ketchupu, 2 łyżeczki octu ryżowego (możesz zastąpić białym winem), 1 łyżeczka sosu sriracha (możesz zastąpić mieloną papryczką chilli 1/2 łyżeczki), 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/2 łyżeczki suszonego imbiru, sok z 1/2 pomarańczy, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej. Dodatkowo: szczypior. Dzisiaj u mnie ponownie, azjatycki podmuch w polskiej kuchni - czyli kurczak z orzechami nerkowca. Wyśmienite orientalne danie
Świat Domowej Kuchnijajka 3 żółtka 350 g cukru 400 g pszennej mąki 1 czubata łyżeczka zmielonego kardamonu 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka zmielonych goździków 1 czubata łyżeczka zmielonego imbiru odrobina czarnego pieprzu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego extraktu, u mnie w proszku ½ łyżeczki soli białko do posmarowania Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Zmiksuj jajka, żółtka
codojedzeniałyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki startego imbiru Przygotowanie: Grzyby moczymy w ciepłej wodzie około 30 minut, odsączamy i drobno siekamy. Schab kroimy w niedużą kostkę, cebule drobno kroimy. Migdały rozgniatamy z łyżeczką wody na papkę W garnku rozgrzewamy
Gotuj z Rumcajsemjako ostro-kwaśna. Składniki (4 porcje): 450g mieszanki warzywnej chińskiej (np. Hortex) 1l bulionu drobiowego 3 łyżki dobrego, ciemnego sosu sojowego sok z ćwiartki cytryny ćwierć łyżeczki imbiru pół łyżeczki pieprzu cytrynowego pół łyżeczki chilli w proszku 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 1 i 1/2 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) szczypta majeranku 2 listki laurowe Przygotowanie: Bulion doprowadzamy do wrzenia
Gotuj z Rumcajsempiersi kurczaka 150g kiszonej kaputy 1 średnia marchew 6 arkuszy papieru ryżowego 2 łyżki suszonych grzybów Mun 2 łyżki sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru tłuszcz do głębokiego smażenia Przygotowanie: Grzyby Mun namaczamy w ciepłej wodzie 15 minut, kroimy w paski. Pierś kurczaka oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie paski, marchew obieramy i ścieramy
Gotuj z RumcajsemSkładniki na 2 porcje: 2 małe buraki 2 pomarańcze 1 marchewka 1 jabłko szczypta imbiru Przygotowanie: Buraczki, marchewkę, jabłko umyć i obrać, Pokroić na mniejsze kawałki, jabłka pozbawić gniazd nasiennych. Z pomarańczy wycisnąć sok. Składniki połączyć w blenderze (opcjonalnie można dodać jeszcze odrobinę wody mineralnej). Najlepiej smakuje schłodzony
Gotuj z Rumcajsemzawsze kilka rodzajów aby posmakować, pokosztować i delektować się tym pysznym deserem. Zachęcam dziś do spróbowania aromatycznego ciasta które będzie Wam smakowało na pewno. Ciasto z jabłkami i imbirem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegram startej na dużych oczkach marchwi 300 gram mąki 225 ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki mielonego siemienia lnianego* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru konfitura figowa do przełożenia Niewegańska polewa: 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru pudru
Mango PapajaKurkuma (ostryż długi, szafran indyjski, turemerik), roślina podobna do imbiru, która rośnie w rejonach tropikalnych. Korzenie jej zawierają żółtą substancję - kurkumę - które zawierają kurkuminę i inne kurkumidoidy. Kurkuma jest używana od 5000 lat w medycynie ajurwedyjskiej. To najbardziej wartościowa, ogólnodostępna przyprawa. Nie brak dowodów naukowych na zbawienne działanie kurkumy na nasze zdrowie. Dlatego warto zrobić dla niej miejsce w naszej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rumu 3 łyżki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka płaska mielonej lawendy 5 dag.posiekanych drobno orzechów laskowych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki utłuczonych goździków szczypta mielonego imbiru ********************************************* Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,Zagotować miód z masłem , lekko ostudzić.Wlać rum ,dodać przyprawy korzenne i dokładnie wymieszać.Ostudzony miód Łączymy z mąką , orzechami i zagnieść ciasto.Rozwa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizneutralizować szkodliwe właściwości kawy, należy dodać do niej odrobinę sproszkowanego korzenia imbiru, który niweluje jej szkodliwe właściwości. Kawa ma przy tym ładny miły aromat. Nie dodajmy oczywiście zbyt dużo, bo wtedy kawa straci swój kawowy aromat. Pozdrawiam
Przepisy i porady kulinarnefilmie poniżej znajdziesz przepis na herbatkę imbirową, która pomoże Ci zwalczyć ból gardła i przeziębienie. Imbir ma właściwości bakteriobójcze i odkażające. Warto sięgnąć po naturalne środki, które daje nam natura. Polecam, ja taką sobie robię i pomaga. Zapraszam na film
Przepisy i porady kulinarneMarynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz
mojewypiekiinietylkodań. Składniki pół kalafiora ziarenka granatu olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing
Z Kuchni Do KuchniZniewalająca aromatem przyprawa idealnie nadaje się na zimne jesienne wieczory. Jest to mieszanka mielonych przypraw, takich jak: kardamon, cynamon, goździki, imbir oraz cukier waniliowy. Zapach po prostu zniewala. Idealnie też nada się ona do tzw grzańca z plasterkiem pomarańczy. Zachęcamy Was do zapoznania się z całą paletą przypraw firmy Rafex. Dostępne są one na facebookowym fan page: https://www.facebook.com
R'n'G Kitchen