cytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy (można to zrobić na tarce
les mirabellesSkładniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie
Kulinarny PamiętnikCiasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę 20x 15 cm): 4 jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego ćwierć szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych
Mango Papajapomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru płatki kukurydziane olej Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki” W misce łączę z pomocą rózgi
Takie tam pichcenietakich alkoholi to ok 80 stopni Celsujsza. Składniki : butelka wina czerwonego półsłodkiego duża pomarańcza laska cynamonu 2 łyżki miodu 3 łyżki soku malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta imbiru 6 -8 ziaren goździków anyż Przygotowanie: Pomarańczę kroimy na plastry. Zostawiamy sobie 1-2 do udekorowania. do garnuszka wlewamy wino, dodajemy sok, miód, pomarańczę oraz przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu
ChilliJemywynalazek z mocną kawą i zgadnijcie?! Smakuje wybornie… Do przygotowania mleka dyniowego potrzebujemy: – 500 ml mleka roślinnego – 150 g upieczonej dyni hokkaido – po łyżeczce sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej Mleko razem z dynią i przyprawami podgrzewamy w rondelku. Całość blendujemy, przelewamy do szklanek i wypijamy gorące, szczególnie gdy zrobi nam się zimno! Trzymajcie się cieplutko
Szybko Tanio SmacznieSezon na dynię w pełni więc wykorzystuję ją do czego się da, dobra jest na słodko a także na ostro. Jedzcie dynię na zdrowie z dodatkiem imbiru rozgrzewa i wzmacnia odporność. Co zrobiłam z dyni znajdziecie tutaj [ klik ] Tu połączyłam dynię, płatki owsiane i mąkę gryczaną a placki są pyszne i puszyste, polecam. Placuszki z dyni i płatków owsianych. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniejajka 1,5 szklanki mąki 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli ¼ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki imbiru Wykonanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować ze sobą. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, z jogurtem lub ulubionymi konfiturami
Mama Gotujedaktyli 2 jajka 3/4 szklanki napoju sojowego lub chudego mleka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/3 szklanki cukru trzcinowego ( można pominąć ) szczypta cynamonu i imbiru mielonego Appetita Na kruszonkę: ( nie jest konieczna) 1 łyżka masła orzechowego ( czubata ) 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie
kolorowotorcikowołyżki puree z dyni* 1 łyżeczka cynamonu 4-5 goździków esencja waniliowa lub cukier waniliowy (2 łyżki) 1,5 szklanki wody ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki imbiru 1 szklanka cukru Przygotowanie: *Puree z dyni: dynię kroję na kawałki ze skórą (wydrążyć pestki). Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 200 stopniach ok. 30-40 minut. Następnie mus zeskrobuję
Fabryka pomysłówproste i szybkie danie - pulpeciki w sosie kokosowym. Ja uzylam gotowych pulpecikow, ale oczywiscie mozecie przygotowac je sami. Składniki: 12 gotowych pulpecików 1 czerwona papryczka chili kawalek startego imbiru 1-2 lyzki tajskiej czerwonej pasty curry 400ml mleka kokosowego 200g pedow bambusa 150g swiezej fasolki szparagowej (mozna uzyc mrozonej, lecz najpierw trzeba ja obgotowac) sok z 1 limonki olej
Codzienne Gotowaniemiekkie, soczyste i aromatyczne. Wraz ze mna danie to przygotowaly Mirabelka i Siaska . Składniki: 2 piersi z kurczaka 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę 2 centymetry świeżego, startego imbiru 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki ziaren gorczycy 2 łyżki octu z białego wina
Codzienne Gotowaniebędę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam! Składniki : 100g makaronu ryżowego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżka ziaren kolendry mała laska cynamonu (około5cm) 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu warzywnego świeży imbir (około 3cm) 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu) cytryna lub limonka pokrojona w ósemki 2 łyżki świeżej kolendry posiekanej 0,5 czerwonej cebuli
Codzienne Gotowaniekiszone), grzyby, warzywa marynowane. Owoce - wszelkie niedojrzałe, gruszki, truskawki, śliwki, czereśnie, ananas, wszystkie suszone, orzechy. Tłuszcze - wszelkie zwierzęce (smalec, słonina, łój), olej palmowy. Przyprawy - pieprz, papryka, ostre przyprawy, imbir, gałka muszkatołowa, ocet, majonez, chrzan, musztarda. Dodatki - brązowy ryż, kasza gryczana i pęczak, makaron razowy. Słodycze - torty, serniki, ciasta z kremami, ciasta piaskowe, czekolada, batony, tłuste ciasta z dodatkiem żółtek, piernik
Codzienne Gotowanieblenderze miksujemy na pastę: cieciorkę, cebulę z czosnkiem oraz tahini. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Tak na prawdę możecie dodać więcej ziół np. oregano lub zmielony imbir aby zaostrzyć smak pasty. Na koniec smarujemy chlebek tą super zdrową pastą. Smacznego! A jeszcze spróbuj koniecznie mojej wersji hummusu z cukinią . Idealna to propozycja na chłodne, jesienne dni. Życzę
prawdziwe jedzenie