imbir - 9508 przepisów (strona:455/634)

127. Dzień Polskiej Żywności czyli: konkurs z firmą Ziarenkowo 214

najdzie Was jakiś pomysł:  tarta z dynią i buraczkami kruche ciasteczka z ziarenkami zupa krem z zielonej soczewicy i szpinaku zupa krem z pieczonej, żóltej papryki, ziemniaków i imbiru Serdecznie pozdrawiamy, do usłyszenia i powodzenia Kochani

Symfonia Smaków
Nominacje do Liebster Blog Award 115

przygoda z blogiem?   Chęć dzielenia się z innymi z tym co lubię robić Twoje ulubione miejsce na wakacje?   Mazury,góry  Ulubione przyprawy?   Oregano, bazylia,czosnek,imbir Ulubiony deser?   Panna cotta Ulubiony obiad?   Pierogi, makaron ze szpinakiem Trzy rzeczy, bez których ciężko Ci się obyć?   Telefon, telefon, telefon Twój idealny dzień? Opisz

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ziemniaczana po kijowsku 131

tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup  Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą

Camilla w kuchni
Tikka masala – eksplozja smaków 223

tikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka nasion

codojedzenia
Ziemniaczane babeczki po węgiersku 179

gulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki:  Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek

VioletoweKucharzenie
Cukinia i patisony w zalewie octowej (do słoików) 153

Składniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka

Weekendy w domu i ogrodzie
Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym 100

łyżeczki curry - kawałek pora                                       - ½ łyżeczki imbiru - 1 cebula                                                - ½ łyżeczki cynamonu - ½ szkl. mleka kokosowego

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 166

posiłków na wynos zawsze dodaję ostre przyprawy. Fakt, generalnie wszystko przyprawiam na ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati 116

curry. Zdecydowanie polecam!  Składniki: - 100g ryżu basmati                - 1 łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido             - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy                     - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata                  - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki

Wegańska kuchnia orientalna
Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati 145

łyżeczki kuminu - 35g soczewicy czerwonej                                  - ¼ łyżeczki imbiru - 70g rozmrożonego szpinaku                            - ¼ łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów

Wegańska kuchnia orientalna
Przyprawa marokańska 156

Przyprawa marokańska Składniki: - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - łyżeczka mielonego kuminu - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼  łyżeczki kardamonu - ½  łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu  Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu

Wegańska kuchnia orientalna
Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż 213

łyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta)          - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych   - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku

Wegańska kuchnia orientalna
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 146

akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Egzotyczny krem z dyni 110

mnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy (nie wanilinowy) – 1 łyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków

Pociąg Do Kuchni
Trzy chińskie sosy, które mnie ratują, gdy mam ochotę na noodle 223

Mięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania