cherry listki bazylii czerwonej listki rukwi wodnej świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka słodka curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką
Parowar Facetarozkosze stolu 0,5 kg czerwonych porzeczek ( bez szypułek ) 3 łyżki octu winnego ( lub ewent. 5% ocet spirytusowy ) 8 łyżek cukru 2 łyżki czerwonego wytrawnego wina pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki chili cebula sól i pieprz Cebulę drobno pokroić. W garnku połączyć porzeczki, cebulę, cukier, ocet, wino i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować do zagęszczenia sosu. Chutney
Atlas SmakówSkladniki 1,5 kg śliwek 250 g cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 1-2 plasterki imbiru na czubku noża cynamonu Cukinia 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. wody 2 łyżki soku z cytryny 1 zapach ananasowy lub brzoskwiniowy 3kg cukini obranej i pokrojonej w kostkę Wykonanie: Cukinie,pokroić w dowolne wielkosci kawalki. .Ugotowac z podanych skladnikow syrop
w mojej kuchnizniechęcają do przebywania na dworze, stąd dobrym pomysłem jest przygotowanie zupy - na pewno rozgrzeje nas w środku, może nawet lepiej niż kawał mięcha. Oczywiście najbardziej rozgrzewające są dania z imbirem, ale taka zwykła zupa krem z kalafiora też jest niczego sobie. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka
psgotujemyGyros z makaronem i serem - składniki udka z kurczaka 4 szt makaron 200 g ser gouda 200 g pieprz biały mielony szczypta papryka mielona słodka szczypta chili mielone szczypta imbir mielony szczypta Dodatkowo: Zdrowy olej tłoczony na zimno rzepakowy GREEN spoon Gyros z makaronem i serem-wykonanie Udka z kurczaka kroimy drobno( wycinamy kostki i mięsko filetujemy
Różowa kuchniarównież będzie tak bardzo smakować. :) Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką Składniki dla 4 osób: 6-8 udek kurczaka - ok. 1kg ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ¾ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili
Pełny talerzSkładniki: mięso: - podwójny filet z kurczaka marynata: - 1 mały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka
Kuchnia co dniamięsa z łopatki wieprzowej - czerstwa bułka rozmoczona w mleku - średnia cebula - 2 jajka - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, - 1/2 łyżeczki majeranku, - 1/2 łyżeczki rozmarynu, - 1/2 łyżeczki imbiru, - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól dodatki: - łyżka margaryny i bułka tarta do wysmarowania blachy Forma: mała keksówka 25 cm Przygotowanie: Mięso kroję na mniejsze kawałki i dokładnie mielę. Cebulę
Kuchnia co dniaopakowanie tofu naturalnego 2 pomidory szczypiorek piórka pora opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego Dressing: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego mały kawałek świeżego startego imbiru ok łyżeczki kilka kropel oleju sezamowego szczypta cukru Przygotowanie: 1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku. 2. W miseczce przygotuj dressing
AZgotuj!miejsce w przerośniętej fasolce. Składanki :) fasolka 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 papryczka chili szczypta cukru starty świeży imbir ok 2 cm 1 ząbek czosnku 3 krople oleju sezamowego Przygotowanki :) 1. Ugotuj fasolkę al dente w soli 2. Z podanych składników zrób sos. Polej fasolkę. Pycha:) 3. Jeśli dysponujesz
AZgotuj!herbatę w malej restauracyjce. Miło się przy niej gawędziło. Dziś piałam ją na ...deser. Wyświetl bloga Czarna herbata earl grey plaster świeżego imbiru cząstka: pomarańczy, limonki, grejpfruta miód akacjowy filtrowana woda lub źródlana - (uwierzcie że robi różnicę
AZgotuj!jabłkami, gruszkami, śliwkami wędzonymi 1 sztuka anyżku gwiazdkowego! ( z nim ostroznie aby nie zdominował smaku) miód do smaku kilka goździków 4 plasterki świeżego imbiru szczypta cynamonu 5 litrów wody źródlanej Miej pod ręką śliwki wędzone jeśli kolor będzie niewyraźny
AZgotuj!Pierwszy raz robię pasztet z ryb. Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie
AZgotuj!zdobione w Wigilię 500 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej 4 jajka 150 gr cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder 200 gr miodu 1 łyżeczka mielonego imbiru 8 sztuk goździków utartych w moździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki
AZgotuj!gdyż nie posmarowałam tofu olejem i przywarło. Więc polecam zanim zaczniecie tofu grillować posmarować lekko olejem. 2 piersi z kaczki / opakowanie naturalnego tofu 2 cm siekanego drobno świeżego imbiru opakowanie szpinaku baby dymka świeża kolendra ( dużo) sos: z z limonki i połówki pomarańczy 2 łyżki sosu rybnego ( ja dałam mniej bo nie przepadam za nim) papryczka chilli pokrojona
AZgotuj!