jest trudne. Schab to delikatny kawałek mięsa. Zwarty, chudy i można przyprawić do na bardzo różne sposoby. Czosnek i majeranek to klasyka, ale spróbujcie dodać ciut cynamonu i imbiru a zobaczycie ciekawą różnicę. Idealnie nadaje się do przygotowania domowej wędliny parzonej . Ze schabu przeznaczonego do pieczenia nie warto odcinać wierzchniej warstewki tłuszczu i błony bo one chronią mięso przed wysychaniem
Smaczna Pyzacebula kilka ząbków czosnku 1/2 dużej cukinii olej natka pietruszki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki imbiru Pierś z kurczaka pokroić w większą kostkę. Przyprawy rozetrzeć w moździerzu, a następnie natrzeć nimi kurczaka. Wstawić do lodówki na godzinę. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć środek z pestek
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepół 350 g cebuli, obranej i pokrojonej w pióra 2 gwiazdki anyż 6 goździków 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 laska cynamonu kawałek świeżego imbiru, długości 3 cm, obrany i drobno posiekany 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki octu jabłkowego sól i świeżo mielony czarny pieprz olej roślinny Przygotowanie : 1. Na dnie dużego
zdrowa vege kuchniadowolnych proporcjach, lub na przykład dodać jakiś nadzwyczajny składnik, który stworzy zupełnie nietypową odmianę karmelu. Dla przykładu, by wzbogacić smak, możemy wymieszać cukier przed karmelizacją z wanilią, cynamonem, imbirem i/lub goździkami, bądź też już po karmelizacji dodać odrobinę soku z pomarańczy lub innych owoców tropikalnych czy chociażby wodę różaną. Przefajny efekt można też uzyskać mieszając cukier z czekoladą, kakaem, kawą
Przepysznik - BLW i nie tylkodeserów stworzonych przez żonkę. Muffiny dyniowo-orzechowe 1 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szkl. dyni 1/3 szkl. oleju 2 jajka 1 1/4 szkl. cukru 3/4 szkl. siekanych orzechów Piekarnik rozgrzać do 180 C. W jednej misce zmieszać wszystkie suche
Przepysznik - BLW i nie tylkonotatki. Babka dyniowo-czekoladowa 2 3/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 250g masła 1 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. brązowego cukru 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka 400g startej lub ugotowanej dyni 50g czekolady gorzkiej W jednej misce wymieszać suche składniki
Przepysznik - BLW i nie tylkoobiad leczo na przemian z poniższą faszerowaną papryką. Faszerowana papryka à la gołąbki 1kg zmielonej łopatki wieprzowej duża cebula 2 ząbki czosnku majeranek 1 szkl. ryżu pieprz, imbir 12 średniej wielkości papryk (najlepiej nadaje się czerwona albo bladożółta) 1 czerwona papryka (dodatkowo) 3 średnie pomidory albo poza sezonem 500ml passaty zioła prowansalskie, bazylia, pieprz ziołowy, słodka i ostra papryka
Przepysznik - BLW i nie tylkopomocą obieraczki lub noża tniemy wzdłuż w cienkie plasterki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem, smarujemy delikatnie oliwą i oprószamy przyprawami. U mnie jest to sól, czerwone curry oraz imbir. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 160 st. piekarnika na 10-12 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, a blaszkę z chipsami zostawiamy w środku (podczas stygnięcia pieca nasze chipsy się
W poszukiwaniu inspiracjikuskusu 250 g ugotowanej ciecierzycy 100 g całych migdałów, grubo posiekanych po 2 łyżeczki mielonego kuminu, mielonej kolendry oraz mielonego cynamonu po 1 łyżeczce mielonej czerwonej papryki oraz mielonego imbiru oliwa sól do smaku świeża mięta do dekoracji opcjonalnie jogurt naturalny do podania Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Bakłażany przekrój na pół i usuń z nich miąższ przy
Chilli Czosnek i Oliwaflądry lub dorsza (u mnie flądra) sól i świeżo mielony pieprz odrobina sumaku Sos 2 ząbki czosnku starte lub przeciśnięte przez praskę ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki kurkumy ¼ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1-2 małe suszone papryczki chili 400g pomidorów 1 cebula czosnkowa ½ łyżeczki sumaku ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
Pełny talerzWykonanie Wszystkie składniki mieszamy razem trzepaczką rózgową. Moje naleśniki były na ostro więc dodałam sól i pieprz. Jeżeli robicie naleśniki na słodko możecie dodać do ciasta cukier, cynamon i imbir. Wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Po 30 minutach smażymy jak zwykłe naleśniki. Naleśniki orkiszowe
Pyza i SurówkaPowiem, że smaczne bardzo, a z dodatkiem domowych powideł rewelacja! Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżeczki miodu szczypta imbiru szczypta soli 200 g cukinii małej startej na tarce 2 łyżki śmietany 1 garść suszonej żurawiny 1 garść suszonych jagód Goji 1 garść wyłuskanych orzechów włoskich 1 garść łuskanych pestek
Blondynka Gotujetamtego momentu zaczęłam używać innych przypraw, sięgać po inne produkty, w zasadzie od tamtego czasu zaczęłam gotować. Składniki Garam Masala 1 łyżka Cumin 1 łyżka Cynamon 1 łyżka Imbir 1 łyżeczka Kardamon 1 łyżeczka Kolendra kilka ziaren Kurkuma 1 łyżka Liść laurowy 1 liść Goździki 3 sztuki Mleko kokosowe cała puszka 400 ml, Chilli (możecie pominąć, jeśli mają jeść dzieci
Smaki Przyprawy i Koloryosobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców winogron Wszystkie składniki po wyciśnięciu z nich soku tworzą coś takiego: Smacznego
Smaki Przyprawy i Kolorysosy :) KLIK :) 2 piersi z kurczaka Marynata: *ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań Przyprawa do kurczaka (złocista) Cebulka liofilizowana kupuję w KLIK Czosnek granulki Imbir Chilli Zioła prowansalskie Pieprz bałkański Pieprz cytrynowy Olej smakowy-cytryna bazylia Sos sojowy ciemny Sos Worcester Warzywa mrożone (mieszanka chińska
Takie tam pichcenie