cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam! A tutaj inne smakołyki z gęsi: Gęsie nogi pieczone z ziemniakami Gęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowane Czulent Pierś gęsia pieczona II - z imbirem Pierś gęsia pieczona w majeranku Pierś gęsia pieczona na jabłkach Gęsie szyjki faszerowane pieczone Gęś pieczona z jabłkami Pâté (pasta ) z wątróbki gęsiej Pasztet z gęsich wątróbek
Stare Garyłyżeczka cynamonu · 2 łyżeczki kurkumy · 2 łyżeczki świeżo startego imbiru · 3 ostre papryczki ( u mnie taotao) · 4 ząbki czosnku ü Warzywa i dodatki
Bazując na smakureszta ok 15 minut Składniki: ciasto: * 3 szklanki mąki * 1 szklanka oleju * 1 szklanka mleka * 1,5 szklanki cukru * 2 łyżeczki sody oczyszczonej (nie więcej!!!) * 1 łyżeczka cynamonu * szczypta imbiru - dałam taką duużą szczyptę - pół łyżeczki * 3 łyżki kakao Wszystko wrzucamy do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy ok 1 h w 150-180 stopniach. masa: * 2,5 szklanki
sierotka maRysia w kuchnimieszankę shoarma * 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne * 1/2 łyżeczki kurkumy * 1/2 łyżeczki cynamonu * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 3/4 łyżeczki soli morskiej - dałam zwykłą * 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu * 1 łyżeczka imbiru * 1 łyżeczka czosnku sproszkowanego - nie miałam później do mięsa dodałam ząbek czosnku i efekt był super. * 1 łyżeczka kuminu * 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej * 1 łyżeczka ziela angielskiego * 1 łyżeczka selera
sierotka maRysia w kuchnimiąższu dyni * 2 jajka + 1 żółtko * 75g brązowego cukru - dałam zwykłego * 1 łyżeczka zmielonego cynamonu * 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej * 0,5 łyżeczki zmielonych goździków * 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru * 250 ml kremówki Do dzieła!!! Składniki na masę zagniatamy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wykładamy ciastem blachę. Dynię gotujemy w małej ilości wody. Studzimy. Przeciskamy przez praskę
sierotka maRysia w kuchnibengalsku łatwe dla 2-3 osób ok 30 minut Składniki 6 dużych ziemniaków 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru 1 przeciśnięty ząbek czosnku świeża kolendra lub natka pietruszki kilka kropel soku z cytryny masło - najlepiej sklarowane, czyli ghee Do dzieła!!! Ziemniaki gotujemy w całości, najlepiej na parze. Lub pieczemy
sierotka maRysia w kuchnibrzegach tylko od razu zgęstnieje i ,,osiądzie się" dżem jest gotowy. Do naszego pysznego dżemiku można spróbować dodać różne składniki - mi osobiście bardzo smakował ze szczyptą czarnuszki ale imbir lub cynamon również będą tu idealnie pasować. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnimieliłam tylko użyłam w płatkach i smakowały wspaniale! sól można dodać 4 łyżki mleka kokosowego Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz z marynata i smażymy kilka minut
sierotka maRysia w kuchnimożna zmniejszyć ilość bo wychodzi dość słodki) 1 szczypta cynamonu 5 ziaren jałowca 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 4 liście laurowe 3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego 1/3 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 goździki Do dzieła!!! Mieszamy cukier, sól i wszystkie przyprawy -odstawiamy. Warzywa obieramy/myjemy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do dużego gara, dolewamy
sierotka maRysia w kuchniużywać Piernik jabłkowy Składniki: 1,5 szklanki przecieru jabłkowego pól szklanki oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu po pół łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej 1 szklanka rodzynek pół szklanki orzechów Do dzieła!!! W rondelku podgrzewamy przecier jabłkowy z rodzynkami - mieszamy go z olejem i cukrem - odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę przesiewamy
sierotka maRysia w kuchnijemy ja bardzo często jednak zwykle tylko w rosole... i gdy ostatnio dostałam taką śliczną. tłuściutką tuszkę kaczą pomyślałam, że tym razem koniecznie ją trzeba upiec! Ale jak? Z imbirem? Z pomarańczami? A może nadziewaną mięsem mielonym? Nie... tym razem postawiłam na klasykę gatunku czyli kaszę gryczaną, jabłka i żurawinę. I z ręką na sercu - taka kaczka smakuje mi najbardziej
sierotka maRysia w kuchnichwilę bo nie wiedziałam co z nim począć. Teraz powstało pyszne danie i dobrze że był pod ręką, czasami też tak macie? Danie kuchni azjatyckiej z aromatycznym kurczakiem i imbirem na rozgrzewkę. Polecam serdecznie, popróbujcie. Makaron z tapioką i kurczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieagawy 3/4 szklanki syropu dyniowo- korzennego (Pumpkin Spice)* *Syrop korzenno- dyniowy: 200 gram mleka skondensowanego słodzonego 3/4 szklanki puree z dyni, najlepiej hokkaido 3/4 szklanki wody po 1 łyżeczce: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu 1 laska wanilii *Przygotowanie syropu korzenno- dyniowego (Pumpkin Spice) Gotuję wodę z przyprawami i ziarenkami wanilii przez 10 minut, następnie odstawiam aromatyzowaną wodę na kolejne
Mango Papajazupa 1 mała dynia hokkaido 500 ml wywaru wołowego sól pieprz papryka imbir 1 łyżka śmietany pierożki 1 szkl mąki pół szkl gorącej wody sól łyżeczka oleju nadzienie 100 g mięsa mielonego ćwierć cebulki sól pieprz Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posmarować olejem, posolić, popieprzyć i upiec.. ok 30 min w temp 180 st. Dynię wystudzić
Gotowanie jest łatweczyli mieszanka różnych przypraw, ziół, które w szczególności występują na tamtych ziemiach. Najczęściej znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju
Right Behind The Kitchen