Marynata: - 5 łyżek oleju sezamowego - 5 łyżek sosu sojowego - 2 łyżki sosu ostrygowego - 1,5 łyżeczki trawy cytrynowej - sok z limonki - 2 łyżeczki nasion kolendry - 3 cm świeżego imbiru - 2 łyżeczki skórki pomarańczowej - chilli w płatkach - czosnek suszony (może być świeży) - 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Nasiona kolendry prażymy na suchej patelni. Uprażone miksujemy w blenderze. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, oprócz
mojewypiekiinietylkodań. Składniki pół kalafiora ziarenka granatu olej kokosowy półtorej szklanki ugotowanej kaszy gryczanej Melvit natka pietruszki pół łyżeczki curry sól morska lub himalajska Dressing 2 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki oliwy sól morska do smaku sok z połowy cytryny 1 łyżka syropu z agawy u mnie od Skworcu Ugotuj kaszę ,tak jak zaleca producent .Odstaw. Przygotuj dressing
Z Kuchni Do KuchniZniewalająca aromatem przyprawa idealnie nadaje się na zimne jesienne wieczory. Jest to mieszanka mielonych przypraw, takich jak: kardamon, cynamon, goździki, imbir oraz cukier waniliowy. Zapach po prostu zniewala. Idealnie też nada się ona do tzw grzańca z plasterkiem pomarańczy. Zachęcamy Was do zapoznania się z całą paletą przypraw firmy Rafex. Dostępne są one na facebookowym fan page: https://www.facebook.com
R'n'G Kitchenrybka dobrze wpływa na atmosferę większych i mniejszych imprez, tak więc pierwsza propozycja z suszoną morelą. Składniki: - 3 filety solonych matjasów, ok. 30 dag - 3 łyżki koncentratu - 1/2 łyżeczki imbiru - 1/2 łyżeczki kurkumy - 2 średnie cebule - 1 i 1/2 łyżki ksilitolu - 4 suszone morele - 1 i 1/2 łyżki octu 10% - liść laurowy - ziele angielskie - olej rzepakowy Przyprawy i bakalie znajdziecie
Apetyczna babeczkaskładniki: 2 jabłka np. typu reneta 2 łyżki masła 2 łyżeczki miodu 2/4 łyżeczki cynamonu szczypta imbiru ok. 14 pasków z ciasta francuskiego (ok. 1 cm x 15 cm) opcjonalnie: 2 łyżki grubo posiekanych orzechów wykonanie: Jabłka myjemy. Odcinamy wierzch i wydrążamy miąższ, z miąższu usuwamy gniazda nasienne. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy miąższ oraz przyprawy i chwilkę podsmażamy. Następnie
Domowy Smak Jedzeniarodzynek 225 g mielonych migdałów 200 g powideł śliwkowych 100 g migdałów w słupkach 175 g nierafinowanego oleju kokosowego 250 ml mocnej czarnej herbaty 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 3 duże jajka oraz: 3 łyżki powideł lub konfitury do posmarowania wierzchu ciasta (u mnie konfitura z pomarańczy) Zaparzyć mocną herbatę. Żurawinę, rodzynki, powidła, olej
maniapieczeniakremem mascarpone . Do ciasta użyłam oleju kokosowego od firmy Skworcu . Ciasto jest przepyszne z nutką goździków , kardamonu i skórki pomarańczowej .Do kremu dodałam pyszne cytrynki z imbirem w miodzie z Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata . Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu
Sama słodycz i szczypta chilibędziesz mieć ochotę. Minipresso to idealne rozwiązanie dla wszystkich miłośników kawy, tych w ciągłym pędzie i wiecznie spóźnionych oraz podróżników W te jesienne wieczory oprócz dużej ilości cytryny i imbiru do wypicia herbaty potrzebuję fajnej filiżanki lub kubka - najlepiej z zaparzaczem. Pozycja 2 - dostępna w HOME&YOU w którym obecnie można oszaleć wchodząc między świąteczne gadżety... Dlatego
dlaSmaQzmniejszyć gaz, dodać grzybki i doprawić do smaku solą. Gotować 10 minut. Dodać warzywa z paczki, pędy babusa, sos sojowy, chilli posiekane drobno ( można chilli ominąć) i potarty świeży imbir. Zagotować i doprawić w razie potrzeby. Mięso wyjąć z zupy, obrać korpus a piersi kurze pokroić w cienkie paseczki. czyste mięso wrzucić do zupy, zamieszać. Ta zupka najlepiej smakuje
Kuchnia PokoleńPrzepis autorski (mój). 300g mieszanki chińskiej makaron do dań chińskich (nie z zupek, polecam również ryżowy) pulpeciki (przepis na dole postu) 2 łyżki koncentratu pomidorowego sos sojowy curry, imbir papryka słodka papryka ostra 200 ml mleka 3,2% śmietanki lub mleczka kokosowego (polecam z Kuchni Świata ) 2 listki laurowe kostka bulionowa (opcjonalnie) sól Dodatkowo (opcjonalnie): sezam do obtoczenia pulpecików
Di gotujełyżki stewi z erytrytolem 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 380g (2 szklanki) potartej dyni przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i sproszkowanego imbiru** *można pominąć **można zastąpić przyprawą piernikową Sposób przygotowania – Nagrzewamy piekarnik do 200C – Zetrzeć dynię na grubych oczkach. Morele i orzechy posiekać na duże kawałki – najlepiej na ćwiartki. W osobnej misce połączyć
Fill The BowlSezon na wieczorne herbaty pod kocem uważam za otwarty :) Królują oczywiście te z pomarańczami, goździkami, cynamonem, miodem czy imbirem. Ale czy ktoś próbował herbaty z pieprzem? Ja właśnie ją odkryłam i jestem naprawdę mile zaskoczona. Pycha! I na dodatek świetnie się prezentuje i genialne rozgrzewa. Potrzebujesz następujących składników: kubek ulubionej herbaty - u mnie zielona kilka ziarenek czerwonego pieprzu pół plasterka
Powiedz dietom nieieprzyjemny oddech z ust po spożyciu cebuli, czosnku możemy zneutralizować, żując świeżą pietruszkę , ziarna kawy lub kawałek korzenia imbiru. Pozdrawiam gorąco
Przepisy i porady kulinarnetaki sposób zrobiłam przegląd swoich szafek i zrobiłam ją sama, a dwie dyszki zawsze można wydać na czekoladę do pralinek :D Składniki: 60 g mielonego cynamonu 20 g imbiru mielonego 20 g goździków mielonych 20 g kardamonu mielonego 4 g gałki muszkatołowej 10 g ziela angielskiego 8 g czarnego pieprzu 5 g gwiazdek anyżu Wykonanie: Ziele angielskie i gwiazdki
Blondynka Gotujeidealny na jesienne chłodne wieczory. Wzmacnia odporność, poprawia nastrój a smakuje tak, że nie da się od niego oderwać. Zapraszam! SKŁADNIKI NA SZKLANKĘ: - 2 plastry pomarańczy - 2 plastry imbiru - 2 goździki - laska cynamonu - łyżka syropu z pigwy z kawałeczkami pigwowca - łyżeczka miodu - przegotowana woda o temp. 80 stopni C Pić póki ciepłe! Smacznego! Zapraszam na Instagram i na Fanpage
SMYKWKUCHNI