frankfurterek 500 g fasolki chińskiej 600 ml mleka 3 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła sól pieprz imbir gałka muszkatołowa 1 jajko Fasolki ugotować w wodzie lub na parze. Owinąć nimi kiełbaski i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Masło rozpuścić na patelni, przysmażyć posiekaną drobno cebulkę, dodać mąkę, chwilę przyrumienić i stopniowo dodawać mleko aż do zużycia, gdyby sos wyszedł
Gotowanie jest łatwecebuli 0,5 kg papryki (oczyszczonej) 1,5 szkl octu jabłkowego 1 szkl cukru 4 łyżeczki soli 1 papryczka pepperoni chili do smaku 1 łyżka gorczycy białej 1 łyżeczka imbiru Dynię i jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę i cebulę pokroić w kosteczkę, pepperoni posiekać bardzo drobno, dodać wszystkie składniki i gotować na średnim ogniu mieszając
Gotowanie jest łatwedyni (oczyszczonej) szczypta papryki sól pieprz ziołowy pieprz czarny pół łyżeczki imbiru 2 łyżki oliwy szczypta proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 szkl mąki Dynię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać jajka, mąkę, oliwę i przyprawy. Wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Ja podałam ze zrumienionym boczkiem i pikantnym sosem Chutney z dyni
Gotowanie jest łatwepulpety 300 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU w składzie (cebula płatek, pieprz czarny, sól, kminek, papryka, czarnuszka, imbir, kolendra, lubczyk, pieprz cayenne, pasternak) 1 łyżka bułki tartej do panierowania tłuszcz do smażenia warzywa 500 g małych cukinek 1 łyżeczka przyprawy Pfeffer Gold SKWORCU duża szczypta pieprzu pomarańczowego SKWORCU
Gotowanie jest łatwepałeczek z kurczaka 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1/4 papryczki chili garść borówek przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta kurkumy sól
Gotowanie jest łatweciasto 600 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 400 ml wrzątku nadzienie 1 dynia hokkaido 100-150 g sera feta sól pieprz pół łyżeczki imbiru 1 łyżka natki pietruszki szczypta oregano Dynię przeciąć na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na kawałki , zalać wodą i ugotować do miękkości. Przelać na durszlak i wystudzić. Następnie utłuc przy pomocy tłuczka
Gotowanie jest łatwekilka grzybów mun pół szkl fasoli mung 300 g mięsa z udźca indyka pół cebuli 3 ząbki czosnku pół brokuła sól pieprz pół łyżeczki imbiru przprawa turecka lub zioła chińskie chili w płatkach olej do smażenia 1 łyżka sosu sojowego 2 g makaronu ryżowego Grzyby mun namoczyć i następnie ugotować, przez ok 20 mi. odcedzić Fasolę mung namoczyć
Gotowanie jest łatweudko 1 marchewka 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół szkl pęczaku sól pieprz imbir cząber natka pietruszki oregano W garnku nastawić ok 2 l wody, włożyć umyte udko , dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę i kaszę. Ugotować mięso do miękkości, wyjąć, i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, mięso przestudzić i oddzielić od kości, ponownie wrzucić do zupy . Dodać zioła i przyprawy
Gotowanie jest łatwemała dynia hokkaido 1 marchewka 1 cebula 3-4 ziemniaki 1,5 l rosołu imbir cukier sól pieprz majeranek śmietana burak ćwikłowy chleb lub bułka na grzanki Buraka obrać i pokroić w plasterki lub frytki, srkopić oliwą, solą, cukrem i pieprzem. Rozsypać w blaszce na papierze i piec ok 40 min. Do garnka wrzucić ziemniaki obrane i pokrojone na kawałki
Gotowanie jest łatweduży podwójny filet z kurczaka - 2 marchewki młode - 1/2 pęczka natki pietruszki - 3 łyżki- pasty tahini - czosnek 2-3 ząbki - 1 szalotka mała - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, imbir, chili - świeży rozmaryn - marokańskie chili do posypania rolady Filet z kurczaka rozbij tłuczkiem na jak największy blat, najlepiej kształtu prostokąta. Oprósz solą. Natkę z pietruszki, pastę tahini, przyprawy, oliwę
SMYKWKUCHNIcytryna 170g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50g migdałów w płatkach 50g wiórków kokosowych 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta mielonych goździków szczypta tartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru szczypta soli Dno okrągłej formy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Orzechy łupiemy jeśli to konieczne i dość drobno siekamy. Marchewkę obieramy i rozdrabniamy (można to zrobić na tarce
les mirabellesSkładniki: duża pierś kurczaka pokrojona w kostkę 750 g mrożonej chińszczyzny mały słoiczek koncentratu pomidorowego łyżeczka papryki słodkiej 3/4 łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki czosnku granulowanego szczypta imbiru szczypta cynamonu szczypta curry odrobina zielonej pasty curry (można pominąć) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Pierś kurczaka obsmażyłam na mocno rozgrzanym oleju, a gdy się zezłociła dodałam wszystkie
Kulinarny PamiętnikCiasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę 20x 15 cm): 4 jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego ćwierć szklanki cukru 1/2 szklanki orzechów laskowych
Mango Papajapomidora. 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka (dobra cena i jakość KLIK) 1 jajko + 20 ml wody Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru płatki kukurydziane olej Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki” W misce łączę z pomocą rózgi
Takie tam pichcenietakich alkoholi to ok 80 stopni Celsujsza. Składniki : butelka wina czerwonego półsłodkiego duża pomarańcza laska cynamonu 2 łyżki miodu 3 łyżki soku malinowego 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta imbiru 6 -8 ziaren goździków anyż Przygotowanie: Pomarańczę kroimy na plastry. Zostawiamy sobie 1-2 do udekorowania. do garnuszka wlewamy wino, dodajemy sok, miód, pomarańczę oraz przyprawy i podgrzewamy na małym ogniu
ChilliJemy