tłuszcz · cebula · koncentrat pomidorowy 1 łyżka · śmietana 18 proc 1/2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · natka pietruszki · koperek · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · przyprawa do zup Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem, dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ugotować. Ogórki obrać, pokrajać w paseczki, podsmażyć razem z drobno pokrajaną cebulą
Camilla w kuchnitikka masala Składniki: 4 – 6 porcji Kurczak tikka masala 800 g piersi z kurczaka 150 ml greckiego jogurtu 4 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 4 cm imbiru, drobno pokrojonego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka tandoori masala 1 łyżeczka zmielonej kolendry ¾ łyżki soli olej do smażenia Sos tikka masala 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 łyżka nasion
codojedzeniagulaszu: Przyprawa do wieprzowiny 1 kostka rosołowa 0,5 łyżeczki lubczyku 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 0,5 łyżeczki słodkiej czerwona papryki 0,5 łyżeczki curry Odrobina imbiru Pieprz Sól Babeczki: Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy mąkę i jajka. Dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Masę ziemniaczaną przekładamy do silikonowych foremek
VioletoweKucharzenieSkładniki (na słoik 600 ml): młoda cukinia mały patison łodyga selera naciowego koper ogrodowy liść laurowy kilkanaście ziaren kolendry kilkanaście ziaren białej gorczycy 3 cm chrzanu ząbek czosnku plaster imbiru ewentualnie: gałązka cząbru gałązka kopru rzymskiego (fenkułu) kawałek chili Zalewa (wystarcza na 5-6 słoików): pół szklanki octu 10% 3 szklanki wody 2 łyżki cukru 0,5 łyżki soli kilka
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki curry - kawałek pora - ½ łyżeczki imbiru - 1 cebula - ½ łyżeczki cynamonu - ½ szkl. mleka kokosowego
Wegańska kuchnia orientalnaposiłków na wynos zawsze dodaję ostre przyprawy. Fakt, generalnie wszystko przyprawiam na ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy
Wegańska kuchnia orientalnacurry. Zdecydowanie polecam! Składniki: - 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry - 100g dyni hokkaido - ¼ łyżeczki imbiru - 80g ciecierzycy - ½ łyżeczki kuminu - ½ małego batata - ¼ łyżeczki kolendry - ½ marchewki
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki kuminu - 35g soczewicy czerwonej - ¼ łyżeczki imbiru - 70g rozmrożonego szpinaku - ¼ łyżeczki kolendry - ¼ puszki pomidorów
Wegańska kuchnia orientalnaPrzyprawa marokańska Składniki: - 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - łyżeczka mielonego kuminu - łyżeczka mielonego imbiru - łyżeczka mielonej kurkumy - łyżeczka mielonej kolendry - łyżeczka suszonej mięty - łyżeczka cynamonu - ¼ łyżeczki kardamonu - ½ łyżeczki pieprzu cayenne - łyżeczka soli - łyżeczka czarnego pieprzu Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 1 marchewka ( u mnie żółta) - ¼ łyżeczki asafetydy - kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki brązowego cukru - ząbek czosnku
Wegańska kuchnia orientalnaakurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze kawałki * łyżka suszonej skórki pomarańczowej * 2 łyżki whisky/ brandy/żubrówki, czy co tam macie :) * 2 łyżki
Pociąg Do Kuchnimnie najlepsza do tego kremu, ale może być też inna) – 0.5 l mleka kokosowego – cukier, najlepiej brązowy – w ilości „do smaku” – 2 szczypty imbiru – cukier waniliowy (nie wanilinowy) – 1 łyżczeka cynamonu – 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej – 0,5l mleka – szczypta soli – rozdrobnione orzechy ziemne – 2 łyżki wiórków
Pociąg Do KuchniMięso pokroić w cienkie plastry "na jeden kęs". Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Warzywa pokroić i odstawić w miseczce. Można dodać 1 ząbek czosnku i kawałek posiekanego imbiru. Nastawić wodę na gotowanie makronu. Na patelni lub w woku dobrze rozgrzać olej. Wrzucić mięso i zrumienić przez 2 minuty. Zdjąć z patelni. Włożyć makaron do wrzącej wody, posolić
W kuchni wieczoremcebule obrane i drobno posiekane 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/2 szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka przyprawy curry 4 jajka całe 1 papryczka chili pęczek natki pietruszki posiekany duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd sól i pieprz
Apetyt na Zielonedyniowa propozycja na zimę. Obok konfitury dyniowej, dyni na słodko, dyni wytrawnie ... dziś dynia na półsłodko w occie. Składniki: 1 kg oczyszczonej dyni 1 szklanka octu 1 łyżeczka mielonego imbiru 6-8 goździków ½ szklanki wody szczypta soli Wykonanie: Dynię obrać, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Zagotować ocet z cukrem, solą i wodą. Włożyć dynię i chwilę podgotować z przyprawami
Tradycyjna Kuchnia