulinarne przygody Gatity
Piernik na porterze 155

cukru trzcinowego 125 g masła 135 g golden syropu 100 g melasy 200 g pszennej mąki 25 g kakao szczypta zmielonych goździków ¾ łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki zmielonego imbiru 1½ łyżeczki sody 1 duże jajka 160 ml porteru szczypta soli 100 g czekolady, grubo pokrojonej Pomada 150 g cukru pudru 3 łyżki portera 20 łyżki masła ½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy, proszek Nastaw

codojedzenia
Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami 123

kawałki 1 mała cebula pokrojona w kostkę 3-4 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 1 l wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% Fasolę namoczyć na noc w dużej ilości wody. Na następny dzień ugotować

Czerwień i błękit
Jadalne prezenty: Świąteczne biscotti piernikowe 124

goździki 2 ziarna ziela angielskiego 240-300 g mąki pszennej typ 450** 100 g cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 laska wanilii 40 g orzechów włoskich 40 g całych migdałów 50 g suszonej żurawiny * Dynię (u mnie piżmowa, ale może być inna) pokrój

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z dynią 128

pieroga z rzędu. Składniki na 4 słuszne porcje: 500 g obranej i pokrojonej w kostkę surowej dyni 150 g ryżu (suchego) 50 g czerwonej soczewicy 1 cenula łyżeczka imbiru w proszku łyżeczka gałki muszkatołowej łyżeczka czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta pieprzu 1 litr wody (idealny byłby wywar po gotowanych warzywach typu marchew, seler) Przygotowanie: Cebulę obierz, posiekaj drobno i wrzuć

greenscarf
Bazarek Smakoszy :) 176

przypraw ma w swoim składzie cukier, nie wspominając już o dodatkach, wzmacniaczach smaku i aromatach. To curry to wyłącznie mieszanka naturalnych i ekologicznych przypraw: kolendry, gorczycy, kminku, kozieradki, chilli, imbiru, kurkumy, kopru włoskiego. Uwielbiam curry i dodaję je do na prawdę dużej ilości przygotowywanych przeze mnie potraw :) Wiem, że to ekologiczne curry na pewno mnie zachwyci.  Zapraszam do Bazarku

Zdrowie na języku :P
Pierniki – świąteczne tradycyjne ciastko 191

mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę wsypać do miski odpornej na wysoką temperaturę.Kakao, miód, cukier, masło i wodę zagotować. Wrzątkiem zaparzyć przygotowaną mąkę. Ciasto mieszamy łyżką drewnianą (kopyść). W miarę stygnięcia dodajemy po jednym jajku cały czas

Gotowanie-uk